We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Naar de beste dweil? De beste modellen dweil bevinden zich binnen handbereik

Denk je aan een dweil dan word je daar waarschijnlijk niet warm of koud van. Een dweil is weinig inspirerend. Er zijn ook maar weinig mensen die dweilen een leuk klusje vinden. Toch moet het om de zoveel tijd toch gebeuren. Dan kan je maar beter een dweil van heel hoge kwaliteit in huis halen. Met een goede dweil op zak wordt het taakje stukken eenvoudiger.

Dit heeft de zoektocht naar beste dweil opgeleverd

Wij zijn al langer op zoek naar de beste dweil. Door de jaren heen hebben we er flink wat uitgeprobeerd. Lang niet alle dweilen bevallen even goed. Sommige dweilen gaan erg snel kapot (soms is het zelfs de stok die breekt). Andere dweilen maken weer niet goed schoon, of zijn erg onhandig in het gebruik. Bij een goede dweil hoort natuurlijk ook een handige emmer om sop mee op te vangen. Kortom: wij gingen op zoek naar het totaalplaatje beste dweil.

Snel overzicht: Deze dweilen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeLeifheit Clean Twist Disc Mop Ergo: Deze dweil is universeel inzetbaar en presteert goed op bijna elke vloertype. Dankzij de telescoopsteel met uniek ronddraaimechanisme wordt dweilen eenvoudiger. Bovendien waarderen we het centrifugeersysteem in de 6-liter emmer en de handige wieltjes voor mobiliteit. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeVileda 1.2 Spray Vloerwisser: We zijn onder de indruk van deze dweil vanwege de waarde die je krijgt voor je geld. Met een wisbreedte van 36 centimeter en een microvezeldoek die bacteriën vangt, zorgt deze dweil voor een grondige reiniging. Het ingebouwde sproeisysteem elimineert de noodzaak van een emmer en de draaikop biedt flexibiliteit tijdens het schoonmaken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor delicate vloerenVileda Ultramat Turbo Pedaalsysteem: Voor degenen met gevoelige vloeren, raden we deze dweil aan. Het ontwerp beschermt delicaat vloeroppervlak, en de roterende pers stelt je in staat de vochtigheid van de hoes te regelen. Het ontwerp van de emmer minimaliseert spatten, en de microvezelhoes zorgt voor optimale vuil- en waterabsorptie, wat resulteert in een snelle en schone droogtijd. >> Check laagste prijs

Benieuwd naar de beste dweil? Hier vind je ‘m

Wil je gelijk weten wat de beste dweil is? Dan laten we je niet in spanning: volgens ons is de Leifheit Clean Twist Disc Mop Ergo (een hele mondvol voor een dweil) de beste algemene keuze dweil die je online zult tegenkomen. Deze dweil levert precies waarnaar je op zoek bent: het is een complete oplossing voor elke vloer, voorzien van dweilsysteem met fijne wieltjes. Hij heeft een telescoopsteel en een ronddraaimechanisme dat gepatenteerd is.

Welke dweil sluit het beste aan bij een beperkt budget?

Zoek je een eerder een dweil voor een bescheiden bedrag? Een goede budgetkeuze? Dan zoek je de Vileda 1.2 Spray vloerwisser. Deze heeft een wisbreedte van 36 centimeter en is uitgerust met microvezels pad van miljoenen synthetische minuscule vezels. Deze vezels maken vuil los en nemen het vervolgens op. Zo wordt het overgrote deel van de bacteriën verwijderd. Dankzij het ingebouwde reservoir heb je bovendien geen emmer nodig: super fijn dus.

Wat maakt ons bekwame dweil reviewers?

In feite is het niet zo moeilijk om een goede dweil van een slechte dweil te onderscheiden. Dat merk je vanzelf als je de dweil vasthebt en ermee aan de slag gaat. Met een goede dweil gaat het schoonmaken soepel; een slechte dweil leidt alleen maar tot frustratie. Gelukkig hebben wij tal van dweilen in ons handen gehad. Alle onderstaande modellen hebben we ook persoonlijk uitgetest. Dat niet alleen, er zijn ook talloze modellen die we afgeschreven hebben.

Blijf kritisch op het aanbod dweilen

Koop niet zomaar een dweil, maar bedenk eerst wat je er precies mee aan moet. Geen twee dweilen zijn immers precies hetzelfde en de toepassingen kunnen van dweil tot dweil flink verschillen.

 • Voor welk type vloer gebruik je de dweil?

Gebruik je de dweil voor één type vloer, of voor verschillende soorten vloeren? In huis kom je laminaat het meest tegen. Om laminaat te dweilen, mag je de vloer nooit te vochtig maken. Een mop gebruiken is in zo’n geval niet aan te raden. Microvezel verricht beter werk. Verder zijn er nog talloze andere vloeren om te dweilen, bijvoorbeeld kunststof, rubber of glad beton.

