We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste boxsprings

De meeste mensen slapen voor het eerst op een boxspring als ze in een wat luxer hotel of de betere  Bed & Breakfast overnachten. Deze locaties willen niets aan het toeval overlaten en zijn zich ervan bewust dat goed slapen begint bij een goed bed. De boxspring heeft door zijn constructie niet alleen een luxe uitstraling, maar heeft ook andere eigenschappen die voor optimale nachtrust zorgen. Niet voor niets willen mensen na een weekendje weg ook een boxspring voor thuis aanschaffen.

Op zoek naar een nieuwe boxspring

Er zijn mensen die zweren bij een bed met een lattenbodem en daarop het goedkoopst mogelijke matras dat je maar kunt vinden. Zij hebben een gezond lijf en het lukt hen in principe nog om op het vliegveld in zo’n ongemakkelijk stoel in de wachtruimte een dutje doen. Voor mensen die hogere eisen aan een bed hebben, kan een boxspring een goede keuze zijn voor de overstap van hun oude situatie naar een nieuw bed.

Snel overzicht: Deze boxsprings raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veelzijdigheidOlympic Life – boxspring Flanny: Deze boxspring biedt een ruime keuze aan kleuren en maten, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan slaapkamers en voorkeuren. We waarderen vooral de capaciteit van de boxspring om tot 600 kilo te dragen, en de stijlvolle stof die het geheel een strak en sfeervol uiterlijk geeft. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieNovio – basic boxspring: Voor prijsbewuste kopers is deze boxspring een uitstekende keuze. De warme donkerbruine kleur en het solide aluminium onderstel maken dit bed zowel esthetisch als functioneel aantrekkelijk. We merken op dat bij grotere maten de boxspring uit twee delen bestaat, dus het is essentieel om de maatvoering goed te controleren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor een complete setOrdrpo – basic boxspring: Deze boxspring valt op door zijn prijs-kwaliteitverhouding. We zijn vooral te spreken over de inbegrepen matrastopper, die zorgt voor extra comfort. De universele zwarte kleur zorgt ervoor dat hij in vrijwel elke slaapkamer past. Wel raden we aan om extra vilt onder de poten aan te brengen bij gebruik op een houten vloer. >> Check laagste prijs

Onze topscorer: dit is de beste boxspring

De Flanny boxpring van het merk Olympic Life komt bij ons als beste koop uit de test. Je kunt het deel van de boxspring waar het bovenlichaam op rust en het deel waar je benen op liggen in hoogte verstellen met een elektrische afstandsbediening die aan de rand van het bed kan hangen. Dat maakt een ontbijt op bed stukken prettiger en ook voor mensen die last hebben van restless leg syndrome kan het hoger liggen van de benen enige verlichting bieden.

Waarom reviewen wij boxsprings?

Kwalitatief goed slapen wordt volgens ons zodanig onderschat, dat mensen vaak niet nadenken over welke elementen allemaal van invloed zijn op de slaap. Veel problemen met concentratie kunnen teruggebracht worden tot slecht slapen. Natuurlijk zijn er ook oorzaken die buiten fysieke elementen een rol spelen – zoals stress – maar altijd maakt slecht slapen het erger en zou goed slapen de negatieve spiraal kunnen doorbreken. Het begint dus allemaal bij een goed bed zoals een boxspring.

Waarom bij elke boxspring kritisch zijn bij de selectie?

Maar… dan komen de hobbels bij het kiezen van een boxspring. Want welke is nu echt goed en waar let je op bij de verschillende boxsprings die te koop zijn? Het eerste waar je aan denkt is de afmeting en daarna volgt al snel de kleur. Veel belangrijker is echter hoeveel gewicht de boxspring kan dragen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo lang mogelijk plezier van de boxspring hebt. Je hebt ook boxsprings die speciaal voor jou als rugslaper bedoeld zijn en niet voor buikslapers of zijslapers.

Is een boxspring dan echt zoveel beter?

