De allerbeste datingsites voor mensen met een beperking

Heb jij een beperking? Dan zul je ongetwijfeld merken dat (online) daten niet zo makkelijk gaat als bij mensen zonder beperking. Eerlijk is dat zeker niet. Gelukkig zijn er daarom ook sites te vinden die speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. Hierop kom je andere mensen met een beperking tegen, maar vaak genoeg ook mensen die helemaal geen beperking hebben. Nou ja, eigenlijk zijn alle mensen wel in iets beperkt: niemand is immers perfect.

De beste datingsites voor mensen met een beperking onder de loep

Je kunt een beperking heel breed opvatten. De definitie van een “beperking” is een toestand waardoor je minder goed in staat bent bepaalde dingen te doen. Zo’n beperking kan met het lichaam te maken – zoals slechtziendheid/blindheid, het ontbreken van een been of arm, of een chronische ziekte waardoor je lichaam minder goed functioneert. De beperking kan ook mentaal zijn, zoals een psychische beperking of ADHD. Er zijn genoeg sites voor mensen met een beperking.

Vaak is iedereen welkom

Het fijne van de websites voor mensen met een beperking is dat mensen met allerlei soorten beperkingen er welkom zijn. Je komt dus allerlei soorten mensen tegen. Ook zie je meer dan genoeg mensen die zelf geen beperking hebben, maar net zo goed omgaan of daten met een persoon die dat wel heeft. Je zult je op een datingsite voor mensen met een beperking snel thuis voelen.

Capido is volgens ons de geschiktste datingsite voor mensen met een beperking

Capido is specifiek opgericht met als doel mensen die een beperking hebben elkaar via het internet te laten ontmoeten. Er wordt niet op één specifieke beperking gericht, maar op alle mogelijke beperkingen (plus op mensen die ze niet hebben). Je wordt uitgebreid geholpen met het opstellen van je profiel. Ook tijdens contact wordt er een oogje in het zeil gehouden. Een profiel aanmaken is helemaal gratis. Voor een abonnement betaal je rond de 7 euro.

De scherpst geprijsde datingsite vind je in OogvoorLiefde

De naam OogvoorLiefde is relatief nieuw in de online datewereld. Toch bestaat het platform al sinds 2009. Bij het tienjarig jubileum van wat voorheen G-Date was, is de naam veranderd in OogvoorLiefde. Inmiddels is deze datingsite al jarenlang de grootste in Nederland op het gebied van een beperking. Voor lidmaatschap ben je ongeveer drie euro in de maand kwijt. Ten opzichte van de concurrentie is dat natuurlijk supergoedkoop: echt een aanrader dus.

Wij als datingsite reviewers

Wat maakt ons nu geschikt als datingsite reviewers, vraag je je misschien af. Uiteraard is dat een terechte vraag. Het antwoord spreekt voor zich: we hebben erg veel ervaring met datingsites – met allerlei soorten datingsites, voor elke soort doelgroep. We hebben bijna elke datingsite die in Nederland te vinden is al één of meerdere keren gereviewd. Zo hebben we een goed beeld kunnen vormen van wat een datingsite van kwaliteit is en wat niet.

Nederlands enorme datingaanbod: kritisch blijven is een harde eis

In Nederland zijn heel wat datingsites actief. Inmiddels zijn er ook veel datingsites die eenspecifieke doelgroep hebben, zoals datingsites voor mensen met een beperking. Zoals uit onze top tien blijkt, is er best voldoende aanbod als je eenmaal goed gaat zoeken. Maar natuurlijk zijn niet alle datingsites even goed. Wij willen je alleen over de allerbeste sites vertellen.

 • Niet elke datingsite is veilig

Bij niet elke datingsite nemen ze de privacy even nauw. Zo kan het gebeuren dat je foto ergens voor wordt gebruikt waarvoor je nooit toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld voor promotiemateriaal van de datingsite. Daarom is het altijd slim de privacyverklaring van de datingsite goed door te nemen voor je besluit een account aan te maken en informatie te delen.

 • Niet overal zijn de profielen ‘echt’

Wist je dat er mensen betaald worden door sommige datingsites om nepprofielen aan te maken en met deze nepprofielen met leden te chatten? Er wordt gewoon tegen je gelogen en dat is natuurlijk onbeschoft. Wil je zeker weten dat je geen nepprofielen tegenkomt, kies dan altijd voor een datingsite die de profielen handmatig controleert op echtheid.

 • Niet alle datingsites hebben duidelijke prijzen

Sommige datingsites hebben er een handje van erg onduidelijk te zijn over hun prijzen. Het is niet makkelijk te achterhalen hoeveel je nu precies voor je abonnement betaalt. Ook kan het zijn dat je extra moet betalen voor bijvoorbeeld het versturen van berichten of liken. Dat is ook niet helemaal eerlijk. Met het Keurmerk Veilig Daten weet je dat prijzen transparant zijn.

