We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste elektrische dekens

Oké, we hebben in Nederland steeds vaker ontiegelijk warme en benauwde zomers en dat zijn momenten dat je niet moet denken aan een elektrische deken op je bed, maar zodra de nattigheid en kou het land zijn binnengekomen, is zo’n deken voor veel mensen de ideale manier om lekker warm het bed in te gaan en snel in slaap te kunnen vallen. Vooral voor mensen die worstelen met koude voeten, kan een elektrische deken uren van krampachtig voeten wrijven voorkomen.

Van een koud bed  naar een warm bed met de perfecte elektrische deken

Laten we wel voorop stellen dat een elektrische deken niet voor iedereen bedoeld is. Je hebt namelijk ook warmbloedige mensen die in hartje winter nog in een T-shirt in huis rondlopen. Hun verwarming staat niet hoger dan 17 graden Celsius en een fleece trui of dikke winterjas is aan hen niet besteed. Ze hebben van zichzelf al een hogere lichaamswarmte en een elektrische deken zou hun gezondheid alleen maar schade aandoen. Ze hebben geen hulp van buitenaf nodig.

Snel overzicht: Deze elektrische dekens raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor gebruiksgemakLifeGoods – bovendeken: Deze elektrische deken heeft een bruine kleur met twee verschillende tinten aan elke kant. De timerfunctie die na 3 uur automatisch uitschakelt, is ideaal voor degenen die in slaap vallen terwijl de deken nog aanstaat. Bovendien is het snoer van bijna 2,5 meter voldoende lang voor comfortabel gebruik. We vinden het geweldig hoe zacht deze deken aanvoelt en hoe snel hij je opwarmt na bijvoorbeeld een regenbui. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheidC-Care – omslagdeken: Deze omslagdeken van Cresta Care heeft een neutrale grijze kleur. Een uitstekende keuze voor degenen die verschillende warmtestanden willen, aangezien deze deken er vier heeft. Wat we bijzonder waarderen, is dat je deze deken zelf kunt wassen op een lage temperatuur, waardoor hij altijd fris en schoon blijft. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeNedis – onderdeken: Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, dan is deze Nedis elektrische deken perfect. Met zijn drie warmtestanden kun je de temperatuur naar wens aanpassen. De bijna 2,5 meter lange kabel is ideaal voor gebruik in de slaapkamer. We merken wel op dat deze deken mogelijk niet zo warm wordt als sommige duurdere modellen, maar hij biedt nog steeds een goede waarde voor de prijs. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit is de topper onder de elektrische dekens

De bovendeken van LifeGoods scoort goed (de nummer 1 in onze top 10) en de onderdeken van Dreamland presteert ook veel beter dan de rest. (Deze staat bij ons op nummer 4.) Wat wij zo handig vinden aan de bovendeken, is dat je hem op meerdere plekken in huis kunt gebruiken. De onderdeken plaats je namelijk onder het laken op je matras en deze blijft daar liggen, zolang je er ’s avonds warmte van wilt krijgen bij het naar bed gaan.

De bovendeken kun je ook op bed gebruiken, maar wat let je om de deken op de bank over je heen te leggen als je het koud hebt? Of wat denk je van de deken mee naar de garage nemen als je daar een klus wilt doen, maar er geen verwarming hebt. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je op elke plek waar je de deken wilt gebruiken een verlengkabel hebt wanneer de kabel van de bovendeken zelf niet lang genoeg blijkt te zijn.

Waarom reviewen wij elektrische dekens?

Wij weten uit ervaring hoe het is om iemand in de familie te hebben – we noemen verder geen namen – die alsmaar koukleumen. Ze zoeken hun partner in bed op om hun voeten een beetje op temperatuur te krijgen en dat blijkt bij de tegenpartij niet altijd in goede aarde te vallen. Dat maakt deze review over elektrische dekens twee keer zo waardevol, want we helpen niet alleen aan objectieve informatie, maar weten na de test ook direct welk kerstcadeau er onder de boom kan.

Waarom niet zomaar een elektrische deken kopen?

Je hebt het bij elektrische dekens wel weer over een elektrisch apparaat, ook al klinkt een deken heel onschuldig. Net als bij alle andere elektrische apparaten zitten er gevolgen aan het gebruik ervan. Je verbruikt niet alleen meer energie met een elektrische deken, maar er kan in het allerergste geval ook kortsluiting ontstaan. Je moet ook geen domme dingen doen met de deken, zoals bij het uitvallen van de boiler denken dat je er het badwater mee kunt verwarmen. Handleiding lezen dus.