 • Hoe maak je de dweil schoon?

De beste dweilen zijn eenvoudig schoon te maken. Het is het handigst als je de dweil of de mop los kunt koppelen en uit kunt wassen in de wasmachine. Zo was je elke keer weer heerlijk fris.

 • Hoe zit het met watertoevoer?

Een ouderwetse dweil of mop werkt met een grote bak sop, die vaak onhandig te sjouwen is. Het wil nog weleens voorkomen dat er een hendel van de bak afbreekt, waardoor de vloer overstroomt met mater. De emmer omstoten zal je vast ook weleens zijn overkomen. Bij sommige nieuwe modellen dweilen heb je niet eens meer emmers nodig: dat is nog eens handig.

 • Hoe zit het met de prijzen?

Een goedkope, simpele dweil kom je overal tegen: over het algemeen doet deze zijn werk, maar je vindt hier niets extra’s op of aan. Wil je echt een luxe dweil, waarmee je supergoed werk kunt verrichten, dan zul je even verder rond moeten neuzen. Je betaalt misschien wat meer, maar hou er rekening mee dat een dweil van kwaliteit ook langer meegaat dan een goedkope.

Dweilen en scepsis: de twee gaan hand in hand

Sommige dweilen zijn goede dweilen, maar andere dweilen presteren als natte kranten. Op goed geluk een dweil uitkiezen is nooit verstandig en dat is dan ook precies hetgeen we je willen afraden. Zoek je een dweil uit, doe dat dan met beleid. Er zijn meer dan genoeg prutsdweilen op de markt die niets bijdragen aan je huishouden. Ze doen hun werk niet goed (maar half) en gaan bovendien snel kapot als je er ook maar iets teveel druk op uitoefent.

Wat wordt door de producenten van dweilen beloofd? Is dit ook de realiteit?

Ja, dweilproducenten zullen je beloven dat dweilen (en schoonmaken in het algemeen) een makkie wordt, maar of dat echt het geval is, is natuurlijk nog maar de vraag. Als je nu geen zin hebt om te dweilen, zal het ook met de beste dweil in je arsenaal geen leuk klusje worden. Geen enkele dweil maakt 100% goed schoon: hou dat in je achterhoofd. Ook is het niet zo dat er een dweil bestaat die oud, geheel aangekoekt vuil in één soepele beweging losweekt.

Zo doen wij onderzoek: beoordeling van de beste dweil

Een dweil hoeft aan niet heel veel eisen te voldoen. Het is immers geen hoogwaardig stukje elektronica, maar een simpel gereedschap voor in het huishouden. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen complex onderzoek komt kijken bij het produceren van de ideale dweil.

 • Hoe goed maakt hij schoon?

De belangrijkste taak van de dweil is natuurlijk schoonmaken. We verwachten niet minder van een dweil dan dat deze zijn werk doet en goed hygiënisch schoonmaakt. Dat betekent dat niet alleen het grotere vuil verwijderd wordt, maar ook zaken als klein vuil en natuurlijk bacteriën. Goed schoonmaken zit hem niet alleen in grote oppervlakken, maar ook in de moeilijk bereikbare hoekjes. Hoe goed kun je met de dweil bij deze lastig te bereiken hoeken en randen?

 • Hoe makkelijk maakt hij schoon?

Bij sommige dweilen en moppen moet je flink wat kracht zetten voor er eindelijk iets schoon wordt. Het gevolg? Je wordt razendsnel moe en hebt geen puf meer voor andere klusjes in het huishouden of op werk. Terwijl er ook dweilen zijn waarmee je voor je gevoel niet meer hoeft te doen dan licht te strijken om resultaat te boeken. Dat is natuurlijk veel prettiger werken.

Dweil 1: de Leifheit Clean Twist Disc Mop Ergo – Dweil set is de beste algemene keuze dweil

De Leifheit Clean Twist Disc Mop Ergo (Leifheit met de overbodig lange naam) is hierboven al benoemd als beste algemene keuze. We geven hier nog kort een overzicht van waarom dat precies is:

 • Deze dweil is op bijna elk type vloer te gebruiken

 • Voorzien van handige wieltjes set

 • De telescoopsteel heeft een ronddraaimechanisme dat zo goed werkt dat het gepatenteerd is

 • De 6 liter emmer is van centrifugeerpers voorzie

 • Ook komt de dweil met trolley en micro-duo mop

 • Zigzag wissen wordt een fluitje van een cent

 • Dankzij de praktische centrifugeer-stop functie kun je zelf de vochtigheid van de mop instellen

 • Voorzien van liefst 3 jaar garantie.