 • Je kunt niet op elke datingsite gratis beginnen

Bij de beste datingsites kun je eerst een gratis account aanmaken, of gebruik maken van een gratis proefperiode. Zo raak je bekend met wat de site allemaal te bieden heeft, zonder dat je meteen geld hoeft te betalen. Als de site je bevalt, kun je een betaald account aanmaken – waar je veel meer aan hebt dan aan een onbetaald account – en anders laat je het gewoon zitten.

 • Niet overal worden accounts automatisch opgezegd

Er zijn genoeg datingsites die stilzwijgend je abonnement verlengen. Dat houdt in dat je zelf moet aangegeven wanneer je wilt stoppen met je abonnement, omdat er anders weer een losse maand (vaak voor een hoog tarief) aan wordt vastgeplakt waar je opnieuw voor moet betalen.

Hoe datingsites ons sceptisch maakten

Datingsites maken ons nog weleens sceptisch. Dat heeft ermee te maken dat je lang niet altijd de reacties krijgt die je hoopt te krijgen: dat geldt voor mensen zonder beperking, maar zeker voor mensen met een beperking op ‘normale’ datingsites. Vrouwen zijn vaak kritisch en reageren op minder dan de helft van de berichten die ze binnenkrijgen. Op websites voor mensen met een beperkingen lijkt juist meer positivisme te hangen en wordt er meer gepraat.

Wat zullen datingsites je precies beloven?

Datingsites zullen je graag doen geloven dat je prins of prinses op het witte paard dichterbij is dan je denkt. Helaas is dat een fabeltje. Er zijn genoeg mensen op datingsites actief die de persoon waarnaar ze op zoek zijn, niet tegenkomen. Natuurlijk zijn er ook succesverhalen en daar zul je op een datingsite al snel mee om de oren worden geslagen. Maar wie weet: je kunt altijd geluk hebben. Of misschien kom je wel een leuk contact tegen voor een nieuwe vriendschap.

Nepdatingsites herkennen: hoe doe je dat?

Op datingsites waar vooral nepprofielen worden gebruikt, moet je veelal per verstuurd bericht betalen (en jij wordt gestimuleerd zoveel mogelijk berichten te versturen…) Nadat je je hebt aangemeld, zul je in korte tijd veel reacties van zogenaamde matches krijgen. Deze zijn vaak veel te mooi om waar te zijn. Hoewel de ander graag met je wil afspreken, zal de ontmoeting steeds weer uitgesteld worden. Contact hebben via een ander kanaal zit er ook niet in.

Datingsites onder de loep: dit zijn onze criteria

Wij zijn erg streng als het om datingsites aankomt. Wij letten extra goed op de volgende zaken:

 • Zijn er klachten over de datingsite bekend?

Hier kom je snel genoeg achter als je op Google de naam van de datingsite plus de term “Klacht” gebruikt. Als een datingsite onbetrouwbaar is, zullen klachten meteen verschijnen.

 • Hoeveelheid actieve leden – hoe meer leden, hoe meer kans op succes

 • Matchtechnieken

Bij sommige datingsites moet je vooral zelf op zoek gaan naar matches die bij je passen, terwijl er ook datingsites zijn waarbij je uitgebreide vragenlijsten kunt invullen en zelfs persoonlijkheidstests kunt afleggen om te bepalen welke profielen het beste bij jou aansluiten.

 • De kosten van een datingsite

De beste datingsites hebben abonnementen voor verschillende tijdsperioden: drie maanden, zes maanden, twaalf maanden, etc. In de praktijk zul je zien dat een jaarabonnement altijd het voordeligst is. Per losse maand betalen is nooit aan te raden. De kosten mogen niet te hoog zijn.

 • Mogelijkheid proefperiode

Wij geven de voorkeur aan datingsites waar je de eerste paar weken gratis krijgt, in de vorm van een proefperiode, of waar je een gratis account kunt aanmaken om te ontdekken hoe de site in elkaar zit en wat je er precies op kunt vinden. Dan pas weet je of de site echt bij je past.

 • Privacy

Datingsites zouden altijd nauwkeurig met je privégegevens om moeten gaan. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Daarom kijken we altijd goed naar de privacyverklaring van de datingsites die we onderzoeken. Plus we kijken naar eventuele klachten van gebruikers over privacy schending.