Nog een hogere energierekening met alweer een elektrisch apparaat in huis

Je zult inderdaad merken dat je meer energie gaat verbruiken, zeker als je de deken voor langere tijd in bed gebruikt en niet alleen maar een kwartiertje aanzet om de ergste kou uit je bed te krijgen. De groep mensen die het echt snel koud heeft, zou de elektrische deken best wel eens van oktober tot en met maart – of zelfs nog april – aan kunnen zetten. In de winter staat hij dan op de hoogste stand en in het voor- en najaar mag hij een standje lager. Toch gaat het dan om heel wat maanden energie.

Wat beloven merken die elektrische dekens maken?

De fabrikanten van de elektrische dekens in deze review geven aan dat hun deken tussen de 60 en 150 Watt gebruikt. Daarmee kun je al een eerste schifting in je selectie maken. Met het verbruik en de duur kun je dan namelijk terugrekenen om hoeveel euros het gemiddeld per maand (of nog specifieker) gaat.

Verder zitten er tegenwoordig allerlei beveiligingsmechanismen op die het gebruik van een elektrische deken veel veiliger maakt dan vroeger. Vroeger zat er namelijk geen automatische timer op, waardoor je liever niet in slaap wilde vallen met deken nog aan. Je werd dan badend in het zweet midden in de nacht wakker om de deken uit te zetten.

De criteria waar we elektrische dekens op beoordelen

Over de boven- en onderdeken hebben we het al eerder gehad, maar er zijn nog meer aspecten die een elektrische deken goed of minder goed maken. We letten in onze test onder andere op het volgende:

 • Hoeveel verbruikt de elektrische deken?
 • Hoe groot is de deken?
 • Hoe lang is de kabel?
 • Hoeveel standen heeft de elektrische deken?
 • Zit er een timer op en schakelt de deken automatisch uit na bepaalde tijd?
 • Hoe moet je de deken onderhouden?
 • Zit er een beveiliging tegen oververhitten op?

Hoe we elektrische dekens getest hebben: onze bevindingen

Het mooie van deze test was dat we flink wat mensen in onze directe omgeving blij konden maken met een elektrische deken. Na elke proefsessie is gevraagd naar feedback. Zo kwamen we erachter of een bovendeken inderdaad zo gebruiksvriendelijk is als we dachten en hoorden we bij de onderdekens wat er concreet aan verbeteringen nodig was om de deken prettiger te kunnen gebruiken. Er zijn wat opvallende zaken aan het licht gekomen, vooral over de afmeting van dekens.

De top 10 met beste elektrische dekens

1. LifeGoods – bovendeken met 3 standen en timer – bruin – 160 x 120 centimeter

Deze bovendeken heeft twee kanten met verschillende kleuren bruin. De ene kant is iets lichterbruin en de andere kant is donkerbruin.

Pluspunten:

 • Deze bovendeken gaat na 3 uur vanzelf uit en daarom is het niet erg als je eronder in slaap valt.
 • Het snoer bij deze deken is bijna 2,5 meter lang en dat blijkt voldoende te zijn voor de meeste testpersonen.
 • Dit is de ideale deken om je kind dat kletsnat thuiskomt omdat het door de regen heeft moeten fietsen weer op temperatuur te krijgen. Hij is ook nog eens lekker zacht.

Minpunten:

 • Het lijkt alsof er een slechte batch geproduceerd is, want er is nogal wat kwaliteitsverschil bij deze bovendeken te bemerken en voor meer dan 50 euro vinden we dat tegenvallen.

2. C-Care – omslagdeken met timer – grijs – 180 x 130 centimeter

C-Care staat voor Cresta Care en deze bovendeken – ook wel omslagdeken door fabrikanten genoemd – heeft een neutrale kleur.

Pluspunten:

 • De deken heeft vier warmtestanden waar je uit kunt kiezen.
 • Je kunt de deken zelf op lage temperatuur in de wasmachine wassen.

Minpunten:

 • Voor langere mensen is de 180 centimeter lengte van deze deken nog steeds onvoldoende. Je mist dan of je voeten onder de deken, of je schouders liggen bloot.

