We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste elektrische tandenborstels

Is een elektrische tandenborstel echt wel nodig als je er eigenlijk geen geld voor hebt? Als je een hele dure te pakken hebt (van meer dan 200 euro), betaal je wellicht liever eerst je energierekening voordat je hetzelfde bedrag aan een elektrisch apparaat uitgeeft. Toch kan het de moeite waard zijn om je eens wat meer de verdiepen in de elektrische tandenborstel, want onderzoek heeft wel uitgewezen dat dit soort borstels beter resultaat geven dan een gewone tandenborstel.

Na de gewone tandenborstel overstappen op een elektrische tandenborstel

Wij hebben het lang uitgesteld, het aankopen van een elektrische tandenborstel en dus alweer een elektrisch apparaat in huis. Het is niet dat we de waarde er niet van inzien, maar zeker toen de elektrische tandenborstels net op de markt kwamen, dachten we nog dat gewoon handmatig poetsen toch beter was. Tijdens dat poetsen krijg je gevoel bij hoe hard of zacht je je tanden en tandvlees raakt. Dat vonden we lange tijd de prettigste manier van ons gebit reinigen.

Waarom reviewen wij dan toch elektrische tandenborstels?

Er kwam een moment dat de tandarts aangaf dat de nieuwste elektrische tandenborstel echt niet meer van dezelfde kwaliteit waren als de allereersten. Hij heeft ons toen verteld welke tandenborstels we eens konden gaan bekijken in de winkel. We konden dan zelf kiezen welke we van die paar goed vonden en er een paar borsteltjes bijkopen om een tijdje vooruit te kunnen.

Snel overzicht: Deze elektrische tandenborstels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor lange levensduurOral-B iO 9n: Deze tandenborstel kan zo’n 15 dagen lang meegaan bij twee keer per dag poetsen voor twee personen. Hij heeft ook een handige trilfunctie om te wisselen tussen boven- en ondergebit. We vinden de app wellicht wat overbodig, maar met de trilfunctie en het aanvoelen van de tanden is het makkelijk te herkennen of we een plekje zijn vergeten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duo-verpakkingOral-B PRO 2 2950N: Deze set biedt volgens ons de beste prijs-kwaliteitsverhouding, aangezien er twee tandenborstels in zitten. Ideaal voor degenen die niet steeds de opzetstukjes willen wisselen. Dankzij de verschillende kleuren is er geen verwarring mogelijk. Wel merken we op dat er slechts één oplader wordt meegeleverd, dus het is belangrijk om goed bij te houden wanneer ze opgeladen moeten worden. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor kinderenOral-B Kids Elektrische Tandenborstel – Star Wars: Zodra kinderen klaar zijn voor een elektrische tandenborstel, vinden we dit een superleuke keuze, vooral voor kids die fan zijn van Star Wars. De aangepaste opzetstukken met zachte haren zijn ideaal voor kinderen, zodat hun tanden en glazuur niet worden beschadigd. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit is de beste elektrische tandenborstel

Dit is niet de goedkoopste elektrische tandenborstel, maar wel de beste keuze voor de prijs die je ervoor betaalt. Het gaat om de Oral-B Genius 10000N. Het betreft een lader die je in een houder voor vier opzetborstels kunt klikken. En verder zit er nog een doosje bij om de tandenborstel in te vervoeren. Deze elektrische tandenborstel geeft je feedback via een app (als je dat wilt) en hiervoor kun je je mobiele telefoon in de meegeleverde klem plaatsen die op je spiegel geplakt kan worden.

Waarom je kritisch moet blijven bij de aankoop van een elektrische tandenborstel

De winnaar uit onze test – de Oral-B Genius 10000N – is niet goedkoop. Betekent dit dan dat er geen kwalitatief goede goedkopere elektrische tandenborstels op de markt te krijgen zijn? Het is goed om te weten dat het bij tandenborstels niet altijd om de prijs gaat, want zelfs een tandenborstel van tussen de 40 en 70 euro kan al veel beter poetsen dan je normale tandenborstel.

Elektrische of gewone tandenborstel; maakt het werkelijk iets uit?