Datingsites voor mensen met een beperking: een rangschikking

Zoals gezegd, vind je in dit artikel de beste datingsites voor mensen die een beperking hebben. Dat wil niet zeggen dat alle datingsites in de lijst expliciet voor mensen met een beperking zijn – op sommige van de datingsites vind je ook mensen zonder beperking. Daarnaast hebben we datingsites opgenomen die niet voor mensen met een beperking in het bijzonder zijn, maar waar je een heel breed publiek (en lekker veel actieve leden) vindt.

Datingsite nummer 1: Capido is volgens ons het meest veelzijdig

Wat ons betreft is Capido de nummer één keuze voormensen met een beperking. Waarom dat is?

 • Capido is voor mensen met allerlei soorten beperkingen (fysiek en mentaal)

 • Ook mensen zonder beperking kom je tegen

 • Medewerkers helpen je waar nodig bij het invullen van je profiel

 • Heb je contact met iemand? Dan houden de medewerkers een oogje in het zeil

 • Gratis profiel aanmaken? Ook dat kan!

 • Een abonnement van rond de 7 euro per maand is netjes geprijsd

 • Je komt uitgebreide zoekfuncties tegen voor het vinden van matches

 • Een aantal maal per jaar worden er Capido Events georganiseerd.

Datingsite nummer 2: OogvoorLiefde.nl is het scherpst geprijsd

Waarom kiezen voor OogvoorLiefde.nl, het voormalige G-Date?

 • Van alle Nederlandse datingsites speciaal voor mensen met een beperking is OogvoorLiefde de grootste – hoe meer zielen, hoe meer vreugd

 • Mensen met elke vorm van beperking zijn welkom

 • Enkele duizenden actieve leden

 • Abonnementen voor een bedrag van slechts rond de drie euro in de maand

 • Gratis aanmelden is ook een optie

 • Kom singles tegen tussen van 18 tot 70 jaar

 • Ook geschikt voor het aangaan van nieuwe vriendschappen.

Datingsite nummer 3: Uniek Dating heeft een zorgvuldige manier van aanpak

Uniek Dating is eveneens een zeer geschikte datingsite voor mensen met een beperking.

 • Speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking of autisme

 • Maak je een profiel aan? Dan krijg je een face to face intakegesprek om je wensen en persoonlijkheid in kaart te brengen

 • De eerste date spannend? Gelukkig is er een begeleider bij

 • Na de eerste date mogen jullie samen-alleen op date

 • Dankzij de persoonlijke intake weet je zeker dat er geen nepprofielen bijzitten

 • De intake is altijd bij je in de buurt

 • Ook vriendschappen aangaan doe je via Uniekdating.nl.

Datingsite nummer 4: op Parship kun je mét en zonder beperking terecht

Parship is geen datingsite die speciaal voor mensen met een beperking is opgericht. De kracht van deze datingsite zit in iets heel anders: het feit dat leden naar een serieuze relatie op zoek zijn.

 • Op Parship kom je heel veel verschillende mensen tegen – met of zónder beperking

 • Bijna elk lid is naar een serieuze relatie op zoek

 • Je zult vooral 30-plussers tegenkomen

 • Per dag worden duizenden berichtjes verstuurd, evenals “digitale glimlachen”

 • De man-vrouw verdeling is ongeveer gelijk: 48% van de leden is man, 52% is vrouw

 • Maar liefst 38% (een erg hoog gemiddelde) van de leden vindt een serieuze relatie

 • Parship is aangesloten bij Thuiswinkel.org en volledig anoniem

 • Al je privégegevens zijn beveiligd en versleuteld met het Verisign SSL-certificaat.

Datingsite nummer 5: psychische problemen zijn bespreekbaar bij Durf Jij Met Mij

Op zoek naar een datingsite die speciaal is opgericht voor mensen met psychische problemen? Je vindt ze bij DurfJijMetMij. Deze datingsite maakt daten een stuk laagdrempeliger.

 • Je situatie steeds aan mensen uit te hoeven leggen, zit er gelukkig niet bij

 • De website wordt door verschillende GGZ-organisaties ondersteund en is alleen voor mensen die bij deze organisaties aangesloten zijn (iedereen zit dus in hetzelfde bootje)

 • Het aantal inschrijvingen neemt steeds verder toe

 • Als je dat wilt, kijken gespecialiseerde medewerkers mee met het contact dat je met mensen hebt

 • Dankzij de handleiding op DurfJijMetMij raak je snel vertrouwd met de functies op de website

 • Let op: je inschrijving moet wel eerst worden goedgekeurd door de organisatie waar je bij bent ingeschreven.

Datingsite nummer 6: Dottie is actief in heel de Benelux

Ken jij Dottie al? Deze datingsite is speciaal voor “bijzondere mensen” en kan al vanaf 14-16 jaar worden gebruikt.

