We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe maak je je badkamer het beste schoon en hoe onderhoud je hem het slimst, zodat je er nog lang van kunt genieten? Lees verder voor de beste badkamer-tips…

Tip 1: ventileer je badkamer tegen schimmel

Het is catastrofaal voor je badkamer om de deur ervan dicht te houden en de ventilator uit te laten staan. Zo blijft vocht in de broeierige badkamer en ontwikkelt schimmel zich erin. Zorg er dus altijd voor dat de afzuiger/ventilator aan staat na gebruik van de badkamer, en dat de badkamerdeur open staat.

Heeft je badkamer een raam? Laat die dan ook weer niet te lang open staan, want bij te veel van het goede kan er juist weer te veel vocht binnenkomen via het raam, bijvoorbeeld als de temperatuur buiten erg koud is in de winter.

Tip 2: maak alles steeds droog na gebruik

Water is de grootste vijand van je badkamer, omdat het zorgt voor kalk en schimmel. Dat is wat ongelukkig, omdat je water juist overal voor nodig hebt in de badkamer. De oplossing is simpel: maak je wasbak steeds droog na gebruik en droog je hele douche: de wanden, het glas, het chroom van je douchekraan en de vloer van je inloopdouche. Het is veel werk, maar dat hoort erbij als je kalk en schimmel geen kans wilt geven.

Tip 3: ontkalk en ‘ontzeep’

Ontkalk je douchekop, wanden, wasbak en kranen regelmatig. Die zijn namelijk vaak zo vaal door kalk en zeepresten. Bij je poetsbeurt gebruik je Cif-schuurmiddel of schoonmaakazijn om de kalk en zeepresten weg te kunnen krijgen.

Ook gevaarlijkere middelen, zoals witbleek, kun je gebruiken om je wanden te ontkalken. Dep het met een spons goed overal op in op de gehele oppervlakte en laat het minimaal een uurtje intrekken (maar laat het ook weer niet droog worden!). Gebruik kokend water en een borsteltje om de witbleek daarna af te spoelen. Let op: gebruik bescherming voor je ogen en huid. Dit is gevaarlijk.

Zorg dat je douchewanden eerst nat zijn voordat je er ontvetter op aanbrengt met een spons.

Aan één schoonmaakmiddel heb je nooit genoeg voor je badkamer. Je moet een ontvetter en een ontkalker hebben. Je begint met de ontvetter en je eindigt met schuren om het laatste vuil weg te nemen.

Zorg er ook voor dat je de voegen van je douchewanden meeneemt met de ontvetter, zodat de (vaak oranje) schimmel die daar groeit, ook schoongemaakt wordt. Laat dit ook minimaal 10 minuten intrekken zodat het vuil los kan komen.

Tip 4: kalk deels voorkomen? Breng rain-x of autowax aan op je douchewand en glazen

Deze tip wordt ook in de video hierboven gegeven: wrijf autowax, of nog beter: rain-x, op de tegeltjes en glazen wanden. De waterdruppels hechten zich hierdoor niet meer aan het glas. Rain-x is in iedere autozaak te koop.

Tip 5: vervang de kit als die begint te lekken

Overal waar water komt, zijn alle naadjes dicht gekit in je badkamer. Dat is belangrijk zodat er geen lek- en waterschade en schimmel ontstaat. Zodra je merkt dat de kit loslaat, is het tijd om dat stukje of een heel stuk opnieuw te kitten.

Tip 6: maak je spiegel en kraan droog schoon

Je spiegel hoeft niet nat. Dat laat weer watersporen achter. Besprenkel de spiegel met een paar druppels en ga er dan met een droge microvezeldoek overheen.

Je kraan kun je ook gewoon met een droge doel schoonmaken… tenzij er zóveel kalk aan zit dat je het met schuurmiddel even gaat poetsen.

Tip 7: hoe maak je de wc het beste schoon? Bekijk dit aparte artikel

In dit artikel vind je specifiek de beste tips om je wc schoon te maken. Lees verder…

Tip 8: gebruik een tandenborstel voor kiertjes

De tandenborstel is echt een geweldige schoonmaakborstel. Je kunt er alles mee schoonmaken

Tip 8: bekijk deze twee slotvideo’s om alles te leren over jouw badkamer-onderhoud


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Succes!