We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste hardloopschoenen

Wie al eens serieus een poging heeft gedaan om te gaan hardlopen en het hardloopschema – bijvoorbeeld voor de 5 kilometer – heeft doorlopen, weet hoe verslavend hardlopen kan zijn. Je merkt dat de opbouw van het schema heel makkelijk te volgen is en dat je een veel beter gevoel krijgt bij elke minuut die verstrijkt. Je wisselt hardlopen af met wandelen en voor je het weet ben je klaar om mee te doen aan die hardloopwedstrijd en schrijf je je in. Doelen stellen helpt bij hardlopen.

Speuren naar de perfecte hardloopschoen

Een aantal jaren geleden wilde ik hardlopen ook een kans geven, maar door tijdgebrek lukte het me niet om consequent het hardloopschema te volgen. Het hardlopen zelf vond ik zo moeilijk niet en ik voelde dat mijn lichaam telkens een stukje verder kon met minder tussenmomenten en wandelpauzes, maar ik voelde dat ik meer steun in mijn schoenen nodig had als ik echt serieus aan de slag wilde. Toen begon mijn zoektocht naar wat nu eigenlijk goede hardloopschoenen zijn.

Snel overzicht: Deze hardloopschoenen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor mannenASICS – GT-2000: Deze hardloopschoen voor mannen onderscheidt zich door zijn stijlvolle zwarte design met gele zool. De vering in de hiel is opmerkelijk en biedt een comfortabele ervaring tijdens het hardlopen. Daarnaast is er een variëteit aan kleuren beschikbaar, waardoor er voor ieders smaak wel iets te vinden is. Desondanks is de prijs aan de hoge kant, maar wij geloven dat kwaliteit een investering waard is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor damesSaucony – Guide ISO: Deze hardloopschoen voor vrouwen heeft een kalme uitstraling dankzij de zwarte kleur met witte en bruine accenten. Wij waarderen de stevigheid van dit model. Mocht je een lichtere kleur prefereren, dan is er ook een volledig witte versie beschikbaar. Een puntje van aandacht is de demping in de hiel, die volgens ons iets minder zacht is in vergelijking met sommige ASICS-modellen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor comfortASICS – Gel Nimbus 23: Deze vrouwelijke hardloopschoen valt op door zijn neutrale kleurencombinatie. Wat we vooral waarderen is de zool, die het gevoel van hardlopen lichter en zachter maakt. Dit model is verkrijgbaar in diverse kleurvarianten, waardoor er genoeg keuzemogelijkheden zijn. Het prijspunt kan echter een barrière zijn voor sommigen, maar wij zijn van mening dat een goede hardloopschoen een verstandige investering is. >> Check laagste prijs

Onze favoriet: dit is de beste hardloopschoen

Op de redactie bleek al snel welke ervaringen met hardloopschoenen er met kop en schouders bovenuit staken en vooral het merk ASICS viel op. Heel veel hardlopers dragen schoenen van ASICS en zo is de Gel Nimbus 23 voor vrouwen een aanrader en is de Gel Cumulus 22 geliefd bij de mannen. Ze scoren hoog op het bieden van demping bij de landing van de voet en dat is een van de voornaamste aspecten aan een degelijke hardloopschoen.

Waarom reviewen wij hardloopschoenen?

Als je het hardloopvirus eenmaal te pakken hebt, kom je er niet zo makkelijk meer vanaf. Zo merkte ik dat ik mijn activiteiten om mijn hardlopen heen ging plannen. Hardlopen werd een moment voor mezelf, waarbij ik lichaam en geest helemaal kon leegmaken en tegelijkertijd weer opladen. Na een run zat ik vol energie en als ik met mijn team sprak over de effecten van hardlopen, vertelde eigenlijk iedereen dat ze niet meer zonder konden. Zelfs slapen ging beter.

Waarom je niet zomaar een hardloopschoen koopt

De ontwerpers van hardloopschoenen doen hun best om elk jaar weer met de leukste kleurcombinaties te komen en voor de hebberige hardloper is er om de hardloopschoen heen nog meer dat tijdens het hardlopen kan ondersteunen. Van horloges tot speciale sokken en van speciale rugzakjes tot muziekdragers; je kunt je helemaal optuigen als je wilt. Toch begint het allemaal bij een goede schoen waarmee je je hardloopavontuur start en ook het langst volhoudt.

