We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste dagcrème

Als kind had je nog nooit gehoord van een dagcrème. Je huid had niks extra’s nodig en het werd hooguit in de zomer ingesmeerd met zonnebrandcrème als je naar het zwembad of het strand ging. Je speelde buiten, fietste door de regen naar school, maar niks droge of stramme huid in je gezicht. Wat verandert er dan in de jaren erna dat je besluit om een dagcrème te proberen? Je wordt ouder, je ervaart meer stress, je eet misschien niet meer zo gezond als toen je moeder voor je kookte…

Het vinden van de perfecte dagcrème  

Al deze mogelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij de fitheid van de huid. Die in je gezicht en hals is ook nog eens het meest blootgesteld aan weersinvloeden. Welke oorzaak het ook betreft, er komt een moment dat je voelt dat je iets op je gezicht wilt smeren dat hem wat zachter en soepeler maakt. En dan begint de zoektocht nog maar net, want er zijn zoveel verschillende gezichtsproducten op de markt, dat je wel wilt kiezen voor wat je prettig en praktisch vindt.

Snel overzicht: Deze dagcrèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste hydratatie voor droge huidClinique Moisture Surge Intense: Deze vochtinbrengende crème is uitstekend voor mensen met een droge huid. Het product is weliswaar verpakt in een kleiner potje vergeleken met andere merken, maar vanwege de dichtheid heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig. Wij vinden dat het de huid zacht maakt zonder een vettig gevoel achter te laten. >> Check laagste prijs
Lichtste dagcrèmeClinique Dramatically Different Moisturizing Lotion+: In vergelijking met de Moisture Surge Intense is deze lotion lichter en vloeibaarder. We merken dat het makkelijker uitsmeert en de huid een aangenaam luchtig gevoel geeft. >> Check laagste prijs
Beste flexibiliteit in gebruikBiodermal Renewing Face Oil: Deze gezichtsolie kan zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruikt worden voor optimale voeding van de huid. Wij zijn vooral gecharmeerd van de veelzijdigheid. Onze testleden vonden het een pure verwennerij, vooral na een warm bad of stoomdouche. >> Check laagste prijs

Ons absolute topproduct: dit is de beste dagcrème

Voor de snelle beslissers: de dagcrème van Clinique (Moisture Surge Intense) scoort als beste bij mensen die wat extra vocht in de huid willen aanbrengen. Clinique heeft namelijk ook andere gezichtscrèmes, maar deze belooft tot 72 uur te hydrateren. Is het de goedkoopste dagcrème? Zeer zeker niet, maar soms is het verschil tussen de allergoedkoopste en een wat duurdere crème direct te merken als je het op het gezicht en de hals smeert.

Waarom reviewen wij dagcrèmes?

Wij gebruiken zelf niet alleen een dagcrème, maar ook een nachtcrème en zo af en toe eens een gezichtsmasker. Ook op andere plekken – schrale ellebogen of droge of gebarsten lippen in de wintermaanden – geven we graag wat extra’s. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat een kapotte of strakke huid herstelt, maar ook dat je geen last meer zult hebben van problemen met je huid. Wie er een goede lichaamsverzorging op nahoudt, zal merken dat de huid langer en mooier straalt.

Waarom je niet de eerste crème pakt die je ziet

In elke crème zit iets dat soepel maakt, maar dat betekent zeker niet dat elke crème zomaar op je gezicht of hals gesmeerd kan worden. Je hebt vettige crèmes die bijvoorbeeld voor uitgedroogde voeten zijn. Diezelfde vettigheid vind je misschien wel prettig op droge lippen, maar op je huid zou het een veel te dikke laag achterlaten die de poriën alleen maar verstopt. De huid moet wel kunnen ademen en daarom is een dagcrème speciaal ontwikkeld voor je gezicht.

Dagcrème, nachtcrème, oogcrème; één crème is toch zeker wel voldoende voor de huid?

We moeten het toegeven: er zijn mensen die met een enkele crème alles in huis hebben om de huid in hun gezicht te kunnen verzorgen. ’s Ochtends na een douche wordt het erop gesmeerd en ’s avonds na het wassen van het gezicht en klaarmaken voor het naar bed gaan wordt het ook weer op de huid aangebracht. Als jij zo’n crème hebt gevonden, kun je je gelukkig prijzen. Voor de meeste mensen geldt echter dat ze aparte crèmes voor verschillende momenten hebben.

Wat belooft de dagcrèmefabrikant? Kan dat eigenlijk wel?

