De beste datingsites voor hoger opgeleiden

Online daten? Niet iedereen wil zich daaraan wagen. Het kost geld, maar van tevoren weet je nooit of je de persoon van je dromen tegenkomt. Online daten is vooral een kwestie van geduld hebben. Die éne ware wacht heus wel ergens op je – het is juist de uitdaging hem te vinden. Ben je hoog opgeleid en ben je op zoek naar iemand die intellectueel tegenwicht biedt, dan kun je je het beste inschrijven voor een datingsite speciaal voor hoger opgeleiden.

Onze zoektocht naar de beste datingsite voor hoger opgeleiden

Dat is nogal was: een datingsite speciaal voor “hoger opgeleiden”. Wat betekent het nu precies om hoger opgeleid te zijn? In de meeste gevallen wordt hier een HBO of universitaire opleiding mee bedoeld. Zijn mensen die hoog opgeleid zijn per se slimmer? Nee, helemaal niet. Er zijn 1001 manieren om slim te zijn. Klein geheimpje: de meeste grote genieën hadden een hekel aan school. Wel is het zo dat hoog opgeleiden vaak meerdere interesses delen.

Match4Me: onze nummer één keuze datingsite voor hoger opgeleiden

Voor ons onderzoek hebben we verschillende datingsites bestudeerd. De datingsite voor hoger opgeleiden die bij ons als beste uit de test is gekomen is Match4Me. Hierop vind je alleen mensen een universitaire of een WO opleiding. De verhouding man-vrouw is, op moment van schrijven ongeveer gelijk: 52% man en 48% vrouw. Ook beschikt de website over het Keurmerk Veilig Daten: je weet dus dat je privégegevens niet op straat komen te liggen.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Match4Me

Overige voordelen Match4Me

Op Match4Me kom je alleen hoger opgeleiden tegen, net als jijzelf. Mensen die je interesse hebben gewekt, kun je een persoonlijk berichtje sturen. Ook kun je uitgebreid met hen checken. Wist je dat alle profielen handmatig op echtheid worden gecontroleerd? Geen nepprofielen dus. Match4Me op je tablet of smartphone gebruiken? Ook dat is mogelijk. De klantenservice zit uitstekend in elkaar. Stuur je een mailtje? Je weet zeker dat je antwoord krijgt.

Parship: de best betaalbare datingsite voor hoger opgeleiden

Van Parship heb je vermoedelijk weleens gehoord: deze datingsite staat onder meer vanwege de matchingsalgoritmen hoog aangeschreven. Op Parship kom je allerlei soort mensen tegen: hoog en laag opgeleid, al worden met name hoger opgeleiden tot de site aangetrokken. Meer dan genoeg kans dus om een leuke toekomstige partner tegen het lijf te lopen. Wist je dat de succeskans bij Parship erg hoog is? Het slagingspercentage is één op drie.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Parship

Wie zijn wij om datingsites te reviewen?

Singles zijn we allemaal (geweest). Online gedatet hebben we ook allemaal. Bij sommigen van ons leidde dat tot fikse teleurstelling, terwijl het bij anderen juist verrassend succesvol uitpakte. Kortom: we hebben wel wat ervaring als het aankomt op datingsites. Die ervaring delen we graag met je – we willen je vertellen wat er allemaal mogelijk is, maar ook met welke beperkingen je rekening moet houden. Niet iedereen komt de prins op het witte paard tegen.

Online daten en eerste indrukken

Online daten is wat anders dan in het echt met iemand een praatje maken. Online moet je jezelf weer anders presenteren dan offline: je moet jezelf in een tekstje kunnen uitdrukken. Ook moet je foto tot de verbeelding spreken. Sommige mensen zijn wat fotogenieker dan anderen. Andere zaken, zoals geuren, een lach, je stem, komen allemaal te vervallen bij digi-dates.

