We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste herengeuren

Heb jij voor je lief al eens een nieuw geurtje uitgezocht? Of laat je hem dat liever zelf uitzoeken vanwege een eerdere miskoop? Hoe leuk het ook is om een herenparfum uit te kiezen, het is soms zo moeilijk om iets te vinden wat ook bij die persoon die je in gedachte hebt past. Niet ieders neus werkt namelijk hetzelfde, dus wat jij lekker vindt ruiken, hoeft de ander nog niet te waarderen. Daarnaast is het ook nog anders of je de herengeur constant bij jezelf of af en toe bij de ander ruikt.  

Zoeken naar de ideale herengeur

Sommige parfums lijken al tientallen jaren op de markt te zijn. Zelfs je vader of opa had de geur al. Parfum kan dan ook uit sentimentele overwegingen gekocht worden. Je wilt iets dat je terugbrengt naar vroeger, naar een bepaalde plek of een bepaalde persoon die je dierbaar is of was. Zodra je de geur opdoet, ben je weer even bij die fijne herinnering en kun je op een mooie manier aan iets of iemand terugdenken. We staan er niet vaak bij stil, maar wat je ruikt heeft zeker mentale impact.

Snel overzicht: Deze herengeuren raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
#1 Algehele topkeuze:Paco Rabanne – 1 Million: Deze parfum heeft een onderscheidende houtachtige geur, verlicht door fruitnoten. Wat we vooral waarderen is hoe de geur lang blijft hangen, waardoor je de hele dag fris blijft ruiken. Het is interessant om op te merken dat er een vrouwelijke tegenhanger is voor stelletjes die op elkaar willen afstemmen. >> Check laagste prijs
Best unieke verpakking:Jean Paul Gaultier – Le Male: Afgezien van de kenmerkende mannentorso-fles, is wat ons echt opviel aan dit parfum de combinatie van munt, kaneel en bergamot, waardoor het zowel fruitig als fris aanvoelt. >> Check laagste prijs
Beste zoete geur:Cartier – Déclaration: Voor degenen die de voorkeur geven aan zoete geuren, raden we deze herengeur van Cartier aan. Met grondstoffen als mandarijn en jasmijn krijg je een parfum dat zowel elegant als verfijnd is. Het is echter vermeldenswaard dat de geur lange blijft hangen. >> Check laagste prijs

Onze absolute aanrader: dit is de beste mannengeur

Paco Rabanne is van oorsprong een modeontwerper, maar net als zovele andere ontwerpers heeft hij diverse parfums op zijn naam staan. 1 Million scoort het hoogst in deze test en hoewel je door reclames misschien de indruk krijgt dat dit een nieuwe parfum is, wordt hij als bijna 15 jaar verkocht. Het flesje heeft een moderne look met op de voorkant in sierlijk handschrift ‘million’ en een krul vanaf het cijfer ‘1’. Het gouden flesje oogt luxe en de geur wordt bestempeld als ‘houtig’.

Waarom reviewen wij deze keer herengeuren?

Meestal gaat het bij ons om een goede deodorant en dragen we een herenparfum alleen bij bijzondere gelegenheden. Het is voor ons iets extra’s, een soort waardering voor het speciale moment. Natuurlijk zijn er ook geuren die je dagelijks kunt dragen, maar de echte aparte mannengeurtjes bewaren we graag. In deze test zijn we weer wat mooie herengeuren op het spoor gekomen en die delen we graag met onze lezers.

Waarom een herengeur kiezen moeilijk is en je altijd kritisch moet zijn

Als je blind en alleen door je neus te gebruiken een geur zou kiezen, zou je waarschijnlijk niet uitkomen bij de geur die je selecteert als je je ogen wel open mag hebben. De verpakking – en daar wordt door producenten veel aandacht aan besteed – heeft namelijk ook een bepaalde aantrekkingskracht. Het ene flesje is slank en fijntjes, het andere is duidelijk aanwezig. De combinatie van de verpakking en de geur, bepalen hoe je je bij een parfum voelt en wat je uit wilt dragen.

Bestaat de allerbeste herengeur wel? Zijn er niet veel meer goede luchtjes voor mannen?

