We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste gamestoelen

De gaming stoelen die in deze review beschreven worden, kosten tussen de 150 en 450 euro. Het duurste model in de top 10 is dus drie keer zo duur als het goedkoopste model. Daarvoor mag je natuurlijk wel wat kwaliteitsverschil verwachten, zeker als een gewone bureaustoel ook al voor rond de 150 euro te koop is. Maar waar let je op bij een gamestoel? Iemand die nog nooit eerder gegamed heeft, zal niet weten hoeveel comfortabeler je zit en wat dat uitmaakt voor de gameprestaties.

Het vinden van de ideale stoel om te gamen

Die beleving en prestaties maken het meteen wel een uitdaging om de juiste gamestoel te vinden, want als die van 450 euro voor jou net niet lekker zit, ben je een hoop geld kwijt en nog geen fijne gamestoel rijker. En dus ga je bij de elektronicazaken in een aantal gaming stoelen proefzitten en maak je een lijstje van de eigenschappen die jou goed bevallen. Daarna bekijk je je spaarrekening – of geef je je peetoom een hint voor een verjaardagscadeau – en beslis je welke je wilt kopen.

Snel overzicht: Deze gamestoelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algehele keuzeGAME HERO® Winner X1 Gaming Stoel: Wat ons direct aansprak in deze stoel zijn de rode details. De veelzijdigheid in persoonlijke instellingen, zoals de in hoogte verstelbare armsteunen en de variabel instelbare rugleuning, is een duidelijk pluspunt. Daarnaast waren we gecharmeerd van de beensteun die je onder de zitting uit kunt trekken. Dit maakt de stoel niet alleen functioneel, maar ook comfortabel voor langere gamesessies. >> Check laagste prijs
Beste voor rugsteunDXRacer Formula F08: Deze stoel lijkt in eerste instantie eenvoudig vanwege zijn zwarte kleur, maar hij verraste ons met zijn robuuste rugsteun. Ongeacht de houding blijft de rugleuning stevig, wat essentieel is tijdens intensieve game-momenten. Het toevoegen of weglaten van de kussens biedt de mogelijkheid tot persoonlijke voorkeur, wat we enorm waarderen. >> Check laagste prijs
Beste subtiele designGTG GT1 Gaming Stoel: De GTG stoel sprong er voor ons uit vanwege het rustige en subtiele design, met een combinatie van zwart en grijs. Deze stoel is niet overdreven opvallend en past daardoor in veel interieurstijlen. Het feit dat de rugleuning bijna horizontaal kan worden ingesteld en het gebruik van koudschuim voor de ondersteuning maakte het voor ons een uitstekende keuze, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een solide ondersteuning tijdens het gamen. >> Check laagste prijs

Onze aanrader: dit is de beste gamestoel

De Game Hero MW2 Winner X2 komt bij ons als beste uit de test en deze gaming stoel presteert uitstekend als het gaat om balans tussen prijs en kwaliteit. De stoel is stevig, heeft diverse extra’s om je zithouding te ondersteunen en er zit zelfs een extra paneel onder stoel dat je uit kunt schuiven om je benen te ondersteunen als je een liggende houding wilt aannemen. Het ligt er helemaal aan hoe je schermen staan of je dat wenselijk vindt.

Wie zijn wij om deze review over gamestoelen te schrijven?

Alles dat het leven leuker, gemakkelijker of beter maakt, is het wat ons betreft waard om te vergelijken. En wij weten uit eigen ervaring dat gamen veel ontspanning kan bieden. Op momenten dat het allemaal even te veel wordt – lockdowns, toetsweken of functioneringsgesprekken – biedt een game voldoende afleiding om je hoofd even helemaal leeg te maken. Je kunt al gamend wat spanning, frustratie of verveling kwijt en daarom vinden wij dat een goede stoel niet mag ontbreken.

Waarom serieus opletten bij het selecteren van een gamestoel?