Blijf kritisch op het aanbod datingsites voor hoger opgeleiden

Daten voor hoger opgeleiden? Dat klinkt heel mooi, maar geen twee mensen zijn precies gelijk. Waarschijnlijk is iemands opleiding niet het enige criterium op basis waarvan je bepaalt of een persoon geschikt voor je is of niet. Persoonlijkheid speelt uiteindelijk een veel grotere rol. Jezelf in je handen wrijven omdat iemand gestudeerd heeft, is iets te voorbarig. Denk maar terug aan je studietijd: er zijn altijd mensen die je aardig vindt en mensen die je niet mag.

Het begon bij ons met scepsis

Logischerwijs waren we in eerste instantie wat sceptisch toen we geïntroduceerd werden met de term “datingssites voor hoger opgeleiden”. Is dat niet een beetje hetzelfde als “datingsites voor linkshandigen?” of “datingssites voor kattenbezitters?” Tenzij je écht allergisch bent, zou het weinig moeten uitmaken of iemand katten bezit of niet. Dat geldt dan toch zeker ook voor een diploma? Maar toch: altijd leuk als iemand net als jij lekker slim is.

Wat beloven datingsites je doorgaans? Zijn de uitspraken gebakken lucht?

Datingsites zullen je graag doen geloven dat je heel wat leuke matches zult hebben en de man of vrouw van je dromen zeker tegenkomt. De leden van profielen die je op de home pagina van de datingsite tegenkomt, zijn eigenlijk altijd bovengemiddeld aantrekkelijk en niet representatief voor het aanbod dames en heren dat je tegenkomt. De kans dat je echt leuke dates hebt, is veel kleiner dat de datingsites je willen doen geloven. Het is en blijft een loterij.

Datingsites voor hoger opgeleiden: onze criteria

Een datingsite van hoge kwaliteit moet aan verschillende criteria voldoen. Zo moet deze onder meer:

 • Goed betaalbaar zijn

Van sommige datingsites kun je gratis gebruik maken, of je maakt gebruik van de gratis versie van de site. Wil je de allerbeste service? Dan is het niet zo gek dat je maandelijks een vast bedrag betaalt. Natuurlijk wil je wel goede service krijgen voor de kosten die je maakt. Ook moet de prijs voor een datingsite in de maand niet te hoog zijn. Meestal betaal je voor een abonnement van een halfjaar of een jaar gemiddeld een minder hoog bedrag per maand.

 • Uitgebreide functies

Het nadeel van gratis versies van datingsites waar je ook voor kunt betalen, is dat je met de gratis versie maar een heel beperkt aantal functies krijgt (vaak te weinig). Op een datingsite wil je toch ten minste foto’s van mogelijke matches kunnen zien en persoonlijke berichten kunnen sturen. Verder is het fijn als je uitgebreide persoonlijkheidstesten kunt invullen en suggesties voor mogelijke matches krijgt. Sommige datingsites organiseren supergezellige evenementen.

 • Gebruiksgemak van de website

Als het op gebruiksgemak aankomt, bedoelen we toch vooral het technische aspect van de website: alles moet overzichtelijk en makkelijk te vinden zijn. Bovendien moet de website prettig ogen. De persoonlijke berichten van de leden en hun foto’s moeten goed tot hun recht komen. Extra gebruiksgemak vind je bijvoorbeeld in de optie de datingsite in de vorm van een dating app via tablet of telefoon te gebruiken. Zo kun je de site overal gebruiken.

 • Ondersteuning via de helpdesk

Heb je een vraag over je account? Je abonnement? Of over de website in het algemeen? Dan wil je natuurlijk dat de helpdesk je zo snel mogelijk van dienst is. Het fijnst is natuurlijk een beschikbare live chat (ook in de weekenden). Daarnaast moet je de helpdesk telefonisch of via mail kunnen bereiken. Wat ook een slok op een borrel scheelt: een FAQ segment, waar je alle veel gestelde vragen en de bijpassende antwoorden overzichtelijk op een rijtje vindt.

 • Privacy functies

Online daten moet veilig zijn, hoe je het ook doet. Niet alleen moet de website van buitenaf beschermd zijn tegen hackersaanvallen, door onder meer SSL-versleuteling. Ook moet de datingsite zelf de privacyregels in acht nemen. De site dient zorgvuldig met je gegevens om te gaan.

