We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Beste heggenschaar voor een fijne snoeibeurt van jouw heg

Om een heg mooi te houden, moet je hem regelmatig onderhouden. Laat je een heg namelijk te lang doorgroeien, dan groeit hij vooral naar buiten toe goed, maar ga je hem dan een keer snoeien, dan blijkt de binnenkant vaak niet meer groen te zijn. Alles wat je eraf haalt met je heggenschaar, levert dan vooral kale plekken op. Dit hangt echter niet alleen af van hoe vaak je snoeit, maar ook van het soort heg dat je hebt staan. In deze review vertellen we je alleen over de heggenschaar, niet de heg.

We zochten naar de ideale heggenschaar

Pas toen wij verhuisden van een flat naar een vrijstaande woning, begrepen wij hoe handig een degelijke heggenschaar kan zijn. Langs de perceelgrens stond namelijk een hele lange heg die onze tuin van die van de buren scheidde. Wat wij echter niet wisten, was hoe goed die heg onderhouden was voordat wij onze intrek in het huis namen. Wat bleek? De vorige eigenaar liet alles vooral lekker groeien. De plek die de heg innam scheelde uiteindelijk bijna een meter vanaf de grens.

We zijn toen eerst met een heggenschaar aan de slag gegaan, maar helaas bleek de heg niet meer te redden te zijn. Er was te veel ‘dood materiaal’ zodra je een deel van het uitgeschoten groen had weggehaald. We hebben de hele boel weggehaald en samen met de buren zijn we een nieuwe heg gaan uitkiezen die we aan beide zijden nu elk seizoen onderhouden. De heggenschaar bleek meteen een schot in de roos, dus die hebben we nog steeds.

Snel overzicht: Deze heggenscharen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor compleetheidBlack+Decker – 18V accu heggenschaar: Je ontvangt een totaalpakket, wat het aantrekkelijk maakt voor iemand die direct wil beginnen met snoeien zonder extra aankopen te hoeven doen. Wij waarderen vooral de toevoeging van zowel de lader als de accu. >> Check laagste prijs
Beste voor doorlopend gebruikVonroc Garden – 20V accu heggenschaar: Met twee accu’s kan je de ene opladen terwijl je de andere gebruikt, wat bijzonder handig is voor langdurige klussen. Wij vinden dit ideaal voor diegenen die niet willen wachten op het opladen. >> Check laagste prijs
Beste prestatiesDe Walt – 18V accu heggenschaar: Ondanks dat je extra onderdelen los moet kopen, is dit een van de meest efficiënte heggenscharen die we hebben ervaren. Hij snoeit de heg zeer netjes en nauwkeurig. >> Check laagste prijs

Onze topper onder de heggenscharen: dit is ‘m

 • Beste accu heggenschaar – De Walt 18V
 • Beste heggenschaar met kabel – PowerPlus 56 cm
 • Beste handmodel – Gardena Tele Cut heggenschaar (die je uit kunt schuiven voor verder reiken)
 • Beste budgetmodel – Black+Decker heggenschaar 60 cm en met kabel
 • Lichtste heggenschaar – Gardena Easy Cut

Waarom reviewen heggenscharen?

Wij hebben zelf ontzettend veel geluk gehad dat we meteen een goede heggenschaar gekocht hebben. Onze buren hadden dezelfde en daardoor wisten we wat het wel en niet kon. Als je geen voorinformatie hebt en je koopt toevallig wat je in een aanbieding of op de outlet tegen komt, kun je wel eens een kat in de zak kopen. Je hebt niet gelet op het soort heggenschaar of welke lengte het snijvlak moet hebben. Dan is het bedrag dat je hebt betaald een beetje weggegooid geld.

Waarom opletten bij het kopen van een heggenschaar?

Er zijn twee dingen die een belangrijke rol spelen:

 1. Aanbiedingen zijn vaak niet zo goed als ze lijken. Je denkt dan een mooi prijsje te betalen, maar je hebt of een refurbished model dat sneller kapot gaat, of hetzelfde apparaat is voordat de aanbieding inging goedkoper te koop geweest.
 2. De laatste tijd zie je steeds meer apparaten op accu’s. Dat is op zich prima, maar het liefst wil je de accu natuurlijk voor meerdere apparaten kunnen gebruiken.

Accu heggenschaar of niet? Wat is wijsheid?

Ondanks de vlucht die apparaten op accu genomen hebben, zijn wij vaak voorstander van de traditionele manier van heggen snoeien. Soms is een elektrische heggenschaar gewoon te bot en kun je beter een snoeischaar of handmodel heggenschaar gebruiken. Andere keren is de heggenschaar met kabel weer beter, want waar heb je nou accu’s voor nodig als je die vaak zo snel weer leeg zijn. Ben je halverwege je heg, is de accu ineens weer leeg. Dat probleem heb je met kabel niet.

Wat garanderen de verschillende merken heggenscharen?

