We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Naar de beste betrouwbare hygrometers op zoek? Je vindt de beste hygrometers hier

Ben jij al bekend met een hygrometer? Hygrometer is een chique naam voor een apparaat dat luchtvochtigheid meet. Nu zegt dat je misschien niet zo veel, maar een goede balans in luchtvochtigheid kan bijdragen aan je gezondheid, zeker in de winter, als je een verkoudheid onder de leden hebt. Ook kan een goede luchtvochtigheidsbalans je helpen bij droge ogen of bij droge huid. Kortom: er is reden genoeg om de luchtvochtigheid bij te houden. Je doet het zo.

Hoe onze eigen zoektocht de beste betrouwbare hygrometers eruitziet

Hygrometers beloven van hoge kwaliteit te zijn. Helaas zijn ze dat lang niet allemaal. Helaas weten we dat uit eigen ervaring: we hebben enkele modellen aangeschaft die niet deden wat ze zouden moeten doen. Zonde, maar helaas. We willen jou voor eenzelfde verkeerde aankoop besparen. Daarom zijn we uitgebreid op onderzoek uitgegaan en hebben we tal van hygrometers vergeleken. De uitgebreide resultaten van ons onderzoek vind je in dit artikel.

Snel overzicht: Deze hygrometers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste budgetkeuzeTool Meister TM2 Hygrometer: Deze hygrometer biedt zowel temperatuur als luchtvochtigheid metingen aan. Wat wij echt waarderen aan dit product is dat je het op drie verschillende manieren kunt bevestigen en het wordt zelfs geleverd met batterijen. Vooral opmerkelijk voor zijn zeer betaalbare prijs. >> Check laagste prijs
Langste batterijduurQumax Digitale Hygrometer: Deze hygrometer onderscheidt zich door zijn indrukwekkende accuduur die een half jaar meegaat. We vinden het handig dat je hem zowel kunt ophangen als neerzetten, en het extra voordeel dat hij ook als kalender, klok en wekker functioneert. >> Check laagste prijs
Beste visuele displayTFA Dostmann Digitale Thermo Hygrometer: Deze hygrometer heeft een handig en duidelijk LCD scherm waarop je zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur kunt aflezen. We vinden het handig dat hij op AA-batterijen werkt, wat betekent dat je geen gedoe hebt met snoeren. >> Check laagste prijs

Onze eerste keuze betrouwbare hygrometer voor jou

Gelijk weten wat nu de beste hygrometer is? Volgens ons is de Datoza Thermo Hygrometer de beste algemene keuze. Dit Digitale Weerstation met thermometer heeft een hoop te bieden. In één enkele oogopslag zie je waar je aan toe bent. Het beeldscherm is groot en bijzonder overzichtelijk: liefst 6,9 centimeter. De meetgegevens worden in zeer grote cijfers weergegeven. Aan de hand van verschillende gezichtsuitdrukkingen lees je de comfortzone af.

Deze hygrometer sluit het beste aan bij een bescheiden budget

De Datoza Thermo Hygrometer is een uitstekend apparaatje, maar niet de goedkoopste optie die we zijn tegengekomen. Zoek je een budget hygrometer, dan is de Tool Meister TM2 je beste optie. Dit weerstation meet de luchtvochtigheid en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Het zwarte, digitale apparaatje wordt met batterijen aangeleverd. Je kunt hem op liefst drie verschillende manieren bevestigen. In 1 oogopslag lees je de luchtvochtigheid en meer af.

Dit maakt ons geschikte reviewers van betrouwbare hygrometers?

Als ervaren reviewers hebben wij tal van hygrometers in onze handen gehad en in en rond het huis uitgetest. Als product reviewers houden we ons niet alleen met hygrometers, maar met producten in het algemeen bezig. We weten precies hoe we objectief onderzoek naar de kwaliteit van een product moeten doen. Eén ding is zeker: het vergt geduld. Als wij een product als een hygrometer uittesten, baseren we ons nooit op eerste indrukken, maar de lange termijn.

Kritisch blijven op het hygrometers aanbod is een noodzaak

Het is altijd noodzakelijk kritisch te blijven op het aanbod hygrometers. Dat heeft meerdere oorzaken. Je moet kijken naar de verschillende toepassingen en instellingen die de meter heeft.

 • Soorten hygrometers

Er zijn verschillende hygrometers op de markt. De oorspronkelijk hygrometers werkten op basis van papier en metaal, of met een haar. De eerste “professionele” hygrometers waren de psychrometers, die uit twee thermometers bestond – waarvan er één nat moest blijven. Een spiegelhygrometer werkt met een spiegel en condens. De moderne hygrometers werken voortdurend elektrisch. Door de loop der jaren is er dus flink wat veranderd op het vlak van hygrometers.