Bij de elektrische tandenborstel draait het allemaal om het aantal bewegingen die de borstel maakt. Je moet het eigenlijk zelf voelen om het effect te kunnen waarderen. Met de hand kun je namelijk nooit zoveel poetsbewegingen maken als de elektrische borstel. Met de normale tandenborstel probeer je in ongeveer twee minuten al je tanden en ook de gehele tand te poetsen. Met de elektrische versie beweeg je over het gebit en maakt de borstel snelle pulserende bewegingen.

Wat belooft de producent van elektrische tandenborstels?

Alle merken gaan ervoor dat een elektrische variant beter poetst dan een gewone tandenborstel. En heel eerlijk, dat zullen we ook maar gewoon aannemen. Waar niet altijd bij stilgestaan wordt, is de levensduur van een dergelijke tandenborstel. Elk elektrisch apparaat gaat een x periode mee en ook al willen we met zijn allen niet elk jaar weer een nieuwe aanschaffen, toch gebeurt dit vaak wel. De wegwerpcultuur en het repareren van dit soort apparaten maken het toch snel inwisselbaar.

De criteria waar we de elektrische tandenborstel op beoordelen

Op onze keuze voor deze top 10 hebben we de volgende criteria losgelaten:

 • Doelgroep – is het een tandenborstel voor volwassenen of kinderen?
 • Samenstelling pakket – koop je alleen een borstel met lader of zit er een houder en reisetui bij?
 • Opzetborstels – hoeveel zitten er in het startpakket en wat kosten ze daarna als je ze bij moet kopen?
 • Prijs – wat kost de elektrische tandenborstel?
 • Functies – hoeveel en welke zitten er op de tandenborstel?
 • Laadtijd – hoe lang doe je met een tandenborstel die volgeladen is en hoe lang duurt het om de tandenborstel wanneer hij leeg is weer op te laden?
 • Laadwijze – moet je batterijen vervangen, een USB-kabel aansluiten of alleen de stekker in het stopcontact in je badkamer steken?

Hoe we elektrische tandenborstels getest hebben: onze testresultaten

De tandenborstels in deze top 10 zijn overgebleven uit een selectie van ongeveer tien elektrische tandenborstels per merk. Sommige merken – Xiaomi, Bintoi en Luvion – hebben het niet gered om in dit overzicht terecht te komen. Dat wil overigens niet per definitie zeggen dat dit geen geschikt merk tandenborstel voor jou zou zijn, maar we hebben wel de lat hoog gelegd als het om consistentie en kwaliteit gaat.

De top 10 met beste elektrische tandenborstels

1. Oral-B – Genius 10000N – elektrische tandenborstel met 6 standen – wit

In deze set zit een tandenborstel, lader, houder voor vier tandenborstels, houder voor telefoon en reisdoosje waar de tandenborstel en twee borsteltjes inpassen.

Pluspunten:

 • Je hebt de keuze uit 6 verschillende manieren van pulseren van de borstel.
 • Door de timer hoef je niet op de tijd te letten, want de borstel geeft zelf aan wanneer je lang genoeg gepoetst hebt. Je kunt de tijd overigens wel zelf aanpassen.

Minpunten:

 • De prijs van deze elektrische tandenborstel zit in het hogere segment en dat zal voor veel mensen een struikelblok kunnen zijn.

2. Oral-B – 9000 – elektrische tandenborstel met 5 standen – wit

Deze tandenborstel is in eerdere jaren als beste uit de test gekomen.

Pluspunten:

 • Ook hier krijg je allerlei extra attributen die je helpen om je gebit goed schoon te houden. (lader, houder borstels, houder telefoon, reisdoosje en 4 borsteltjes)
 • Afhankelijk met hoeveel mensen in huis je gebruik maakt van deze tandenborstel, kun je tot wel 2 weken zonder tussentijds op te laden.

Minpunten:

 • Hij is ongeveer 50 euro duurder dan de nummer 1 in onze top 10 en wij vragen ons af waar dit prijsverschil concreet inzit.

