We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met het beste kattenvoer

Wij zijn zelf meer hondenmensen dan kattenmensen, maar als je de reclames op televisie mag geloven, heeft kattenvoer zich in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Als we zo’n kattenmaaltijd op het scherm voorbij zien komen, krijgen we soms het gevoel dat kattenvoer steeds meer op maaltijden voor mensen gaat lijken. Er is eendenpaté, tonijnmousse, een heerlijke vissoep met zelfs stukjes vis erin, filets van konijn… het water loopt je in de mond.

Zoeken naar het ideale kattenvoer voor je kat

Voor sommigen is het kerstmenu zelfs minder luxe dan wat we hierboven schetsten. De smaken klinken heerlijk en daarom was het ook een spannende test om voor deze review kattenvoer te beoordelen. We konden ons de geuren bij het openmaken van de verpakkingen al voorstellen. En ook daar zie je vooruitgang. Vroeger had je vooral kartonnen doosjes met droogvoer waar je een maand mee vooruit kon, nu heb je dezelfde vacuümzakjes met een portie voor een dag.

Snel overzicht: Deze kattenvoeding raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeSheba Classics – paté met kip: Dit natvoer voor katten blijft een favoriet. Het komt in porties van 85 gram en geeft duidelijke instructies op de verpakking over hoeveel te geven en hoe natvoer te combineren met droogvoer gedurende de dag. Een aandachtspuntje is dat het na opening in de koelkast bewaard moet worden. >> Check laagste prijs
Beste smaakcombinatiesPurina Gourmet Gold – mousse met kalkoen, tonijn of rund: Dit voer is perfect voor katten zonder speciale voedingseisen en biedt een keuze uit drie smaken, wat helpt bij het variëren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor portiegroottePurina Gourmet Mon Petit – 3 x 2 porties duo katten voer: Dankzij de kleinere porties van 50 gram is het eenvoudiger om portioneren. Deze set bevat de smaken: rund/kip, kalkoen/lever en gevogelte/lam. Bovendien bevat het voer geen toegevoegde stoffen voor smaak, kleur of houdbaarheid. >> Check laagste prijs

Onze winnaar: dit is het beste kattenvoer

Het was een nek-aan-nekrace tussen de merken Sheba en Purina Gourmet. Uiteindelijk heeft de paté van kip of zalm in de kleine verpakking met 85 gram de wedstrijd gewonnen. Katten herkennen het geluid van het lipje dat je van de metalen container aftrekt en ze komen dan ook vlot aanrennen als het weer etenstijd is. Gezien onze gebrekkige kennis van kattenvoer vroegen we ons af: Misschien scoort de zalm- en kippenpaté van Sheba wel zo hoog, omdat het al zo lang hetzelfde recept is.

Wie zijn wij zelf dan om dit te reviewen?

Over kattenvoer konden we niet erg enthousiast raken, omdat we nu eenmaal meer met honden hebben. Onze partners daarentegen houden wel van de aanwezigheid van een kleiner huisdier dat je niet zoveel commando’s hoeft te leren en waar je niet elke dag minimaal twee keer mee de deur uithoeft om hem uit te laten. Voor deze test hebben we onze wederhelften dan ook uitgenodigd om kattenvoer uit te proberen en te beoordelen. Het beloofde een andere test dan anders te worden.

Waarom kieskeurig blijven bij kattenvoer?

We hebben het eerder al over de reclames gehad. Het is dat we nog geen geurtelevisie in huis hebben, maar anders zou je er zo een blikje van opentrekken als dat het laatste was dat je in de voorraadkast of koelkast had liggen en er een weerswaarschuwing is. We kunnen ons zelfs voorstellen dat je bij een test waarbij je geblinddoekt bent niet direct het verschil proeft tussen de paté voor mensen of de paté voor katten. Er zit zelfs gelei bij die het geheel smeuïg maken.

Misschien is kattenvoer uitkiezen daarom juist zo interessant, want de mens maakt de verpakking open en ruikt de inhoud als eerste. Toch moet de kat het uiteindelijk eten en die blijken nogal kieskeurig te zijn. Dat maakt het uitzoeken van het soort kattenvoer dat jouw kat het lekkerste vindt een uitdaging. Je wilt immers wel dat ze goed blijven eten en gezond door het leven gaan.

Droog en goedkoop kattenvoer of duurder en nat kattenvoer; wat maakt het uit?

Er zijn katten die hun hele leven de goedkoopste van de goedkoopste kattenbrokjes krijgen en die worden 15 jaar of nog veel ouder. Soms heb je gewoon geluk. Het kan er ook aan liggen dat je kat – wanneer je in het buitengebied woont en hij elke dag naar buiten mag – ’s avonds weer thuiskomt en  in de natuur wat extra’s te eten heeft gevonden. Toch kan een poes wanneer hij ouder wordt moeite gaan krijgen met de droge brokjes. Dan kan overstappen op nat voer zinvol zijn.

