We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste aquariums

Als je zelf nog geen aquarium hebt en je komt bij iemand op bezoek die er wel eentje heeft – of je tandarts heeft vissen in de wachtruimte – dan trekt dit meteen je aandacht. Er komt een soort rust over je heen door te kijken naar de zwemmende visjes die op zoek zijn naar voer. De plantjes bewegen mee in het water en alles ziet er groen en fleurig uit. Soms hoor je de bubbels door het pompje dat water filtert en laat circuleren. Het effect van een aquarium is er direct.

Zoeken naar het perfecte aquarium

De kalmte die over je heen komt wanneer je naar de visjes kijkt, kan je meteen doen beslissen om er ook een te willen. Toch is het goed om even bewust stil te staan bij deze aankoop. Het is namelijk geen goedkope hobby (vissen of planten gaan ook wel eens dood) en het is – net als bij elk huisdier – nogal een verantwoordelijkheid. Je moet de vissen voeren, het water regelmatig verversen en wanneer je op vakantie wilt, moet je iemand zien te vinden die die verzorging voor jou wil doen.

Snel overzicht: Deze aquariums raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor totaalpakket:Juwel Rio 125 LED Aquarium: Dit rechthoekige aquarium springt in het oog door zijn unieke design, met een dikkere zwarte rand aan de bovenkant en led-lampjes in het deksel die zowel vissen als planten mooi verlichten. De mogelijkheid om uit verschillende inhoudsmaten en randkleuren te kiezen, zorgt ervoor dat het perfect in elk interieur past. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor uitgebalanceerd design:Ciano Aquarium 60 Led Cf80: We zijn onder de indruk van het evenwichtige design van dit aquarium, waarbij de boven- en onderrand even dik zijn. Met zijn inhoud van 58 liter biedt het voldoende ruimte voor een diverse inrichting. Bovendien zijn verwarming en verlichting inbegrepen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor starters:Tetra Starter Line aquarium: Voor degenen die net beginnen met de aquariumhobby is dit een uitstekende keus. Dit pakket biedt bijna alles wat je nodig hebt om te beginnen, exclusief planten en vissen. We adviseren starters om bij het kiezen van vissen rekening te houden met de inhoud van 54 liter. Het is essentieel om vissen te kiezen die passen bij de grootte van dit aquarium. >> Check laagste prijs

Onze aanrader: dit is het beste aquarium

Is de beslissing genomen en ga je 100% voor een aquarium? Dan is de Juwel Rio met 125 liter water als inhoud en zwarte randen en deksel een prima keuze voor de kwaliteit die je ermee in huis haalt. Er zijn goedkopere en kleinere aquariums te krijgen als je niet meteen voor een de Juwel Rio wilt gaan. En van dit type zijn er zelfs nog groteren, tot wel 450 liter. Als je nog een kale wand in de huiskamer hebt waar je een uniek en levend tafereel wilt plaatsen, is dit aquarium ideaal.

Wie zijn wij om aquariums te reviewen?

Wij hebben zelf ervaren wat de positieve effecten van een aquarium op de gemoedstoestand hebben. Op kantoor hebben wij een klein aquarium met garnaaltjes gehad dat ontzettend veel plezier bracht. Je zag de beestjes de hele dag op de bodem zoeken naar eten en daarna zwommen ze dan naar een andere plek en dat zag er heel vredig uit. Iets door water zien bewegen heeft gewoon iets magisch. Het werd op een gegeven moment zelfs lastig om volledig op het werk te focussen.

Waarom je niet over een nacht ijs moet gaan bij aquariums

Een aquarium kun je als een luxeproduct beschouwen. Je hebt het niet nodig om te kunnen leven, maar tegelijkertijd brengt het de mens wel heel veel plezier en ontspanning. Zelfs het dagelijks voeren en het periodiek schoon houden van het water brengt rust in hoofd en lichaam. De effecten zijn vast wel ergens in een onderzoek terug te vinden. Maar dat betekent dus dat je ook de tijd moet hebben om deze verzorging goed te kunnen doen. Er is dus veel meer dan alleen de aankoop.

Een aquarium? Zo lang er water in kan is elke bak toch goed?

Je zou denken dat het niet zo moeilijk is om een aquarium te maken. Zo lang de vier glazen wandjes en de onderkant maar waterdicht zijn, kan er toch niks mis gaan? En dat is waar de kwaliteit van de aquariumbouwer om de hoek komt kijken, want er zijn veel details die je bij je eerste aquarium misschien over het hoofd ziet. Denk maar eens aan de afwerking van de randen en of er verlichting in het deksel zit dat voldoende sterk is voor de vissen en planten.