 • Genoegen ‘vissen in de vijver’

Op een website waar slechts enkele tientallen leden actief zijn, zul je je soulmate niet snel tegenkomen. Kies daarom bij voorkeur voor een datingsite waar vele duizenden profielen zijn. Hoe meer ‘vissen in de vijver’, hoe groter de kans dat jij er één ‘aan de haak’ slaat.

Is daten op datingsites voor hoger opgeleiden echt zo anders?

De profielen die je tegenkomt, zullen in ieder geval van een “bepaald soort” mensen zijn. In het geval van hoger opgeleiden datingsites zijn dat uiteraard hoger opgeleiden. Statisch gezien zal de kans op een succesvolle relatie toenemen als twee hoger opgeleiden elkaar ontmoeten. Op datingsites voor hoger opgeleiden is over het algemeen minder last van mensen met “niet-integere” bedoelingen. Waarom? Dit soort sites zijn niet laagdrempelig genoeg.

Zo testen wij datingsites: onze onderzoeksdata

Als wij datingssites (voor hoger opgeleiden of niet) beoordelen, kijken we

in ieder geval naar het volgende:

 • Het prijskaartje

Een datingsite mag best iets kosten, maar de kosten mogen niet uit de klauwen lopen. Met andere woorden: het moet wel leuk en eerlijk blijven. Niemand wil betalen als er geen dates volgen.

De top 10 beste datingsites voor hoger opgeleiden

Hieronder volgt een overzicht van de tien beste datingsites voor hoger opgeleiden. Enkelen van deze websites zijn specifiek op hoger opgeleiden gericht, terwijl er ook websites bijzitten met een bredere doelgroep. Op deze websites kun je als hoger opgeleide persoon ook prima vertoeven.

Datingsite 1: Match4Me is het meest allround

De eerste datingsite in deze lijst, Match4Me, is hierboven al besproken. Zoals gezegd, is dit de meest allround datingwebsite voor hoger opgeleiden die je online zult tegenkomen. De verdeling man-vrouw ligt rond de 52-48%. Hier vind je alleen matches met een HBO of WO diploma. Verder kun je eenvoudig persoonlijke berichten besturen met de online leden chatten.

 • Alle profielen worden handmatig gecontroleerd
 • Daten vanaf je tablet of smartphone kan ook
 • Match4Me maakt onderdeel uit van MatchMedia
 • MatchMedia is behalve in Nederland actief in onder meer Denemarken, Noorwegen, België en Zweden. In elk land is de website net iets anders, specifiek ingericht voor de wensen van het land.
 • Prima klantenservice waar je met al je vragen terecht kunt.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Match4Me

Datingsite 2: Parship is voor een brede doelgroep

Op Parship kom je ook verrassend veel hoger opgeleiden tegen. De ervaringen van klanten hier zijn prima.

 • Parship heeft het “Veilig Daten” keurmerk van de Consumentenbond

 • Hoge kans op succesvol een relatie vinden: ruim 1 op 3 (38%)

 • Inclusief uitgebreide persoonlijkheidstest voor betere matches

 • Wekelijks nieuwe leden

 • Gemiddeld iets meer vrouwen dan mannen (52-48%)
 • Parship bestaat alweer sinds 14 februari 2003

 • Brede leeftijdsgroep, met 76% ouder dan 30 jaar

 • Parship is aangesloten lid bij Thuiswinkel.org

 • Gegevens zijn versleuteld met het SSL-certificaat.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij Parship

Datingsite 3: bij E-matching krijg je de eerste week gratis

Ben jij al bekend met E-matching? Ook deze website is specifiek ingericht om je aan hoger opgeleiden te koppelen.