Dweil 2: de Vileda 1.2 Spray Vloerwisser met 36 cm wisbreedte is de beste budget keuze

Ook de Vileda 1.2 Spray Vloerwisser hebben we al genoemd. Hier in het kort de specificaties:

 • Deze vloerwisser heeft een wisbreedte van 36 centimeter

 • Het dweildoek bestaat uit bacterie vangende synthetische microvezels

 • Vrij van agressieve chemische goedjes

 • Zorgt voor een hygiënisch schone woning

 • Het reservoir heeft het gebruik van een emmer overbodig gemaakt

 • De draaikop zorgt voor extra flexibele manoeuvres

 • Je kunt de microvezelhoes wassen op 60 graden Celsius.

Dweil 3: de Swiffer WetJet Startset alles-in-één is geschikt voor elke vloer

Waarom kiezen voor de WetJet Startset van Swiffer? Deze alles-in-één dweil heeft de volgende voordelen:

 • Je gebruikt hem ook veilig op houten vloeren (ideaal voor bijna elk type vloer)

 • Het vuil blijft diep in de doek vastgehouden (vuil gaat niet rondslingeren)

 • Voorzien van speciaal ontwikkeld schoonmaakmiddel dat hardnekkige vlekken en vet verwijdert

 • Voorzien van vier batterijen en vijf reinigingsdoekjes

 • Zorgt voor een aangename, frisse geur.

Dweil 4: het Vileda Ultramat Turbo Pedaalsysteem is speciaal voor de delicate vloer

Ook de Vileda Ultramat Turbo met handig pedaalsysteem helpt je de vuile vloer te lijf te gaan.

 • Deze dweil is speciaal ontworpen voor delicate vloeren

 • Voorzien van roterende pers die je de vochtigheid van je hoes zelf laat bepalen

 • Extra bescherming op de emmer voorkomt dat opspattend vuil de vloer vies maakt

 • De microvezelhoes absorbeert vuil en water optimaal, wat zorgt voor snelle, schone droging

 • Was de hoes in de wasmachine op 60 graden Celsius.

Dweil 5: de Bona Premium Spray Mop voor de houten vloer is inclusief spray

De Bona Premium Spray Mop stelt je in staat de houten vloer gemakkelijk schoon te maken, zonder dat je deze beschadigd. Je vieze houten vloer weer snel schoon en fris? Nu kan het.

 • Dankzij de microvezel reinigingspad wordt eenvoudig een groot deel van de bacteriën bestreden

 • Je gebruikt de dweil veilig op elk type houten vloer

 • Voorzien van zeer fijne, effectieve nevelspray

 • De mop voet is extra groot en kan 360 graden worden gedraaid

 • Optimaal grip en comfort tijdens het schoonmaken

 • Hang de dweil op aan de inschuifbare ophanghaak

 • Je kunt de microvezel pad tot wel 500 keer wassen en hergebruiken (duurzame keuze dus).

Dweil 6: de Vileda TURBO Mopset met twee moppen is universeel te gebruiken

Ook de zesde dweil in het lijstje is een Vileda dweil. De Vileda Turbo heeft de ijverige schrobber genoeg te bieden, onder meer een dweilpad voorzien van miljoenen synthetische microvezels.

 • Verwijder tot wel 99% van alle bacteriën op het vloeroppervlak

 • Maak schoon met uitsluitend water, zonder sterke (en giftige) chemische reactie

 • Dankzij het pedaalmechanisme kun je de mop moeiteloos uitwringen

 • Pakket voorzien van 2 na-vullingen

 • De emmer is gemakkelijk te legen aan de hand van de schenktuit en het handvat

 • De perfecte dosis sop creëer je aan de hand van de maataanduiding

 • Je kunt hier delicate vloeren mee te lijf gaan, maar ook tegels en meer ‘ordinaire’ vloeren.

Dweil 7: de Leifheit Profi Compact Vloerwisserset is een complete set voor vloerschoonmaak

De Leifheit Profi Compact Vloerwisser set is ook een uitstekende dweilset voor grondige schoonmaak.

 • Voorzien van emmer met praktisch en compact persopzetstuk

 • Ook voorzien van vloerwisser

 • Deze dweil is handig in gebruik (je hoeft er weinig kracht op uit te oefenen)

 • Ook de prijs-kwaliteit is uitstekend.

Dweil 8: de Benson Clean 2Clean vloermop is van handige spray voorzien

Ook de Benson Clean 2 Clean is ideaal voor het schoonmaken van houten vloeren. Hoe dat gaat?

 • Dankzij het ergonomische ontwerp hoef je niet meer te bukken; ook wringen zit er niet meer bij

 • De voet van de dweil is 360 graden roterend: kom makkelijk bij alle moeilijk te bereiken plekjes

 • Behalve voor houten vloeren ook voor andere (niet-delicate) vloertypen geschikt

 • Doek kan gewoon in de wasmachine

 • Leuk, praktisch en stijlvol design.