Voor de merken die crèmepjes bedenken en produceren is het perfect dat mensen voor elk moment of elk deel van hun lichaam een ander goedje willen. De fabrikant van huidverzorgingsproducten doet onderzoek naar ingrediënten die iets goeds voor de huid kunnen doen en telkens weer wordt er iets ontdekt dat gunstig is voor de huid. Olie uit druivenpitten, gel van slakken en andere nieuwe stofjes worden toegevoegd en getest op hun effect. Het zou de huid zomaar beter kunnen helpen.

De criteria waar we dagcrème op beoordeeld hebben

Bij het vergelijken van de verschillende dagcrèmes hebben we gelet op een aantal zaken die van belang zijn:

 • Soort crème – voeden, verzachten, hydrateren, verstevigen, rimpels tegengaan
 • Inhoud en verpakking – krijg je een grote pot met maar weinig crème, of is het een tube die je tot de laatste druppel leeg kunt knijpen?
 • Effect – voor welk type huid is deze dagcrème het meest geschikt?
 • Prijs – de duurste crème is niet automatisch het beste voor jouw huid, al is er wel vaak kwaliteitsverschil te merken.
 • Doelgroep – wij geloven niet dat een man geen dagcrème zou mogen gebruiken die volgens de verpakking of reclame voor vrouwen bestemd is. Er zit meestal wel een andere geur aan crèmes voor mannen, maar wij denken dat je de stofjes in de crème alleen maar prettig hoeft te vinden om ervoor te kiezen.

Hoe we dagcrème getest hebben: onze onderzoeksgegevens

Het fijne van dagcrèmes is dat je ze eerst aan de binnenkant van de pols met elkaar kunt vergelijken, voordat je ze op het gezicht en de hals uittest. Ons testpanel heeft aangegeven of ze op dit moment een crème gebruiken en zo ja, welke dit is en waarom ze die gebruiken. Daarna is een hele lading dagcrèmes verdeeld en mochten de panelleden uitproberen of het testproduct beter of slechter scoorde dan hun huidige crème en waarom. Zo kwamen de verschillen aan het licht.

De top 10 met beste dagcrèmes

1. Clinique – Moisture Surge Intense – 30 milliliter

Vooral mensen met een droge huid genieten volop van deze vochtinbrengende crème.

Pluspunten:

 • Het lijkt misschien een klein potje vergeleken met andere merken, maar omdat vanwege de dichtheid van de crème heb je niet veel nodig om je huid in te smeren.
 • De huid in het gezicht voelt zacht, maar niet vettig aan.

Minpunten:

 • Om het voor het eerst uit te proberen is een klein potje prima, maar bevalt de dagcrème je goed? Dan zouden we snel van de 30 milliliter naar de 50 milliliter verpakking overstappen. Je betaalt hiervoor in verhouding een stuk minder.

2. Clinique – Dramatically Different Moisturizing Lotion + – 50 milliliter

Het tweede product van Clinique is deze lotion die dunner is dan de Moisture Surge Intense op nummer 1.

Pluspunten:

 • Deze crème wrijft vanwege zijn vloeibaarheid makkelijker uit dan de dikkere crème.
 • Je huid voelt ook echt fijner aan, omdat je weet dat er een luchtige dagcrème op zit in plaats van een hele dikke, voedende crème.
 • Als de dagcrème je goed bevalt, krijg je voor iets meer dan het dubbele bedrag vier keer zoveel inhoud.

Minpunten:

 • Bij sommige huidtypen voedt deze dagcrème toch iets te weinig. Clinique heeft wel andere crèmes die dan aan de wensen van je huid kunnen voldoen.

3. Cetaphil – Hydraterende crème – 453 gram

Cetaphil heeft drie lijnen met verzorgingsproducten: de klassieke en herstellende lijn en de producten voor een probleemhuid.

Pluspunten:

 • Deze crème voedt de huid wanneer het wat droog of strak aanvoelt.
 • Er zijn geen parfums toegevoegd aan de dagcrème, waardoor er geen reactie met de huid kan ontstaan.
 • De crème kan ook op de huid van andere gevoelige lichaamsplekken gebruikt worden.

Minpunten:

 • Soms blijkt het moeilijk te zijn om na het gebruik van deze crème weer over te stappen naar je normale gezichtsproduct, bijvoorbeeld als je na de winter en veel in verwarmde ruimtes zitten weer overstapt naar een prettiger en minder droog binnenklimaat.

4. Biodermal – Renewing Face Oil – 30 milliliter

De olie voedt de huid optimaal en kan zowel ’s ochtends als ’s avonds als verzorgingsproduct gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Vind je de olie toch iets te vettig of wil je niet zonder je normale dagcrème de deur uit? Dan kun je er ook voor kiezen om wat van deze olie te mengen met je dagcrème voordat je deze op gezicht en hals smeert. De olie zorgt er dan voor dat je huid net dat beetje extra krijgt, terwijl je ook de normale voeding uit je dagcrème haalt. Het smeert dan net iets soepeler.
 • Onze testleden vonden deze olie pure verwennerij als het na een warm bad of stoomdouche op de huid aangebracht werd.