 • Het fijne is dat je met de kennismakingsactie nu de eerste week gratis krijgt.
 • Heb je een profiel? Dan krijg je toegang tot alle andere profielen

 • Reageren op een ontvangen bericht is volledig kosteloos

 • Je kunt je vrijblijvend inschrijven (doorloop vier stappen)

 • Alle profielen plus foto’s worden gekeurd

 • Een gratis lidmaatschap is ook mogelijk
 • Of maak een actief, betaald lidmaatschap aan

Kies je voor een betaald lidmaatschap, dan betaal je maandelijks. Een nadeel: tenzij je het lidmaatschap stop zegt, wordt het automatisch verlengd met een periode van een maand.

 • Mogelijkheid tot speeddaten (tegen betaling)

Datingsite 4: EliteDating – it’s in the name

EliteDating is een datingsite met een groot ledenbestand. Maar liefst 70% van alle leden is hoogopgeleid. De man-vrouwverdeling is ongeveer gelijk, met 52% vrouw en 48% man.

 • Vooral gericht op 30-plussers (90% van de leden is ouder dan 30)

 • Met hoger opgeleid bedoelen we in dit geval: een universitaire opleiding

 • Profielen worden handmatig gecontroleerd

 • Je profiel wordt alleen getoond aan singles die geselecteerd zijn voor je

 • Uitgebreide persoonlijkheidstest op basis van “Big Five” persoonlijkheidstest

De “Big Five” persoonlijkheidstest behandelt vijf hoofddimensies in iedere persoonlijkheid. Soortgelijke tests worden onder meer toegepast door bedrijfsadviseurs die functionerende teams samenstellen. Bij wervingsprocedures binnen grote bedrijven worden ze ook toegepast.

Datingsite 5: ook Lexa heeft brede opties voor hoger opgeleiden

Lexa is één van de grootste Nederlandse datingsites. Deze datingsite richt zich niet alleen op het hoger opgeleide segment van de samenleving, maar meer op het algemene publiek. Toch kom je op Lexa meer dan genoeg hoog opgeleiden tegen, als dat is waarnaar je op zoek bent.

 • Met de Lexa filters kun je ook op opleidingsniveau filteren

 • Lexa is voor een breed publiek: je vindt er veel jongeren, maar ook 50-plussers

 • Lexa is daarnaast wat opener en spontaner dan bijvoorbeeld Parship

 • Lexa organiseert verschillende evenementen om andere singles te ontmoeten

 • Ook te gebruiken op tablet en mobiel

 • Elk profiel wordt door de moderators gecontroleerd

 • Alle data wordt versleuteld verstuurd, zodat ‘pottenkijkers’ er niet bij kunnen

 • Members blokkeren is ook mogelijk

 • Je kunt eventueel beginnen met een gratis account.

Datingsite 6: 50-Plus voor senioren én hoger opgeleiden

Dat datingsites alleen voor jongeren zijn, is een verkeerd beeld. Er zijn ook veel datingsites die zich juist op senioren richten. 50-plus is zo’n website. Hier vind je bovendien – als kers op de taart – ook nog eens een groot segment hoger opgeleiden. Zit de ideale partner voor jou er tussen?

 • Alle profielen worden met de hand gecontroleerd

 • 50-Plus heeft het Veilig Daten keurmerk en het Thuiswinkel Waarborg logo

 • Behalve chatten kun je ook met andere leden videobellen

 • Door middel van leuke quizzen kun je elkaar beter leren kennen

 • Gratis inschrijven is ook mogelijk

 • Vindt hoger opgeleiden bij jou in de buurt, of juist wat verder weg.

Datingsite 7: toon lef met The Inner Circle

Ken je het motto van “The Inner Circle” al? Dit is: “Date like you give a sh*t”. De boodschap mag duidelijk zijn: alles draait hier om serieuze dates en serieus op zoek gaan naar een relatie. Tegelijkertijd mag er natuurlijk ruimte zijn voor plezier. Volg het #DareToDateBetter principe.

 • The Inner Circle draait om serieuze dates

 • Op de (internationale) website vind je heel veel verschillende mensen, ook hoog opgeleid

 • Alle nieuwe profielen handmatig gecheckt

 • Eindeloos swipen van profielen? Vergeet het maar: vind profielen die echt bij je passen.

