De beste datingsites en apps voor alleenstaande ouders

Als je een alleenstaande ouder bent, dan is daten ongetwijfeld een uitdaging: je hebt al een kind of meerdere kinderen om voor te zorgen en daarnaast werk je, of draag je zorg voor een huishouden. Er komt veel op je bord. Misschien heb je het idee dat je je kinderen op plek moet zetten en voorlopig niet aan daten moet denken. Maar dat is niet waar: ook als je single ouder bent verdien je geluk. Vandaar dat er alleenstaande ouders datingsites bestaan.

De beste alleenstaande ouders datingsites onderzocht

In dit artikel bespreken we de allerbeste datingsites voor alleenstaande ouders die we online zijn tegengekomen. De meeste van deze datingsites zijn speciaal voor alleenstaande ouders opgericht, met als doel elkaar beter te leren kennen. De alleenstaande ouder datingsites die we in dit artikel bespreken, hebben we stuk voor stuk uitgebreid onderzocht. Ook geven we je tips over online daten in het algemeen en de valkuilen om te voorkomen als je hier aan begint.

Dit is volgens ons de #1 keuze: alleenstaandeouders.com

Wat ons betreft is Alleenstaandeouders.com de beste datingsite voor alleenstaande ouders. Hoe kan het ook anders met zo’n naam? Het fijne van Alleenstaandeouders.com is dat je hier 100% gratis kunt daten. Berichten versturen is gratis. Als gratis lid kun je onbeperkt naar profielen en foto’s van anderen kijken en ook onbeperkt berichten versturen naar profielen die je bevallen. Je kunt de site behalve via desktop ook via smartphone en tablet gebruiken.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de mama-pagina

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de papa-pagina

Ben je een alleenstaande moeder? Dan heb je het al zwaar genoeg. Speciaal voor de single moeder is de datingsite Alleenstaande-mamas in het leven geroepen. Een profiel aanmaken is zo gepiept. Vervolgens kun je dit geheel naar je smaak inrichten. Mocht je misbruik vermoeden? Dan kun je hier bij de klantenservice melding van maken. Je kunt kiezen tussen standaard (gratis) toegang, maar ook een VIP-toegang abonnement afsluiten voor extra’s.

Wij als alleenstaande ouders datingsite reviewers

Door de jaren heen hebben wij zo’n beetje alle datingsites die in Nederland te vinden zijn gereviewd. We hebben een goed beeld van het totale aanbod en van de plus- en minpunten van elke sites. We zijn datingsites met verschillende expertises en voor tal van doelgroepen tegengekomen, maar belangrijker nog: we hebben ook een goed beeld van wat een site op technisch vlak doet deugen – op het gebied van privacy, prijzen, lay-out en geboden services.

Kritisch blijven op het aanbod datingsites voor alleenstaande ouders

Je moet altijd kritisch blijven op het aanbod datingsites, niet alleen op die voor single ouders, maar op datingsites in het algemeen. Er zijn namelijk verschillende dingen om rekening mee te houden:

 • Je komt nogal eens nepprofielen tegen

Nepprofielen kunnen van oplichters zijn, die eropuit zijn jouw persoonlijke gegevens te stelen of je vragen geld over te maken. Er zijn ook nepprofielen van datingsites zelfs. Deze worden door medewerkers van de datingsite met als doel jou over te halen extra geld uit te geven op de datingsite. In beide gevallen word je bij de neus genomen. Gelukkig kom je op datingsites van hoge kwaliteit geen nepprofielen tegen. Zijn ze er toch? Dan zijn ze snel weer verwijderd.

 • Niet altijd gratis uitproberen

Voor je een abonnement afsluit bij een datingsite wil je natuurlijk eerst weten wat voor vlees je in de kuip haalt. De beste datingsites kun je een aantal weken gratis uitproberen, of je maakt een gratis account aan waarmee je alvast kunt rondkijken. Sommige datingsites bieden die optie helaas niet. Hier moet je gelijk betalen, zonder dat je weet of de site bij je past. Zonde.