Het grote verschil met andere soorten bedden of matrassen is dat een boxspring voorzien is van een pocketveringmatras. En het meest kenmerkende van pocketvering is de ruimte die er in en tussen de pockets zit. Die ruimte zorgt ervoor dat lucht in het matras kan circuleren en dat betekent dat het matras nooit kan gaan zweten of benauwd aanvoelt tijdens het slapen. Ook zijn de meeste boxsprings voorzien van zones die speciale ondersteuning aan een deel van het lichaam bieden.

Wat beloven de producenten van boxsprings?

Alle ontwerpers van boxspringmatrassen focussen zich op twee pijlers: de looks en de kwalitatieve prestaties. Soms slaat de wijzer wat meer door naar de uitstraling en valt de degelijkheid van de boxspring na een tijdje tegen, terwijl hij er nog wel puntgaaf uitziet. Zodra je de buitenkant van de boxspring zelf goed kunt onderhouden, blijft vanzelf de pure kwaliteit van het bed over. Laat je dus niet overtuigen door alleen wat je ziet, maar vertrouw ook op de testcijfers of het gevoel dat je bij het proefliggen hebt.

De criteria waar we boxsprings op beoordelen

De volgende criteria komen bij ons als belangrijkste uit de bus als het gaat om de kwaliteit van een boxspring:

 • Welke maat heeft de boxspring?
 • Van welk materiaal is de binnenkant en buitenzijde gefabriceerd?
 • Komt de boxspring met of zonder hoofdeinde?
 • Elektrisch bedienbaar ja of nee?
 • Zijn er aparte zones?
 • Hoeveel gewicht kan de boxspring dragen?
 • Welke soort slaper (rug/zij/buik) past bij de boxspring?
 • Welke kleuren zijn te bestellen en hoe kun je de buitenkant onderhouden?
 • Zitten er extra’s bij, zoals bijvoorbeeld een topdekmatras?

Hoe we boxsprings getest hebben: onze onderzoeksdata

Voor deze test hebben we een grote beddengigant bezocht die vele merken boxsprings in het assortiment heeft. In de showroom konden we alle varianten uittesten en hoewel we ons realiseren dat zo’n testsessie nooit een aantal weken volledige nachten erop slapen kan vervangen, gaf het wel een eerste goede indruk. Boxsprings die niet lekker lagen, konden direct van de lijst gestreept worden. Zo bleven de favoriete boxsprings met hun karakteristieken over.

De top 10 met beste boxsprings

1. Olympic Life – boxspring Flanny – elektrisch te bedienen – in diverse kleuren en maten

Flanny is in het zwart, beige, bruin, grijs, rood en blauw te krijgen. Bij de maten kun je alles kiezen tussen de 140 en 200 centimeter breed en 200 en 220 centimeter lang. (In de breedte zit er een sprong van 20 centimeter tussen de maten en in de lengte is dit per 10 centimeter.)

Pluspunten:

 • Deze boxspring (in het voorbeeld 180 x 200 centimeter) kan maar liefst tot 600 kilo in totaal dragen.
 • De stof die om de boxspring zit, maakt het een strak en toch sfeervol geheel. Zelf kies je een warmere of koelere kleur.

Minpunten:

 • De hoge instap (ongeveer 70 centimeter) is fijn voor langere Nederlanders, maar voor kleinere mensen wordt het dan ineens een heel hoog bed om in te stappen.

2. Novio – basic boxspring – 180 x 200 centimeter – in grijs of bruin

Voor prijsbewuste kopers van een nieuwe boxspring is dit een goede optie.

Pluspunten:

 • Het donkerbruin van de boxspring en het bedhoofd doet warm aan en voor een strakker design is er ook donkergrijs.
 • De poten onder de boxspring zijn van aluminium en zien er stevig uit.

Minpunten:

 • Je moet goed kijken naar de maat, want bij grotere maten bestaat de boxspring uit twee delen en bij kleinere maten is het maar een enkel deel.

3. Ordrpo – basic boxspring – 140 x 200 centimeter – zwart

Ook deze boxspring is net als de nummer twee op deze lijst gunstiger voor wat betreft de prijs dan de meeste andere boxsprings.

