We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met het beste hondenvoer – koop deze hondenbrokken

Hondenbrokken kopen lijkt zo eenvoudig: je loopt de dierenwinkel in, kijkt naar de meest gunstige prijs en pakt die zak waar je je eigen ras op herkent. Even afrekenen en er kan weer voer in de hondenbak. Toch horen wij om ons heen regelmatig van mensen dat hun hond niet zomaar tegen alle voeding kan. Ze hebben huidproblemen of raken na het wisselen van hondenbrokken veel gewicht kwijt. Je doet er daarom goed aan om een goed merk en gepast voer te kopen voor je hond.

Zoeken naar het beste hondenvoer voor mijn hond

We kunnen geen dag zonder onze eigen viervoeter. Hij brengt ritme in ons leven, laat ons lachen met zijn gekke gedrag en zelfs aan het opvoeden hebben we veel plezier gehad. Alle energie die we erin gestoken hebben, wordt dubbel en dwars terugbetaald door een hond die goed luistert op momenten dat het ertoe doet. Daarom willen we ook alleen het beste voer dat er op de markt te krijgen is. Je wilt toch ook niet die drollen zien liggen waarvan je het merk al herkent zodra je ze ziet?

Snel overzicht: Deze hondenvoer raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor gevoelige huidPurina Pro Plan: Speciaal geformuleerd voor honden met een gevoelige huid, dit voer maakt gebruik van zalm en rijst in plaats van standaard ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Voor honden die gevoelig reageren op conventionele voergrondstoffen, biedt dit een merkbare verlichting. >> Check laagste prijs
Beste optie voor grote hondenRoyal Canin Maxi Adult: We bevelen dit aan voor grotere rassen die ouder zijn dan 15 maanden. Dit voer bevat een mix van herkenbare en gezonde ingrediënten zoals maïs, biet en visolie. Veel hondenbezitters merken een verbetering in de consistentie van de ontlasting van hun huisdier na de overstap naar dit voer. >> Check laagste prijs
Meest natuurlijke keuzeCavom compleet: Hoewel het misschien niet zo bekend is als sommige andere merken, biedt Cavom een kwalitatieve natuurlijke voeding voor honden. Het bevat alle essentiële vitaminen en mineralen die een hond nodig heeft en wordt zelfs aanbevolen door dierenartsen wanneer honden negatieve reacties vertonen op ander voer. >> Check laagste prijs

Ons topmerk: dit is wat er met kop en schouders bovenuit steekt

We draaien er niet omheen: Royal Canin komt bij alle rassen, alle levensfasen van de hond en alle specifieke voedingsproblemen als beste uit de test. Is het altijd de goedkoopste? Zeker niet, maar zelf betaal je ook graag een paar euro meer voor een goede biefstuk van de slager, dan geld uit te geven aan een middelmatige lap vlees uit de supermarkt. Er hoeft niet per definitie iets mis mee te zijn, maar je mag kwaliteitsverschil verwachten en het smaakt beter. Bij je hond is dit net zo.

Waarom reviewen wij hondenbrokken?

Eten doet iets met ons mensen en als je je hond zo lang mogelijk bij je wilt houden, doe je er goed aan om ook zijn voer eens wat beter te bekijken. En dat is natuurlijk een heikel punt, want er zijn genoeg mensen die het voedingslabel op hun eigen boodschappen niet eens bekijken, laat staan dat ze op onderzoek uitgaan wat er eigenlijk allemaal in het voer van hun hond zit. Wij hebben de test daarom voor je gedaan.

Waarom je o zo kritisch moet zijn bij het kiezen en uitproberen van hondenvoer

Haal je je hond als pup op bij de fokker? Dan krijg je meestal een zakje voer voor de eerste paar dagen mee. Je kunt dan bij dat merk blijven als het goed bevalt, of overstappen naar ander voer. Hoe mooi de hondenbrokkenmerken het ook brengen, niet elk voer is geschikt voor elke hond. Sommige honden reageren op bepaalde ingrediënten, net als mensen dat doen. Koop daarom bij overstappen eerst een kleine hoeveelheid en test het uit, voordat je groot (en meestal voordeliger) in gaat slaan.

Normale of speciale hondenbrokken – zoveel verschil zit er toch niet in?