 • Zijn de prijzen wel duidelijk aangegeven?

Niet alleen de prijzen zijn niet altijd duidelijk aangegeven, dat geldt ook voor verschillen tussen het gratis en betaalde lidmaatschap, of de kosten van verschillende lidmaatschappen. Ook vind je niet altijd duidelijke informatie over hoe je je lidmaatschap weer op kunt zeggen en of dit bijvoorbeeld automatisch wordt verlengd. Tenzij je het expliciet stopzet, blijf je dan betalen.

Datingsites voor alleenstaanden: onze scepsis

Online daten heeft een aantal valkuilen. Niet alleen als single ouders, maar in het algemeen.

 • Behoeftig of juist bindingsangst

Op datingsites kom je gemiddeld net wat meer mensen tegen die emotioneel instabiel zijn dan in de maatschappij als geheel. Dat heeft er onder andere mee te maken dat digitaal met elkaar contact opnemen wat laagdrempeliger is. Sommige mensen zijn behoeftig en daarom impulsief: ze zijn meer op zoek naar een relatie in het algemeen, dan specifiek een relatie met jou. Andere mensen hebben misschien last van bindingsangst en durven geen stappen te zetten.

 • Indirecte communicatie

Het internet is een ideale manier om met elkaar in contact te komen, maar dat contact gaat niet altijd vloeiend. Met elkaar chatten op een datingsite gaat soms verrassend stroef. Bijvoorbeeld omdat de ander lang doet over het geven van een antwoord. Je ziet elkaar niet, kunt niet naar elkaars stem luisteren en ook lichaamstaal valt weg. Kortom: tekst is soms wat karig.

 • Spanningzoekers

Sommige mensen zitten op online datingsites omdat ze specifiek naar spanning op zoek zijn. Het daten geeft ze adrenaline en zorgt voor dopamine aanmaak. Het is deze mensen vaak om snel scoren te doen. Ze zijn eerder op zoek naar seks of een flirt dan een duurzame relatie.

 • Je datingsprofiel is niet wie jij bent

Andersom geldt dat natuurlijk ook: het datingsprofiel van de ander is niet wie die persoon is. Je kent het gezegde vast wel: “beoordeel een boek niet op de kaft”. De eerste indruk is het belangrijkst zeggen ze ook weleens. Dat is een fabeltje: de eerste indruk bepaalt niet of jij een duurzame relatie met iemand kunt opbouwen. De inrichting van het profiel evenmin. Online kun je gemakkelijk het beste van jezelf laten zien, maar dat vertelt niet het hele verhaal.

Wat beloven alleenstaanden datingsites? Is dit realistisch?

Het fijne van datingsites voor alleenstaande ouders is dat je hier mensen vindt die in exact hetzelfde schuitje zitten: ze hebben een kind of meerdere kinderen uit een vorige relatie. Bang dat mensen niet met je willen daten omdat je kinderen hebt, hoef je hier niet te zijn. Maar wat datingsites voor single ouders je vergeten te vertellen, is dat het sowieso best moeilijk is om online de ware te vinden – mét of zónder kinderen. Het blijft altijd een gok.

Alleenstaande ouders datingsites onder de loep: onze criteria

Als wij datingsites (voor single ouders) beoordelen, kijken we onder meer hiernaar:

 • Privacy gevoeligheid

Bij de beste datingsites zijn je gegevens veilig. Er zijn ook datingsites die het allemaal niet zo nauw nemen met de regels en bijvoorbeeld je foto’s ongevraagd inzetten voor promotionele doeleinden. Meer weten over hoe de datingsite met je privégegevens omgaat? Lees dan de privacyverklaring die op de datingsite moet terug te vinden zijn, of ga op zoek naar een hoogwaardig keurmerk las het Keurmerk Veilig Daten. Je vindt dit meestal op de homepage.