Minpunten:

 • Zoals al gezegd kan de olie wat vettig aanvoelen.
 • Iemand die nog nooit olie op het gezicht heeft gebruikt, doet er goed aan om eerst ergens anders op een stukje huid te testen. Soms is er sprake van uitslag of een reactie met de huid.

5. Vichy – Liftactiv – 50 milliliter

De dagcrème van Vichy is vooral bedoeld voor mensen die vlekjes in het gezicht hebben of de rimpels wat willen vervagen.

Pluspunten:

 • Hoe ouder je wordt, hoe slapper de huid wordt. Je merkt dit in je gezicht bijvoorbeeld bij de huid van de wangen die niet meer strak over de kaaklijn ligt. Deze crème kan de huid weer wat strakker maken.
 • De crème wrijft makkelijk uit en voelt zacht aan.

Minpunten:

 • Bij een deel van het testpanel viel de geur van deze dagcrème niet in de smaak. Het ligt er een beetje aan wat je gewend bent en of het effect vervolgens wel wenselijk is. Anders denken we dat je de geur accepteert en eraan zult wennen.

6. Estée Lauder – DayWear – 50 milliliter

Het merk Estée Lauder staat bekend om zijn verzorgingsproducten en make-up in het hogere prijssegment.

Pluspunten:

 • Deze dagcrème beschermt de huid ook tegen de zon en dat scheelt weer een extra crèmepje smeren als je naar buiten gaat.
 • Er zit een beetje kleur in de dagcrème die de huideigen kleur goed aanvult. Vooral mensen die in de winter wat grauwer in het gezicht zijn, vinden de crème erg fijn in het gebruik.

Minpunten:

 • Dit is de duurste dagcrème in deze top 10. Niet iedereen zal de crème willen proberen, al is het wel goed om te weten dat er naast de 50 milliliter verpakkingen ook een 15 milliliter optie is.

7. Olay Total Effects – 7 in 1 Hydraterende dagcrème en zelfbruiner – 50 milliliter

Aan de dagcrème van deze Olay – want er zijn er nog veel meer – is een beetje zelfbruiner toegevoegd.

Pluspunten:

 • Je gezicht krijgt geleidelijk aan een gezonde teint en dit viel zelfs op bij de directe omgeving van ons testpanel.
 • De huid voelt na het uitsmeren niet vettig aan en de crème wordt goed opgenomen door de huid.
 • Waar veel mensen niet bij stilstaan is de verpakking waarin een crème komt. Het grote pluspunt van Olay vinden we het pompje, want hierdoor hoef je nooit met je vingers in een grote pot met crème. Zijn je vingers niet goed schoon? Dan is de crème in de grote pot namelijk ook niet meer zuiver en dit kan weer huidreacties veroorzaken.

Minpunten:

 • Bij sommige leden van het testpanel beviel de crème niet goed. Hij had op gevoelige plekjes een geïrriteerde en jeukende huid als gevolg.

8. L’Oréal Men Expert – Hydra Energetic 24u anti-vermoeidheid gezichtscrème – 50 milliliter

Dit is de enige dagcrème in onze top 10 die speciaal met mannen als doelgroep vermarkt wordt.

Pluspunten:

 • Het grappige was dat de vrouwen in het testpanel deze crème ook uitgeprobeerd hebben en dat een deel van de groep hier enthousiast over was door de lichtheid van de crème. Hij zit na het uitsmeren niet zo zwaar op de huid.
 • De geur – als je die al te mannelijk zou vinden – vervaagt snel, dus wij zien geen reden waarom deze dagcrème niet door een breder publiek gedragen kan worden.
 • Ook deze crème komt met een pompje uit het flesje en dit is beter voor de houdbaarheid en zuiverheid van de inhoud van de verpakking.

Minpunten:

 • We moeten toegeven dat de term ‘anti-vermoeidheid gezichtscrème’ een beetje misleidend is. Alleen een crème kan er natuurlijk nooit voor zorgen dat je de gemiste uren ’s nachts niet op je gezicht kunt zien. Je zult echt beter voor jezelf moeten zorgen om er fit uit te blijven zien, want ook de duurste crèmes lossen dit niet voor je op.

9. L’Oréal Paris – Extraordinary Oil dagcrème – 50 milliliter

Aan de dagcrème is al olie toegevoegd en zo hoef je niet – zoals bij Biodermal – zelf de olie met je dagcrème te mengen voor deze aan te brengen op de huid.