Wat beloven aquariummakers?

Met die waterdichtheid van het aquarium zit het wel goed. Als de bekende aquariummerken dat nog niet onder de knie hadden gehad, waren ze nooit in onze top 10 terecht gekomen. Iemand die aquariums maakt, doet dit met passie en wil die passie delen. Ze willen geen lekke aquariums verkopen en de vissen en planten dood laten gaan. Zoals we al zeiden is er wel verschil in kwaliteit en dat zie je vaak alleen als je aquariums eerst in het echt gaat bekijken.

De criteria waar we aquariums op beoordelen

Over het belangrijkste criterium – dat het aquarium waterdicht is – gaan we hier verder niet in discussie, want dit is essentieel. Toch zijn er nog andere overwegingen en aspecten die van invloed zijn op de kwaliteit van een aquarium. We noemen de volgende waar je rekening mee kunt houden bij je keuze:

 • Inhoud en formaat – hoe langer, dieper en hoger de bak, hoe meer liters erin gaan. Hoe meer liters, hoe meer lampjes en als het water op temperatuur gebracht moet worden, hoe meer energie dit kost.
 • Randen – er zijn aquariums die geen hele duidelijke ‘naden’ hebben waar het glas in de hoeken bij elkaar komt. Weinig rand ziet er vaak fraaier uit.
 • Verlichting – zit die standaard in het deksel verwerkt en hoeveel lampjes zitten erin?
 • Deksel – welke kleur en vorm heeft het?
 • Pakket – zit er een pompje met filter bij? Zit er een verwarmingselement bij?
 • Extra’s – kun je er een onderkast bij kopen die speciaal voor de maat van het aquarium gebouwd is?

Hoe we aquariums beoordeeld hebben: onze testresultaten

Behalve te kijken naar ons eigen aquarium op kantoor, hebben we ook een rondje gedaan om te zien of teamleden thuis nog een aquarium hadden. Daarnaast is een grote dierenwinkel gevraagd naar de modellen die het beste verkopen en de redenen waarom. Uit dit gesprek bleek ook bij welke aquariums mensen met klachten terugkomen en die aquariums zijn daarom dan ook niet in deze lijst verwerkt. Meestal had het echter met de uitstraling te maken en niet zozeer met het functioneren.

De top 10 met beste aquariums

1. Juwel – aquarium Rio – 125 liter – zwart

Dit rechthoekige aquarium heeft een dikkere zwarte rand aan de bovenkant bij het deksel en een dunnere zwarte rand aan de onderkant.

Pluspunten:

 • In het deksel zitten led-lampjes verwerkt die de vissen in het aquarium mooi op doen lichten. Ze zijn essentieel voor de plantjes.
 • Behalve dat het aquarium ook in grotere inhoud te krijgen is (180 liter, 240 liter, 350 liter en 450 liter), heb je ook nog de keuze uit andere kleuren bij de randen. Er is wit, een lichtere houtkleur en een donkere houtkleur. Er past altijd wel een van deze kleuren in je interieur.

Minpunten:

 • De prijs is niet mis en je bent met de aankoop van het aquarium dus nog niet klaar. Je moet de bodem bedekken, plantjes plaatsen, vissen en voer kopen. Voor een compleet aquarium ben je misschien nog wel een keer dat bedrag van de aankoop kwijt.

2. SuperFish – tropisch aquarium Aqua – 70 liter – wit

Het rechthoekige aquarium heeft zowel aan de boven- als onderzijde een witte rand. Hierdoor oogt het aquarium wat lichter dan met een donkere rand.

Pluspunten:

 • De filter, verlichting en het element om het water op temperatuur te houden, zijn bij het aquarium inbegrepen.
 • Als extra’s – en dat vinden we zeker voor de starter handig – zit er ook een schepnetje en voer bij.

Minpunten:

 • Dit is een aquarium voor tropische vissen en die vragen toch iets anders dan een gewone goudvis. Wij zouden pas na wat meer verdieping in tropische vissen voor dit aquarium kiezen.

3. Juwel – aquarium Primo – 110 liter – zwart

Het rechthoekige aquarium heeft een zwarte onder- en bovenrand. Het deksel loopt taps toe en is dus niet helemaal vierkant.