 • Eerlijke profielen

Eerlijke profielen betekent: geen nep-profielen, niet van oplichters en niet vanuit de datingsite zelf. Om te waarborgen dat alle profielen echt zijn, moet de datingsite deze met de hand checken.

 • Genoeg profielen

Een datingsite waarop maar een paar honderd mensen actief zijn, is niet de ideale plek om de beste match te vinden. Online zijn singles nog kritischer dan offline: dus wil je echt een goed gevoel hebben bij een match, dan zal het aanbod voldoende groot moeten zijn – toch minstens enkele duizenden actieve leden en dan ook regelmatig de toevoeging van nieuwe leden.

 • Een overzichtelijke, aantrekkelijke website

Het oog wil ook wat en hoewel het niet het allerbelangrijkste, is het zeker belangrijk dat de datingsite prettig in gebruik is. Je moet voldoende mogelijkheden hebben je profiel aan te kleden. Profielen moeten over het algemeen aantrekkelijk zijn ingericht en informatie moet makkelijk te vinden zijn. Als het allemaal wat stroef gaat, ontneemt dat je zin om te daten.

 • Goede matches

Veel of weinig leden: uiteindelijk gaat het toch vooral om hoeveel matches van hoge kwaliteit je hebt. Als er veel leden op een datingsite zijn, dan is de kans op matches natuurlijk groot. Maar als je op een datingsite nauwkeurig voorkeuren kunt aangeven en uitgebreide psychologische testjes kunt doen, vergroot dat de kans dat je goede matches hebt.

Datingsites voor alleenstaande ouders gerangschikt

Hieronder vind je de beste datingsites voor alleenstaande ouders die we gevonden hebben. Veel van deze datingsites zijn expliciet voor alleenstaande ouders gemaakt, maar er zitten ook sites tussen met een bredere opzet. Hier vind je heel veel verschillende soorten leden.

Alleenstaande ouders datingsite 1: Alleenstaandeouders.com is het meest allround

We hadden het je al verklapt, maar wat ons betreft is Alleenstaandeouders.com echt de meest allround datingsite voor single ouders. Waar zat hem dat ook alweer in? In het volgende:

 • Alleenstaandeouders.com is 100% gratis in gebruik en dat is vrij uniek

 • Dankzij de MatchMaker kun je de kwaliteit van je matches aanzienlijk verbeteren

 • Je kunt hier terecht voor leuke nieuwe contacten: een date, een vaste relatie of juist een vriendschap

 • Maak onbeperkt gebruik van de berichtenservice zonder aanvullende kosten

 • Toegang tot AlleenstaandeOuders.com heb je via desktop, smartphone en tablet

 • Heb je een match? Dan krijg je dat meteen te zien.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de mama-pagina

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de papa-pagina

Alleenstaande ouders datingsite 2: Alleenstaande-mamas is speciaal voor moeders met kinderen

Alleenstaande-mamas heeft je het volgende te bieden:

 • Je kunt in een paar eenvoudige stappen een profiel openen en dit personaliseren

 • Op de FAQ (veel gestelde vragen) pagina, vind je op de meeste van je vragen antwoord

 • Je komt verschillende tips tegen oplichters tegen

 • Ook datingtips zijn er te vinden

 • Maak kennis met de website via een gratis abonnement, schakel later over op betaald VIP-toegang

 • Stuur en lees berichten, stuur knipogen, gebruik FotoZapper en zie wie je profiel als laatste hebben bezocht.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de mama-pagina

Alleenstaande ouders datingsite 3: voor vaders is er Alleenstaande-papas.nl

Waar er voor alleenstaande mama’s de datingsite met de bijpassende naam Alleenstaande-mama’s is, is er voor alleenstaande papa’s Alleenstaande-papa’s. Simpeler kan het toch niet worden.