Datingsite 8: SmartSingles richt zich op intelligentie

Ken jij SmartSingles al? De doelgroep van deze datingsite zit in de naam: SmartSingles richt zich op “slimme singles”. Wil je daten op niveau? Dan zou je deze website zeker uit moeten testen.

 • Op SmartSingles kom je geen fictieve (nep)profielen tegen: alleen echte mensen

 • Een eigen profiel maken is een makkie

 • Kleed je profiel met teksten en foto’s aan

 • Je kunt zowel interesseberichten als persoonlijke berichten sturen

 • Stuur ook knipogen en gebruik FotoZapper

 • Je hebt de mogelijkheid een standaard (gratis) profiel aan te maken

 • Of je kiest voor VIP-toegang, vanaf 24,99 euro per maand

 • Een nadeel: een HBO- of WO-diploma lijkt geen vereiste om ‘aan te tonen’ dat je echt slim bent.

Datingsite 9: ook OurTime is voor slimme mensen en mensen boven de 50

Dit heeft OurTime je te bieden:

 • Deel je interesses

 • Neem deel aan de OurTime activiteiten

 • Alle profielen handmatig gecheckt

 • De online chat is volledig beveiligd

 • Profielen worden voor je geselecteerd op basis van locatie, interesses en natuurlijk zoekcriteria

 • Je kunt je profiel ook zichtbaar maken voor members bij andere datingservices van Ourtime – zo vergroot je je vijver vol potentiële partners

 • Een videogesprek houden? Ook dat is mogelijk.

Datingsite 10: bij Academic Singles heb je uitgebreide profielmogelijkheden

Academic Singles richt zich ook op hoog opgeleiden. Hier vind je hoog opgeleiden die bij je persoonlijkheid aansluiten. Aan de hand van een vragenlijst word je persoonlijkheid in kaart gebruikt.

 • Bij Academic Singles kun je je gratis inschrijven

 • Matching gebeurt op basis van de persoonlijkheidstest

 • De gemiddelde leeftijd van leden is ongeveer 36 jaar (51% is man, 49% is vrouw)

 • Liefst 41% van de singles vindt een partner (dat is erg hoog)

 • Soepel en simpel inschrijven aan de hand van e-mailadres en wachtlijst (plus een vragenlijst waar je slechts 5-10 minuten mee bezig bent)

 • Kies uit drie verschillende betaalde memberships (de voordeligste optie is het 12-maanden abonnement voor 24,99 euro per maand).

EliteDating: de beste datingsite voor hoger opgeleiden volgens Hetnlpcollege.nl

Volgens Hetnlpcollege.nl is EliteDating de perfecte keuze voor hoog opgeleiden. Waarom? Omdat zich hier wekelijks ruim 1000 nieuwe profielen inschrijven. Kortom: het is een site waar je voldoende hoog opgeleide leden tegenkomt, waar je veel afwisseling vindt en waar altijd iets te beleven is. Je betaalt wat meer dan voor de gemiddelde datingsite, maar het matching-systeem is dan ook erg goed: er wordt rekening gehouden met je interesses, je intenties, voorkeuren en je unieke persoonlijkheid. EliteDating is een aanrader voor de 30-plusser.

Vergelijk hieronder nog eens overzichtelijk de beste datingsites voor hoger opgeleiden

Via onze vergelijker hieronder kun je alle datingsites in deze categorie nog eens met elkaar vergelijken. We hebben de hoger opgeleiden-datingsites allemaal alvast voor je aangevinkt zodat de best beoordeelde aanbieders alvast direct zichtbaar voor je zijn:

Jouw datingsite vervolgstap

Daten voor hoger opgeleiden? Het doet ons deugd je te mogen vertellen dat je flink wat kanten op kunt. Er is meer dan genoeg mogelijk. Op basis van de bovenstaande tien sites moet je toch zeker een website kunnen vinden waar je je geluk kunt beproeven. We wensen je veel succes!