In deze review wordt duidelijk vermeld welke merk wel en niet de accu en lader in hetzelfde pakket als de heggenschaar verkopen. In de winkel is dit namelijk niet altijd duidelijk. Er zijn merken die met verschillende kleuren zijn gaan werken om te laten zien dat het deel dat grijs is niet inbegrepen is in het pakket. Je moet dus goed lezen en kijken. En voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn, is het nog eens extra oppassen geblazen.

De criteria die we bij heggenscharen waarderen

De volgende aspecten zijn belangrijk bij het onderscheiden en kiezen van een nieuwe heggenschaar:

 • Soort heggenschaar – handmatig, elektrisch met kabel of op accu
 • Lengte van snijvlak – een langer model is zwaarder, maar kan ook grotere oppervlakken tegelijk snoeien
 • Inhoud pakket – Zit er bij een accu heggenschaar ook een accu en lader bij? Hoe lang is de kabel van een heggenschaar op kabel, of heb je ook nog een verlengsnoer nodig?
 • Bij elektrische heggenscharen – hoe groot is de afstand tussen de tanden, dus hoe groot mogen de takken maximaal zijn?

Heggenscharen getest – dit zijn onze onderzoeksdata

Met die nieuwe heg die we aangelegd hebben, hadden we genoeg vierkante meters om allerlei merken en verschillende typen heggenscharen te testen. Dat is dan ook precies wat we gedaan hebben. De top 10 bevat dan ook een variatie aan typen heggenscharen, omdat we ons ook realiseren dat sommige mensen juist graag met de hand blijven knippen om niet te grof te werk te gaan en te veel weg te snoeien.

De top 10 met de beste heggenscharen

1. De Walt – 18V accu heggenschaar – zonder accu en lader – 55 cm

In dit pakket zit dus alleen de heggenschaar en er wordt geen accu of lader meegeleverd.

Pluspunten:

 • Ondanks het feit dat je de onderdelen los moet kopen (en dus nog meer dan alleen het geld voor de heggenschaar kwijt bent), is dit wel een van de fijnste heggenscharen die we hebben getest. Hij pakt alle takjes goed tussen de snijvlakken en laat de heg netjes gesnoeid achter.

Minpunten:

 • De heg snoeien wordt – als je niet nog meer apparaten van De Walt hebt – wel een dure grap.

2. Gardena – 18V accu heggenschaar – inclusief accu en lader – 30 cm

Dit is een wat handzamer model met een iets korter snijvlak.

Pluspunten:

 • Gardena is een prima merk en je werkt er graag mee in de tuin.
 • Door het lagere gewicht is deze heggenschaar voor bijna iedereen goed te tillen, want dat is tijdens het snoeien van hogere heggen wel belangrijk.

Minpunten:

 • Met bijna 90 decibel aan geluid, maakt het ding wel wat herrie.

3. Black+Decker – 18V accu heggenschaar – inclusief accu en lader – 50 cm

In dit pakket zit niet alleen de heggenschaar, maar ook de lader en accu.

Pluspunten:

 • Je koopt een compleet pakket.
 • Je snoeit met deze heggenschaar dunnere takjes. (In de dikte van een tak kun je je snel vergissen en dan is je heggenschaar beschadigd.)

Minpunten:

 • Waar we in de test soms mee worstelden, was de dubbele veiligheid die op de heggenschaar aangebracht is. Die zit meer in de weg dan dat het het gebruik van de heggenschaar echt veiliger maakt.

4. Vonroc Garden – 20V accu heggenschaar – inclusief 2 accu’s en lader – 51 cm

Bij deze heggenschaar krijg je maar liefst twee accu’s.

Pluspunten:

 • Het handige van back-up accu’s is, dat je de ene kunt opladen als je de andere aan het gebruiken bent.
 • De prijs is lager dan wat je betaalt voor de andere accu heggenscharen.

Minpunten:

 • Deze heggenschaar produceert meer dan 100 decibel geluid en volgens de redactie is bescherming van je oren dan ook aan te bevelen.

5. Gardena – easy cut heggenschaar voor met de hand – light model – 20 cm

Deze heggenschaar vinden wij superhandig voor oudere mensen die toch nog zelf willen snoeien, maar niet meer met elektrische apparaten aan de slag willen of kunnen.

Pluspunten:

 • Je hebt veel meer voeling met een handmodel en kunt ook secuurder snoeien.
 • De prijs is veel lager dan elk elektrisch apparaat, of het nu op accu of met kabel is.
 • Een handmodel doet het ook altijd. Je kunt niet per ongeluk met de grasmaaier over de kabel gaan of vergeten de accu op te laden als het net droog is en je wilt snoeien.

Minpunten:

 • Er zijn geen verbeterpunten voor deze prijs en de handzaamheid van deze heggenschaar.

6. Gardena – heggenschaar voor met de hand – telescopisch model – 23 cm

Als je de vorige heggenschaar handig vond, doet deze er nog een schepje bovenop.

Pluspunten:

 • Hij is ietsje zwaarder, maar dat komt doordat je de handvaten uit kunt schuiven, waardoor je verder van je af kunt snoeien. Je bereik is dus groter.
 • De prijs is nog steeds gunstiger dan een elektrische heggenschaar.