Pluspunten:

 • Ondanks de toegevoegde oliën voelt de huid niet vettig aan. De crème ligt niet op de huid, maar trekt er lekker in.
 • Wat ons opviel is dat mensen met verschillende huidtypen deze crème goed konden verdragen.

Minpunten:

 • De naam van het product (Extraordinary Oil) vinden we wel opvallend als het niet om pure olie in de verpakking gaat. Het is dus wel degelijk een mengsel en als je de pot opendraait zie je gewoon een crème.

10. Biodermal – P-CL-E crème – 50 milliliter

Het tweede product van Biodermal in deze top 10 betreft een dagcrème voor de gevoelige huid.

Pluspunten:

 • Als je Biodermal als merk fijn vindt, is er een hele lijn met producten voor verschillende momenten van de dag en voor diverse huidtypen.
 • Als je een product van Biodermal fijn vindt, gebruik je deze al snel als standaardcrème. Je hoeft niet per definitie verschillende producten te gebruiken als het goed aanvoelt.

Minpunten:

 • Er zit geen bescherming tegen UV-straling in deze crème.
 • De geur van de dagcrème kan even wennen zijn.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste dagcreme?

Je kunt je op verschillende manieren beschermen tegen de zon. Er zijn unieke zonnebrandcrèmes voor je gezicht. Deze crèmes houden rekening met de huid rondom je ogen. Deze producten zijn veel minder vettig, dan zonnebrandcrèmes voor het hele lichaam. Je huid gaat er minder van glimmen. Ook zijn er de gewone dagcrèmes met een hogere SPF. Het is zo dat hoe hoger de SPF is, hoe beter. Is het een warme hittedag, dan is een dagcrème met factor 15 niet genoeg. Gebruik een dagcrème van een hogere factor of gebruik je crème samen met een zonnebrandcrème. Je kunt namelijk heel goed zonnebrandcrème en dagcrème met elkaar combineren.

https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/gezondheid-dagcreme-en-zonnebrandcreme

Dit zegt Radar over Dagcrème met SPF

Radar benadrukt het belang van het gebruik van een crème met SPF-factor, zelfs op dagen dat de zon niet zichtbaar is. SPF, oftewel Sun Protection Factor, helpt de huid te beschermen tegen zonnestralen. Zonnebrandcrèmes zijn specifiek ontworpen voor deze bescherming en bevatten altijd een SPF. Sommige dagcrèmes bieden ook bescherming door SPF, maar Radar adviseert om altijd een aparte zonnebrandcrème te gebruiken voor optimale bescherming, vooral als de SPF van de dagcrème lager is dan 15. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Skincare-producten

BNNVARA’s Kassa, met hulp van onderzoeksarts Jetske Ultee, ontkracht en bevestigt diverse mythes rondom skincare-producten. Het gebruik van moisturizers, mits ze goede ingrediënten bevatten, is bevorderlijk voor de huid. Echter, de term ‘dermatologisch getest’ garandeert niet altijd de effectiviteit van een product. Te veel skincare-producten gebruiken is niet noodzakelijk en kan de huid zelfs irriteren. Dure skincare-producten zijn niet per definitie beter dan goedkopere alternatieven. De ingrediënten en hun concentraties zijn belangrijker dan de prijs van het product. Anti-aging crèmes kunnen effectief zijn, maar snelle resultaten zijn onwaarschijnlijk. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Wat ons opvalt aan de top 5 met beste dagcrèmes van Bestgekozen, is dat alleen Estée Lauder als merk ook voorkomt in onze eigen top 10. Alle andere merken staan niet in ons overzicht. Bestgekozen heeft een aantal categorieën toegevoegd en zo is Nivea Pure & Natural bijvoorbeeld ideaal als je geen ruim budget hebt en toch een goede dagcrème wilt. Voor de gevoelige huid is er Burt’s Bees dagelijkse verzorgingscrème en Kiehl’s ultra dagcrème is voor een onbeperkt budget.

Ontdek onze uitgebreide gidsen voor jouw dagelijkse behoeften en meer:

Kortom

De beste dagcrème uit elke test hoeft niet meteen jouw favoriet te zijn. Een fijne dagcrème kan zelfs per seizoen verschillen. In de winter heb je net even iets meer nodig voor je huid en als je het een keertje extra wilt verwennen, voeg je een speciale olie aan je crème toe om dit ’s nachts lekker in te laten werken.

Jij bent uiteindelijk de enige die jouw huid kent en weet wat het nodig heeft en misschien is het een paar keer uitproberen voordat je een nieuwe dagcrème hebt gevonden. De duurste dagcrème is echt niet automatisch de beste.