Natuurlijk is een top 10 met mannenparfums heel persoonlijk. Stel een testpanel met jonge gasten van tussen de 20 en 35 samen en je krijgt een heel ander testresultaat dan wanneer je een panel met alleen zestig- tot tachtigjarigen hebt uitgekozen. Er zijn geuren voor rijpere mannen en luchtjes voor jonger publiek. Daarnaast heb je grondstoffen die de een gewoon meer aanspreken dan de ander. Niet iedereen vindt bijvoorbeeld kaneel of sandelhout lekker in een parfum.

Wat belooft de bedenker van een parfum?

Ook al heb je vaak zelf je eigen herinneringen bij een geurtje, de maker verkoopt het ook met een speciale boodschap. Niet voor niks zie je voor de start van de zomervakantie weer allerlei knappe mannen in strakke zwembroek van een klif het water induiken. Mensen vereenzelvigen zich met wat ze zien en zoeken daar graag aansluiting bij. De geur lijkt dan bijna op de tweede plaats te komen, hoewel een geurtest in de parfumerie alsnog kan uitwijzen dat het luchtje totaal niet bij je past.

De criteria waar we herengeuren op beoordelen

Om niet te veel in het verhaal van de parfummaker te blijven hangen, maar zelf een rijtje met karakteristieken te hebben, kwamen we met de volgende belangrijke punten:

 • Type geur – maak voor jezelf onderscheid (of doe een test) waarbij je je voorkeuren voor bloemig, zoet, fris, houtig of kruidig aangeeft. Zo herken je sneller wat wel bij je past.
 • Inhoud – je vaste herengeur koop je liever voordeliger in een grotere parfumfles. Een nieuw geurtje uitproberen doe je met de kleinst mogelijke variant.
 • Merk – ben je gevoelig voor een bepaald merk? Dan neig je hier bij parfum ook naar. Mannen die graag kleding van Hugo Boss dragen, hebben ook vaak parfum van dit merk.
 • Prijs – het is zeker niet het belangrijkste element bij parfum, maar vaak heeft een duurdere herengeur ingrediënten die unieker zijn of langer blijven hangen dan een parfum met goedkopere grondstoffen.

Hoe we herengeuren getest hebben: onze testresultaten

Net als bij de review over damesparfums hebben we het onszelf niet onmogelijk gemaakt door alle herengeuren die op deze aarde bestaan te willen testen. Je kunt ook maar zoveel luchtjes per dag verwerken om je reukorgaan niet te verpesten. De selectie die de basis was voor deze top 10 is op gepaste afstand en met tussentijdse pauzes getest, zodat we een eerlijk beeld kregen.

De top 10 met beste herengeuren

1. Paco Rabanne – 1 Million – 200 milliliter

Voor de stelletjes is het leuk te weten dat er van deze parfum ook een damesluchtje is. Naast de 200 milliliter, zijn er ook flesjes van 50 en 100 milliliter verkrijgbaar.

Pluspunten:

 • Deze parfum ruikt bovenal houtig door de kruiden (kaneel, munt, amber). Het wordt wat lichter door de fruitnoten.
 • De geur blijft lang hangen en vervliegt dus niet snel.

Minpunten:

 • Sommige mannelijke testpersonen vonden de parfum toch nog erg zoet voor de houtige boventonen die het beweert te hebben.

2. Jean Paul Gaultier – Le Male – 125 milliliter

De mannentorso is wat velen aanspreekt bij dit flesje en het is te krijgen in 40, 75, 125 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Door het blik waarin je het parfumflesje krijgt, is de verpakking weer net iets anders dan de normale doosjes waarin ze geleverd worden.
 • Wat onze testpersonen opvalt bij de geurtest is de munt, kaneel en bergamot. Het is fruitig en toch fris.
 • Van deze parfum krijg je ook een speciale kersteditie voor wie dat kan waarderen.

Minpunten:

 • Mensen die deze parfum eerder gesprayd hebben beweren dat er iets elementairs aan de ingrediënten is veranderd. De nieuwe versie vinden zij minder interessant dan de oude.

