We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste droogshampoos

Als het woord ‘shampoo’ in ‘droogshampoo’ zit, denk je waarschijnlijk aan een vloeibaar goedje in een fles, maar bij droogshampoo is dit allerminst het geval. Droogshampoo is namelijk net niet smeuïg en te verdelen over het natte haar. Je gebruikt het namelijk op droog haar. Droogshampoo is ook geen vervanger voor normale shampoo, maar het stelt je wel in staat om het wassen van je haar nog een extra dagje uit te stellen. Het is dus een aanvulling op het assortiment in je badkamer.

Het switchen naar de perfecte droogshampoo

Al sinds de eerste reclames op televisie voorbij kwamen, was mijn nieuwsgierigheid naar droogshampoo en wat het precies deed gewekt. Het leek me onnodig om weer iets extra’s aan mijn ochtendroutine toe te voegen. Toch ben ik het gaan proberen en dat kwam vooral door de werking als ik aan het einde van de dag nog meetings of andere activiteiten had. In tijdnood – of bij het gebrek aan zin om uitgebreid te douchen – bleek droogshampoo de ideale oplossing voor het haar.

Snel overzicht: Deze droogshampoo raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gerichte toepassingSebastian Drynamic: Deze droogshampoo is bijzonder omdat je het heel gericht kunt aanbrengen daar waar het haar het eerst vettig wordt. Het geeft niet alleen een fris gevoel, maar onze testleden merkten ook dat het zorgt voor extra volume. Ideaal als je snel even je haar wilt opfrissen voordat je de deur uit gaat. >> Check laagste prijs
Beste keuze zonder witte waasSchwarzkopf OSIS+: De enige droogshampoo in onze top 10 op schuimbasis. We vinden dit product vooral aanbevelenswaardig omdat het geen witte waas achterlaat, iets wat bij sprays wel kan voorkomen. Bovendien kun je je haar ermee stylen, net als met een normale mousse. >> Check laagste prijs
Beste geurervaringKérastase Fresh Affair: De frisse geur van deze droogshampoo viel ons direct op. Geschikt voor iedereen en elk haartype. Je hebt er niet veel van nodig om de vettige delen van je haar aan te pakken, wat ook prettig is gezien de prijs. >> Check laagste prijs

Onze meest markante vondst: dit is de beste droogshampoo

Zonder uitgebreid alle andere producten die de test doorstaan hebben te noemen: de droogshampoo van Sebastian – Drynamic – is de beste droogshampoo die op dit moment te krijgen is. De droogshampoo kan door zowel mannen als vrouwen gebruikt worden vanwege de frisse geur en de meest opvallende feedback die we terugkrijgen van het testteam, is dat het haar zoveel meer volume krijgt door het gebruik van dit Sebastian product.

Wie zijn wij om droogshampoos te reviewen?

Zoals we al zeiden waren we in het begin niet meteen dol op droogshampoo. Waarom zou je niet gewoon zoals normaal je haar wassen als je het idee krijgt dat het er vettig begint uit te zien? Douchen doe je toch ook regelmatig, dus haren wassen is daar een onderdeel van. In het kader van zuiniger met water (korter of minder frequent douchen) en voor elk probleem wordt weer een oplossing bedacht, zijn we de droogshampoo toch een kans gaan geven. Vandaar deze review.

Waarom je moet opletten bij het kiezen van een droogshampoo

Ondanks dat een droogshampoo een andere vorm dan normale shampoo heeft, wisten wij niet dat er verschillende droogshampoos waren. Wij waren in de veronderstelling dat het bij alle droogshampoos om sprays ging. Die aanname was echter fout, want uit onze test bleek ook dat een droogshampoo een mousse kan zijn die je over het haar verdeelt.

Droogshampoos? Dat is toch weer een modedingetje en werkt niet echt

Ja, je zou er versteld van staan hoeveel producten door fabrikanten op de markt gebracht worden in een nieuw jasje, terwijl het al lang bestond. We zijn als mens blijkbaar gevoelig voor de verpakking en de woorden die erop staan. Maak van een gel een schuim en we moeten het massaal in huis halen. Dat dachten we in het begin ook bij de droogshampoo. Het is vast een product dat al in de schappen lag maar niet goed verkocht en nu worden de grondstoffen in een sprayfles verkocht.

Wat belooft de fabrikant van droogshampoos?

Feit blijft echter dat we het steeds drukker krijgen en in het midden van de week niet altijd de tijd willen nemen om het lichaam uitgebreid te verzorgen. Er is werk, er zijn kinderen, etentjes, verjaardagen, papa- en mamadagen, sportmomenten en ga zo maar door. Onze agenda geeft nauwelijks nog ruimte voor wat tijd voor jezelf en als die ruimte er wel is, willen we mediteren, yoga doen of een avond gewoon bankhangen en de wereld aan ons voorbij laten gaan met een goede film.

De droogshampoo springt handig in op onze volle planningen, want om je een voorbeeld te geven: mensen met lange haren doen er in de koudere maanden tot wel een uur langer over om zich klaar te maken dan mensen met korte haren. Het gaat namelijk niet alleen om het wassen van de haren onder de douche, maar ook daarna het uitkammen, het drogen en het in model brengen. Geen wonder dat deze mensen blij zijn met een dagje uitstel van het weer haren moeten wassen.