3. Nedis – onderdeken met 3 standen – wit – 150 x 80 centimeter

Samen met de nummer 7 is de Nedis de goedkoopste elektrische deken in dit overzicht.

Pluspunten:

 • Je kunt kiezen uit drie standen voor de hoeveelheid warmte.
 • Er zit bijna 2,5 meter kabel aan deze deken en dat vinden wij ruim voldoende voor gebruik in de slaapkamer.

Minpunten:

 • Wanneer dit niet je eerste elektrische deken is, voel je waarschijnlijk al snel dat andere dekens warmer worden. Dit is dus echt een budgetmodel en niet de allerbeste voor mensen die het echt koud hebben ’s nachts.

4. Dreamland – onderdeken met 6 standen en timer – wit – 150 x 80 centimeter

De deken van Dreamland is al binnen een paar minuten warm.

Pluspunten:

 • Je kunt kiezen uit 6 verschillende warmtestanden en vooral in het voor- en najaar kun je de temperatuur dan wat beter regelen. In de winter gebruik je meestal toch de warmste stand.
 • Bij deze deken krijg je het meeste vermogen, namelijk 150 Watt.
 • De meeste dekens gaan automatisch na een korte periode uit, maar deze deken kun je negen aaneengesloten uren aanlaten.

Minpunten:

 • Dit is de op een na duurste elektrische deken in deze top 10, maar voor de prestaties die het levert zijn er voor dit bedrag geen verbeterpunten.

5. Nuvoo – bovendeken met 3 standen – grijs – 160 x 120 centimeter

De bovendeken van Nuvoo is grijs en past daardoor beter in het interieur dan de bruine die eerder in ons overzicht terugkwam.

Pluspunten:

 • Er zijn drie warmtestanden waar je voor kunt kiezen en na 3 uur schakelt het apparaat vanzelf uit.
 • Deze deken kun je op de hand wassen.

Minpunten:

 • De verschillende testpersonen geven aan dat de andere bovendekens warmer worden voor hun gevoel.

6. Inventum – onderdeken met 3 standen – lichtblauw – 150 x 80 centimeter

De onderdeken van Inventum is groot genoeg om op een eenpersoons matras te leggen.

Pluspunten:

 • Je kunt de deken dan tot aan je voeten leggen en bij de meeste mensen krijgt het bovenlichaam dan ook nog genoeg warmte.
 • Er zijn drie warmtestanden om uit te kiezen.

Minpunten:

 • Je kunt bij deze onderdeken helaas geen timer instellen als je naar bed gaat.

7. Medisana – onderdeken HU665 – 3 standen – 150 x 80 centimeter

Medisana staat als merk bekend om zijn medische en wellness producten. De deken zorgt ook zeker voor de nodige warmte als het lichaam daar zelf niet (goed) voor kan zorgen.

Pluspunten:

 • Ook deze elektrische deken schakelt na een periode van 3 uur vanzelf uit.
 • Er zit een timer bij om eventueel een kortere periode in te stellen.

Minpunten:

 • Deze deken heeft iets langer nodig om echt op temperatuur te komen, zeker als je de warmste stand kiest. Voor de lage prijs mag je volgens ons echter niet mopperen, want hij wordt uiteindelijk wel warm.

8. TopCom – onderdeken BW4752 met 2 standen – wit – 160 x 120 centimeter

Dit is de duurste onderdeken in onze top 10.

Pluspunten:

 • Het grootste voordeel vinden we de aparte bediening voor het linker- en rechterdeel in bed. Aangezien het een tweepersoons elektrische deken is, kan de een voor een lagere stand kiezen dan de ander.

Minpunten:

 • Deze deken heeft maar twee standen en dat kan nog steeds voldoende zijn, maar de meeste testpersonen hadden toch liever wat meer keuze in temperatuur die ze zelf in konden stellen.
 • Je kunt de deken in de lengte of in de breedte leggen met 140 x 160, maar in beide gevallen mis je dan wat warmte aan de rand.

9. Lanaform – onderdeken – wit met lichtgroene decoraties – 75 x 40 centimeter

Dit is de kleinste elektrische deken voor wat betreft de afmeting. Hij is dan ook meer geschikt voor lokale plekken dan voor algehele lichaamsverwarming.