Dweil 9: de GreenBlue vloerwisser met spray functie GB830 werkt gemakkelijk en snel

De vloerwisser GB380 met sprayfunctie van GreenBlue helpt je snel en eenvoudig schoon te maken.

 • De GreenBlue vloerwisser beschikt over een universeel ontwerp: hij heeft een handige dispenser met sproeier, voor het gelijkmatig verdelen van vloeistof over het oppervlak

 • De vloerwisser GB380 zorgt voor groot reinigingscomfort, zonder dat je je handen vuil hoeft maken

 • De platte dweil werkt uitstekend op grote, maar ook op kleine oppervlakten – bereik ook de moeilijk te bereiken nisjes en hoeken dankzij de platte punt

 • De doek werkt met micro-actieve vezels die het stof uitstekend vasthouden

 • Je kunt de dweil ophangen aan de speciale ophanghaak.

Dweil 10: de Livington Everclean Mop beschikt over eigen schoonwaterpomp

Als laatste presenteren we je met de Livington Everclean Mop. Deze mop beschikt over zijn eigen schoonwaterpomp. Hartstikke handig natuurlijk: nu hoef je het water niet steeds te verversen.

 • Je kunt de dweil op elk type oppervlak gebruiken

 • De vloerwisserset is voorzien van emmer en twee microvezeldoeken

 • Vers en vuil water worden volledig van elkaar gescheiden: dompel je de dweil onder, dan gebeurt dit altijd in schoon water (vuil water wordt in een aparte tank bewaard en niet hergebruikt).

 • Het 4 liter reservoir biedt genoeg water voor 120 vierkante meter schoonmaak

 • Vuil water wordt ook niet gemorst.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-dweil?

Wil je dat je kamer snel schoon is, kies dan voor een robotstofzuiger met een dweilfunctie. De Consumentenbond heeft een groot aantal van dit soort apparaten getest. Een klein aantal van deze test hebben ook een dweilfunctie. Ze kunnen dus niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. Er is niet getest op hoe de dweilfunctie werkt, maar wel hoe het vuil en stof opzuigt. Daarnaast werd er gekeken hoe eenvoudig de apparaten in gebruik zijn en hoe ze precies navigeren. Ook werd er tijdens de test gekeken naar de accuduur en het zelf opladen. Jammer zou zijn als je thuiskomt en de helft van je kamer is nog niet schoon.

https://www.consumentenbond.nl/robotstofzuiger/producten/robotstofzuiger-met-dweilfunctie

Dit zegt Radar over stofvermindering in huis

Radar biedt praktische tips om de hoeveelheid stof in huis te verminderen, waardoor het indirect ook gaat over het effectief schoonmaken van vloeren, inclusief dweilen. Het artikel benadrukt dat een volledig stofvrij huis onbereikbaar is, maar biedt strategieën zoals het plaatsen van matten bij deuren om stof buiten te houden, regelmatig wassen van gordijnen, vloerkleden en beddengoed om stofophoping te voorkomen, en het belang van het schoonmaken van roosters voor een betere luchtcirculatie. Ook wordt aangeraden om de ruimte onder meubels vrij te houden om stofvorming te voorkomen en het huis gemakkelijker schoon te maken. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over streepvrij dweilen en zemen

BNNVARA’s Kassa onthult het geheim achter streepvrij dweilen en ramen zemen, waarbij wordt benadrukt dat succes niet alleen afhangt van het juiste schoonmaakmiddel maar ook van de toegepaste techniek. Voorafgaand aan het dweilen of zemen, is het cruciaal om zoveel mogelijk vuil te verwijderen en het juiste schoonmaakmiddel te kiezen, waarbij minder meer is. Bij het zemen van ramen wordt aanbevolen om lauw of warm water te gebruiken met een beetje afwasmiddel, terwijl voor het dweilen van vloeren koud water de voorkeur heeft om zeepresten en daarmee strepen te voorkomen. Ook de kwaliteit van het gebruikte materiaal, zoals een goede ramentrekker of een schone dweil, is essentieel voor een streepvrij resultaat. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

De Vileda Ultramat Turbo: de beste dweil (2021) uit de test volgens Bestetester.nl

We hebben ook maar eens op andere reviewsites gekeken. Bij Bestetester.nl bleek dat de Vileda Ultramat Turbo tot beste dweil van het jaar 2021 was uitgeroepen. Niet heel gek gezien het feit dat de dweil een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en optimaal gebruiksgemak kent. De dweil kun je gemakkelijk wassen op 60 graden en vervolgens hergebruiken.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.