We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Naar het beste hoofdkussen op zoek? Alles over hoofdkussens vind je hier

Hoofdkussens: die hebben we allemaal. Heb je er weleens bij stilgestaan dat je – als het goed is – een derde van je leven liggend op een hoofdkussen doorbrengt. Je lichaam komt meer met je hoofdkussen in contact dan met elk van je kledingstukken. Niet gek dat je dan best een hoofdkussen van hoge kwaliteit verdient. Er zijn nogal wat hoofdkussens op de markt: hoofdkussen voor verschillende slapers, van verschillende maten en tegen verschillende prijzen.

Hier heeft onze zoektocht naar het beste hoofdkussen ons gebracht

De zoektocht naar het beste zoektocht is geen eenvoudige. Waarom niet? Twee redenen: ten eerste zijn er flink wat hoofdkussens online te koop en ten tweede heeft iedereen weer aan een ander soort kussen behoefte. Welk kussen het beste bij jou past heeft onder meer te maken met je slaaphouding. Wel is het verschil tussen een goed en slecht kussen snel duidelijk. Om je een miskoop te besparen (en onszelf natuurlijk ook), hebben we de kussens flink doorspit.

Snel overzicht: Deze hoofdkussens raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste ergonomische keuzeTEMPUR Original Queen Medium: We vinden dit kussen perfect vanwege de manier waarop het zich plooit naar de individuele vorm van het hoofd. Het hypoallergene aspect en de behandelde stof tegen huisstofmijt zijn ook grote pluspunten. Een extra voordeel is de mogelijkheid om de hoes op 60 graden Celsius te wassen. Hoewel de kern van het kussen niet gewassen kan worden, waarderen we de effectiviteit in het bestrijden van nek-, schouder- en rugklachten. >> Check laagste prijs
Beste budgetvriendelijke optieWellux Sleepcomfort: We waren onder de indruk van dit kussen gezien de prijs-kwaliteitverhouding. Met antizweet, anti-nekklacht en anti-huisstofmijt eigenschappen is dit een ware topper. De traagschuim vulling is zacht en veerkrachtig, en we vinden het geweldig dat het kussen geschikt is voor verschillende slaaphoudingen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor nekklachtenEAZ Traagschuim Hoofdkussen: Dit kussen heeft ons overtuigd vanwege de focus op het verlichten van nekklachten. We houden van de manier waarop het een ideale slaaphouding stimuleert. De hypoallergene hoes die ook wasbaar is op 40 graden Celsius is zeker een pluspunt. De luchtdoorlatendheid en vochtregulatie, gecombineerd met de 100% tevredenheidsgarantie, maken het een topkeuze voor ons. >> Check laagste prijs

Het beste hoofdkussen voor jou?

Misschien is dit niet het kussen dat het beste bij jou past, maar de Tempur Original Queen Medium is in ieder geval objectief gezien kwalitatief het beste en daarom de beste keuze. Dit kussen is 61 bij 31 centimeter groot en 7-10 centimeter dik. Het fijne van dit kussen is dat het zich naar de vorm van je nekwervels plooit en op die manier optimale ondersteuning kan bieden. Dankzij optimale slaaphouding moet het mogelijk zijn klachten in schouder en nek te verlichten.

Welk hoofdkussen is het meest geschikt als budgetoptie?

Het Tempur kussen is uitstekend, maar wel wat aan de prijzige kant. Vandaar dat we je ook nog een beste budgetkeuze presenteren. Volgens ons is dit het Slaapcity traagschuim kussen. Het fijne van dit kussen is onder meer dat je het 30 dagen kunt uitproberen in de vorm van proefslagen. Het traagschuim vormt zich naar je lichaam en laat bovendien lucht door. Ook kun je het kussen eenvoudig schoon maken (je kunt alles wassen, behalve de vulling).

Wat maakt ons de ideale hoofdkussen reviewers?

Het feit dat we talloze hoofdkussens in ons handen hebben gehad en – veel belangrijker nog – er op hebben geslapen. Je weet pas hoe goed een kussen is, als je erop geslapen hebt. Niet zomaar één nachtje, maar een hele periode. Het beste kussen is het kussen dat je het beste gevoel geeft, maar voor dit gevoel is wel altijd een logische verklaring te vinden. Daar gaan wij naar op zoek. Door de jaren heen hebben we tal van aangename keukenontdekkingen gedaan.