Pluspunten:

 • Filter, verwarming en verlichting zijn op maat gemaakt voor dit aquarium. Je hoeft dus niks aan te passen bij aanschaf.
 • Een groot voordeel vinden wij de klep in het deksel. Wanneer je iets in het water wilt doen, hoef je dus niet het hele deksel te verwijderen. Je opent gewoon de klep en kunt erbij.

Minpunten:

 • Vanuit de dierenwinkel is feedback gekomen dat dit aquarium op de lange termijn gebreken kan vertonen in de waterdichtheid. Ben je van plan dit aquarium te kopen? Houd dan in ieder geval ergens een reservecontainer gereed om bij nood je vissen onderdak te kunnen geven.

4. Juwel – aquarium Lido – 200 liter – donker hout

Dit tweede aquarium van het merk Juwel gaat iets meer de hoogte in. Je hebt dan meer ruimte in de hoogte in plaats van in de lengte om bijvoorbeeld decoratieve materialen (zoals bijvoorbeeld boomstammetjes of stenen) te plaatsen.

Pluspunten:

 • Het aquarium in deze vorm is in 200 liter, maar ook iets kleiner (120 liter) te krijgen.
 • Net als bij de Jewel Rio is de Jewel Lido in vier kleuren te krijgen: zwart, wit, lichtgekleurd hout of donkergekleurd hout.
 • Mensen die het aquarium al hebben, zijn vooral enthousiast over het hogere model van dit aquarium.

Minpunten:

 • Wij realiseren ons goed dat de prijs die je voor dit aquarium betaalt, helaas niet binnen ieders budget is.

5. SuperFish – garnalen aquarium Nano Shrimp – 1,8 liter – geheel van glas

Dit kleine aquarium is geschikt voor het houden van kleine garnaaltjes.

Pluspunten:

 • Dit kleine aquarium geeft net zo veel plezier als een heel groot aquarium. Wij denken dat dat komt door de activiteit van de garnaaltjes. Ze zijn veel beweeglijker dan vissen en lijken altijd bezig te zijn.
 • Het schoonhouden van aquarium is – met maar 1,8 liter – natuurlijk een heel ander verhaal dan wanneer je een aquarium van 200 liter in huis hebt.

Minpunten:

 • Het aquarium is in de aanschaf goedkoper en in het onderhoud eenvoudiger, maar garnaaltjes kunnen wel veel meer kosten dan een vis. Ze lijken ook wel iets gevoeliger dan vissen en als je dit aquarium hebt met kinderen in huis, kunnen er wel eens tranen vallen als er weer een garnaaltje dood is.

6. Ciano – aquarium Cf80 – 58 liter – zwart

Wat ons bij dit aquarium opvalt is dat de bovenrand even dik is als de onderrand. Er is hierdoor meer balans in de uitstraling, omdat je niet die dikke, opvallende deksel hebt.

Pluspunten:

 • Bij dit aquarium krijg je ook de verwarming en verlichting.
 • Het model van dit aquarium (met 58 liter) is niet te groot, maar ook niet klein te noemen. Je kunt met de inrichting helemaal uit je dak gaan met plantjes en rotsen om plekken te creëren waarin de vissen zich kunnen verstoppen.

Minpunten:

 • Volgens de dierenwinkel komen klanten die dit aquarium gekocht hebben regelmatig terug naar de winkel om een andere pomp met filter te kopen. Deze blijkt vaak niet goed genoeg te functioneren voor de inhoud van het aquarium.

7. SuperFish – goudvis aquarium Start 20 – 20 liter – zwart

Wij vinden dit het ideale aquarium voor mensen met kinderen die willen kijken of een aquarium hun kan bevallen.

Pluspunten:

 • In het pakket zit meteen alles wat je nodig hebt: aquarium, verlichting, filter, thermometer, visnetje, voer en aanvullend onderhoud voor de goudvissen.
 • Het grote voordeel van dit aquarium voor goudvissen, is dat deze vissen geen verwarmd water nodig hebben. Je kunt qua temperatuur dus niks verkeerd doen.

Minpunten:

 • Wil je iets anders dan goudvissen in dit aquarium doen? Dan zul je dus een verwarmingselement moeten kopen en afhankelijk van het formaat van de verwarming kan het wel een stuk krapper in het aquarium worden.

8. SuperFish – aquarium Home – 80 liter – wit

Na alle aquaria die zo’n beetje dezelfde uitstraling hebben, is dit een apart model.

