De beste dating apps voor Nederland

Nederland is verrassend veel datingapps rijk. Het verschil tussen een dating app en een dating site? Soms is het verschil nihil. Een website open je met je PC of laptop, maar je kunt er tegenwoordig ook vaak met je telefoon of tablet op. Een app is alleen toegankelijk via smartphone of tablet. Wat zijn nu precies de beste dating apps van Nederland? Dat gaan we hier bespreken.

Onze zoektocht naar Nederlandse dating apps

Dating apps zijn er in overvloed. Sommige dating apps hebben een speciale insteek of een speciale doelgroep: ze zijn bijvoorbeeld voor vrijblijvende contacten of juist voor serieuze relaties. De ene app focust op jongeren, de andere op 50-plussers. Op de ene app kom je mensen in alle soorten en maten tegen, op anderen juist vooral 50-plussers. Kortom: je kunt heel wat kanten uit. In dit artikel bespreken we ook bij welke doelgroep welke app aansluit.

Parship is onze nummer één keuze Nederlandse dating app

Waarom Parship onze nummer één keuze is? Omdat Parship het meest veelzijdig is. Parship is erg breed georiënteerd en gericht op serieuze relaties: dat is waar het uiteindelijk toch allemaal om draait bij daten. Bij Parship vinden relatief veel leden een stabiele relatie. De belangrijkste reden voor het succes van Parship is toch de uitgebreide persoonlijkheidstest. Hiermee wordt je nauwkeurig gematcht aan iemand die qua persoonlijkheid goed bij je past.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Parship

Lexa is de meest populaire Nederlandse dating app

Ben je op zoek naar Nederlands meest populaire datingsite? Dan moet je bij Lexa zijn. Lexa is ook heel gemakkelijk op telefoon of tablet te gebruiken. Lexa is één van de meest populaire platforms van Nederland. In de app heb je talloze mogelijkheden. De integratie tussen site en app is optimaal, zodat je slechts één app hoeft te gebruiken. Je gebruikt Lexa als je naar een serieuze relatie op zoek bent. Maar wie zegt dat een relatie niet kan beginnen met een speelse date?

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Lexa

Wat maakt ons geschikte datingsite reviewers?

Daten is een vak apart. Online daten is weer andere koek. Het begint natuurlijk allemaal met een leuk profiel: dit is jouw visitekaartje en moet uitdrukken wie jij bent. Sommige mensen zitten helemaal niet op daten te wachten en zouden het liefst meteen een relatie beginnen. Als het zo makkelijk zou zijn… Wij hebben meer dan genoeg ervaring met datingsites. Niet alleen als reviewers, ook als gebruikers: we kunnen je precies aanwijzen wat werkt en wat niet.

Kritisch blijven op het Nederlandse aanbod datingsites

In Nederland is grote vraag naar datingsites. Het gevolg? Het aanbod is ook ontzettend groot. Misschien wel te groot, want niet alle datingsites zijn van even hoge kwaliteit. Niet alle datingsites zijn even betrouwbaar. Wist je dat er ook datingsites zijn met zogenaamde nepprofielen?

 • Risico van nepprofielen

Nepprofielen zijn op z’n minst irritant en op zijn ergst gevaarlijk. Nepprofielen zijn profielen van mensen die niet bestaan (of van wie de foto gestolen is en bij wie een nepverhaaltje is geschreven). Nepprofielen moeten ervoor zorgen dat je langer lid blijft van een website. Je krijgt een valse belofte voorgeschoteld en hebt dat vaak niet in de gaten. In het ergste geval worden nepprofielen aangemaakt door oplichters met als doel geld of gegevens van jou te krijgen.

 • Gratis lidmaatschap?

Gratis lidmaatschap wordt bij de meeste online datingsites wel aangeboden, maar in de praktijk heb je hier niet zoveel aan. De functies die je als gratis lid krijgt, zijn vaak maar heel beperkt, waardoor de kans dat je een leuk persoon ontmoet minimaal is. Het gratis account op websites waar je normaal gesproken voor moet betalen, wordt eigenlijk alleen maar aangeboden om jou op een later moment te overtuigen alsnog een betaald account af te sluiten.

 • Prijzen niet duidelijk

Er zijn ook datingsites/apps waarbij niet duidelijk is wat je nu precies moet betalen. Bij sommige apps betaal je een vast maandbedrag, maar er zijn ook sites waar credits worden gehanteerd. Het versturen van een bericht of beeldbellen kost bijvoorbeeld een aantal credits. Vaak heb je op het moment zelf niet goed door wat je nu eigenlijk uitgeeft. Koop je een app in de App Store, dan krijg je ook niet altijd duidelijke informatie over de kosten van de app.