Je hebt merken bureaustoelen die ook een deel van de gamingmarkt willen afsnoepen en je hebt gamingmerken die uit ervaring weten wat een gamestoel nodig heeft. Iemand die gamet herkent dan ook snel een bekend merk dat ook muizen, toetsenborden of andere gamingartikelen produceert. Het hoeft niet per definitie te betekenen dat een ‘normaal merk’ geen goede gamestoel kan maken, maar toch is er gevoelsmatig wel een verschil te bemerken.

Gamestoel of gewone bureaustoel; dat maakt toch niks uit?

Een normale bureaustoel is ontworpen om zittend werk te verrichten of een zittende hobby uit te voeren. Iemand die voor zijn baas rapporten moet typen of iemand die veel uren achter de naaimachine zit, heeft behoefte aan een stoel die die werkhouding ondersteunt. Bij gamen is echter sprake van een ander soort concentratie en mogelijkerwijs ook een andere houding. Wanneer je bijvoorbeeld aan het racen bent met een force feedback stuur wil je veel stevigere rugondersteuning.

Waar staan de makers van gamestoelen voor?

Bij gaming stoelen draait alles om het persoonlijk in kunnen stellen van de verschillende ondersteunende delen, zoals de armsteunen, hoogte van de zitting, hoek van de rugleuning en dergelijke. Wat je bij de meeste modellen op zal vallen, is de hoeveelheid steun aan de zijkanten van de rug. Je zit bijna in een soort voorgevormde kuip, waardoor je veel comfort uit je stoel kunt halen.

Producenten focussen dan ook graag op het aanpassingsvermogen en de ergonomie van een gaming stoel, maar dat betekent helaas niet dat alle merken evenveel aandacht aan de specifieke houding van een gamer besteden. Het gaat hier om je lichaam en als je verkeerd zit (en vooral langdurig in een foute houding zit), kun je na verloop van tijd heel veel klachten met je rug of nek krijgen. Daarom is een goede gaming stoel – ook al is hij prijzig – het geld altijd waard.

De criteria voor gamestoelen in deze review

Aangezien we weten hoeveel verschillende gamestoelen er op de markt zijn en dat er ook modellen zijn die al snel hun stevigheid hebben verloren, hebben we een lijstje met criteria bij deze review gehanteerd. Het gaat om het volgende:

 • Constructie – is het onderstel stevig en biedt de zitting met rugleuning voldoende stevigheid?
 • Materiaal – glijd je niet in de stoel heen en weer als je plotselinge bewegingen in je game wilt doen?
 • Padding – is de zitting en rugleuning dik genoeg om langdurig fijn in te kunnen zitten?
 • Flexibiliteit – welke elementen kunnen aangepast worden aan de bouw van het lichaam?
 • Extra’s – is er nog iets dat de ene gaming stoel duidelijk onderscheidt van de andere? (zoals bijvoorbeeld de uitschuifbare steun om de benen op te leggen)

Hoe we elke gamestoel getest hebben: onze onderbouwde resultaten

Natuurlijk wilden wij zelf wel eens ervaren wat het verschil is tussen een gewone bureaustoel en een gamestoel. Voor diegenen in het team die thuis niet gamen, ging er een wereld voor ze open bij de proefsessie. Voor sommigen was het zelfs aanleiding om bij de volgende stoel in huis niet meer automatisch alleen naar normale bureaustoelen te gaan kijken, maar ook gamestoelen in het lijstje op te nemen. Vooral de stevigheid en ondersteuning zijn positief opgevallen bij onze teamleden.

De top 10 met beste gamestoelen

1. Game Hero – MW2 Winner X2 gaming stoel – zwart met rood

De rode details maken dit een aantrekkelijke gaming stoel, al zijn de persoonlijke instellingen die je kunt doen ook niet mis.

Pluspunten:

 • De armsteunen kunnen in hoogte aangepast worden.
 • De rugleuning kan rechtop gezet of dieper neergeklapt worden.
 • Wat ons vooral opviel, was de steun voor de benen die je onder de zitting uithaalt.

Minpunten:

 • Let bij elke gaming stoel op de maatvoering en check welke maat bij jouw lichaam past. Een gamende tiener die nog moet groeien vraagt een andere maat stoel dan een volwassene.