3. Paco Rabanne – Invictus – 50 milliliter

Nog nooit een beker gewonnen als prijs? Deze parfum komt in een flesje dat je leuk zult vinden. De inhoud van de verpakking is 50, 100 of 150 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit is een frissere geur dan de vorige twee in onze top 10 en dat ligt vooral aan de citrusgeur en frisse kruiden.
 • De herengeur trekt op een positieve manier de aandacht, zonder te overdonderen.

Minpunten:

 • De geur blijft niet bij iedereen uren actief en dat zou betekenen dat je tussentijds nog een keer wilt sprayen en de geur altijd bij je wilt hebben als dat nodig blijkt te zijn.

4. Hugo Boss – Hugo – 125 milliliter

Je krijgt Hugo in 40, 75, 125 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Het flesje van dit luchtje is niet zo bijzonder als bij vele andere parfums, maar het gaat uiteindelijk toch om de inhoud.
 • Deze parfum is al bijna 30 jaar op de markt en hij blijft bijzonder vanwege de unieke samenstelling. Er zijn maar weinig mensen die Hugo niet lekker vinden.

Minpunten:

 • Sommigen geven aan dat dit een prima herengeur voor elke dag is, maar dat je voor speciale momenten toch beter iets anders kunt kiezen.

5. Cartier – Déclaration – 150 milliliter

De geur is in 30, 50, 100 en 150 milliliter te koop. Het flesje is verder net zo sierlijk als je van het merk Cartier gewend bent.

Pluspunten:

 • Wie niet van houtig, bloemig of fris houdt, komt automatisch uit bij zoet en dat is een term die goed bij deze herengeur past. Grondstoffen als mandarijn en jasmijn zorgen hiervoor.

Minpunten:

 • Voor een bedrag van rond de 100 euro mag je wel verwachten dat de geur de gehele dag te ruiken is. Dat is helaas niet het geval.

6. Guy Laroche – Drakkar Noir – 100 milliliter

Dit is zo’n typische geur die vader en opa ook al droegen. Je krijgt de parfum in 30, 50, 100 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Wie van kruidige herengeuren houdt, moet Drakkar Noir proberen. Met ingrediënten als jeneverbes, bergamot, sandelhout en rozemarijn zit je helemaal goed.
 • Wie deze geur kan waarderen, heeft voor de rest van zijn leven een favoriet.

Minpunten:

 • Is dit jouw favoriet? Hij is helaas niet altijd volop verkrijgbaar.
 • Ook lijken er wat namaakproducten op de markt te zijn, maar dat heb je helaas bij meerdere parfums. Daarom altijd testen voor aankopen.

7. Hugo Boss – Boss Bottled – 200 milliliter

Boss Bottled krijg je in 30, 50, 100 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Veel mannen vallen voor deze geur en hij is ook nog eens heel betaalbaar.
 • Deze parfum is bijna 25 jaar geleden uitgebracht en wat men er lekker aan vindt, is de kruidigheid van de geur. Dit komt door het ceder, bergamot en het fruitige van appel.

Minpunten:

 • Ook bij deze geur kan het testteam zich een sterkere variant herinneren. Het lijkt alsof de fabrikant de herenparfum heeft verdund ten opzichte van eerdere producties.

8. Davidoff – Cool Water – 75 milliliter

Het is maar een verpakking, maar wij zijn fan van de groene kleur van het flesje. Je koopt het met een inhoud van 40, 75, 125, 100 of 200 milliliter.

Pluspunten:

 • De prijs van dit flesje kan de doorslag geven als het gaat om een herengeur als cadeau willen geven.
 • De naam van deze geur doet ook echt denken aan lekker koel water. Er zit onder andere munt in, geranium, koriander en jeneverbes.

Minpunten:

 • Blijkbaar krijg je niet altijd hetzelfde flesje met de bekende geur, want er zijn nogal wat Cool Waters in omloop die veel zwakker ruiken dan de testpersonen zich kunnen herinneren van vroeger.

9. Joop! – Joop! Homme – 75 milliliter

Joop! Homme krijg je in diverse hoeveelheden: 20, 30, 75, 125 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • De kleur van het flesje knalt ervan af. Het geeft ook goed weer dat er zoete ondertonen in zitten, zoals mandarijn, jasmijn en patchouli.
 • Verder is de geur fris gehouden door sandelhout en kardemom toe te voegen.