Hier kun je je dus grondig in vergissen, want wanneer je met problemen met je hond naar de dierenarts gaat, is een van de eerste dingen die geprobeerd worden ander voer voorzetten. Wat mensen vaak wel begrijpen is dat een pup om ander voer dan een volwassen hond of hele oude hond vraagt. Het gaat niet alleen om het formaat van de brokken, maar ook om de ingrediënten waarvan de brok gemaakt is. Soms is er bijvoorbeeld zalm of kip aan toegevoegd.

Wat beloven de hondenbrokkenfabrikanten?

Alle hondenvoermerken doen onderzoek naar welk voer geschikt is voor wat voor soort hond. De splitsing in pup, volwassen en senior hond hebben we al benoemd, maar er is nog meer. En zo komen merken met hondenbrokken waar geen gluten inzitten, geen kunstmatige stoffen in verwerkt zijn, of een ander specifiek kenmerk hebben. Het zijn allemaal brokken die voor een speciale doelgroep ontwikkeld zijn. En vaak word je als baas gewezen op ander voer door de dierenarts.

De criteria waar we hondenvoer op beoordelen

Voor ons en ons huisdier zijn de volgende criteria van belang:

 • Levensfase waarin de hond zit – heb je een hele jonge pup in huis, of gaat je hond zijn laatste levensfase in?
 • Formaat van de hond – kleine hondjes vragen om andere brokken dan gigantische honden.
 • Soort hond – sommige rassen blijken gevoeliger voor bepaalde ingrediënten te zijn dan andere. (zie bijvoorbeeld de nummer 2 in onze top 10)
 • Voorkeur voor een merk – door eerdere ervaring of op aandringen van de dierenarts
 • Ziekte of aandoening – voor elk probleem kan ander voer een mogelijke oplossing zijn.
 • Prijs – het zou niet de bepalende factor mogen zijn, maar soms is het toch het budget dat de keuze bepaalt.

Hoe we hondenvoer getest hebben: onze resultaten

Nee, we hebben het onze eigen hond niet aangedaan om 50 verschillende soorten hondenbrokken aan te schaffen om ze daarna op hem uit te testen. Dat zou in onze ogen dierenmishandeling zijn, want een hond moet zelfs bij een voorzichtige overstap naar ander voer toch altijd weer wennen. (Daarom meng je steeds iets meer van het nieuwe voer met het oude voer, totdat er alleen nieuw voer overblijft.)

We zijn in gesprek gegaan met een groothandel in hondenbrokken voor deze test. Zij konden ons vertellen wat het meest verkocht werd en waarom dit zo is. Ook hoor je op deze manier persoonlijke verhalen van hondenbezitters bij de overstap naar ander voer die gemeld zijn bij de voerverkoper.

Bij onderstaande top 10 hebben we altijd de meest klein mogelijke verpakking gehanteerd, zodat je de overstap naar ander voer geleidelijk kunt doen. Bevalt het voer je hond goed? Dan kun je daarna grotere zakken kopen en vaak een betere prijs krijgen.

De top 10 met beste hondenvoer of hondenbrokken

1. Royal Canin – selection Croc hondenvoer voor de volwassen honden – 20 kilo

Deze krokante hondenbrok is bedoeld voor honden die ouder zijn dan 2 jaar.

Pluspunten:

 • Er zitten alle ingrediënten in die een volwassen hond met een actief leven nodig heeft.
 • Hondenbaasjes zijn vooral te spreken over het resultaat van deze voeding, aangezien de hond er goed op reageert en de bak met voer altijd leeg is.

Minpunten:

 • Dit voer is bedoeld voor honden die geen enkel probleem hebben. Bij vage klachten kan overstappen naar ander voer mogelijk goede resultaten opleveren.
https://www.bol.com/nl/nl/p/royal-canin-selection-croc-hondenvoer-20-kg/9200000011194787/?s2a=#productTitle

2. Royal Canin – speciaal hondenvoer voor de volwassen Chihuahua hond – 500 gram

Dit voer van Royal Canin is een goed voorbeeld van rasspecifieke voeding.

Pluspunten:

 • Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel voer je je Chihuahua moet geven en hierbij wordt zelf het gewicht van je Chihuahua en hoe actief hij is meegeteld.

Minpunten:

 • Bij grote zakken voer van andere merken zit vaak een cup waarmee je het voer gepast kunt afmeten.
https://www.bol.com/nl/nl/p/royal-canin-chihuahua-adult-hondenvoer-500-g/9200000011201988/?s2a=#productTitle

3. Royal Canin – speciaal hondenvoer voor de volwassen grote hond – 4 kilo

Dit voer is geschikt voor grotere rassen en honden die ouder zijn dan 15 maanden.