2. DXRacer – Formula F08 gamestoel – zwart

Deze gamestoel ziet er vanwege de kleur basic uit, maar hij heeft wel duidelijk zijn kwaliteiten.

Pluspunten:

 • In elke houding is de rugleuning stevig, waardoor hij voldoende steun biedt tijdens het gamen.
 • De kussens kun je gebruiken om een nog fijnere zithouding te krijgen, maar je kunt ze ook achterwege laten en alle steun uit de stoel halen.

Minpunten:

 • Bij sommige gaming stoelen gaat het materiaal bij intensief gebruik sneller stuk.

3. Game Hero – x LC-Power gaming stoel – zwart met honingraatmotief zitting

Wij vinden dit een apart model vanwege het motief dat doorgevoerd is in de zitting en rugleuning.

Pluspunten:

 • De stoel is voorgevormd aan de hand van de vorm van je rug.
 • De extra kussens kun je met riemen op de plek die voor jou het beste werkt bevestigen.

Minpunten:

 • Bij het in elkaar zetten van de gamestoel moet je soms wat kracht zetten om alle schroeven er goed in te krijgen.

4. DXRacer – King K06 gamestoel – rood met zwart

Bij deze tweede gamestoel van het merk DXRacer valt vooral het stevige onderstel op.

Pluspunten:

 • Het ruggedeelte kan naar beneden geklapt worden voor games waar je half bij wil liggen.
 • De kussens kunnen onder in je rug of in je nek extra steun bieden.

Minpunten:

 • Dit is de duurste gamestoel in dit overzicht.

5. E-win – gaming stoel – zwart met rood

Dit is een degelijke gamestoel met een stalen frame en stevig schuimmateriaal om het lichaam goed te ondersteunen bij het gamen.

Pluspunten:

 • Deze stoel kan van alle gamestoelen die we getest hebben het platst met de rugleuning.
 • Je haalt veel steun uit het materiaal waarvan de stoel gemaakt is.

Minpunten:

 • Bij veel gamestoelen moet je ze na ontvangst eerst een tijdje in de garage laten staan om de typische nieuwe geur te laten verdwijnen.

6. DXRacer – Racing Pro R131 gamestoel – zwart met wit

Wij vinden deze gaming stoel vooral opvallen door zijn contrasterende kleuren.

Pluspunten:

 • Het is een aantrekkelijke gamestoel om te zien. Het wit lijkt soms doorschijnend, waardoor het niet zo’n grote stoel in de ruimte lijkt.
 • Ook bij deze stoel kun je met de kussens extra comfort in je rug creëren.

Minpunten:

 • Andere gaming stoelen kunnen vaak tot 150 kilo aan gewicht dragen, maar bij deze stoel is dat maar maximaal 115 kilo.

7. Corsair – T2 Road Warrior gamestoel – zwart met blauw

Deze gamestoel van Corsair scoort hoog op zitcomfort en veelzijdigheid bij het instellen.

Pluspunten:

 • Ook deze gaming stoel kan heel plat door de rugleuning die naar achteren kan. Je ligt bijna horizontaal in de stoel.

Minpunten:

 • Net als bij de andere merken is de stevige rugleuning fijn, maar de extra kussens worden vaak als te hard ervaren. Hierdoor gebruik je ze niet en je hebt er wel voor betaald.

8. GTG – GT1 gaming stoel – zwart met grijs

De GTG gamestoel ziet er stevig uit en is door het gebruik van grijs in plaats van rood of wit niet zo schreeuwerig en juist heel prettig voor het oog.

Pluspunten:

 • De rugleuning kan bijna horizontaal ingesteld worden.
 • Net als bij stevige matrassen is er bij deze gaming stoel gebruik gemaakt van koudschuim voor degelijke ondersteuning van het lijf.

Minpunten:

 • Deze gamestoel is maar geschikt voor mensen tot 100 kilo.