Pluspunten:

 • De zwarte kleur van het bed past overal bij.
 • Het maximale gewicht dat de boxspring kan dragen is 100 kilo per kant.
 • Er wordt een matrastopper meegeleverd die het geheel compleet maakt.

Minpunten:

 • Let op bij de poten van de boxspring. Het kan zijn dat je er bij een houten vloer extra vilt onder wilt aanbrengen voordat je het bed met zijn gewicht erop laat leunen.

4. Beddenbriljant – boxspring President in verschillende maten – met topmatras en elektrisch te bedienen – zwart

Deze boxspring is in drie breedten verkrijgbaar, namelijk 140, 160 en 180 centimeter. Het bed van 180 centimeter breed is er in twee verschillende lengten: 200 en 220 centimeter.

Pluspunten:

 • Voor de steeds langer wordende Nederlander is een bed van 220 centimeter lang geen overbodige luxe.
 • De pocketvering matras is verdeeld in verschillende zones die het lichaam gericht ondersteunen.
 • De bodem is elektrisch te bedienen.

Minpunten:

 • Voor het bedrag dat dit bed kost, mag je volgens ons wel verwachten dat de topper beter op het matras blijft liggen.

5. Super Boxspring – model Benjamin – in diverse kleuren en maten

Benjamin is er in drie maten: 140, 160 en 180 centimeter breed en 200 centimeter lang.

Pluspunten:

 • Wat wij bij dit bed erg gaaf vinden, is dat de poten niet zichtbaar zijn. De stof die om de onderbox aangebracht is, reikt namelijk tot aan de vloer. Dit ziet er veel rustiger uit in de slaapkamer.
 • De instaphoogte bij dit bed is 52 centimeter, waardoor het ook voor kleinere mensen een prima bed is.

Minpunten:

 • Voor het bedrag dat deze boxspring kost en de kwaliteit die je ervoor krijgt, hebben we geen verbeterpunten kunnen ontdekken.

6. Ordpro – basic boxspring – 180 x 200 centimeter – zwart

Dit is het tweede bed van Ordpro, maar nu gaat het om een afmeting van 180 bij 200 centimeter.

Pluspunten:

 • De boxspring is verdeeld in 7 aparte zones die elk een deel van het lichaam op correcte wijze ondersteunen.
 • Het bed is samen met het hoofdeinde een mooi en rustig geheel. Rust in de slaapkamer bevordert lekker slapen.

Minpunten:

 • Als je een losse topper bestelt, koop je waarschijnlijk een betere kwaliteit dan je bij deze boxspring erbij krijgt.

7. SleepNext – boxspring Spectra – elektrisch te bedienen – in diverse maten

Deze set vinden wij uniek door het voeteneinde waar een televisie uit naar boven getoverd kan worden.

Pluspunten:

 • Een tv op de slaapkamer staat niet mooi, maar met deze boxspring haal je hem alleen tevoorschijn als je samen een filmpje in bed wilt kijken. Daarna laat je hem weer in het voeteinde verdwijnen.
 • Wij vinden ook de vierkante vakken in het hoofdeinde prachtig. Het straalt echt rust uit.

Minpunten:

 • Dit is de duurste boxspring in onze top 10, maar dat ligt natuurlijk ook aan de bijzondere extra die je bij dit bed krijgt. (de TV-lift)

8. Beddenbriljant – boxspring Bravo – met pocketvering – in diverse maten en kleuren

Bravo is in vijf kleuren te krijgen: zwart, licht- of donkergrijs of beige.

Pluspunten:

 • Voor de breedte kun je kiezen uit: 80, 90, 120, 140, 160, 180 en zelfs 200 centimeter.
 • Voor de lengte is er de keuze uit 200, 210 en 220 centimeter.
 • Op elk bed kan een maximaal gewicht van 120 kilo.
 • Deze boxspring heeft niet zeven, maar negen zones.