 • Ook op Alleenstaande-papas hoef je slechts enkele stappen te doorlopen om een profiel te openen

 • Het personaliseren van je profiel is een eitje

 • Kies voor interesseberichten, of plaats een persoonlijk bericht

 • Uitgebreide klantenhulp, onder meer in de vorm van een veel gestelde vragensectie

 • Je profiel aanmaken kan gratis, maar voor de volledige opties heb je toch betaald VIP-toegang nodig.

>> Tip: Maak hier een gratis account bij de papa-pagina

Alleenstaande ouders datingsite 4: Alleenstaande-moeders.nl – voor mama’s én voor papa’s

Behalve Alleenstaande-mamas heb je ook Alleenstaande-moeders, een site die wellicht nog wel groter is.

 • Naar eigen zeggen vindt op Alleenstaande-moeder één op de drie leden een vaste partner

 • Alle profielen worden uitgebreid met de hand gecontroleerd (meermaals per dag)

 • Je hebt ook via tablet en mobiel toegang tot Alleenstaande-moeders.nl

 • Per week vinden gemiddeld maar liefst meer dan 1000 nieuwe inschrijvingen plaats

 • De verhouding tussen mannen en vrouwen is ongeveer gelijk

 • Alleenstaande moeders kunnen hier terecht voor vriendschappen, maar ook voor serieuze dates

 • De site is met SSL-certificaat beveiligd

 • Op de helppagina’s wordt bijna elke vraag die je hebt uitgebreid beantwoord.

Alleenstaande ouders datingsite 5: Happy Pancake is ook prima geschikt voor de alleenstaande ouder

Wie wil er nu geen Blije Pannenkoek zijn? Ondanks de wat lollige naam, is Happy Pancake een verrassend serieuze datingsites voor het ontmoeten van singels, ook veel single parents.

 • Happy Pancake is één van de populairste datingsites van Scandinavië, waar hij van oorsprong vandaan komt

 • Happy Pancake groeit ook in Nederland snel aan populariteit

 • Het feit dat Happy Pancake helemaal gratis is, is daar ongetwijfeld de belangrijkste reden voor

 • Stel jezelf voor in woorden of juist met foto’s

 • Sterke zoekfuncties

 • Op Happy Pancake zijn je privégegevens ook veilig.

Alleenstaande ouders datingsite 6: Alleenstaande-vaders is de tegenhanger van Alleenstaande-moeders.nl

Je kent Alleenstaande-moeders al uit bovenstaande review, maar er is uiteraard ook een Alleenstaande-vaders: speciaal voor single vaders. Wat deze datingsite te bieden heeft?

 • Per week vinden ruim 1000 inschrijvingen plaats

 • Alle profielen worden nauwkeurig en met de hand gecontroleerd

 • Volgens Alleenstaande-vaders zelf vindt 1 op 3 een partner

 • Je kunt de website ook op tablet en smartphone gebruiken

 • De mannen zijn in het voordeel, want er zijn net iets meer vrouwen (52%) te vinden dan mannen.

Alleenstaande ouders datingsite 7: Op Elitedating vind je hoogopgeleide singles, ook alleenstaande ouders

Elitedating is geen website die specifiek voor alleenstaande ouders is opgericht, maar als je een alleenstaande ouder bent die hoog is opgeleid, dan is deze website zeker de moeite waard. Je vindt hier namelijk bijna alleen maar hoogopgeleiden, waaronder een hoop van hen met kinderen.

 • Per week melden zich gemiddeld maar liefst 1.500 nieuwe leden aan

 • Het fraudeteam zorgt ervoor dat alle frauduleuze geweerd en op tijd verwijderd worden

 • Maar liefst 85% van alle leden heeft een hoog opleidingsniveau

 • EliteDating profileert zich als specifiek voor singles die naar serieuze relaties op zoek zijn

 • Per dag word je aan een handjevol matches voorgesteld, die op basis van wetenschappelijke matchmakingsprocessen specifiek voor jou geselecteerd zijn.