Op een gewone sneaker kun je toch ook hardlopen?

Sneakers zijn heerlijke schoenen en ze staan leuk onder een spijkerbroek, maar erop hardlopen zouden wij niet adviseren. Het hoeft niet verkeerd af te lopen, maar je loopt wel meer risico. De steun in een sneaker is anders en dat komt natuurlijk omdat het achterliggende doel van de sneaker verschilt van die van de hardloopschoen. Daar komt nog eens bij dat je je sneakers elke dag draagt en het beetje steun en demping dat erin zit, er sneller uitloopt door dagelijks gebruik.

Waar staan de merken van hardloopschoenen voor?

Bij de ontwikkeling van een hardloopschoen staat de voet centraal. De voet vormt het eerste raakvlak tussen de rest van het lichaam en de grond. Alles wat de voet raakt, kan een effect naar boven toe hebben. Een afdeling research en development houdt zich continu bezig met welke vormen en materialen gunstig zijn voor de hardlopende mens. Dit is ook de enige manier om vooruitgang te blijven boeken als het om modellen hardloopschoenen gaat.

De criteria waar we hardloopschoenen op beoordelen

Bij de totstandkoming van deze top 10 hebben we gelet op de volgende criteria:

 • Zool – hoeveel demping zit er tussen je voet en de grond en op welke plekken zit deze?
 • Materiaal – is de schoen makkelijk schoen te houden en is het materiaal stevig?
 • Veters – zijn de veters lang genoeg en kun je ze fijn strikken voor een run? Blijven ze gestrikt of gaan ze gaandeweg je hardloopsessie los?
 • Binnenzool – voor sommige mensen is een andere binnenzool dan die die standaard in de schoen zit nodig.
 • Kleur – wil je iets opvallends of juist een neutrale hardloopschoen?
 • Vorm – is het ontwerp voor een speciaal soort voet bedoeld? (die juist naar binnen of naar buiten afrolt)
 • Prijs – voor een fatsoenlijke hardloopschoen betalen we graag iets meer.

Hoe we hardloopschoenen getest hebben: onze resultaten

Dit was weer een gigantisch nuttige test die we hebben mogen uitvoeren. We hadden eigenlijk niet door hoeveel verschillende pasvormen en ondersteuning vanuit de zool er tegenwoordig was. Het nadeel van een merk hardloopschoen is namelijk dat je er graag trouw aan blijft. Daar is in principe niks mis mee, maar daardoor mis je wel de ontwikkeling die andere merken hardloopschoenen doormaken. We zijn dan ook blij dat we deze keer hardloopschoenen getest hebben.

De top 10 met beste hardloopschoenen

1.     ASICS – Gel Nimbus 23 – voor vrouwen – zwart met witte details

Deze hardloopschoen heeft een neutrale uitstraling door de kleursamenstelling.

Pluspunten:

 • Door de zool in deze schoen lijkt hardlopen een stuk lichter te voelen. Je landing is veel zachter dan bij sommige andere hardloopschoenen.
 • Er zijn ook nog andere kleuren te krijgen, zoals lichtblauw, donkerblauwe met roze en zwart met roze.

Minpunten:

 • Hoewel wij zelf makkelijk 150 euro aan een degelijke hardloopschoen uitgeven, kunnen wij ons voorstellen dat dit bedrag niet voor iedereen haalbaar is.

2. ASICS – Gel Cumulus 22 – voor mannen – grijs met rode en blauwe details

Door de combinatie van kleuren valt een grotere maat bij deze schoen niet op.

Pluspunten:

 • Behalve in het grijs met blauw en rood is de Gel Cumulus 22 er ook in zwart met blauw, blauw met oranje, groen en zwart met grijs.
 • Deze schoen zit lekker comfortabel en geeft een hoop steun aan de voet en enkel.

Minpunten:

 • Het grijze van de stof aan de buitenzijde van de schoen lijkt soms roze op te lichten. Dat vinden we jammer bij een mannenschoen.