 • Technische gegevens en parameters

Je kunt de hygrometer maar beperkt gebruiken. Deze heeft een gebruiksaanwijzing, dus sla deze er goed op na. Sommige hygrometers kun je alleen binnen of buiten gebruiken, terwijl je met andere apparaatjes overal uit de voeten kunt. Zoek eerst uit hoe je hem gebruiken moet.

 • Het display

Kies bij voorkeur voor een display dat overzichtelijk is. Sommige apparaten maken gebruik van extra grote cijfers, terwijl er ook displays zijn die werken met smileys om luchtkwaliteit aan te duiden.

 • Extra functies

Bij een goede hygrometers horen ook tal van extra functies. Je zult zien dat je bij de meeste apparaatjes ook de temperatuur kunt afmeten. Zo’n twee-in-één functie is natuurlijk reuze handig.

 • Energieverbruik

Werkt een hygrometer met (oplaadbare) batterijtjes of juist een accu? Houdt hij er zomaar mee op als deze leeg zijn, of krijg je eerst een waarschuwing? Ook dit zijn zaken die je uit moet zoeken.

 • Let op: hygrometers mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden in omgevingen met explosiegevaar of voor het verrichten van diagnostische metingen in een medisch-professionele omgeving.

Waarom scepsis onze zoektocht naar hygrometers overheerste

Tja, er zijn 1001 verschillende hygrometers. Lang niet alle hygrometers doen hun werk even goed. Dat is eigenlijk zo met alle producten: er zit altijd verschil in kwaliteit. De ene meter is nu eenmaal beter dan de andere. Een producent zal het natuurlijk niet toegeven als zijn hygrometer voor die van een concurrent onderdoet. Daarom moet je nooit zomaar het fraaie verkooppraatje geloven, maar vooral leren oordelen met je eigen ogen. Kijk ook naar reviews.

Wat zullen producenten van hygrometers je beloven? Is dit reëel?

Hygrometer producenten zullen je wijzen op het belang van een goede luchtvochtigheid voor de gezondheid. Een goede luchtvochtigheidsbalans gaat onder meer kwaaltjes aan de luchtwegen tegen. Hou er wel rekening mee dat een hygrometer alleen maar aangeeft of de waarden goed zijn of niet. Mochten de waarden niet goed zijn, dan moet je zelf een ander middeltje inschakelen om de balans te herstellen. Hier heb je bijvoorbeeld luchtbevochtigers voor.

Onderzoek doen naar betrouwbare hygrometers: wij doen het zo

Onderzoeken of een hygrometer betrouwbaar is, houdt altijd in dat je het apparaat in je handen moet hebben gehad en ook in de praktijk moet hebben uitgetest. Wij letten hier op:

 • Technische gegevens

Het is belangrijk de handleiding door te bladeren om te weten te komen wat de hygrometer allemaal kan en hoe hij zijn waarden afleest. Zo weet je ook hoe je het product het beste in de praktijk gebruiken moet. Stel dat de luchtvochtigheid te hoog of juist te laag is? Krijg je daar een melding van, of moet je maar net toevallig op het schermpje krijgen om dit te zien.

 • Energiegebruik

Hoe komt de hygrometer aan zijn benodigde energie? Zit er een accuutje in, heeft hij een stekker in het stopcontact, of werkt hij misschien met batterijtjes. Hoe veel stroom vreet het apparaat?

 • Onderhoud

Bij onderhoud moet je onder meer denken aan het vervangen van batterijtjes. Verder is het natuurlijk de vraag hoe lang een hygrometer meegaat: wat is de precieze levensduur van het apparaat?

 • Display: hoe makkelijk is het om informatie af te lezen om op te vragen?

 • Extra functies: wat kun je allemaal met de hygrometer? Alleen de luchtvochtigheid aflezen, of bijvoorbeeld ook de temperatuur aflezen – hoeveel vliegen sla je in één klap?

 • Productreviews

Productreviews, zowel van klanten als van andere reviewsites, geven gelijk een eerste indruk van het product. Als (potentiële) klant van een hygrometer zul je vooral geneigd zijn naar de gemiddelde beoordeling te kijken. Wij als reviewers letten vooral op de beschrijving van het product en de functies. Het eerste wat wij willen weten zijn de mogelijke sterken en zwakke punten.

 • Maar het allerbelangrijkste voor ons is natuurlijk: onze eigen ervaringen – want: “eerst zien en dan geloven”.

