We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste kattenbakken

Woon jij op een boerderij ergens heerlijk tussen de weilanden? Dan heb je zeker een kat om het erf en de stallen vrij van muizen te houden, maar hoef je waarschijnlijk geen kattenbak in huis te hebben. Jouw kat doet al zijn behoeften buiten en meldt zich alleen als hij honger heeft of een van zijn vangsten aan jou wil geven. Een buitenkat heeft minder spullen nodig, een binnenkat meer.

Het vinden van de meest ideale kattenbak

Zodra je kat wel binnen zit – en zeker als dit 100% van de tijd is – is het zaak om de beste kattenbak te vinden voor de ruimte waar je hem in wil gaan zetten. Als je een aparte bijkeuken hebt, vindt je een open bak misschien voldoende. Je kat hoeft geen fratsen uit te halen om in de bak te komen, hij stap gewoon over de lage rand. Midden in de woonkamer wil je juist een dichte kattenbak.

Snel overzicht: Deze kattenbakken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste innovatieve keuzePeeWee – EcoGranda XXL: Deze open kattenbak is beschikbaar in verschillende kleuren zoals donkergrijs met lichtgrijze rand, donkerbruin met witte rand of geheel in het zwart. We vinden de tweelaagse functie van de binnen- en buitenbak een interessant concept. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor luchtcirculatieImac – Easy Cat: Deze kattenbak, verkrijgbaar in kleuren zoals taupe, lichtblauw, roze en donkerbruin met een witte bovenkap, heeft een doorzichtig luikje en een rooster dat open kan voor ventilatie. We waarderen de zijklemmen waarmee je gemakkelijk toegang krijgt tot het onderste deel voor reiniging. >> Check laagste prijs
Beste duurzame keuzePeeWee – EcoDome XXL: Deze bak heeft een dubbele klem aan de zijkant voor een betere sluiting. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals bruin met beige, licht met donkergrijs en geheel zwart. We zijn fan van het kattenluikje dat je naar boven kunt klappen voor eenvoudige reiniging. >> Check laagste prijs

Onze toppresteerder: dit is de beste kattenbak

We komen direct to the point: de kattenbak van Curver met de lade aan de voorzijde doet het het beste. Hij zit in de top 3 van duurste kattenbakken in deze lijst, maar die lade met een rooster aan de voorzijde, maakt deze kattenbak anders dan andere. Bij het schoonmaken haal je er alleen de lade uit. En als je kat iets in de bak gedaan heeft en er weer uit gaat stappen door het luikje, loopt hij automatisch over het rooster. Zijn pootjes zijn hierdoor stukken schoner.

Waarom reviewen wij kattenbakken?

Als het aan mij zou liggen zou ik naar dat buitengebied verhuizen om van een binnenkat op een buitenkant over te kunnen stappen. Ik heb niet zoveel met katten, wat mij betreft mag een kat best een doel hebben, zoals het vangen van muizen op het terrein. Ik ben niet alleen thuis en ook veel mensen op de redactie hebben thuis een poes rondlopen. Kattenbakken reviewen was daarom helemaal geen vreemd idee.

Waarom met een kritische blik een kattenbak uitzoeken?

Als mens valt je oog eerst op het design van zo’n apparaat. Het kan er heel eenvoudig uitzien (open kattenbak), maar je hebt ook kattenbakken die tijdens het ontwerpproces meer aandacht hebben gekregen. De ingang kan op verschillende plekken zitten, de afmetingen zijn groter of iets kleiner en er kan wel of geen handvat aan de bovenzijde zitten voor het optillen van de kattenbak tijdens het reinigen van de inhoud.

Zijn de meeste kattenbakken niet te fancy gemaakt?

