We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste kattenbakvullingen

Als je een buitenkat hebt die alleen maar – zoals het hem uitkomt – door het kattenluikje naar binnen komt om voer te eten of water te drinken, dan heb je misschien niet eens een kattenbak nodig. Je hoeft dan ook geen kattenbakvulling in te slaan en regelmatig de kattenbak te verversen. Wie niet in het buitengebied woont, kan echter niet zonder kattenbak en de speciale vulling.

Overstappen naar een andere, betere kattenbakvulling

Kattenbakvulling en andere benodigdheden voor de kat hebben mij nooit zo geboeid. Mijn partner had hier de verantwoordelijkheid over en mijn inbreng was hierbij niet nodig. Wat mij wel interesseerde was 1) de geur die een kat kan verspreiden en 2) of er bespaard kon worden op de kosten voor de huisdieren in ons huishouden. Ze zijn een belangrijk deel van het gezin en ze brengen een hoop plezier, maar als je niet oplet, geef je veel meer uit dan nodig is.

Snel overzicht: Deze kattenbakvullingen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor klontvormingPet Earth Golden Grey: Deze kattenbakvulling heeft een kenmerkende prettige geur. We waarderen dat het gebruikte deel van de vulling samenklontert zodra de kat zijn behoefte heeft gedaan. >> Check laagste prijs
Beste gebruiksgemakCatsan smart pack: Deze kattenbakvulling scoort het beste op gebruiksgemak. Het biedt een alles-in-één systeem dat ideaal is voor het gemakkelijk opzetten en verwijderen van vulling. Je hoeft de zak slechts te openen, op de juiste plaats in de bak te leggen en de vulling wordt goed gepositioneerd. Echter, het is niet de meest milieuvriendelijke keuze. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidPeeWee houtkorrels: Dit is naar onze mening de meest milieuvriendelijke kattenbakvulling in het assortiment, gemaakt van samengeperste houtkorrels. Naast milieuvriendelijk zijn ze ook niet duurder dan andere vullingen. Het enige nadeel is de natuurlijke geur van houtkorrels die wellicht niet ieders voorkeur heeft. >> Check laagste prijs

Waarom reviewen wij kattenbakvulling?

Zoals ik al zei word ik niet bijzonder blij van kattenbakvulling. Het stond niet boven aan mijn lijstje om me erin te verdiepen voor een review. Het moet gewoon werken en het als het even kan voor niet al te veel geld. Ik ben niet te beroerd om een paar euro meer uit te geven aan betere kattenbakvulling, maar dan moet er wel wat tegenover staan.

Waarom oppassen bij het kiezen van de vulling voor in de kattenbak?

Bij alle producten die uit een fabriek komen, vragen we ons altijd af wat er nou werkelijk in verwerkt zit. De verpakking of reclame laat altijd de mooiste kant van iets zien en niet wat de nadelen zijn. Daarom ben ik toch enthousiast geraakt om samen met mijn partner, ons redactieteam (en soms zelfs hun partners) te kijken naar de soorten kattenbakvullingen die er zijn.

Waarom dure kattenbakvulling kopen als dat niet hoeft?

We zijn allemaal wat gevoeliger geworden voor termen als ‘biologisch’ of ‘ecologisch verantwoord’, maar meestal zijn de producten met dit label een stuk duurder dan hun minder milieuvriendelijke variant. We vroegen ons af of dat bij kattenbakvulling ook het geval was. Zijn er korrels of andere materialen die je in de kattenbak kunt doen zonder het milieu (te veel) te belasten? En hoeveel schelen ze dan in prijs?

Wat belooft de fabrikant van kattenbakvulling?

We kunne het erover eens zijn dat alle fabrikanten aangeven dat de vulling geschikt is voor gebruik in de kattenbak. Bij sommigen moet je nadat je kat de bak gebruikt heeft de hele inhoud verwijderen en er nieuwe kattenbakvulling in doen, bij anderen kun je vanwege de werking van de vulling (samenklonteren) een schepje pakken en alleen de uitwerpselen eruit halen en weggooien.

De criteria waar we kattenbakvulling op beoordelen

Na overleg met diegenen die het voortouw namen in het verzorgen van en inkopen doen voor de kat, zijn we tot de volgende essentiële criteria gekomen (overigens zonder volgorde van belangrijkheid):

 • Geur – is het een puur product of zijn er geuren aan toegevoegd?
 • Prijs – wat is het goedkoopst, wat het duurst en wat zijn de verschillen in kwaliteit tussen de twee?
 • Milieu – zijn de kattenbakvullingen biologisch afbreekbaar of niet?
 • Samenstelling – hecht de kattenbakvulling na gebruik aan elkaar of blijft het los?