Hierom blijf je op het aanbod hoofdkussens kritisch

Ga je een hoofdkussen koop, koop dan niet zomaar het eerste het beste, maar denk goed na over wat je doet. Er bestaan veel verschillen tussen hoofdkussens onderling. Die verschillen zie je hier:

 • Het materiaal van het kussen

Eén van de belangrijkste beoordelingscriteria voor de kwaliteit van het kussen is het materiaal waarvan het is gemaakt. Het beste zijn de kussens die van een duurzaam materiaal zijn gemaakt, die het hoofd ondersteuning bieden (zoals koud- of traagschuim), die zweet goed absorberen en bovendien voldoende lucht doorbieden. Ook moet een kussen niet te warm worden.

 • Het type slaper dat je bent

Wist je dat er verschillende hoofdkussenmodellen voor verschillende slaaphoudingen zijn: zo heb je kussens die speciaal voor zijslapers zijn (extra dik en stevig), kussens voor rug slapers (gemiddeld dik) en buikkussens (mensen die op hun buik slapen hebben de dunste kussens nodig).Het is natuurlijk het beste als je een kussen voor verschillende slaaphoudingen kunt gebruiken, want de meeste mensen nemen ’s nachts en bij het inslapen meerdere posities in.

 • Het bijbehorende matras

Wist je dat de regel opgaat, dat hoe harder het matras is, hoe dikker je hoofdkussen dient te zijn voor een prettige nachtrust. Bij een zachter matras, waarin je wat wegzakt, pas een dunner hoofdkussen.

 • Hygiëne

Lang niet alle kussens zijn wasbaar. Ook zijn er kussens die je wel kunt wassen, maar alleen op lage temperaturen en niet in de machine. Hoe heter je een kussen kunt wassen, hoe hygiënischer dat meestal is. Bij sommige kussens kun je wel de hoes, maar niet de vulling wassen. Zorg ervoor dat je een schimmelwerend en antibacterieel kussen aanschaft. Als het goed is, staat het in de specificaties van het kussen of het antibacterieel is en ook bedmijt afstoot.

 • Ben je een zweter? Dan heb je een hoofdkussen nodig dat vocht goed absorbeert, zodat je ’s ochtends vroeg – of midden in de nacht – niet badend van het zweet wakker schrikt.

Wat wordt door de makers van hoofdkussens beloofd? Is dit doorgaans de realiteit?

De producenten van hoofdkussens zullen je beloven dat je op hun hoofdkussen een fantastische nachtrust zult hebben. Of dat echt zo is, moet de realiteit nog uitwijzen. Vaak prijzen producenten hun kussen ook aan met teksten “geschikt voor elke slaaphouding”. Toch zul je in de praktijk merken dat dit bijna niet mogelijk is. Een buikslaper heeft echt aan een ander kussen behoefte dan een zijslaper. Een allround kussen is in niets gespecialiseerd.

Zo doen wij naar het beste hoofdkussen onderzoek: ieder hoofdkussen beoordeeld

Als we onderzoek doen naar het ideale hoofdkussen, kijken we altijd naar meerdere criteria. Zo kunnen we bepalen hoe goed het kussen bij een bepaalde type slaper aansluit. Dat wil nog niet zeggen dat het kussen voor élke slaper ideaal is. Wel zegt het veel over de kwaliteit:

 • Materiaal

Vandaag de dag zijn kussens van koud- en traagschuim erg gewild. Dat komt omdat deze kussens zich plooien naar de vorm van het hoofd en dus voor optimale ondersteuning zorgen. Overigens is schuim wat minder geschikt als je snel last hebt van een warm hoofd. Elk materiaal heeft unieke voor- en nadelen. De kwaliteit van het kussen zit hem niet alleen in het kussen zelf, maar natuurlijk ook om de sloop die je erom doen: is deze katoen, luxe satijn?

 • Antibacterieel

Van een modern kussen mag je eigenlijk wel verwachten dat het antibacterieel is: dat houdt in dat zich hierin geen bacteriën kunnen nestelen. Het liefste heb je natuurlijk hetzelfde voor schimmels en houtstofmijt. De beste moderne kussen stoten onwelkome gasten stuk voor stuk af.