Nederlandse dating sites: onze scepsis

Elk jaar wordt er wel weer een nieuwe datingsite of app opgericht. Er zijn er inmiddels heel wat. De vraag naar online datemogelijkheden is dan ook erg groot. Soms is het lastig een goede datingsite of app van een slechte te onderscheiden. De risico’s zitten hem met name in het aanbod van nepprofielen (vermijd ze, altijd) en natuurlijk in hoe de site met je privacy omgaat.

 • Verschil betalend en niet-betalend lid

Op veel online datingsites bestaat onderscheid tussen betalende en niet-betalende leden. Een niet-betalend lid kan vaak geen berichten lezen die een betalend lid verstuurd. Maar als betalend lid heb je vaak geen idee wie er nu betalend lid is en wie niet. Tamelijk oneerlijk dus.

 • Contracten stilzwijgend verlengd

Wat ook nog wel eens voorkomt, is dat contracten stilzwijgend verlengd. Dat betekent dat je geen bericht krijgt als je bericht afloopt, maar er automatisch een nieuwe maand aan wordt vastgeplakt. Ga je van een voordelig tarief, omdat je bijvoorbeeld een jaarabonnement had, dan word je automatisch overgezet naar een onvoordelig maandtarief. Dat is niet helemaal eerlijk.

 • Privacy problemen?

Een datingsite is een site waarop privacygevoelige informatie komt te staan. Om een account aan te maken, moet je bijvoorbeeld je persoonsgegevens en contactgegevens opgeven. De website moet technisch goed in elkaar zitten, wil hij hackers buiten de deur houden.

 • Veilig daten keurmerk

Zeker weten dat je op een datingsite veilig kunt daten? Dan kies je natuurlijk voor het Keurmerk Veilig Daten. Als een website dit keurmerk heeft, weet je zeker dat de profielen met de hand gecontroleerd zijn op echtheid en dat nepprofielen in een mum van tijd zijn verwijderd.

De beloften van Nederlandse datingsites: hoe nauw mag je ze nemen?

Nederlandse datingsites en -apps doen graag wilde beloften. “Er hangt liefde in de lucht” is zo’n belofte. Maar gelijk op je eerste dag op de site je droomman of -vrouw tegenkomen? Die kans is helaas niet groot. Sommige leden vinden hun partner nooit. Vaak hou je er wel enkele leuke dates aan over en misschien wat nieuwe contacten, maar gemiddeld genomen is de kans aanzienlijk groter dat je aan een online datingsite geen relatie overhoudt dan wel.

‘De leukste members’

De belofte dat je op een website de ‘leukste members’ tegenkomt, zie je ook heel vaak voorbijkomen. Maar ja, hoe moet je dat testen? Is dat niet een kwestie van smaak? Je kunt hooguit zeggen dat je de leukste profielen tegenkomt, maar zelfs dat is heel subjectief. In hoeverre komt het profiel van iemand echt overeen met de persoon die hem gemaakt heeft?

Nederlandse datingsites: onze criteria

Als we Nederlandse datingsites onder de loep nemen, hanteren we altijd strenge criteria:

 • Kosten en proefperiodes

Uiteraard geven we de voorkeur aan datingsites en apps waar je van een gratis proefperiode gebruik kunt maken. Dat is wel zo netjes. Je krijgt vrijblijvend toegang tot de functies en ziet meteen of er leden op de site zitten die bij je passen. Zo ja? Dan stap je daarna over op een betaald abonnement.

 • Hoe zit het met de privacy?

Een datingsite van hoge kwaliteit beschermt je privacy. Dat betekent dat nepprofielen worden geweerd en dat de datingssite zelf niet met jouw privégegevens of foto’s te koop loopt.

 • Verificatie

Op sommige sites en apps moet je jezelf verifiëren met een foto. Bij Badoo bijvoorbeeld wordt van je gevraagd een foto op te sturen waarop je een specifiek gebaar maakt. Zo kan handmatig gecontroleerd worden of de foto’s die je opstuurt echt van jou zijn. Bij andere apps kun je weer doorlinken naar sociale media als Instagram en Facebook: superhandig als je potentiële matches de kans wilt geven meer over jou persoonlijk te weten te komen.

 • Snelle inschrijving

Altijd fijn is het als je jezelf snel en eenvoudig in kunt schrijven. Teveel gedoe? Daar zit niemand op te wachten, zeker niet als je zo snel mogelijk met leuke singles in contact wil komen.

 • Hoe goed wordt er gematcht?

De beste datingsites maken gebruik van uitvoerige matchingsalgoritmes. Je krijgt alleen de matches te dien die écht bij je passen. Dat scheelt je een hoop gedoe en vergroot je kans op succes.

Onze onderzoekdata bij het testen van Nederlands datingsites

Wij beoordelen Nederlandse datingsites en -apps op basis van deze criteria:

 • De prijs voor een abonnement (is gratis mogelijk)

 • Het aantal actieve leden op een website

 • De lay-out van een website (handig of niet?)