De criteria waar we droogshampoo op beoordelen

Bij het kiezen van een droogshampoo kijk je wat ons betreft naar de volgende zaken:

 • Vorm – gebruik je liever een spray die je ook handig mee kunt nemen in je werktas of houd jij meer van het inkneden van een mousse?
 • Effect – haalt het alleen het vet even uit het haar of geeft het ook volume? (dit kan weer besparen op andere haarproducten)
 • Geur – er zijn droogshampoos met een typische vrouwelijke geur die zoeter is, maar je hebt ook frisse droogshampoos.
 • Type haar – is de droogshampoo door iedereen te gebruiken of is het gericht op een bepaalde kleur haar?

Hoe we droogshampoos getest hebben: onze testresultaten

Behalve de droogshampoo die bij mijzelf al in de badkamer staat, wilden we met ons testteam nu wel eens erachter komen wat de verschillen tussen de diverse merken zijn. Van elk merk zijn er daarom sprays en mousses gekocht en hebben we in een meeting gekeken naar de eerste opvallende elementen, zoals geur, prijs en substantie. Vervolgens hebben we de testleden geselecteerd die de droogshampoos bewust gingen gebruiken wanneer het tijd werd om het haar weer te wassen.

De top 10 met beste droogshampoo

1. Sebastian – Drynamic droogshampoo spray – 212 milliliter

Van deze droogshampoo is ook een kleinere, meeneemvariant die je makkelijk in je sport- of werktas doet.

Pluspunten:

 • Het haar wordt meestal eerst vettig dicht bij de hoofdhuid en deze spray kun je gericht aanbrengen op deze plek.
 • Hij haalt niet alleen het vet weg, maar onze testleden merkten ook op dat het haar meer volume had bij het gebruiken van deze spray. Een deel was hier zelfs erg tevreden over.

Minpunten:

 • Het is een zeer prijzige droogshampoo (rond de twintig euro voor 212 milliliter) en er zijn goedkopere varianten die nagenoeg hetzelfde effect hebben.

2. Schwarzkopf – OSIS+ droogshampoo foam – 200 milliliter

Dit is de enige droogshampoo op schuimbasis in onze top 10.

Pluspunten:

 • Het schuim kneed je in het haar en hierdoor kun je geen last hebben van een mogelijke ‘witte waas’ zoals dat bij sprays wel het geval kan zijn.
 • Het lost het vet in het haar op en je kunt er je haar er ook mee in model brengen, net als bij een styling mousse.

Minpunten:

 • Een mousse gebruik je vooral thuis voor de spiegel en niet als je voor een meeting je haar nog even een oppepper wil geven.

3. Schwarzkopf – Cotton Fresh droogshampoo spray – 150 milliliter

De tweede Schwarzkopf droogshampoo is wel een spray en de geur is katoenfris.

Pluspunten:

 • Het haar ziet er aanzienlijk beter uit na het gebruik van de spray.
 • Je brengt hem makkelijk aan door de spuitmond te richten op die plekken die je wilt behandelen.
 • Het grootste voordeel bij deze droogshampoo is dat je bij de aanschaf van meerdere droogshampoos tegelijk een aanzienlijk prijsvoordeel kunt krijgen. Ben je tevreden over de Cotton Fresh droogshampoo? Dan is bijna de helft van de prijs haalbaar.

Minpunten:

 • In eerste instantie (als je niet meerdere sprays tegelijk koopt) ben je bij deze droogshampoo wel duurder uit ten opzichte van de mousse. De inhoud is namelijk minder.

4. Syoss – Pure Fresh droogshampoo spray – 200 milliliter

Aan deze droogshampoo zijn geen siliconen of alcohol toegevoegd.

Pluspunten:

 • De ingrediënten maken dat deze spray minder schadelijk is voor het haar. Alcohol kan namelijk uitdrogen.
 • Voor veganisten is deze droogshampoo ook een optie.

Minpunten:

 • Je moet niet vergeten dat je droogshampoo moet uitborstelen, want bij deze zie je anders duidelijk een witte laag over het deel waar je het geconcentreerd hebt aangebracht.

5. Kérastase – Fresh Affair dry shampoo spray – 233 milliliter

De droogshampoo kan vanwege de frisse geur door iedereen en met elk haartype gebruikt worden.

Pluspunten:

 • De geur is – naast de prettige werking – een van de opvallendste elementen van deze droogshampoo.
 • Je hebt er niet veel van nodig als je alleen de delen waar het haar vettig begint te worden behandelt.

Minpunten:

 • Gelukkig heb je er niet veel van nodig om je haar die oppepper te geven, want de prijs is een stuk duurder dan bij de concurrerende droogshampoos.

6. Schwarzkopf – Fresh droogshampoo spray – 150 milliliter

De derde droogshampoo van Schwarzkopf in dit overzicht is ook een spray.