Alleenstaande ouders datingsite 8: ook bij Parship kun je als single ouder prima vertoeven

De kracht van Parship laat zich ook raden:

 • Parship staat bekend om zijn krachtige en nauwkeurige persoonlijkheidstesten

 • Eigenlijk iedereen op Parship is naar een serieuze relatie op zoek

 • Bij Parship ontvang je op maat gemaakte geselecteerde partnervoorstellen

 • Waar nodig of gewenst krijg je ondersteuning en datingtips

 • Parship heeft het Veilig Daten Keurmerk en is keurig aangesloten bij Thuiswinkel.org.

Alleenstaande ouders datingsite 9: Lexa heeft een heel breed aanbod profielen

Waarom kiezen voor Lexa? De belangrijkste reden is dat op Lexa eigenlijk iedereen welkom is.

 • Ook Lexa is bij Thuiswinkel.org aangesloten: dat betekent dat de site goed beveiligd is

 • Ook heeft Lexa het Keurmerk Veilig Daten en het Ecommerce Europe Trustmark

 • Lexa heeft ontzettend veel leden: er is eigenlijk altijd wel iemand online

 • De controle op nepprofielen is ontzettend streng

 • Als je betalend lid bent, is de app verder gratis te gebruiken

 • Lexa evenementen bieden de mogelijkheden leden ook offline te ontmoeten

 • Nadeel: Lexa is niet altijd even duidelijk over de prijzen en doet bijvoorbeeld aan het automatisch verlengen van je abonnement (voor een duur los maandtarief).

Alleenstaande ouders datingsite 10: als hoogopgeleide single ouder moet je Match4Me zeker uitproberen

Ook Match4Me biedt een ideaal platform voor hoger opgeleiden. Op Match4Me ontdek je ook het volgende:

 • Toegang tot tablet en smartphone, naast desktop

 • Meer dan genoeg profielen die allemaal met de hand gecontroleerd zijn

 • De mogelijkheid met anderen te chatten of de quiz te spelen

 • Hoger opgeleide singles met een HBO of WO diploma

 • MatchMedia – de overkoepelende organisatie achter Match4Me is internationaal gezien het allergrootste datingplatform

 • Qua gebruiksgemak zit het bij Match4Me ook wel goed, daarnaast is de klantenservice door MVLife bekroond.

Parship is de beste alleenstaande ouders datingsite volgens meerdere andere bronnen

Volgens onder andere Datingappkiezen.nl is Parship de beste algemene keuze. Waar dat aan ligt? Onder meer het feit dat Parship bedoeld is voor serieus daten en heel veelzijdig is. Je vindt hier veelal volwassenen die weten waarnaar ze op zoek zijn en zich niet verkijken op eerste indrukken. Parship maakt gebruik van uitgebreide persoonlijkheidsbeschrijvingen om te bepalen welke partner bij je past. Je krijgt alleen potentiële matches met wie je iets gemeen hebt.

Vergelijk hieronder nog eens overzichtelijk de beste datingsites voor single ouders

Via onze vergelijker hieronder kun je alle datingsites in deze categorie nog eens met elkaar vergelijken. We hebben de single ouders-datingsites allemaal alvast voor je aangevinkt zodat de best beoordeelde aanbieders alvast direct zichtbaar voor je zijn:

Bronnen: alleenstaande ouders datingsites

Deze bronnen hebben we gebruikt voor het schrijven van dating sites voor single ouders:

Alleenstaande ouders dating? Zo nu verder

Als alleenstaande ouder zijn niet alle datingsites geschikt. Gelukkig zijn er ook genoeg sites waar je wel op terecht kunt. Datingsites die precies aansluiten bij jouw wensen en waar je jezelf kunt zijn. Heb je de datingsite gevonden die precies bij jou past? Dan wensen we je veel succes.