We gebruikten informatie van de Consumentenbrond, Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Ook hebben  we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

In dit artikel lees je niet alleen over de verschillende manieren van betalen op de website van Bol, maar ook welke meldingen je krijgt als er iets niet helemaal goed gaat bij het bestellen of betalen. Het zal je maar gebeuren dat je een hele grote bestelling aan het plaatsen bent en de website geeft vervolgens aan dat je niet verder kunt met het bestelproces of dat je betaling is mislukt. Lees hier wat daar de oorzaken en gevolgen van kunnen zijn.

Hoe kun je betalen bij Bol.com?

Je leest regelmatig dat banken geraakt zijn door een hack waardoor ze urenlang niet bereikbaar zijn. Je kunt dan niet via iDeal betalen of hebt helemaal geen toegang tot je rekening. Inloggen lukt dan niet, laat staan een bedrag overboeken of betaling goedkeuren. Een webshop vertoont ook wel eens kuren. Zo moet er wel eens onderhoud gepleegd worden of een beveiligingslek gedicht worden, maar de meeste bedrijven doen dit ’s nachts, waardoor de klant er geen hinder van ondervindt.

Bij Bol kun je gelukkig op diverse manieren betalen en als er geen problemen met de website zelf zijn, gaat het om de volgende betaalmethoden:

  • iDeal
  • creditcard
  • cadeaukaart of tegoedbon

Bij de cadeaukaarten en tegoedbonnen kun je denken aan een boekenbon of de Entertainment Card, maar bijvoorbeeld ook de tegoeden van Bol.com zelf die je op een digitale cadeaukaart of tastbare kaart kunt laten zetten.

Welke betaalopties zijn favoriet?

iDeal blijft een van de meest gebruikte manieren van betalen vanwege het gemak. Op je tablet op computer kun je snel afrekenen en je hebt je schuld meteen voldaan. Je hoeft nu alleen nog maar op je pakketje te wachten. Betalen met creditcard wordt ook steeds populairder en dat heeft er vooral mee te maken dat bestellingen die je per creditcard betaalt verzekerd zijn tegen diefstal en schade. Dat geeft jou als klant wat extra zekerhei, zeker als het om hogere bedragen gaat.

Wie echter nog een hele berg Air Miles heeft of andere cadeaukaarten onder in een doos aantreft, kan twee dingen doen:

  1. De Air Miles kun je tegen een Bol.com cadeaukaart inwisselen op de webpagina van de AH supermarkt.
  2. Bepaalde cadeaukaarten kun je niet rechtstreeks op Bol.com inwisselen, maar dit kan dan wel weer op een andere plek. Zo hoef je de VVV-cadeaubon die je al lang vergeten was nog niet in de prullenbak te gooien, want op de website van het VVV kun je deze ook voor een cadeaukaart van Bol.com inwisselen.

Onze tip is dan ook – wanneer je met andere cadeaukaarten normaal weinig doet en wel regelmatig bij Bol shopt – deze direct na ontvangst om te ruilen. Zo laat je ze niet verlopen en kun je ze ergens besteden waar je weet dat het geld goed besteed gaat worden.

Wat gebeurt er als een bestelling of betaling niet goed gaat?

Hoe je een betaling of bestelling die niet lukt wel kunt laten lukken, ligt allereerst aan de oorzaak.

  • Wanneer er bij jouw bank problemen zijn en je hebt bij een andere bank nog een rekening, kun je die proberen.
  • Heb je geen rekening bij een tweede bank? Dan kun je het beste je browser open laten staan met de bestelling in je winkelmandje en een (paar) uur later nog eens proberen te betalen.
  • Soms ligt het aan het soort internet dat geopend hebt. Apple Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome en Microsoft Edge kunnen wisselend een probleem opleveren als het over inloggen, bestellen en afrekenen gaat. En dan hebben we het hier alleen nog maar over de bekendste internet browsers.

Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat een betaling die wel gelukt is, maar een bestelling die mis gaat, altijd gecorrigeerd wordt. Het bedrag dat afgeschreven is, krijg je dan gewoon terug. Er kan wel verschil zitten in het moment waarop je het bedrag weer terug op je rekening hebt en dit kan van een aantal uren tot een paar dagen zijn.

Wat kunnen we concluderen als het om betalen op Bol.com gaat?

Bol kan het zich niet veroorloven om een slechte website te draaien, want dat zou te veel gemiste inkomsten betekenen. Voor wat betreft het onderhoud van de website en het veilig houden voor klanten, maken wij ons dan ook geen zorgen om het betalen. Gaat het bij je bank mis? Dan kun je daar als klant meestal weinig aan doen. Het enige dat er dan op zit, is geduld hebben en het later nogmaals proberen.