3. ASICS – Gel Cumulus 20 – voor vrouwen – zwart met oranje details

De schoen is neutraal van kleur (zwart), maar heeft een paar frissen details op de zijkanten en in de zool.

Pluspunten:

 • De Gel Cumulus 20 is er ook in zalmkleur met felroze als het zwart je te weinig opvalt.
 • Vooral de demping valt op bij deze hardloopschoen.

Minpunten:

 • Bij hardloopschoenen kies je nooit je echte maat, omdat je tijdens het hardlopen meer ruimte bij de tenen kunt gebruiken. De schoen zou je dan ook alleen voor het hardlopen moeten bewaren. Ook al zitten ze lekker, je kunt ze beter niet op andere momenten aantrekken, want hiermee verkort je de levensduur van je renschoenen.

4. ASICS – Amplica – voor mannen – zwart met geel

De kleuren zwart en geel vallen goed op, terwijl de zool iets minder fancy is dan bij de vorige modellen hardloopschoenen.

Pluspunten:

 • De schoen oogt en zit stevig. Hij biedt veel steun aan de voet.
 • Voor deze prijs kun je elk jaar wel een nieuwe paar hardloopschoenen kopen.

Minpunten:

 • We zeiden al dat de zool minder modern oogt als bij de Gel Cumulus en Gel Nimbus en we voelen dit ook wel bij het landen van de voet op een verharde ondergrond. Je moet de demping echt eerst ervaren, voordat je voor deze schoen kiest.

5. ASICS – GT-2000 – voor mannen – zwart met geel

De bovenkant van de schoen is geheel zwart met wat donkergrijze details en de zool is helemaal geel.

Pluspunten:

 • De vering in de hiel is bij deze hardloopschoen heerlijk.
 • Je krijgt de schoen ook in rood met zwarte en witte details en in zwart met lichtblauwe details.

Minpunten:

 • Ook deze hardloopschoen is aan de prijzige kant. Wij zouden een verlanglijstje maken en kijken of zo’n duurdere schoen gedurende het jaar ergens in de aanbieding komt of een model van eerdere jaren nog bij de outlet te krijgen is. De kwaliteit is immers hetzelfde.

6. Under Armour – Charged Pursuit 2 SE – voor mannen – zwart met wit

De eerste schoen die niet van ASICS is, is deze van Under Armour.

Pluspunten:

 • De schoen oogt heel clean en strak met een zwarte bovenkant en witten zool.
 • Wat ons vooral is opgevallen, is de demping die vanuit de zool overgedragen wordt op de voet.

Minpunten:

 • We vinden het jammer dat Under Armour niet wat meer kleuren hardloopschoenen in het assortiment heeft.

7. ASICS – Gel Foundation 13 – voor mannen – blauwe met wit

De meeste ASICS hardloopschoenen hebben ‘gel’ in hun titel en dat betekent dat je een fijn contact met de bodem onder je hebt tijdens het hardlopen.

Pluspunten:

 • Die gel zorgt namelijk voor de beste demping en schokken kunnen problemen in het lichaam veroorzaken, daarom is die demping zo ontzettend belangrijk.
 • Dit model blijkt ook voor hardlopers geschikt te zijn die wat zwaarder wegen. Ook dan doet de schoen wat het moet doen.

Minpunten:

 • Mannen met hele smalle voeten zullen aan deze schoen te weinig steun hebben. De onderkant is namelijk vrij breed.

8. Saucony – Guide ISO – voor vrouwen – zwart met witte en bruine details

Ook Saucony is een bekend hardloopmerk. Deze schoen oogt rustig door het kleurgebruik.

Pluspunten:

 • Vind je de schoen veel te donker? Dan is hij er ook in helemaal wit.
 • Onze ervaring met deze hardloopschoen is positief door de stevigheid van het model.

Minpunten:

 • Wat we soms missen is de zachte demping in de hiel die je bij ASICS veel beter voelt.

9. Nike – Revolution 5 – voor mannen – geheel wit

Wat bij deze Nike hardloopschoen opvalt, is dat de zool bij de hiel iets anders gevormd is dan bij vele andere hardloopschoenen. Dit stroomlijnt je loop beter.