Pluspunten:

 • Er zitten allerlei herkenbare en gezonde ingrediënten in deze brokken, zoals maïs, biet en visolie.
 • Hondenbezitters zijn bij de overstap naar dit voer te spreken over de stevigere ontlasting.

Minpunten:

 • Bij honden met een gevoelige maag kan dit voer niet de juiste keuze zijn.
https://www.bol.com/nl/nl/p/royal-canin-maxi-adult-hondenvoer-4-kg/9200000011052261/?s2a=#productTitle

4. Royal Canin – speciaal hondenvoer voor de volwassen kleine hond – 800 gram

Het tegenovergestelde van de nummer drie op deze lijst is dit voer voor het kleinere ras.

Pluspunten:

 • Kleine hondjes zijn vaak energieker en moeten daarom meer voedingsstoffen uit hun voer kunnen halen. Dat lukt bij dit voer.

Minpunten:

 • Het lijkt erop dat er bij dit voer een keer een kwalitatief minder goede productieserie is geweest. Hopelijk was dit een eenmalige misstap.
https://www.bol.com/nl/nl/p/royal-canin-mini-adult-hondenvoer-800-gram/9200000054280740/?s2a=#productTitle

5. Cavom – compleet natuurlijke voeding voor de volwassen hond – 5 kilo

Cavom is niet zo’n bekend merk als Royal Canin of Purina Pro Plan en toch levert het kwalitatief goed hondenvoer.

Pluspunten:

 • Je hond haalt de vitaminen en mineralen uit het voer die het nodig heeft.
 • Dit voer wordt ook regelmatig door dierenartsen aanbevolen wanneer honden bij ander voer vervelende reacties hebben.

Minpunten:

 • Er zijn honden die het voer ook absoluut niet lekker vinden en daar kom je bij de aankoop van een kleine verpakking dan ook snel achter.
https://www.bol.com/nl/nl/p/cavom-compleet-hondenvoer-5-kg/9200000010741998/?s2a=#productTitle

6. Purina Pro Plan – speciaal hondenvoer voor volwassen honden van medium formaat met een gevoelige huid – 3 kilo

Honden die negatief reageren op de grondstoffen in normaal voer, kunnen met dit voer voor de gevoelige huid goed uit de voeten.

Pluspunten:

 • Normale grondstoffen worden bij dit voer vervangen voor zalm en rijst en dat blijkt een beter resultaat op de gevoelige huid te geven.

Minpunten:

 • Als de brokken het gewenste effect hebben, is de prijs het waard.
https://www.bol.com/nl/nl/p/pro-plan-medium-adult-sensitive-skin-zalm-met-optiderma-hondenvoer-3-kg/9200000047434956/?s2a=#productTitle

7. Prins – hondenvoer voor de fitte hond van normaal of groot formaat – 20  kilo

Honden die niet bijzonder actief zijn, maar gewoon de normale portie beweging krijgen, hebben baat bij dit voer van Prins.

Pluspunten:

 • De zalmolie in dit voer heeft een positief effect op de vacht van je hond.

Minpunten:

 • Dit is een grote verpakking en een miskoop pakt dan meteen duur uit.
https://www.bol.com/nl/nl/p/prins-procare-standard-fit-hondenvoer-20-kg/9200000055112235/?bltgh=jcLBH0K7mwmqtIkwEo5OTQ.hYDuxutvYRUHT-w9189ImA_0_34.38.ProductTitle

8. Renske – Mighty Omega 3 Plus – speciaal hondenvoer voor volwassen of oudere honden – 15 kilo

In deze brokken zitten veel natuurlijke ingrediënten die je als mens op het label herkent.

Pluspunten:

 • Er zit bijvoorbeeld het volgende in: maïs, kip, rijst, gevogelte, kokosolie en salie.
 • Bij Renske betaal je voor hypoallergeen voer gewoon de normale prijs van hondenvoer.

Minpunten:

 • Je moet bij deze brokken en een hond of leeftijd echt even uitproberen of de hond er goed op reageert. Houd je oude brokken achter de hand wanneer je snel terug wilt schakelen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/renske-mighty-omega-plus-adult-senior-kip-hondenvoer-15-kg/9200000010748824/?s2a=#productTitle

9. Purina Pro Plan – speciaal hondenvoer voor de volwassen fitte hond van groot formaat – 14 kilo

Purina Pro Plan heeft net als Royal Canin een hele lijn met specifiek hondenvoer voor elke levensfase en formaat hond. Dit voer is voor de actieve hond die ouder is dan 2 jaar.