 • Wasbaar?

Als je een kussen in de machine kunt wassen, is dat natuurlijk ideaal. Helaas komt dit niet zo vaak voor. De meeste kussens zijn wel met de hand te wassen, maar omdat dit op lagere temperatuur gebeurt, worden deze kussens niet per se optimaal schoon. Sommige kussens kun je helemaal niet wassen: dat is een nadeel, want ook met hoofdkussen worden ze vroeg of laat vies.

 • Proefslapen en garantie

Dit valt onder de categorie “Extra’s”. Als je proefslaapt op een kussen, betekent dit dat je het in bruikleen hebt, zonder dat je hiervoor hebt betaald. Bevalt het? Dan kun je het kopen. Als het niet betaalt, geef je het gewoon weer terug na afloop van de proefslaapperiode: no hard feelings. Een garantietermijn is ook fijn: gaat er iets fijn, dan hoop je dat dit (gratis) wordt hersteld.

Hoofdkussen 1: het TEMPUR Original Queen hoofdkussen Medium is het beste algemene kussen

We hebben het TEMPUR Original Queen kussen hierboven al tot beste koop gekroond. Dit is waarom:

 • Het kussen is volledig ergonomisch – plooit zich naar de individuele vorm van jouw hoofd

 • Dit kussen is volledig hypoallergeen en tegen huisstofmijt behandeld

 • Je mag de hoes van het kussen op liefst 60 graden Celsius wassen

 • Mocht je last in schouders, nek of rug hebben, dan wordt dit effectief bestrijden

 • Dankzij het ergonomische ontwerp kan pijn ook worden voorkomen

 • Een nadeeltje: de kern van het kussen zelf mag niet gewassen worden en ook niet gestoomd.

Hoofdkussen 2: het Slaapcity hoofdkussen van traagschuim voor de zijslaper is de beste budget optie

Ook het Slaapcity hoofdkussen is al genoemd. Hier een toelichting van de belangrijkste kenmerken:

 • Dit hoofdkussen belooft nek-, schouder en rugklachten effectief te bestrijden

 • Proefslapen? Dat mag: 30 dagen gratis

 • Volledig orthopedisch en ergonomisch (naar de vorm van het menselijk lichaam) ontwerp

 • Je wervelkolom en nekwervels worden in de “neutrale” (natuurlijke) ligging geplaatst

 • Schoonmaken kan eenvoudig: je wast de kussensloop in de machine; de binnenste vulling van traagschuim mag je niet wassen

 • Dit kussen is niet alleen lekker zacht, het absorbeert ook nog eens vocht

 • Met name bedoeld voor de zijslaper, al zal een rug- of buikslaper er ook redelijk mee overweg kunnen.

Hoofdkussen 3: het Swiss Box kussen is twee voor één

Als derde kussen presenteren we je met het Swiss Box kussen. Bij aankoop krijg je er twee voor één. De kussens zijn wit en 50 bij 60 centimeter groot. De dikte van het kussen is rond de 10 centimeter.

 • Het tijk is van 100% duurzaam katoen; de bies heeft een luxe afwerking

 • Het kussen is antiallergisch en gaat nekpijn tegen

 • Vocht wordt goed gereguleerd

 • Ook is het kussen volledig uitwasbaar

 • Je kunt het kussen navullen via de ritssluiting.

Hoofdkussen 4: het hoofdkussen 60×70 cm traagschuim van Wellux Sleepcomfort is anti zweet perfect ergonomisch

Als vierde kussen benoemen we het traagschuim kussen van Wellux Sleepcomfort. Dit is een anti-zweet kussen met een perfect ergonomisch ontwerp: ideaal voor de moeilijker slaper.

 • Behalve antizweet is dit kussen ook nog anti-nekklacht en anti-huisstofmijt

 • Druk wordt op natuurlijke wijze verdeeld en verlicht

 • Dankzij de traagschuim vulling voelt het kussen lekker zacht, maar ook opvallend veerkrachtig aan

 • Dit kussen is niet specifiek voor een rug slaper, een zijslaper of een buikslaper.