Ik houd van simpel en eenvoudig, maar dat is bij kattenbakken niet altijd het beste. Zodra de prijs omhoog gaat en de bak er anders uitziet dan op de meeste plaatjes, is er ook meer onderzoek en ervaring in het design gestoken. Je krijgt dan een kattenbak die prettiger voor het oog is en in verschillende kleuren te krijgen is. De geuren verspreiden zich minder snel en ook het schoonmaken van de bak verloopt iets vlotter. ‘Een fancy kattenbak’ kan andere voordelen hebben.

Waar staat de kattenbakproducent voor?

In principe gaat het bij kattenbakken altijd om een bepaalde vorm waarin het plastic gegoten is. Iemand die kattenbakken ontwerpt is vooral bezig met het verbeteren en vernieuwen van bestaande modellen, zodat het nog beter kan functioneren en zodat we met zijn allen maar nieuwe kattenbakken blijven kopen als er weer een nieuw kleurtje op de markt komt.

De criteria waar we kattenbakken op beoordelen

Net als bij het kattenvoer en de kattenbakvulling hebben we samen met ons team op kantoor en al onze partner (die meer kattenliefhebber zijn) gekeken naar de eisen aan een kattenbak.

 • Allereerst kies je voor een open of dichte bak, afhankelijk van de plek waar hij komt te staan.
 • Bij de vorm heb je traditionele ronde of rechthoekige modellen, maar je kunt tegenwoordig ook een kattenbak kopen die in een hoek past en dan de opening in het midden (naar de ruimte toe) heeft.
 • Kleur – er is van alles van neutrale bruin- en beige tinten tot groen, lichtblauw en roze.
 • Grootte – Heb je maar een kleine ruimte waar je de kattenbak in wilt plaatsen of wil je de bak bijvoorbeeld in een kastje zetten? Dan heb je een specifieke afmeting nodig.
 • Extra’s – zelfreinigend, met of zonder lade, met of zonder schepje of zeef

Hoe we kattenbakken getest hebben: onze bevindingen

Ook bij deze test hebben we dus van ons eigen team gebruik gemaakt, aangezien de meesten wel een poesachtige thuis rond hebben lopen. Op internet is gezocht naar de specificaties van zo’n vijftig kattenbakken en op basis van de voor- en nadelen die we al konden achterhalen, hebben we ongeveer vijfentwintig kattenbak besteld om ze aan de test te onderwerpen. De top 10 heeft het gered om op onderstaande lijst terecht te komen.

De top 10 met beste kattenbakken

1. Curver – dichte kattenbak met luikje en lade in kleur off-white

Curver staat bekend om zijn kunststof producten en deze kattenbak is van de beste kwaliteit.

Pluspunten:

 • Je krijgt de kattenbak ook in andere kleuren dan alleen bruin of grijs, namelijk ook in roze, wit en lichtblauw.
 • Het rooster is fijn om de pootjes van de kat schoon te krijgen wanneer die er weer uitstapt.

Minpunten:

 • Het rooster zorgt er echter ook voor dat er minder ruimte in de kattenbak overblijft. Als de kat niet centraal in de bak plast, kan het over de rand gaan.

2. PeeWee – EcoGranda XXL – open kattenbak in kleur grijs

Dit is een eenvoudige, open kattenbak zonder te veel poespas.

Pluspunten:

 • Behalve in het donkergrijs met lichtgrijze rand is de bak ook in het donkerbruin met witte rand of geheel in het zwart te krijgen.
 • Door de binnen- en buitenbak ontstaan er twee lagen onderin die ieder hun eigen functie hebben.

Minpunten:

 • Deze bak is speciaal bedoeld voor diegenen die gebruik willen maken van de PeeWee houtkorrels. Je moet dus eerst nadenken over welke kattenbakvulling je wilt gaan gebruiken, voordat je een bak koopt.

3. Savic – dichte kattenbak met opening bovenop in kleur grijs

Dit is een hoge, rechthoekige bak en de kat moet bovenin het gat springen en dan zijn behoefte doen.

Pluspunten:

 • Door de vorm kun je een zak in de bak doen, voordat je er kattenbakvulling indoet. Dit maakt het schoonmaken van de bak supersimpel.