9. Deltaco Gaming – GAM-086 gaming stoel – met verlichting in de rug

Wij vinden dit een bijzondere stoel vanwege de lampjes waarbij je je eigen kleur kunt kiezen.

Pluspunten:

 • De stoel is zwart, maar de lampjes maken het een gave stoel. De verlichting is zowel aan de voorkant als achterkant zichtbaar.
 • De stoel is met name geschikt voor mensen die niet zoveel steun in de rug nodig hebben. (Andere stoelen hebben namelijk meer vorm en padding in de rug.)

Minpunten:

 • Als je in de stoel zit en aan het gamen bent, zie je natuurlijk niks meer van de lichtjes.

10. Razer – Tarok Ultimate gaming stoel – zwart met groen

De zitting van deze gamestoel lijkt wat minder flitsend dan sommige anderen in deze top 10, maar hij zit heerlijk.

Pluspunten:

 • De armsteunen kunnen in drie richtingen bewogen worden om je armen de beste ondersteuning te geven. (naar voren en naar achteren, naar links en naar rechts, naar boven en naar onder)
 • De naden van de zitting zijn goed afgewerkt.

Minpunten:

 • Als je de stoel niet kant-en-klaar koopt, moet je wel een uurtje in je agenda reserveren om hem in een keer goed in elkaar te zetten.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste gamestoelen?

Er wordt tegenwoordig door mensen in Nederland steeds meer thuis gewerkt. Voor veel mensen is het lastig om een gezonde levensstijl aan te houden. De Consumentenbond geeft een aantal tips om toch thuis gezond en fit te blijven. Kom van je stoel af en beweeg. In huis kan dat veel meer dan je zou denken. Maak bijvoorbeeld veel gebruik van je trap. Ook beweeg je heel veel als je normale huishoudelijke klusjes doet. Wil je fit blijven, dan is goed slapen ook belangrijk. Probeer niet naar de televisie te kijken voordat je gaat slapen en slaap niet meer of minder dan nodig is. Volwassen mensen hebben gemiddeld acht uur slaap nodig.

https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/thuis-fit-blijven?icmp=thuiswerken_gezondblijven_thuisfitblijven

Beste uit de test volgens Testresults.nl

Testresults geeft drie verschillende aanbevelingen voor gaming stoelen: de beste in het algemeen, de beste voor mensen die wat langer zijn en de beste voor mensen die een beperkt budget hebben. De topper bij Testresults is dezelfde als de nummer twee in onze top tien. Ook de nummer twee van Testresults.nl komt in onze lijst voor, namelijk op nummer zes. Het goedkoopste model gamestoel wijkt volgens ons echter niet af van een gewone bureaustoel, maar dan in andere kleursamenstelling.

Dit zegt Radar over gamen en gemoed

Radar belicht een onderzoek van de American Medical Association waaruit blijkt dat er geen significant verband bestaat tussen gamen en depressiesymptomen bij tieners. In tegenstelling tot andere vormen van schermtijd, zoals het gebruik van sociale media en televisiekijken, die wel gelinkt zijn aan een toename in depressiesymptomen, heeft gamen mogelijk een positieve impact op sociaal en emotioneel gebied. Dit onderzoek, dat bijna 4000 tieners over een periode van zes jaar volgde, suggereert dat de activiteit van gamen niet bijdraagt aan de ontwikkeling van depressie bij jongeren. De bevindingen benadrukken het belang van het reguleren van schermtijd, met name op platforms zoals sociale media en televisie, om de mentale gezondheid van tieners te beschermen. Lees het volledige artikel van Radar.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Gamen doe je voor je plezier, ook al is je omgeving je af en toe kwijt wanneer je urenlang achter de PC lijkt te zijn verdwenen en snappen ze de lol van het gamen zelf niet. Mocht je toe zijn aan een nieuwe of betere stoel, dan zouden wij vooral aanbevelen je tijd te nemen om de beste stoel uit te zoeken (zie onze top 10) en even door te sparen voor een echt goede gaming stoel. Het kan voor de beleving tijdens het gamen een wereld van verschil uitmaken als je goed zit.