Hoe we de verschillende kattenbakvullingen getest hebben: de resultaten

Voor deze test hoefde de kat niets te proeven of een tijdje van voer te wisselen, waardoor er voor het dier gelukkig niet echt iets veranderde. De mensen binnen ons eigen team die thuis een kat hebben, hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid kattenbakvulling van elke merk en elke soort die we aangeschaft hadden mee naar huis gekregen. Daarna hebben we gezamenlijk teruggekoppeld.

De top 10 met beste kattenbakvullingen

1. Intersand Classic – kattenbakvulling met babypoedergeur – 14 liter

Dit is een vulling voor de kattenbak die geurt naar babypoeder.

Pluspunten:

 • De geur blijft goed hangen en hierdoor vallen de typische geuren van de uitwerpselen van de kat niet meer op.

Minpunten:

 • Niet iedereen – vooral mannen – wordt even blij van de geur van babypoeder.

2. Pet Earth Golden Grey – kattenbakvulling met klontvorming – 28 kilo

Ook deze kattenbakvulling heeft de kenmerkende babypoedergeur.

Pluspunten:

 • Het grote voordeel is dat het gebruikte deel van de vulling samen blijft ‘plakken’ zodra de kat zijn behoefte gedaan heeft.

Minpunten:

 • Als je speciaal vanwege het samenklonteren voor deze kattenbakvulling kiest, zijn er betere merken.

3. Flamingo – kattenbakvulling met babypoedergeur – 14 kilo

De derde kattenbakvulling in deze top 10 heeft ook een geurtje gekregen.

Pluspunten:

 • Het kleinere grit blijft ook aan elkaar hechten als de kat gebruik heeft gemaakt van de kattenbak.

Minpunten:

 • Door de kleinere korrel is er een groter risico op verspreiding van de kattenbakvulling in de ruimte die direct om de kattenbak heen ligt.

4. Catsan – smart pack kattenbakvulling – 24 liter

Als het om gebruiksgemak gaat, scoort deze speciale zak met vulling het beste.

Pluspunten:

 • Het is een alles-in-één systeem waarbij je de verpakking opent, de onderkant in de kattenbak legt en de kattenbakvulling precies goed gepositioneerd wordt in de bak. Na gebruik trek je de lussen bij elkaar en heb je niks met losse korrels te doen.

Minpunten:

 • Dit is een gebruiksvriendelijke methode, maar geen milieuvriendelijke kattenbakvulling.

5. PeeWee – kattenbakvulling in houtkorrels – 27 kilo

De kattenbakvulling van PeeWee staat lijnrecht tegenover het product van Catsan.

Pluspunten:

 • De samengeperste houtkorrels zijn het meest milieuvriendelijk in het gehele assortiment kattenbakvullingen.
 • Voor wat betreft de prijs ben je ook niet duurder uit.

Minpunten:

 • Je krijgt ook de geur van houtkorrels en dus niet de synthetische geur van babypoeder die sommige mensen lekkerder vinden.

6. Biokat’s – Premium Diamond Care Fresh kattenbakvulling – 10 liter

Ook de kattenbakvulling van Biokat is van een geurtje voorzien.

Pluspunten:

 • De kleine korrels pakken goed samen als je kat zijn behoefte doet. Uitscheppen is daarna snel gedaan en je hoeft niet de hele inhoud van de kattenbak weg te gooien.

Minpunten:

 • Ondanks dat de verpakking duidelijk aangeeft dat de kattenbakkorrels samen zouden klonteren, vonden onze testpersonen dit ontzettend tegenvallen.

7. Cat’s Best – Öko Plus kattenbakvulling in houtkorrels – 40 liter

Dit is de tweede kattenbakvulling die hoog scoort op milieuvriendelijkheid.

Pluspunten:

 • We denken vaak dat chemische producten de geur beter kunnen verbergen, maar het valt ons op dat de kattenbakvulling van Cat’s Best het juist heel goed doet.

Minpunten:

 • Het is ons opgevallen dat de urine van de kat minder goed opgenomen wordt door de houtkorrels dan de vaste ontlasting. Dat valt tegen.