Pluspunten:

 • Het gaat nu niet om de geur Cotton Fresh, maar om Fresh.
 • Deze droogshampoo wordt vooral gewaardeerd door testleden met een lichtere haarkleur.

Minpunten:

 • Mensen met donkerder haren horen we toch nog praten over een witte laag die zichtbaar blijft.
 • Om het helemaal goed te doen met de droogshampoo, moet je wel alle stappen consequent volgen en wij vragen ons af hoeveel tijd het dan nog werkelijk scheelt met gewoon je haar wassen.

7. Maria Nila – dry shampoo spray – 100 milliliter

Maria Nila staat bekend om haar ingrediënten die minder of niet schadelijk zijn voor de natuur.

Pluspunten:

 • Het bijzondere zit hem echt in de grondstoffen van deze droogshampoo, want er zitten geen parabenen en sulfaten in die andere droogshampoos wel nodig hebben om te kunnen werken.

Minpunten:

 • Ook dit is een prijzige droogshampoo.

8. Batiste – Blush droogshampoo spray – 200 milliliter

De geur van deze droogshampoo wordt vooral gewaardeerd door mensen die van zoet en bloemig houden.

Pluspunten:

 • Testpersonen zijn over het algemeen tevreden over de werking van de droogshampoo, maar sommigen geven wel aan dat de geur iets minder zou mogen.

Minpunten:

 • Een deel van de testsubjecten had bij deze droogshampoo meer last van een witte waas dan bij de andere merken.

9. Andrelon – zomer blond droogshampoo spray – 245 milliliter

Deze droogshampoo is specifiek bedoeld voor mensen met blond haar.

Pluspunten:

 • Het maakt niet uit of je haar van nature blond is, of dat je het in de zomer blondeert. Het effect van de droogshampoo blijft hetzelfde.

Minpunten:

 • Proefpersonen geven aan dat de droogshampoo ook volume geeft en dat de vettige glans weg is, maar het voelt daarna ook meteen weer heel dik aan. Hierdoor krijg je het gevoel toch snel je haar te moeten wassen.

10. Andrelon – verrassend volume droogshampoo spray – 245 milliliter

Deze Andrelon droogshampoo kan door iedereen gebruikt worden en niet alleen door mensen met blond haar.

Pluspunten:

 • De testpersonen bij wie het meeste effect opviel, waren de mensen met slap haar. Zij hadden meer volume dan bij andere merken droogshampoos.

Minpunten:

 • De droogshampoo laat geen witte waas achter op het haar, maar voelt daarna wel stroever aan. Ook bij deze droogshampoo van Andrelon wil je toch weer rap de douche in om je haar te wassen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste droogshampoo?

Tegenwoordig zijn er veel shampoos op de markt te vinden met exotische ingrediënten. Waar moet een goede shampoo aan voldoen? Iedere shampoo kan geurtjes, vuil en vet verwijderen. Haar is niets minder dan een dood materiaal en geen enkel shampoo product kan het haar repareren. Dit is ongeacht hoeveel cafeïne, vitamines en andere ingrediënten worden toegevoegd. De goedkoopste en beste manier om je haar niet te veel te beschadigen is invloeden van buitenaf te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van warmte en chemicaliën. En was je haar niet te vaak.

https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/gezondheid-shampoo

Dit zegt BNNVARA over Droogshampoo

BNNVARA biedt praktische festivaltips, waaronder het gebruik van droogshampoo als essentieel middel om er fris uit te zien, ongeacht de omstandigheden. De gids beschrijft droogshampoo als een onmisbaar product, vooral wanneer douchen geen optie is. Het werkt door een spray met poeder aan te brengen die het haar minder vet laat lijken, een effectieve oplossing voor zowel mannen als vrouwen. Droogshampoo maakt het haar niet schoon, maar geeft het wel een frisser uiterlijk, wat bijzonder handig is bij langer haar tijdens de eerste dagen van een festival. Lees het volledige artikel van BNNVARA.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

In de lijst van Bestgekozen staat een top 5 waarop alleen Schwarzkopf en Sebastian als merken staan die ook in onze top 10 voorkomen. De andere merken zijn: Bumble and Bumble, Moroccanoil en StyleDry. Als goedkoopste alternatief voor de duurdere merken wordt Syoss droogshampoo genoemd en Bumble and Bumble is het merk dat voor iedereen het grootste effect heeft.

Ontdek Onze Verzorgingstips en Aanbevelingen

Kortom

Een droogshampoo heeft niet iedereen standaard in zijn badkamer staan. De meesten van ons zorgen er toch gewoon voor regelmatig het haar goed te wassen en daarna niet te vettige styling producten in het haar te gebruiken. In noodgevallen doet een droogshampoo echter precies wat het zou moeten doen: je haar weer even die oppepper geven, waardoor je de dag weer met prima haar doorkomt.

Heb je ’s ochtends haast als je naar je werk wilt vertrekken en is er geen tijd meer om uitgebreid te douchen, haren wassen, föhnen en stylen? Dan kun je bij langer haar een paardenstaart maken en neem je je droogshampoo makkelijk mee in je tas om op het werk je haar te doen.