Pluspunten:

 • Sommige klanten geven aan dat de hond dit voer prefereert boven de oude voeding die eerst gegeven werd. Als de hond de vorige brokken (in een bak met gemengd voer) laat liggen, zegt dit genoeg.

Minpunten:

 • Er is voor de hond goedkoper voer op de markt verkrijgbaar dan deze.
https://www.bol.com/nl/nl/p/pro-plan-adult-large-athletic-honden-droogvoer-kip-14-kg/9200000047434976/?bltgh=jcLBH0K7mwmqtIkwEo5OTQ.hYDuxutvYRUHT-w9189ImA_0_34.41.ProductTitle

10. Royal Canin Hypoallergenic – speciaal hondenvoer voor de volwassen hond met voedselintolerantie – 200 gram

De laatste Royal Canin in dit overzicht van het beste hondenvoer betreft hypoallergeen voer.

Pluspunten:

 • De hond heeft niet alleen een vacht, maar daaronder ook een huid. Die huid kan profiteren van hypoallergeen voedsel, zelfs als je aan de vacht niks vreemds ziet.
 • Dierenartsen geven vaak aan deze brokken te proberen bij klachten.

Minpunten:

 • Als je hond er baat bij heeft, is dat natuurlijk zo, maar het is wel een hele dure hondenbrok.
https://www.bol.com/nl/nl/p/royal-canin-dog-hypoallergenic/9200000054134632/?s2a=#productTitle

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste hondenvoer?

Huisdieren zijn heel leerzaam en gezellig, maar vergroot ook de kans op parasieten en kost extra tijd. Heeft een kind een huisdier dan heeft hij of zij vaak meer zelfvertrouwen en hebben meer weerbaarheid. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. Ook kan een huisdier helpen om psychische klachten te verminderen. De reden hiervoor is omdat een dier sociale steun kan bieden. Een huisdier kan dus een hele goede aanvulling zijn op het gezin, omdat het zoveel voordelen heeft. https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/kindenhuisdier

Dit zegt Radar over Vegetarisch Hondenvoer

Radar onderzoekt de trend van het voeren van vegetarisch voedsel aan huisdieren, met name honden en katten. Volgens dierenarts Joyce Hofman is het mogelijk voor honden om volledig plantaardig te eten, gezien ze omnivoren zijn, terwijl katten specifieke synthetische toevoegingen nodig hebben om gezond te blijven op een vegetarisch dieet. Onderzoeken tonen aan dat een plantaardig dieet niet ongezonder is dan traditioneel voer en voor sommige honden met voedselallergieën zelfs beter kan zijn. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vlees in Hondenvoer

BNNVARA’s Kassa belicht de toename van het vleesgehalte in hondenvoer, waarbij sommige honden zelfs 3 tot 4 keer meer vlees binnenkrijgen dan nodig. Deze trend, die honden behandelt als wolven met diëten rijk aan vers vlees, veroorzaakt zorgen bij Wakker Dier over de extra druk op de bio-industrie. Voorstanders van het rauwe vleesdieet melden positieve gezondheidseffecten, terwijl critici en experts waarschuwen voor het risico van onbalans in voedingsstoffen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen.be geeft Royal Canin, Prins en Purina Pro Plan ook als de betere merken aan in hun lijst met topmerken voor hondenvoer. In de top 10 waarin ze merken op een rijtje zetten voor wat betreft prijs, soort voer, hoeveelheid en speciale kenmerken, zie je eigenlijk te veel hondenvoer door elkaar staan om prettig te kunnen kiezen. Je moet je hond en zijn eetgewoonten en voorkeur voor voer goed kennen om je niet door het schema te laten leiden bij je keuze.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Hondenvoer kiezen kan heel makkelijk, maar ook heel complex zijn. Het ligt helemaal aan de hond die je in huis hebt, welke leeftijd hij heeft en of er problemen met zijn huidige voer zijn. Soms zijn er problemen die je niet direct in verband brengt met het voer dat je hem geeft, terwijl dit wel het geval kan zijn. Wij zouden daarom altijd adviseren een dierenarts te raadplegen en niet te veel zelf gaan experimenteren. Het kan toevallig iets oplossen, maar je kunt een probleem ook erger maken.