 • Op Dottie kun je op zoek gaan naar een relatie, maar er wordt ook veel naar nieuwe vriendschappen gezocht

 • Wie een profiel aanmaakt, kan meteen andere profielen bekijken

 • Registreren is gratis, kies je voor een betaald abonnement dan betaal je per maand ongeveer 8 euro (niet heel duur)

 • Wist je dat Dottie is opgericht door iemand die dichtbij een persoon met een beperking staat? Oprichtster Sophie Lohier begon Dottie voor haar broer, die een verstandelijke beperking heeft – om hem en lotgenoten een geschikt platform te bieden voor contact

 • Op Dottie vind je ongeveer 3.500 actieve leden

 • De website is makkelijk te gebruiken

 • Dottie is behalve in Nederland ook in België en Luxemburg actief.

Datingsite nummer 7: bij Hokjesdating ben je welkom met en zónder beperking

Hokjesdating is een aparte naam voor een datingsite die je stimuleert juist niet in hokjes te denken.

 • Ook hier zijn mensen met alle soorten beperkingen (en mensen zonder beperking) welkom

 • Ben je op zoek naar een maatje, een vriendschap of liefde? Alles is mogelijk

 • Je kunt je profiel verder inrichten om de kans op matches zo groot mogelijk te maken

 • Een jaarlang onbeperkt gebruik maken van Hokjesdating kost 125. Je krijgt dat niet alleen overal toegang toe, de medewerkers van de site helpen je ook met je profiel verbeteren. Plus je krijgt iedere maand een overzicht van alle matches voor jou

 • De eerste maand is na aanmelding helemaal gratis

 • Klein nadeeltje: abonnementen kosten tussen de 10-15 euro per maand (niet super goedkoop).

Datingsite nummer 8: ook Bij ABC Date ben je meer dan welkom

Ken je dat liedje van de Jackson Five nog – ABC, it’s as simple as one, two, three? Dat geldt eigenlijk ook voor datingsite ABC Date. Ook deze datingsite is lekker makkelijk in het gebruik.

 • ABC Date is speciaal voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

 • Op zoek naar een relatie of een nieuwe, uitdagende vriendschap? Alles kan

 • Op de website word je wegwijs gemaakt door webhulp Steffie, die je graag vertelt wat je allemaal kunt vinden

 • Alleen échte profielen

 • Let op: deelnemen kan alleen als je bij een zorgorganisatie bent aangesloten die met ABC Date afspraken heeft gemaakt.

Datingsite nummer 9: bij Dating-voor-Gehandicapten gaan ze voor jou op zoek naar een date

Ook Dating-voor-Gehandicapten is specifiek opgericht voor mensen met een beperking.

 • Vind vriendschappen of een relatie

 • Op de site word je met open armen verwelkomd: iedereen zit in hetzelfde schuitje

 • Geschikt voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking

 • Je komt alleen échte profielen tegen.

Datingsite nummer 10: de naam zegt het al

Datingvoormensenmeteenbeperking.nl is een wat lange en onhandige naam voor een site die toch prima in elkaar zit.

 • Je komt mensen met allerlei soorten beperkingen tegen – iedereen is welkom
 • Word gratis lid

 • Datingvoormensenmeteenbeperking.nl blijft gestaag groeien

 • De datingsite maakt onderdeel uit van Dating Factory – het grootste datingnetwerk van het internet

 • De site is makkelijk in gebruik.

Ook Zonnebloem.nl is erg te spreken over Capido

Capido, de datingsite voor volwassenen met (of zonder) een beperking is een ideaal platform voor het vinden van een date of nieuwe vriendschap. Het aanmaken van een website gaat heel eenvoudig. Als iemand je leuk lijkt, kun je een “flirt” versturen. Je maakt je profiel gratis aan en stapt vervolgens over op een betaald abonnement met meer opties voor 7,50 euro in de maand. Capido is opgericht en ontworpen door Erwin Oudshoorn, die zelf een beperking heeft.

Vergelijk hieronder nog eens overzichtelijk de beste datingsites voor mensen met een beperking

Via onze vergelijker hieronder kun je alle datingsites in deze categorie nog eens met elkaar vergelijken. We hebben de beperking-datingsites allemaal alvast voor je aangevinkt zodat de best beoordeelde aanbieders alvast direct zichtbaar voor je zijn:

Ons assortimentje bronnen

Van deze bronnen is gebruik gemaakt in dit datingsite artikel:

Met een beperking daten? Je kunt vooruit

Daten met een beperking? Er is verrassend veel mogelijk. We hebben onze top 10 sites met je gedeeld en je een aantal tips en criteria gegeven voor online daten in het algemeen. Veel succes!