Pluspunten:

 • Je kunt kiezen uit drie warmtestanden.
 • Er zit een timer op de schakelaar om de maximale duur in te stellen.
 • Door de kleinere afmeting is de deken bijvoorbeeld ook prettig te gebruiken in de bank achter je rug. Dit is zeker ook fijn voor mensen die rugklachten hebben en er geen kou op willen voelen.

Minpunten:

 • De grootste tegenvaller is de afmeting. Wanneer je al een kleinere maat koopt, verwacht je niet ook nog dat het deel dat verwarmd wordt nog veel kleiner is.

10. Medisana – bovendeken met 4 standen – grijs – 200 x 150 centimeter

De eerste deken van Medisana in deze lijst was een onderdeken, maar deze keer gaat het om een bovendeken.

Pluspunten:

 • De deken heeft twee kanten met ieder een tint grijs. Het wat donkerdere grijs oogt chiquer, terwijl het lichtere grijs wat minder nadrukkelijk aanwezig is.
 • De deken heeft vier standen en er zit een timer op. Daarnaast slaat de deken vanzelf na drie uur uit als je er zelf niet aan denkt om hem uit te schakelen.

Minpunten:

 • Helaas merkten we bij deze deken op dat het inderdaad een grote deken is, maar dat het deel dat verwarmd wordt een stuk kleiner is. Je moet dus precies die verwarmde plek in de totale deken opzoeken om er maximaal profijt van te kunnen hebben.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste elektrische-dekens?

Als je inzicht hebt in het stroomverbruik van je apparaten in huis, dan kun je jaarlijks veel geld besparen. De Consumentenbond heeft jaarlijks het stroomverbruik berekend van het gemiddelde verbruik van verschillende apparaten. Grote energieverbruikers zijn bijvoorbeeld grote aquariums (ongeveer 400 euro per jaar) en een jacuzzi (1.000 euro per jaar met een keer in de twee weken baden). Ook de pomp van de vloerverwarming vraagt veel energie en heb je al snel zo’n 280 euro kosten per jaar.

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/consumentenbond-geeft-inzicht-in-stroomverbruik-apparaten-in-huis

Dit zegt Radar over Elektrische Dekens en Energiebesparing

Radar belicht de voordelen van het gebruik van een elektrische deken in de winter om energiekosten te besparen. Met een gemiddeld verbruik van 50 tot 60 watt per uur kost een elektrische deken slechts ongeveer 20 cent voor drie tot vier uur gebruik, een aanzienlijke besparing vergeleken met de kosten van het verwarmen van een hele woning met gas. Milieu Centraal benadrukt dat het lager zetten van de verwarming en het gebruik van een elektrische deken niet alleen financieel voordelig is, maar ook een significante energiebesparing oplevert. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Energie Besparen Thuis

BNNVARA’s Kassa biedt 10 praktische tips voor energiebesparing thuis, aangeboden door Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Deze tips omvatten korter en kouder douchen, het gebruik van waterbesparende douchekoppen, het beperken van het gebruik van de wasdroger, en het uitschakelen van apparaten in plaats van ze op stand-by te laten staan. Zuiniger omgaan met verwarming en het alleen verwarmen van bezette kamers worden ook benadrukt als effectieve manieren om energie te besparen. Daarnaast worden goedkopere alternatieven voor verwarming besproken, zoals elektrische dekens, die gericht verwarmen in plaats van een hele ruimte. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Bij Kieskeurig.nl komen de elektrische dekens van Inventum als beste uit de bus. Het zijn zelfs de eerste zeven in de lijst die allemaal van Inventum zijn. De hoogste score voor een Inventum elektrische deken is een 9,5 en op de eerste pagina staat maar een deken van dit merk dat minder positief scoort. De rest is namelijk allemaal een 8 of hoger. Andere merken die ook voldoende scoren is Cresta Care en Wellcare. Het ligt er dan wel echt aan welk model je koopt, want er zijn er meer.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Ten slotte

De keuze voor een fijne elektrische deken hangt volgens ons vooral van twee zaken af: wil je een onder- of bovendeken en welk deel van je lichaam wil je door de warmte van een elektrische deken laten opwarmen? Uit die twee vragen rolt bijna vanzelf welke maat je wilt hebben en daarna kun je kijken welk merk of welke prijs je aanspreekt. Met deze review met de top 10 met elektrische dekens is het daarna helemaal niet meer lastig om een goed onderbouwde keuze te maken.