3. Oral-B – iO series 9N – elektrische tandenborstel met 7 standen – wit

Deze elektrische tandenborstel is halverwege 2020 uitgekomen en dus nog redelijk nieuw.

Pluspunten:

 • Als je met twee personen twee keer per dag poetst, kun je ongeveer 15 dagen met deze elektrische tandenborstel poetsen.
 • De borstel is ingesteld op een bepaalde tijd en om tussen boven- en ondergebit te wisselen, zit er een signaal door middel van trillen in.

Minpunten:

 • De app kan handig zijn, maar wij hebben gemerkt dat we voldoende hebben aan de ingestelde tijd met trilfunctie. Met je tong voel je daarna hoe glad je tanden zijn en of je een plekje bent vergeten.

4. Oral-B – PRO 2 2950N – set van twee elektrische tandenborstels met 2 standen – zwart en roze

Met deze set heb je de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit, want er zitten twee tandenborstels bij.

Pluspunten:

 • Als je niet telkens de opzetstukjes wilt wisselen, is een eigen elektrische tandenborstel fijn.
 • Door de kleuren kun je je niet vergissen.

Minpunten:

 • Je krijgt wel maar een enkele oplader, dus je moet goed in de gaten houden dat je niet tegelijk wilt laden.

5. Oral-B – Pro Cross Action 2500 – set van 2 elektrische tandenborstels met 2 standen – zwart

Dit is ook een set van twee elektrische tandenborstels, maar hij is iets duurder.

Pluspunten:

 • Er gaat een sensor af als je te hard met de borstel op je tanden drukt. Dit is handig in het begin als je nog moet wennen aan de werking van de borstel.
 • Elke elektrische tandenborstel heeft zijn eigen doosje en dat is in hygiënisch opzicht zeer prettig.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt de trilfunctie bij deze tandenborstel even fijn. Hij geeft wel een duidelijk signaal, maar kan ook vrij hard zijn als je met de tandenborstel in je mond zit.

6. Oral-B – PRO 750 – elektrische tandenborstel met een enkele stand – zwart

De inhoud van dit pakket bevat een elektrische tandenborstel met een enkel opzetstuk (borstel), lader/standaard en een plastic houder om hem in te bewaren of vervoeren.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste elektrische tandenborstel voor volwassenen in onze top 10. Wie altijd getwijfeld heeft en het toch eens wil proberen, kan volgens ons het beste deze kiezen.

Minpunten:

 • Deze tandenborstel heeft maar een enkele pulsfunctie en bij specifieke tandproblemen kunnen meerdere pulsfuncties dan net meer resultaat opleveren.

7. Philips – Sonicare DiamondClean HX9332/04 met 5 standen – wit met rose gold

Dit is de eerste elektrische tandenborstel van Philips in onze lijst.

Pluspunten:

 • De tandenborstel onderscheidt zich vooral door de andere vorm borstel. Oral-B heeft ronde borstels en Philips langwerpige. Ze lijken dus meer op je traditionele tandenborstel.
 • Ook de kleur van deze tandenborstel kan mensen meer aanspreken, al denken wij dat niet bepalend moet zijn voor je keuze.

Minpunten:

 • Na het vergelijken van de Philips met de Oral-B, zouden wij toch eerder voor een tandenborstel van dit laatste merk gaan. Je hoeft echt niet zo’n dure in je badkamer te hebben.

8. Oral-B – elektrische tandenborstel van Star Wars voor kinderen – met zachte borstel

Kinderen kunnen beter eerst met een gewone tandenborstel leren poetsen, maar zodra het kan, is deze van Star Wars superleuk voor jongens.

Pluspunten:

 • De opzetstukken bij deze tandenborstel zijn aangepast aan kinderen. De zachte haren kunnen het gebit of tandvlees niet beschadigen.

Minpunten:

 •  Geen.

9. Oral-B – elektrische tandenborstel van Disney Princess voor kinderen – met zachte borstel

Met hetzelfde doel als de nummer 8 in deze lijst, is er deze voor meisjes of andere liefhebbers van prinsessen.