Pluspunten:

 • De Revolution 5 is in diverse kleuren verkrijgbaar, zoals zwart, zwart met wit, grijs met lichtblauw, lichtgrijs met donkergrijs, rood met witte details en zwart met rode en witte details.
 • Het is een goedkope hardloopschoen en hierdoor voor meerdere mensen die willen gaan hardlopen te betalen.

Minpunten:

 • Persoonlijk zijn wij meer fan van merken die zich meer op het hardlopen richten. De schoen en zool voelt bij deze merken comfortabeler.

10. Nike – Air Zoom Pegasus – voor vrouwen – zwart met wit

De schoen ziet er sportief uit door de tekening in de zool die golvend van voor naar achter loopt.

Pluspunten:

 • De speciale foam zool ondersteunt de voet goed en de demping is bij deze schoen ook in orde.
 • Voor wat betreft de prijs valt deze hardloopschoen precies in het midden tussen de duurdere en goedkope schoenen.

Minpunten:

 • Soms kan deze schoen wat smal uitvallen. Wij zouden altijd aanbevelen (hardloop)schoenen te passen voordat je ze gaat kopen.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen.nl heeft een top 5 van de beste hardloopschoenen gepubliceerd, waarbij wel direct opvalt dat er ook ‘sportschoenen’ in het lijstje staan en niet alleen specifiek hardloopschoenen. Wat ons betreft kunnen gewone sportschoenen voor mensen die nergens problemen mee hebben of niet fanatiek hardlopen best werken, maar in principe kun je sportschoenen voor elke sport gebruiken en zijn ze niet ontworpen voor hardlopers. Wij houden toch meer van de echte hardloopschoenen.

De Nike Revolution 5, de ASICS Gel Cumulus 22 en het merk Saucony komen voor volwassenen goed uit de test van Bestgekozen. Verder is er nog een kinderschoen getest en in de top 5 opgenomen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste hardloopschoenen?

Hardlopen is een hele prettige manier om aan je conditie te werken. Ook is het handig om een aantal kilo’s kwijt te raken. Echter loop je te hard en te veel, dan kan hardlopen vervelende blessures veroorzaken. Je kunt blessures vermijden met goede hardloopschoenen, reële verwachtingen, correct loophouding en goede voorbereiding. Ren je regelmatig, dan verbeter je concentratievermogen, humeur, slaap, botdichtheid, long- en hartfunctie en je gewicht. Maar het heeft zo zijn nadelen, want elk jaar zorgt hardlopen voor meer dan 600.000 blessures. Een derde van deze sportblessures moet medisch behandeld worden. Zorg dus voor een goede voorbereiding, goede hardloopschoenen en reële verwachtingen.

https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/hardlopen-zonder-blessures

Dit zegt Radar over Het Kopen van Hardloopschoenen

Radar biedt diepgaand advies over het kiezen van de juiste hardloopschoenen, waarbij de focus ligt op het belang van persoonlijke pasvorm en comfort boven de prijs of het merk. Met inzichten van bewegingswetenschapper Ben van Oeveren en bewegingstechnoloog Roxanna Leadbeater, benadrukt het artikel dat dure schoenen niet automatisch beter zijn en dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat duurdere schoenen het risico op blessures verkleinen. Het kiezen van schoenen moet vooral gebaseerd zijn op de luisteren naar signalen van het eigen lichaam. Lees het volledige artikel van Radar.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Als je een normale voet hebt en nooit klachten aan voet, knieën, heupen of rug hebt, zien wij niet in waarom je per se hardloopschoenen van 150 euro of meer moet kopen. De prijs zegt niet alles over de kwaliteit. Wel kun je er bij merken als ASICS en Saucony vanuit gaan dat zij meer onderzoek in de ontwikkeling van de hardloopschoen gestoken hebben. Het is de kern van hun bestaan als bekend hardloopmerk.

Koop je voor de allereerste keer hardloopschoenen? Laat je dan in een winkel voor hardloopschoenen adviseren. Een specialist kan je voeten voor je analyseren en de beste schoen voor jouw voet bepalen.