 • De veiligheid van een website (hoe veilig is de website te gebruiken?)

 • De succesratio van leden die een relatie vindt (mits bekend)

 • De controle op nepprofielen

 • De doelgroep (deels afhankelijk van persoonlijke voorkeuren).

De top 10 Nederlandse datingsites

Hieronder bespreken we wat volgens de beste Nederlandse datingsites zijn. Deze sites zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Elk hebben ze een net iets andere insteek, dus het blijft een kwestie van smaak welke website het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en partnerkeuze.

Nederlandse datingsite 1: Parship is het meest veelzijdig

Zoals gezegd, raden wij Parship aan als meest complete en veelzijdige datingsite. Hier vind je een hoog percentage succesverhalen onder leden. Dat heeft met name te maken met de uitstekende matchingsmechanismen. Er wordt een uitgebreid psychologisch portret van je geschetst. Vervolgens worden er singles uitgelicht die volgens dit psychologisch portret bij je passen. De persoonlijkheidstest die Parship gebruikt, is wetenschappelijk onderbouwd: een goed teken.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Parship

Nederlandse datingsite 2: Lexa is het populairst

Zoek je de datingsite/-app met het grootste ledenaanbod, dan moet je voor Lexa kiezen. Hier worden wekelijks, zelfs dagelijks, heel wat nieuwe profielen op aangemaakt. Je weet zeker dat er altijd iets te beleven is. Zie je niemand die bij je past? Dan kan dat een week later zomaar weer anders zijn. Lexa maakt ook gebruik van een handige eigen app, waardoor je de site ook via je telefoon of tablet bereiken kunt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een account.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Lexa

Nederlandse datingsite 3: Tinder is het meest toegankelijk

Zoek je een datingapp die supertoegankelijk en laagdrempelig is, dan moet je voor Tinder kiezen.

 • Tinder bestaat alweer enkele jaren en is razendsnel op mobiel. De app zit heel simpel in elkaar.
 • Je krijgt alleen mensen te zien die zich bij jou in de buurt bevinden

 • Je kunt profielen filteren op basis van de criteria die je opgeeft

 • Tinder is beroemd (en berucht) om het swipen: heb je geen interesse in een persoon, veeg hem of haar dan naar links. Heb je wel interesse? Veeg de persoon dan naar rechts. Als beide personen elkaar naar rechts swipen, heb je een match en kun je gaan chatten.

 • Je maakt van Tinder gebruik op zowel Android als iOS

 • Een match versieren als je overeenkomsten hebt, is relatief makkelijk

 • Dankzij fotoverificatie kan Tinder achterhalen dat je de persoon op de foto ook echt zelf bent (geverifieerde profielen herken je aan een blauw vinkje)

 • Tinder heeft al voor ruim 55 miljard matches gezorgd

 • Nadeel: Tinder is minder geschikt voor mensen die naar een serieuze relatie op zoek zijn.

Nederlandse datingsite 4: EliteDating is speciaal voor hoger opgeleiden

Dan nu een heel ander soort datingsite: EliteDating. Deze datingsite, die ook als app is te gebruiken, is speciaal voor hoger opgeleiden ingericht. De meeste leden zijn ouder dan 30 jaar.

 • Binnen de niche hoger opgeleiden daten, is EliteDating één van de populairste sites
 • Een groot deel van de leden hier is hoog is opgeleid (HBO- of WO-niveau

 • EliteDating maakt gebruik een uitgebreide persoonlijkheidstest om jou te matchen

 • Zowel als website en als app te gebruiken

 • Voor mensen (veelal 30-plussers) die naar een serieuze relatie op zoek zijn.

Nederlandse datingsite 5: Happy Pancake is helemaal gratis

Happy Pancake wint in ieder geval de prijs voor meest originele naam voor een datingsite. Happy Pancake komt van origine uit Zweden en bouwt langzaamaan een reputatie op in Nederland.

 • Het belangrijkste voordeel van Happy Pancake is dat deze site geheel gratis te gebruiken is

 • Happy Pancake is daarnaast een stuk “volwassener” dan zijn naam doet vermoeden

 • Een nadeel is dat Happy Pancake geld verdiend aan advertenties – die kun je dus niet vermijden, maar in ruil daarvoor kun je dus wel gratis dates scoren. Zo erg is het dus niet

 • Happy Pancake wordt in Nederland steeds populairder: het aantal profielen neemt toe

 • Op Happy Pancake kun je een uitgebreid profiel aanmaken, filters toepassen en berichtjes sturen naar wie je wilt.

Nederlandse datingsite 6: Badoo is een slim alternatief voor Tinder

Van Tinder heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Die dating app is hierboven al genoemd. Maar ken je ook Badoo al? Dit is de bekendste concurrent van Tinder en daarnaast een slim alternatief.