Minpunten:

 • Wij hebben gemerkt dat dit bed tijdens de proefsessie voor sommigen al erg hard bleek te liggen. Het is de vraag of langer erop slapen dan wel fijn aanvoelt. Misschien is dit bed meer geschikt voor mensen die echt een stevig matras willen.

9. Bedworld Collection – boxspring Hotel – diverse kleuren en maten

Hotel is te krijgen in lichtgrijs, donkergrijs en zwart.

Pluspunten:

 • Je kunt kiezen voor twee boxsprings van 90 bij 200 centimeter of een boxspring van 180 bij 200 centimeter. Het ligt eraan of je op een matras wilt slapen met je partner.
 • Er kan tot 250 kilo aan lichaamsgewicht op deze boxspring liggen (per zijde).

Minpunten:

 • Bij het in elkaar zetten van de boxspring zouden wij adviseren extra materiaal in huis te halen, zodat je het hoofdeinde stevig vast kunt zetten.

10. Olympic Life – elektrisch verstelbare boxspring Face – 160 x 200 centimeter – zwart

Naast Flanny van Olympic Life is er ook Face.

Pluspunten:

 • Je kunt uit dezelfde kleuren en maten als bij Flanny kiezen.
 • Het elektrische onderstel maakt het makkelijk om in een andere positie te komen om bijvoorbeeld televisie te kijken of in bed nog wat te lezen.
 • Deze boxspring is ideaal voor zwaardere mensen, omdat er tot 300 kilo per zijde op kan liggen.

Minpunten:

 •  Je moet wel wat dieper in de buidel tasten voor deze boxspring en wij begrijpen dat dit geweldige bed niet voor iedereen binnen het budget valt.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste boxsprings?

Boxsprings bedden kunnen misschien wel gezien worden als populairste bedden in Nederland. Je hebt ze tegenwoordig te koop in allerlei soorten. Zo heb je ze spotgoedkoop, maar ook ontzettend duur. Een boxspringcombinatie kan gezien worden als een compleet bed. De bedbodem en het bedframe van de metalen veren zijn verpakt in een box van schuim of hout. De box staat op poten en heeft een bekleding. Meestal is het van dezelfde stof als het matras. Vaak koop je bij een boxspringcombinatie ook een bekleed voet- of hoofdbord. Boven op het matras ligt meestal een topper. Een topper zorgt voor een mooie uitstraling en zorgt ervoor dat je niet de naad voelt van de twee matrassen.

https://www.consumentenbond.nl/boxspring/kopen


Dit zegt Radar over het kiezen van het juiste matras

Radar benadrukt de complexiteit van het kiezen van een geschikt matras gezien de diversiteit aan materialen en types. Het onderscheidt tussen veer- en schuimmatrassen, waarbij veermatrassen in pocketvering en binnenvering worden verdeeld, en schuimmatrassen in polyether, koudschuim, latex, en traagschuim. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van factoren zoals steun, veerkracht, ventilatie, en levensduur. Daarnaast worden factoren zoals lichaamsgewicht, -lengte, -bouw, temperatuur, en slaaphouding besproken om te bepalen welk type matras het beste bij iemand past. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Slaapwijsheid

Slaapwijsheid.nl bekijkt allerlei materialen die nodig zijn om prettig te kunnen slapen, van verschillende soorten matrassen tot andere elementen die op een slaapkamer thuishoren, zoals kussens, topmatrassen en elektrische dekens. Slaapwijsheid geeft een top 7 en er zijn veel overeenkomsten met de boxsprings in onze top 10. Zo zie je ook hier de merken Olympic Life en Beddenbriljant bij de zeven beste boxsprings terugkomen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Tot slot

Een boxspring koop je niet elk jaar en aangezien je er elke nacht op moet uitrusten om de volgende dag weer fit te kunnen zijn, doe je er goed aan om niet de eerste de beste te bestellen. Kijk allereerst eens naar jezelf en je vorige matrassen. Hoe hard waren dezen en welk formaat hadden ze? Is je situatie veranderd van een eenpersoons naar een tweepersoons huishouden? Met al deze informatie en een overzicht van de best scorende boxsprings kun je beslissen welke voor jou ideaal is.