Pluspunten:

 • Het aquarium heeft geen echt deksel dat de hele bovenkant bedekt, waardoor het een stuk lichter en opener oogt. Het heeft wel een soort ‘handvat’ dat over het water van de ene naar de andere kant van het aquarium loopt en hierin zit de verlichting.
 • De verlichting is in twee kleuren in te stellen met een afstandsbediening, warmer of koeler wit.

Minpunten:

 • Het zogenaamde handvat (wat er in plaats van het deksel boven hangt) kan wel opengeklapt worden, maar kan er niet geheel vanaf gepakt worden. Soms is dit lastig bij onderhoud.

9. Flamingo – aquarium Lollipop – 16 liter – zwart

Dit is een prima aquarium voor budgetbewuste kopers.

Pluspunten:

 • Het is niet groot (16 liter inhoud), maar bij kleinere vissen is het nog steeds een leuk en levendig aquarium.
 • Vooral de dunnere onder- en bovenrand vinden wij prettig bij dit kleinere aquarium.
 • Ook handig: bij deze set zit filter, pomp, schepnetje en grind voor op de bodem er al bij. Nu alleen nog plantjes en vissen uitkiezen.

Minpunten:

 • Bij 16 liter inhoud moet je geen te grote vissen willen kiezen. Om alles te zien bewegen moet je daarom wat dichterbij dit aquarium komen. De plek waar het aquarium komt te staan, is dan essentieel.

10. Tetra – aquarium Starter Line – 54 liter – zwart

Ook deze set van Tetra is ideaal voor starters die willen ontdekken of een aquarium iets voor hen is.

Pluspunten:

 • In dit pakket zit alles om te kunnen starten, behalve plantjes en vissen.
 • Voor de prijs van dit pakket kun je als starter geen miskoop doen.

Minpunten:

 • Je kunt bij een aquarium van 54 liter natuurlijk niet evenveel vissen als bij een aquarium van 200 liter plaatsen. Als starter zouden wij altijd aanbevelen dit aan te geven wanneer je vissen gaat kopen. Kies niet alleen maar wat je mooi vindt, maar wat past.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste aquariums?

Consumenten kunnen redelijk wat geld besparen als ze inzicht hebben in hoeveel stroom de apparaten thuis worden verbruikt. Jaarlijks berekent de Consumentenbond de jaarlijkse kosten van stroom bij een gemiddeld verbruik van apparaten in huis. Een van de grotere energieslurpers zijn apparaten zoals een jacuzzi en een grote aquarium. Bij een jacuzzi betaal je 1.000 euro als je een keer in de twee weken 1.5 uur baden. Bij een grote aquarium ben je zo rond de 400 euro per jaar kwijt. Ook een pomp van de vloerverwarming verbruikt veel stroom, zo rond de 280 euro per jaar.

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/consumentenbond-geeft-inzicht-in-stroomverbruik-apparaten-in-huis

Dit zegt Radar over de Levensduur van Goudvissen

Volgens een artikel van Radar, gebaseerd op informatie van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), leven goudvissen en konijnen aanzienlijk korter als huisdier dan hun potentiële levensduur. Goudvissen kunnen tot 40 jaar oud worden, maar halen in huiselijke omgeving vaak niet eens een half jaar, terwijl konijnen 10 jaar kunnen worden maar meestal slechts drie jaar oud worden. Het LICG benadrukt het belang van betere voorlichting over huisdierverzorging tijdens de Week van het Huisdier, met speciale ‘bijsluiters’ voor diverse huisdieren om toekomstige eigenaren te informeren over verzorging, kosten, en meer. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen.be heeft een hele lijst met favoriete merken, maar de top 5 bevat ook Ciano en Juwel en die zie je ook terug in onze top 10. Het handige van Bestgekozen.be is dat ze een overzicht van alle karakteristieken van hun top 10 in een schema hebben gezet. Zo kun je in een oogopslag zien wat de prijs en de inhoud is en of al het materiaal in het totaalpakket inbegrepen is. Het fotootje dat in dit schema zit, is wel wat aan de kleine kant, maar om te beginnen is het prima vergelijken.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afsluiting

Een aquarium is een aanwinst voor het interieur, maar behalve de aankoop van het aquarium, de planten en de vissen, moet je er wel rekening mee houden dat je het aquarium ook moet onderhouden. Een tropisch aquarium kost daarnaast meer energie dan een normaal aquarium. Het zijn misschien maar kleine beetjes elke maand op je energierekening, maar als je het geld eigenlijk niet hebt, kun je er bij de keuze van een aquarium maar beter rekening mee houden.