Hygrometer 1: de Datoza Thermo Hygrometer is de beste algemene keuze

We hebben deze hygrometer hierboven al genoemd. De Datoza Thermo Hygrometer is wat ons betreft de beste algemene keuze. Dat zit hem hier in:

 • Hij beschikt over een groot, handig beeldscherm

 • Je leest behalve luchtvochtigheid ook kamertemperaturen af

 • De comfortzone-indicator geeft met behulp van emoji’s aan wat de luchtcomfort precies is

 • Laatst gemeten waarden worden opgeslagen: zo worden gemiddeldes bijgehouden

 • Om de 10 seconden vindt een nieuwe meting plaats

 • Maximale luchtvochtigheidsafwijking van 3% en temperatuurafwijking van 1 graad

 • Makkelijk bevestigen met behulp van een magneet

 • Kies tussen graden Celsius of Fahrenheit

 • Eén AAA batterij is voldoende om de hygrometer te laten werken (de batterij wordt meegeleverd).

Hygrometer 2: de Tool Meister TM2 Hygrometer en temperatuurmeter is de beste budgetkeuze

Ook de tweede hygrometer – de Tool Meister TM2 – hebben we al bij naam genoemd. Dit heeft hij te bieden:

 • Wordt inclusief batterijen aangeleverd

 • Temperatuur en luchtvochtigheid in een enkele oogopslag af te lezen

 • Bevestigen kan op 3 verschillende manieren (vastplakken, neerzetten en inbouwen)

 • Zeer scherp geprijsd (beste koop)

 • Maximale afwijking van 1-2 graden temperatuur en 5% luchtvochtigheid

Hygrometer 3: de Qumax Digitale Hygrometer heeft een zeer grote accu

De derde hygrometer is de Qumax Digitale hygrometer. Deze onderscheidt zich vanwege de grote accu.

 • Accu gaat liefst een half jaar mee

 • Bevestig hem door hem op te hangen of neer te zetten

 • Ook geschikt voor het meten en aflezen van temperatuur

 • Daarnaast te gebruiken als kalender, klok en wekker

 • Een nadeeltje: je kunt hem buiten niet gebruiken.

Hygrometer 4: de TFA Dostmann Digitale Thermo Hygrometer heeft een handig groot display

Ook TFA Dostmann heeft een uitstekende Digitale Thermo Hygrometer op de markt: de 30.5038.01.

 • Compact formaatje

 • Beschikt over handig LCD scherm

 • Behalve de luchtvochtigheid, lees je met dit apparaat ook temperatuur en tijd af
   
 • Loopt op AA-batterijen (geen last van snoertjes)

 • Meet tussen de 0 en 50 graden Celsius en tussen de 20-90% luchtvochtigheid.

Hygrometer 5: de Ease Electronicz Hygrometer is ideaal voor binnen

Ook de Ease Electronics Hygrometer is een hygrometer die op meerdere fronten uitblinkt, namelijk:

 • Dit digitale weerstation is van batterij voorzien

 • Je gebruikt hem als thermometer en vochtigheidsmeter

 • Lees in een oogopslag het luchtcomfort af: drie verschillende emoji’s geven de luchtkwaliteit af

 • Meet super snel: iedere 10 seconden een update

 • Ook nauwkeurige metingen: slechts 3% afwijking op luchtvochtigheid

 • Je bevestigt hem met magneet, met ophangoog, of simpelweg door hem op zijn statiefje neer te zetten

 • Zeer duurzame AAA batterij: vervangen hoeft maar eens in de 24 maanden.

Hygrometer 6: het Sevend weerstation binnen en buiten is het meest uitgebreid

Op zoek naar de meest uitgebreide functies bij je hygrometer? Kies dan voor het Sevend weerstation.

 • Dit weerstation is volledig draadloos en heeft dankzij zij buitensensor tot wel zestig meter bereik

 • Het apparaat is volledig waterdicht

 • Lees in een enkele oogopslag tijd, temperatuur en datum af

 • Beschikt ook over alarmfunctie en automatische rustmodus

 • Met Lcd-kleurenscherm

 • Werkt behalve op batterijen ook op netstroom.

Hygrometer 7: het Transnect Weerstation met digitale thermometer en hygrometer met gegevensgeschiedenis

Het Weerstation van Transnect legt onder meer een gegevensgeschiedenis aan voor het bepalen van trends en gemiddeldes. Het model is wit en werkt zeer precieus. Tijd kun je altijd aanpassen

 • Om de 10 seconden nieuw meetresultaat

 • Gemakkelijke installatie

 • Dankzij de bijgeleverde standaard kun je meter overal neerzetten (een alternatief is ophangen aan het ophangoog)

 • Naast de luchtvochtigheid worden ook de tijd en de temperatuur gemeten

 • Het compacte modelletje heeft een moderne, frisse uitstraling.

Hygrometer 8: de BALDR Hygrometer digitaal weerstation doet wat hij belooft

De volgende hygrometer is de BALDR hygrometer. Dit apparaatje is specifiek bedoeld voor binnen.