Minpunten:

 • Je hebt misschien iets meer tijd nodig om je kat te leren hoe hij in de kattenbak moet komen.
 • Er zijn mooiere modellen kattenbakken dan deze.

4. Imac – Easy Cat dichte kattenbak met luikje in kleur taupe

De kattenbak heeft een doorzichtig luikje aan de voorzijde en een rooster aan de bovenkant dat je open kunt zetten om de bak te laten luchten.

Pluspunten:

 • Door de klemmen aan de zijkant van de kap kun je deze eraf halen en de drollen van je kat uit het onderste deel dat blijft staan halen.
 • Er zijn leuke kleuren te krijgen: naast de taupe ook lichtblauw, roze en donkerbruin met een witte bovenkap.

Minpunten:

 • Bij andere modellen hebben ze een speciale plek gemaakt om een accessoire (zoals het schepje) kwijt te kunnen. Dat ziet er veel opgeruimder uit.

5. PeeWee – EcoDome XXL dichte kattenpak met luikje in kleur bruin en beige

Deze kattenbak heeft een dubbele klem aan de zijkanten voor betere sluiting.

Pluspunten:

 • De bak is in het bruin met beige, licht- met donkergrijs en in het geheel zwart te koop.
 • Het kattenluikje zit aan een klep aan de voorzijde vast en die kun je samen naar boven klappen om tussentijds de bak schoon te houden.

Minpunten:

 •  Ook bij deze tweede kattenbak van PeeWee is het de bedoeling dat je hun houtkorrels als kattenbakvulling gaat gebruiken.
 • Dit is de duurste kattenbak in deze top 10.

6. Rotho My Pet – dichte kattenbak met opening bovenin in kleur lichtbruin

Dit is de tweede kattenbak met een gat aan de bovenzijde als ingang voor de kat.

Pluspunten:

 • Het is een van de goedkoopste kattenbakken in deze top 10 als het niet om een open bak gaat.
 • De lichtbruine kattenbak is neutraal van kleur, maar je krijgt ook zwart, lichtblauw, donkerblauw en lichtgroen. Allemaal hebben ze een witte bovenzijde.

Minpunten:

 • Het is niet per se een nadeel, maar wij vinden het apart hoe de kat in deze bak gaat zitten en je aan gaat zitten staren tijdens het doen van zijn behoefte. We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die de kat liever achter het luikje zien verdwijnen in een geheel dichte kattenbak.

7. Moderna Products – open kattenbak in lichtgrijs met tekening op zijkanten

Dit is de allergoedkoopste kattenbak in ons overzicht.

Pluspunten:

 • Het is een zeer eenvoudig model, maar heeft wel leuke tekeningen van katten op de zijkant.

Minpunten:

 • Veel open kattenbakken hebben aan de voorzijde een lagere rand, zodat je kat goed in de bak kan stappen. Bij deze kattenbak zit de rand vrij hoog.

8. Moderna – Flip dichte kattenbak voor in een hoek in kleur donkerblauw met wit

Dit is de enige kattenbak in onze review die je in de hoek van een ruimte kunt plaatsen.

Pluspunten:

 • Boven in de bak zit een filter om niet alle lucht de ruimte in te laten ontsnappen.
 • Het luikje kan tegelijk met een deel van de kap omhoog geklapt worden en zo kun je tussentijds ontlasting verwijderen. Je kattenbakvulling kan zo iets langer meegaan.

Minpunten:

 • Er zijn niet zoveel kleurtjes als bij andere merken, alleen blauw/wit en lichtbruin.

9. Ebi – Eclipse 70 dichte kattenbak met luikje in kleur zwart met wit

Ook in deze kattenbak zit een filter om de verspreiding van kattengeuren tegen te gaan.