8. Plospan – kattenbakvulling – 10 kilo

De houtkorrels zijn in klein formaat geperst, waardoor ze uitzetten wanneer ze in aanraking komen met uitwerpselen.

Pluspunten:

 • Het valt ons positief op dat je met houtkorrels veel minder last hebt van stof en de typische witte pootjes door het huis die je bij traditionele kattenbakvulling wel hebt.

Minpunten:

 • Je moet je manier van de kattenbak schoonmaken misschien wat anders aanpakken als je de chemische vulling (die veel beter klontert) gewend bent. Je kiest vaak of voor gebruiksgemak of voor milieuvriendelijkheid.

9. Biokat’s – Classic 3-in-1 Fresh kattenbakvulling – 18 liter

Deze kattenbakvulling heeft geen babypoedergeur, maar ruikt naar lente.

Pluspunten:

 • Ben je de babypoeder beu? Dan kan afwisselen met deze geur wel eens lekker zijn.
 • Het grit is net zo effectief als bij andere merken en het houdt de ontlasting goed samen.

Minpunten:

 • Bij urine die snel door de kattenbakvulling naar de bodem van de kattenbak zakt, kan het in een soort klein veranderen. Dit is lastig schoonmaken.

10. Catsan – Hygiëne Plus kattenbakvulling – 40 liter

Deze kattenbakvulling neemt het vocht in de bak goed op en je ruikt het (bijna) niet.

Pluspunten:

 • Prijstechnisch is dit een van de meest voordelige kattenbakvullingen die goed resultaat geeft.

Minpunten:

 • Je moet je kattenbak toch regelmatig blijven verschonen, want de geur kan toch blijven hangen in de ruimte.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-kattenbakvullingen?

Er zijn veel feiten en fabels te vertellen over kattenvoer. Een feit is dat een kat van nature nauwelijks water hoeft te drinken. Normaal gesproken krijgen ze genoeg vocht binnen van hun prooi. Daardoor is water drinken niet nodig. Een fabel is dat rauw vlees net zo gezond is als voer uit een blikje. Rauw vlees is heel eenzijdig en de balans van voedingsstoffen is hiermee niet in orde. Katten vangen van nature prooien zoals vogels en muizen, maar eten ze wel met huid en al op. Alle onderdelen van de prooi bevatten wel alle benodigde voedingsstoffen. https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/feiten-fabels-kattenvoer

Dit zegt Radar over loslopende en poepende katten

Radar brengt een discussie aan het licht over de overlast van loslopende en poepende katten. Een Tilburgse politicus stelt voor om een boete van 400 euro op te leggen aan eigenaren van katten die buiten hun behoefte doen en vrij rondlopen. Dit voorstel roept gemengde reacties op bij het publiek. Sommigen zijn het ermee eens, gezien de overlast in hun tuin, terwijl anderen het een te vergaande maatregel vinden. Dieren-gedragstherapeut Eline Teygeler benadrukt de verantwoordelijkheid van kattenbezitters en suggereert dat katten ook binnen hun behoefte kunnen doen, mits goed aangeleerd. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het verwijderen van kattenbakgeurtjes

BNNVARA’s Kassa biedt een eenvoudige en effectieve oplossing voor het probleem van vieze kattenbakgeurtjes: het gebruik van bakpoeder. Dit huishoudelijke middel is veilig voor katten en werkt door het neutraliseren van onaangename luchtjes in de kattenbak. Door bakpoeder over het kattengrit te strooien, kunnen kattenbezitters snel en gemakkelijk de geur in hun huis verbeteren. Dit praktische advies kan helpen de leefomgeving voor zowel katten als hun eigenaren aangenamer te maken. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen.be heeft een top 5 met beste kattenbakvullingen van 2021 en daarin komt – als je de lijst met die van ons vergelijkt – alleen Catsan en Plospan als merk terug. De overige merken kattenbakvullingen die volgens Bestgekozen goed scoren, zijn BreederCelect en KatsCat.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afsluiting

Waarschijnlijk zul je bij de criteria die we in deze review genoemd hebben vooral kijken naar de prijs, het gebruiksgemak of het feit dat het materiaal van de vulling biologische afbreekbaar is. Ieder maakt zo zijn eigen keuze, want ze gaan helaas zelden goed samen. Let verder niet alleen op de vulling, maar ook op de kattenbak zelf en het kattenvoer dat je geeft. Het heeft allemaal invloed op elkaar en de geur die er in je huis blijft hangen.