Pluspunten:

 • De tandenborstel kan bij twee maal gebruiken per dag ongeveer een week meegaan voordat hij weer in de lader geplaatst moet worden.

Minpunten:

 • Het is een basic startmodel waar je waarschijnlijk niet heel lang meedoet. Een goedkope variant voor volwassenen met zachte opzetborstel werkt ook prima en gaat langer mee.

10. Philips – set van twee Sonicare HX6232/41 elektrische tandenborstels met een enkele stand – zwart en roze

Wie de voorkeur geeft aan langwerpige in plaats van ronde borstels, heeft een goede aan deze set met twee elektrische tandenborstels van Philips.

Pluspunten:

 • De set is voor wat betreft de prijs en inhoud vergelijkbaar met die van onze nummer 4.
 • Door de timer hoef je alleen maar de signalen te volgen.

Minpunten:

 • Je krijgt geen extra accessoires bij deze set en als je dat wenst, kun je beter een andere kiezen. Voor de rest functioneert hij oké.
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-sonicare-hx6232-41-elektrische-tandenborstel/9200000078342768/?bltgh=gCHDZ2DBmNrOQsBK5hdDGw.4_52.75.ProductTitle

Beste uit de test volgens het AD

Het AD heeft een top 5 samengesteld met de elektrische tandenborstels die volgens hen aan de top behoren. Het gaat om de modellen PRO 2 2900 en iO 8N van het merk Oral-B, de Philips Sonicare DiamondClean, de Xiaomi Mi en de Silk’n SonicSmile Deluxe. Deze laatste heeft nog een paar interessante opzetstukken die het tandvlees masseren en de tanden op een andere manier dan met een gewone borstel poetsen. Oral-B blijft – net als in onze top 10 – de winnaar bij het tandenpoetsen.

Dit zegt Radar over Elektrisch Tandenpoetsen

Radar onderzoekt de effectiviteit van elektrisch versus handmatig tandenpoetsen. Volgens Martijn Rosema, die onderzoek deed naar effectief tandenpoetsen, is het essentieel om de borstel te vervangen wanneer de haren gaan uitstaan, vaak eerder dan de aanbevolen drie maanden. Het gebruik van fluoride tandpasta is cruciaal voor het voorkomen van gaatjes. Voor het reinigen tussen de tanden geeft Rosema de voorkeur aan tandenstokers boven flosdraad, vooral als er genoeg ruimte tussen de tanden is. Dit advies benadrukt het belang van het juiste gereedschap en technieken voor mondhygiëne, inclusief de keuze voor een elektrische tandenborstel voor een effectieve reiniging. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Elektrisch Tandenpoetsen

BNNVARA’s Kassa biedt praktische tips voor het behouden van een stralend, mooi, en gezond gebit. Het advies is om tweemaal daags te poetsen met een fluoridetandpasta en bij voorkeur een elektrische tandenborstel te gebruiken, aangezien wetenschappelijk onderzoek aantoont dat dit effectiever is dan een handtandenborstel. Naast het belang van elektrisch poetsen, benadrukt het artikel het belang van dagelijkse mondhygiëne zoals stoken, ragen, en flossen, evenals het vermijden van zure dranken en het beperken van eetmomenten om tanderosie en gaatjes te voorkomen. Deze richtlijnen zijn cruciaal voor consumenten die op zoek zijn naar de beste elektrische tandenborstel als onderdeel van een uitgebreide mondverzorgingsroutine. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Verken Onze Uitgebreide Gidsen voor Optimale Persoonlijke Verzorging

Conclusie

De elektrische tandenborstels voor volwassen in deze review kosten tussen de 40 en 240 euro. Voor de elektrische tandenborstels voor kinderen ben je rond de 25 euro kwijt. In het pakket dat je aanschaft kunnen een aantal extra opzetborsteltjes zitten, maar meestal ben je al rap weer nieuwe borsteltjes aan het kopen. Hier gaat vaak meer geld inzitten dan je je van te voren bedenkt.

Ons advies: let bij je keuze niet alleen op de beste elektrische tandenborstel die binnen je budget valt, maar ook op de soorten opzetstukken en bijbehorende prijzen.