Hoofdkussen 5: het EAZ traagschuim hoofdkussen helpt bij nekklachten

Al bekend met EAZ? EAZ is een merk dat onder meer fantastische kussens produceert, zoals bijvoorbeeld het traagschuim hoofdkussen dat eventuele nekklachten ’s avonds laat helpt te verlichten.

 • Dit hoofdkussen stimuleert je een ideale slaaphouding aan te nemen

 • De hoes is volledig hypoallergeen (gaat allergische reacties tegen)

 • Ook is de hoes volledig wasbaar en wel bij de rest van de was, keurig op 40 graden Celsius

 • Dankzij de EAZ technologie is dit kussen ook nog perfect luchtdoorlatend, evenals vochtregulerend (een lekker koel kussen dus)

 • Je krijgt 100% tevredenheidsgarantie, dat betekent: niet goed is geld terug.

Hoofdkussen 6: het Cinderella Classic Hoofdkussen is rechttoe en rechtaan

Het zesde kussen in deze lijst is het Cinderella Classic hoofdkussen. Dit kussen is gewoon rechttoe, rechtaan: heerlijk praktisch en doet wat het belooft. Het synthetische kussen is 60 bij 70 cm.

 • Een volledig antiallergisch kussen dat optimaal slaapcomfort biedt

 • Ook is kussen wasbaar en in de droogtrommel te drogen

 • De vochtregulatie is uitstekend

 • Voor elk Cinderellakussen geldt een garantie van 5 jaar op elke vorm van fabricagefout

 • Gemaakt van 100% wit perkaline katoen met een vulling van synthetische bolletjes.

Hoofdkussen 7: het Bamboo kussen Cool Comfort van ZaZa is koel en druk verlagend

Het zevende hoofdkussen waarover je graag willen vertellen is het ZaZa Cool Comfort bamboe kussen. Dit kussen is 50 bij 60 centimeter groot en heeft een tijk bestaande uit sterke bamboevezels.

 • Voorzien van druk verlagend traagschuim

 • Optimale ondersteuning voor nek, hoofd, schouders (het kussen stimuleert een neutrale, horizontale ligging van nek en wervelkolom)

 • Het kussen is daarnaast heerlijk fris en koel (vooral fijn in de warmere maanden)

 • Ook is het antizweet

 • Je krijgt 1 jaar fabrieksgarantie.

Hoofdkussen 8: het Soulsnooze Luxe Hoofdkussen van hotel kwaliteit is allround te gebruiken

Al gehoord van Soulsnooze Luxe Hoofdkussen? Dit is een allround kussen, dat naar eigen zeggen voor zowel de rug-slaper, de buikslaper als de zijslaper te gebruiken is. Het is 60- bij 70 cm groot.

 • Betaal één scherp tarief en krijg 2 kussens

 • Antiallergisch en vochtregulerend

 • Ook kun je het kussen wassen in de wasmachine en drogen in de droger7

 • De synthetische vezel voelt aan als heerlijk knus dons

 • Bezit een EU-certificaat milieukeur (het kussen is duurzaam geproduceerd).

Hoofdkussen 9: het Homéé hoofdkussen Classic is gemaakt van comfortabel 100% Perkal katoen

Ook het Homéé kussen Classic is een uitstekend hoofdkussen. Dit kussen is voor 100% van perkaal katoen gemaakt. Je krijgt 2 stuks voor de prijs van één met een grootte van 60 bij 70 centimeter.

 • Gemaakt van comfortabele, zachte stof (hoge kwaliteit)

 • Volledig anti-zweet, hypoallergeen, anti-plooi en stofmijt werend

 • Je kunt het katoenen tijk op liefst 90 graden Celsius wassen

 • De holle vezelbolletjes was je op maximaal 40 graden Celsius

 • Dit kussen kan in de droger

 • Twee voor de prijs van één kussen

 • Productie vindt geheel plaats volgen de Oeko-Tex Standaard 100 normen

 • 100% tevredenheidsgarantie: is er iets niet naar wens, dan wordt het probleem in overleg met Homéé voor je opgelost.