Minpunten:

 • Sommige testleden waren wat gevoelig voor de kruidige noot in deze herengeur. Zij hebben liever iets frissers.

10. Giorgio Armani – Acqua di Gio –  30 milliliter

Acqua di Gio is bij velen favoriet vanwege de lekkere houtige ondertonen. Acqua di Gio wordt geleverd in flesjes van 15, 30, 50, 100 en 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Juist omdat het bij zovelen favoriet is, is het fijn dat er een flesje met 200 milliliter te krijgen is. Je doet er dan lekker lang mee en kunt altijd terugvallen op deze heerlijke geur.
 • Wij vallen als een blok voor de frisheid van de citrustonen, de bergamot, diverse bloemen en ceder die in deze geur verwerkt zitten.

Minpunten:

 • Bij een deel van het testpanel is dit de absolute favoriet, bij de anderen blijft de geur naar hun idee niet lang genoeg hangen.

Beste uit de test volgens de Parfumvergelijker

De Parfumvergelijker komt met een top 10 met de beste herengeuren en een aantal is hetzelfde als in deze top 10, namelijk:

 • Hugo Boss – Boss Bottled
 • Paco Rabanne – Invictus
 • Jean Paul Gaultier – Le Male
 • Paco Rabanne – One Million

De verschillen met de parfums op onze lijst zijn:

 • Chanel – Allure Homme Sport
 • Hermès  – Terre D’Hermès
 • Hugo Boss – The Scent
 • Calvin Klein – One
 • Emporio Armani – Diamonds
 • Dior – Sauvage

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste herengeuren?

Je vindt veel shampoo met exotische bestanddelen en geuren. Waar op letten als je een goede shampoo voor je hoofdhuid en haar wil aanschaffen? Iedere shampoo is in staat om geuren, vuil en vet van het hoofdhuid te verwijderen. Haar is een dood materiaal en geen shampoo kan haar repareren. Dit is ongeacht de cafeïne, toegevoegde vitamines of andere ingrediënten. De goedkoopste en beste manier om haar niet te veel te beschadigen is het te beperken van invloeden van buitenaf. Was je haar niet te vaak en beperkt warmte en chemische factoren.https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/gezondheid-shampoo

Dit zegt Radar over de Houdbaarheid van Parfum

Radar onderzoekt de houdbaarheid van parfum en deelt inzichten van Marjolein van Oostrum van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Parfumflesjes hebben vaak geen houdbaarheidsdatum omdat de alcohol in de luchtjes voorkomt dat ze bederven, maar de kwaliteit kan na enige tijd achteruitgaan. Eau de Parfum bevat ongeveer 90% alcohol, Eau de Toilette 85%, en Eau de Cologne 70 tot 80%, met een goede kwaliteit die ongeveer een tot drie jaar aanhoudt. Speciale symbolen op verpakkingen duiden de houdbaarheid aan, en oxidatie is onvermijdbaar bij frequent gebruik. Het bewaren van parfum in het doosje of op een donkere, koele plek kan de levensduur verlengen. Dit inzicht benadrukt het belang van bewust gebruik en opslag van parfums voor heren. Lees het volledige artikel van Radar.

Ontdek Onze Andere Aanbevelingen: Van Geuren tot Gezondheid

Conclusie

Er zijn zoveel meer herengeuren te krijgen dan je in een review kunt beschrijven. Je kunt zelfs op basis van je eigen voorkeur voor bepaalde grondstoffen of noten je eigen parfum laten samenstellen. Je krijgt dan niet het luxe flesje waar de fabrikant aandacht aan besteed heeft, maar de inhoud kan wel veel beter bij je passen dan wat aan de massa aangeboden wordt via parfumerieën en online verkooppunten.

Het enige advies dat we kunnen geven, is dat je een nieuwe parfum niet meteen in de grootst mogelijke fles koopt. Pak het kleinste en bevalt het? Dan kun je daarna investeren in een 100 of zelfs 200 milliliter fles. Hoe mooi een fles ook kan staan in je badkamer of op je dressoir, het is zonde om veel geld uit te geven aan een parfum die je niet graag draagt.