 • Compact apparaat met strak design

 • Behalve temperatuur- ook luchtvochtigheidsmetingen

 • De “swipe” functie zal het bij gadget liefhebbers goed doen: hou je je hand boven het apparaat, dan zal de achtergrondverlichting gaan branden; extra makkelijk aflezen dus

 • Je kunt deze hygrometer over gebruiken (behalve buiten, dat is dan wel weer een minpuntje).

Hygrometer 9: de Alecto WS-05 Hygrometer heeft het fraaiste display (emoji’s)

De Alecto WS-05 Hygrometer kan voor tal van toepassingen worden ingezet. Dit is een analoge meter die relatieve vochtigheid meet in huis. Deze meter werkt geheel zonder batterijen.

 • Milieuvriendelijk ontwerp

 • Te bevestigen door middel van een ophangoog, neerzetten kan ook

 • Hij meet 0 tot en met 100% luchtvochtigheid (maximale meetbereik dus en groter dan veel van de andere hygrometers in deze lijst)

 • De comfortzone wordt aangeduid met drie verschillende emoji’s: goed, gemiddeld en slecht

 • Voorzien van compact model kunststofbehuizing.

Hygrometer 10: de Bresser Temeo Hygrometer komt in een handige set van drie

Als laatste hygrometer benoemen we de Bresser Temeo. Het voornaamste voordeel van deze hygrometer is dat hij niet in zijn eentje komt, maar met twee ‘vriendjes’: in een fijne set van drie.

 • Deze hygrometer checkt het binnenklimaat nauwkeurig

 • Inclusief batterij

 • Beschikt over liefst 3 basisstations die van ingebouwde sensor zijn voorzien

 • Meet ook de temperatuur

 • Schimmelaantasting wordt vroegtijdig verhinderd

 • Een nadeel: hij is niet van ophangmethode voorzien.

De Boneco X200 Thermo-Hygrometer met Lcd-Display is de beste hygrometer uit de test volgens 10TopTest

10TopTest voert ook verschillende top 10 tests uit. Onder meer hygrometers zijn onder de loep genomen. Hierbij kwam de Boneco X200 thermo-hygrometer voorzien van LCD display als beste uit de test. Bij dit apparaat kun je de graden in Celsius instellen, maar ook in Fahrenheit. Het multifunctionele product biedt actuele informatie aan op een goed, helder display.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-hygrometers?

Een Homie alarm geeft een luid alarmsignaal bij rookdetectie of inbraakdetectie. Ook kan dit systeem je buren, vrienden en familie waarschuwen wanneer het alarm afgaat. Zij kunnen dan gelijk je woning checken en kijken wat er aan de hand is. De afstandsbediening en sensoren van dit systeem communiceren via de 433.9 frequentie met het thuisstation. Je kunt deze frequentie zonder vergunning gebruiken en worden ook gebruikt in hygrometers, draadloze weerstations, schakelaars voor lampen en afstandsbedieningen voor autosloten. De vraag is hoe veilig dit is, omdat andere apparaten het alarmsysteem kunnen verstoren. De jamming protection van de Homie alarm zorgt ervoor dat een verstoring altijd wordt herkend en daardoor het alarm alsnog afgaat. https://www.consumentenbond.nl/smarthome/homies-alarm

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het nut van luchtontvochtigers in huis

BNNVARA’s Kassa belicht de voordelen van het gebruik van luchtontvochtigers in vochtige ruimtes binnen het huis, zoals kelders, badkamers, en zelfs woon- en slaapkamers. Door het opzuigen van vochtige lucht, het condenseren ervan en het uitblazen van droge lucht, bieden luchtontvochtigers niet alleen een oplossing voor vocht gerelateerde problemen zoals schimmel, maar verbeteren ze ook de algehele luchtkwaliteit. Dit kan leiden tot gezondheidsvoordelen, zoals een vermindering van allergieën en ademhalingsproblemen. Het artikel benadrukt het belang van het handhaven van een ideale luchtvochtigheid binnen huis, die tussen de 40 en 60 procent ligt, te meten met een hygrometer. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Alles over betrouwbare hygrometers: conclusies

In dit artikel hebben we je alle informatie gegeven die je nodig hebt om een hygrometer aan te schaffen. Als het goed is zou je nu zelf moeten kunnen beoordelen of een hygrometer van goede kwaliteit is of niet. Ook hebben we onze top 10 hygrometers met je gedeeld. Het is onze hoop dat de ideale hygrometer voor jou ertussen zit. Vast wel: het aanbod is immers divers.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Hygrometers: gebruikte bronnen

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen over hygrometers gebruikt:

Succes!