Pluspunten:

 • De kattenbak heeft dubbele klemmen aan de zijkanten om de kap stevig te kunnen vastmaken aan de onderbak.
 • De bak is in nog vier andere kleuren te krijgen, namelijk geheel wit, felrood met wit (deze kleur hebben we bij geen enkel ander merk gezien) en blauw met wit.

Minpunten:

 • Het is een van de duurdere kattenbakken en de filter doet het niet altijd zoals je zou verwachten.

10. Rotho – Bailey dichte kattenbak met luikje in lichtbruin

De kattenbak heeft een neutrale kleur en zowel de bovenkant als de onderkant hebben dezelfde kleur.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste dichte kattenbak in onze review.
 • Door de iets hogere instaprand neemt de kat weinig kattenbakkorrels weer mee naar buiten.

Minpunten:

 • Er zit niet zo’n handig handvat aan als bij sommige andere kattenbakken.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste kattenbakken?

Een huisdier is voor je kind heel leuk en leerzaam, maar het vergt ook veel tijd en geld. Daarnaast vergroot het de kans op parasieten. Wat zijn de voor- en nadelen van een huisdier? De Consumentenbond zocht het uit. Het voordeel van een huisdier voor je kind is dat het meer zelfvertrouwen geeft. Daarnaast worden kinderen er weerbaarder door. Ook kan een huisdier helpen om psychische klachten te verminderen. Dit heeft te maken met de sociale steun van het dier. Let wel bij huisdieren op hygiëne. Zet de kattenbak of voederbak buiten het bereik van je peuter en laat je kind niet door het huisdier in het gezicht likken. En zorg dat je altijd je handen wast na het aaien of verschonen van de kattenbak of hok.

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/kindenhuisdier

Dit zegt Radar over het behandelen van huisdieren als gezinsleden

Radar belicht een groeiende maatschappelijke roep om huisdieren in Nederland niet slechts als bezit, maar als volwaardige gezinsleden te beschouwen, vooral in gevallen van scheiding. Dit idee wordt ondersteund door 83% van de pollrespondenten van Radar, die het belang van het dier boven het formele eigendomsrecht willen stellen. De discussie wordt gevoed door wetsvoorstellen in Spanje die gericht zijn op het verbeteren van dierenwelzijn, zoals het voorkomen van inbeslagname van huisdieren bij schulden en het verbieden van de verkoop van dieren in winkels. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het verwijderen van kattenbakgeurtjes

BNNVARA’s Kassa biedt een praktische tip voor katteneigenaren die worstelen met onaangename geuren uit de kattenbak: het gebruik van bakpoeder. Volgens het artikel is bakpoeder een veilige en effectieve manier om vieze luchtjes te neutraliseren. Het is niet schadelijk voor katten, makkelijk in gebruik en kan direct over het kattengrit gestrooid worden om de geuren snel te neutraliseren. Dit advies biedt een eenvoudige oplossing voor een veelvoorkomend probleem bij kattenbezitters. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Doorgelicht

Doorgelicht.be heeft een onderscheid gemaakt in diverse soorten kattenbakken, zoals bijvoorbeeld de kattenbak waar de kat bovenin hoort te springen, de zelfreinigende kattenbak, het mooiste design, de goedkoopste of de kleinste kattenbak. In totaal zijn er 9 categorieën en de merken Savic, PeeWee en Curver – die ook in onze top 10 staan – komen ook in hun aanbevelingen voor. Andere merken zijn Beeztees, Donley, MakeSure en Trixie.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afronding review

De kattenbakken in onze top 10 kosten tussen de 15 en 60 euro. Het prijsverschil zit hem vooral in het feit of je een open of dichte kattenbak kiest. Alle kattenbakken hebben voor- en nadelen en het laatste waar je eigenlijk op zou moeten letten bij de aanschaf, is de prijs. Kijk liever naar het gebruik door de poes (en hoe schoon de pootjes weer uit de kattenbak komen), het schoonmaken van de bak en hoe geurtjes tegengehouden worden.