 • Badoo is internationaal actief en heeft maar liefst meer dan 300 miljoen gebruikers

 • Net als bij Tinder is de app vooral of foto’s gebaseerd en scoort hij erg goed bij jongeren (van gemiddeld 25 jaar)

 • Je kunt de app op zowel Android als iOS downloaden en gebruiken

 • Badoo is geschikt voor spontane dates maar ook om nieuwe contacten te leren kennen

 • Net als bij Tinder kom je vooral in contact met mensen in je directe omgeving.

Nederlandse datingsite 7: peper in je reet met Pepper

Van Pepper heb je waarschijnlijk ook weleens gehoord. Pepper staat bekend om zijn sterk visuele insteek.

 • Bij Pepper probeer je mensen niet voor je te winnen met tekst, maar juist met beelden. Vandaar dat Pepper zichzelf “De niet zomaar een datingsite” noemt. Dat zie je terug in de app.
 • Bij Pepper druk je uit met afbeeldingen – die afbeelding kies je zelf

 • Ga voor eigen foto’s of reisbestemmingen, je huisdier of bijvoorbeeld een muziekinstrument

 • Ook in de Pepper dating app maak je gebruik van swipe om matches te scoren

 • Iets over jezelf vertellen doe je in interview-vorm

 • Vul een persoonlijkheidstest in om je profiel compleet te maken.

Nederlandse datingsite 8: op zoek naar een seks dating app? Kies Victoria Milan

Draait het daten bij jou vooral om vluchtige contacten? Dan kies je voor Victoria Milan. Dit is namelijk een datingsite die draait om seksueel contact en niet zomaar seksueel contact, maar veelal ‘vreemdgaan’ met een vreemde. Ideaal voor swingers. Denk goed na voordat je vreemdgaat.

 • Ideaal voor snelle, vluchtige en intense contacten

 • Je komt hier swingers tegen, maar ook singles

 • De app is super discreet – je kunt zelf kiezen wie je je foto’s laat zien

 • Victoria Milan is internationaal actief.

Nederlandse datingsite 9: Happn combineert het beste van online en offline daten

Ken jij Happn al? Deze datingsite heeft een uniek twist gegeven aan het principe van online daten.

 • In de app krijg je een notificatie als je fysiek in de buurt van een andere Happn gebruiker bent geweest. Je kunt dan een like geven en met elkaar chatten (het doet een beetje denken aan Pokémon vinden in en rond de stad met de app Pokémon Go)

 • Deze app is ideaal voor grote steden, maar ook voor bijvoorbeeld een meerdaags evenement

 • Krijg een tweede kans voor een eerste indruk

 • Wereldwijd heeft Happn maar liefst 100 miljoen gebruikers, iedere maand komen er 1.5 miljoen gebruikers bij.

Nederlandse datingsite 10: bij Once draait het om kwaliteit boven kwantiteit

Tot slot kun je ook kiezen voor daten op Once, dat heel anders in elkaar zit dan Tinder of Badoo.

 • Iedere dag krijg je slechts één potentiële match (once), waar je je volledig op kunt focussen

 • De persoon die jij als potentiële match krijgt, krijgt jou ook als match

 • Once is veel persoonlijker dan andere datingsites: sommige mensen vinden dat fijn, anderen te confronterend

 • Ook Once is wereldwijd actief en heeft liefst 10 miljoen leden

 • Zoek je diepgang? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Lexa: de beste Nederlandse datingsite volgens meerdere bronnen

Volgens onder andere Topnederlandsedatingsites.nl is Lexa de allerbeste. Dat heeft vooral te maken met het feit dat op de site gemiddeld zomaar zo’n 40.000 leden tegelijkertijd online kunnen zijn. De meeste leden zijn naar een relatie op zoek, maar voor vriendschap kun je ook terecht bij Lexa. Wist je dat Lexa al meer dan eens tot betrouwbaarste datingplatform van Nederland is uitgeroepen?

Vergelijk hieronder nog eens overzichtelijk de beste Nederlandse datingapps

Via onze vergelijker hieronder kun je alle datingsites in deze categorie nog eens met elkaar vergelijken. We hebben de datingapps allemaal alvast voor je aangevinkt zodat de best beoordeelde aanbieders alvast direct zichtbaar voor je zijn:

Datingsites in Nederland: onze bronnen

Bij onze zoektocht naar de beste Nederlandse datingsites hebben we deze bronnen bekeken:

Daten via een Nederlandse datingsite? Dit moet je doen

Nederlandse datingsites zijn er in overvloed. Als er geen ideale site bij onze (tamelijk breed opgezette) top 10 zit, dan kun je altijd nog zelf een site uitkiezen op basis van de criteria en tips die we je gegeven hebben. Wat de beste datingsite is, is van persoon tot persoon verschillend.