Minpunten:

 • Voor dikkere of hoger hangende takken in de heg heb je toch een ander middel nodig, zoals een kettingzaag of ladder om eraan te kunnen komen.

7. Powerplus Gereedschap – elektrische heggenschaar – met kabel – 56 cm

Dit goedkopere model werkt heel handig met een kabel die je gewoon in het stopcontact kunt stoppen.

Pluspunten:

 • Zolang de elektriciteit niet uitvalt, kun je altijd snoeien.
 • Deze heggenschaar kan zonder moeite takjes tot ongeveer 1,5 centimeter snoeien.

Minpunten:

 • Je hebt wel altijd een extra verlengsnoer nodig bij dit model, zelfs als je heg maar een paar meter vanaf het stopcontact ligt.

8. Black+Decker – elektrische heggenschaar – met kabel – 60 cm

Dit is de heggenschaar met het langste snijvlak.

Pluspunten:

 • Voor grotere oppervlakken is deze heggenschaar ideaal.
 • De stekker zit aan de heggenschaar zelf, waardoor je wel altijd een verlengsnoer nodig hebt, maar het gewicht van het deel waar je de stekker instopt niet altijd langs je benen bungelt.

Minpunten:

 • Wij raden aan om ook een rode of oranje verlangsnoer erbij te kopen, want met een donker gekleurd snoer (groen of zwart) loop je het risico dat het snoer wel eens in de heg kan blijven haken en dat je dan het snoer door snoeit.

9. Black+Decker – 18V accu heggenschaar – inclusief accu en lader – 45 cm

Dit is het kortste model van de drie Black+Decker heggenscharen in deze review.

Pluspunten:

 • Het pakket bevat ook een accu en lader en de prijs is enorm goed als je deze accu heggenschaar met anderen vergelijkt.

Minpunten:

 • We weten niet goed of onze accu wel goed opgeladen was, want tijdens het snoeien hield de heggenschaar er al snel mee op. Daarna moest het regelmatig aan de lader gehangen worden om onze heg helemaal te kunnen snoeien. Voor iets meer geld heb je misschien toch een beter model.

10. Bosch – 18V accu heggenschaar – inclusief accu en lader – 55 cm

Deze heggenschaar kan takken tot 2 centimeter snoeien.

Pluspunten:

 • Dit model is dus voor wat dikkere takken dan de meeste heggenscharen in deze top 10.
 • Je kunt er snel grotere oppervlakken heg mee snoeien.

Minpunten:

 • Voor dikkere takken blijk je toch ook al snel wat meer vermogen nodig te hebben. Dat probleem heb je bij de andere heggenscharen (met minder tandafstand) niet.

Wat zegt de Consumentenbond, Radar of Kieskeurig over heggenscharen?

Bij Kieskeurig zijn er nog veel meer merken heggenscharen om uit te kiezen, denk bijvoorbeeld aan Makita, Wolf en Einhell. De merken uit onze top 10 komen ook bij Kieskeurig terug. Kassa heeft een vraag over de garantie die op heggenscharen geldt. Heb je als consument altijd recht op reparatie of een nieuwe? Of moet de fabrikant kunnen laten zien dat je het product verkeerd gebruikt hebt om geen garantie te hoeven geven?

Radar geeft in het artikel aan welke planten je beter niet met een heggenschaar kunt snoeien, zoals bijvoorbeeld heesters. De buxus kan weer wel met een heggenschaar. De Consumentenbond toont aan dat een heggenschaar op accu een geweldig idee is als je net begint met het aanschaffen van tuinapparaten. Zo kun je alles van hetzelfde merk kiezen en accu’s uitwisselen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Dit zegt Tros Radar over Tuinonderhoud

Tros Radar biedt diverse tips voor het lenteklaar maken van je tuin. Ze benadrukken het belang van het verwijderen van dode takken en bladeren, het snoeien van heesters en buxussen om ze lucht te geven voor nieuwe groei, en het belang van het verzorgen van je gazon. Hierbij wordt geadviseerd om organische mest zoals compost en bladaarde te gebruiken en de graskanten zorgvuldig af te steken. Deze praktische adviezen zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid en het uiterlijk van je tuin in het voorjaar. Lees het volledige artikel van Tros Radar.

Doe nu dit als je op zoek bent naar een nieuwe heggenschaar

Je kunt elke gewenste link in deze review openen als je online een nieuwe heggenschaar wilt kopen. Is dit je allereerste heggenschaar? Dan adviseren we in een bouwmarkt of tuincentrum toch eens zo’n ding in je hand te gaan houden en omhoog en omlaag te bewegen. Zo weet je hoe lang je het ongeveer volhoudt om het gewicht heen en weer te bewegen tijdens het snoeien van de heg.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Het is heerlijk om een tuin te hebben en je eigen materiaal te verzamelen. Het is zo heerlijk rustgevend om met de planten en bomen in je tuin bezig te zijn. Zo heb je een fysieke workout, een mentaal momentje van ontspanning en een prachtig eindresultaat als je eenmaal klaar bent met je heggenschaar.