Hoofdkussen 10: het Zwoong Gelpur Hoofdkussen 40×60 Cocoon van latex is super ventilerend

Ook het Zwoong Gelpur hoofdkussen is een uitstekend hoofdkussen. Het heeft een compact formaat van 40 bij 60 centimeter. Let op: dit is een hoofdkussen dat gemaakt is voor de buikslaper.

 • Gaat nekklachten tegen bij buikslapers

 • Ventileert uitstekend

 • Het kussen is in samenwerking met topsporters ontworpen

 • Uitstekend ventilerende hoes, voorzien van antibacteriële en antiallergische behandeling

 • Recht op 30 nachtjes proefslapen

 • Zwoong Gelpur is een bedrijf met ruim 45 jaar ervaring.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-hoofdkussens?

Er zijn hoofdkussens te koop in diverse maten en soorten. De prijs verschilt van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Iedereen heeft bij een kussen zijn of haar eigen voorkeur. Maar de keuze voor een hoofdkussen is ook afhankelijk van de slaaphouding en het type matras. Een kwalitatief goed kussen zorgt ervoor dat je tijdens je slaap niet te ver opzij of voor- en achterover buigt. Het beste is om een hoofdkussen te kopen waar je in een rechte strakke lijn ligt met je ruggengraat. Ook is dit belangrijk bij het kiezen van een matras. Slaap je op je buik, zij of rug? Bij de keuze maken voor een nieuwe hoofdkussen is het belangrijk om te weten wat je favoriete slaaphouding is. Rugklachten komen vaak door een verkeerde slaaphouding. https://www.consumentenbond.nl/matras/kussen

Dit zegt Radar over het kiezen van het juiste hoofdkussen

Radar biedt uitgebreide richtlijnen voor het selecteren van het ideale hoofdkussen, waarbij wordt benadrukt dat persoonlijke slaapvoorkeuren en fysieke behoeften cruciaal zijn bij deze keuze. De slaaphouding speelt een bepalende rol bij het kiezen van de dikte van het kussen om de uitlijning van de ruggengraat te ondersteunen. Daarnaast is de vulling van het kussen een belangrijke overweging, waarbij dons, veren, schuimblokken en synthetische vezels elk hun eigen voor- en nadelen hebben, variërend van aanpasbaarheid en duurzaamheid tot allergievriendelijkheid en wasbaarheid. Persoonlijke factoren zoals neiging tot zweten en materiaalgevoeligheid moeten ook worden meegewogen, evenals de hardheid van het matras, om het comfort en de ondersteuning tijdens de slaap te maximaliseren. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het reinigen van hoofdkussens

BNNVARA’s Kassa biedt een praktische oplossing voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en gele kringen uit hoofdkussens, een veelvoorkomend probleem dat niet altijd met gewoon wassen en weken wordt opgelost. Het artikel suggereert het gebruik van zuurstofbleekmiddel als effectieve methode voor het diep reinigen van kussens. Door de kussens tot zes uur te laten weken in een mengsel van water en zuurstofbleekmiddel, gevolgd door een reguliere wascyclus, kunnen kussens grondig worden gereinigd en opgefrist. Deze aanpak biedt een eenvoudige maar effectieve strategie om de levensduur van hoofdkussens te verlengen en zorgt voor een schoner en gezonder slaapoppervlak. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Emma Kussen: het beste hoofdkussen volgens Matrassencheck.nl

Bekend met het Emma kussen? Dit is door Matrassencheck.nl uitgeroepen tot allerbeste hoofdkussen van het jaar 2021. Het beschikt over liefst drie schuimlagen, waardoor je zelf de ideale dikte in kunt stellen. Het  kussen is optimaal af te stellen op jouw slaaphouding. Dat betekent dat je hier zowel als rug slaper, als zijslaper en als buikslaper prima mee uit de voeten kunt.

Alles over het beste hoofdkussen: conclusies

Je weet nu alles wat je weten moet over het beste hoofdkussen. Niet alleen hebben we onze top 10 van beste hoofdkussens met je gedeeld, we hebben je ook gewaarschuwd voor de eventuele valkuilen bij aankoop. Kortom: we zijn er vrij zeker van dat jij een goede aankoop zult doen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Brongebruik hoofdkussens

Dit artikel is deels opgesteld aan de hand van onderstaande bronnen:

Succes!