Wat beloven de producenten van kattenvoer?

Dit is waar we in het begin onze twijfels bij hadden. De geur van kattenvoer, de verpakkingen en wat de bekende merken in reclames laten zien: is dat voor de kat of vooral voor de mens? Natuurlijk zit er iets in het doosje of in het zakje dat eetbaar is, maar het lijkt er wel vaak op dat het meer voor de neus en ogen van het menselijk ras is in plaats van voor het dier. Als puntje bij paaltje komt, laat je eigen kat je wel merken of dat wat je in het voerbakje doet ook smakelijk is. Een kat is duidelijk.

De criteria voor het rangschikken van kattenvoeding

De onderstaande criteria is een mix van wat wij, onze partners (die de test geleid hebben) en de eindgebruiker (laten we die vooral niet vergeten) belangrijk vinden.

  • Soort voer – droog, nat maar stevig, vloeibaar
  • Grootte van de verpakking – per dag, week, maand
  • Soort ingrediënten – gevogelte, rund, vis, lam of een mix
  • Aantrekkelijkheid van voer – Eet de kat het graag? Komt ze op de geur af? Eet ze ook alles op?
  • Effect van voer – Heeft de kat een normale stoelgang voor wat betreft de consistentie en geur?
  • Geschiktheid voor bepaalde levensfase of speciaal dieet – Is het een jonge of oude poes, of heeft de kat voedselintoleranties?
  • Prijs – Hoe duur is het voer en krijg je korting bij grotere verpakkingen?

Hoe we kattenvoer getest hebben: wat onze partners aan resultaten terugkoppelden

We zullen ook hier eerlijk blijven: we hebben heel wat kattenvoer maar gewoon gekocht en het daarna aan de andere aanwezigen in ons gezin overgelaten om de test uit te voeren. Zij kennen het gedrag van de kat beter en dat betekent automatisch dat zij ook de verschillende reacties op alle soorten en merken van het voer beter kunnen beoordelen. De testresultaten zijn daardoor gelukkig niet minder waardevol.

De top 10 met beste kattenvoeding

1. Sheba Classics – paté met kip – verpakking per 85 gram

Deze klassieker blijft gewoon het beste scoren bij katten. Ze zijn er dol op.

Pluspunten:

  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel je kat nodig heeft.
  • Er staat zelfs bij hoe je nat voer eventueel met droog voer kunt verdelen over de dag.

Minpunten:

  • Zodra je het bakje open hebt gemaakt, moet het daarna wel in de koelkast bewaard worden.

2. Purina Gourmet Gold – mousse met kalkoen, tonijn of rund – verpakking per 85 gram

Katten zonder speciale voedingseisen vinden dit voer heerlijk.

Pluspunten:

  • In de doos zitten 3 verschillende smaken, zodat je kunt variëren.
  • Voor de ronde blikjes zijn er meestal wel dekseltjes te vinden, zodat je ze makkelijk na opening in de koelkast kunt bewaren.

Minpunten:

  • Wij zouden elke smaak altijd eerst los uitproberen, voordat je een grootverpakking aanschaft. Wanneer de kat het niet lekker vindt, blijf je anders met een voorraad blikjes zitten. (Die kun je natuurlijk wel aan het asiel doneren.)

3. Purina Gourmet Mon Petit – 3 x 2 porties duo katten

voer in verschillende smaken – verpakking per 50 gram

Door de kleinere porties is het makkelijker variëren. In deze set zitten de smaken: rund/kip, kalkoen/lever en gevogelte/lam.

Pluspunten:

  • Behalve deze smaken is er binnen deze Mon Petit serie ook nog een mix van eend, kip en kalkoen, een mix van wild, lever en rund en een mix van zalm, tonijn en forel.
  • Er zijn geen stoffen aan het kattenvoer toegevoegd om smaak, kleur of extra houdbaarheid te beïnvloeden.

Minpunten:

  • We krijgen geen negatief commentaar over deze verschillende smaken in een verpakking.

4. Whiskas Adult – 4 soorten vis – verpakking per 100 gram

In elke zakje zit een soort vis. Het is dus geen mengsel van vis, zoals je bij andere soorten kattenvoer wel eens ziet.

Pluspunten:

  • Door niet te mixen, maar apart te verpakken, kun je wat variatie in het voer aanbrengen.
  • Er is geen extra zout toegevoegd en dat is bij ander kattenvoer vaak wel het geval. Dit kan namelijk problemen aan de niertjes als gevolg hebben.

Minpunten:

  • Uit de test bleek wel dat niet alle katten dit voer even lekker vonden. De een loopt ermee weg, de ander kijkt de mens aan – zoals katten dat zo stellig kunnen doen – en loopt vervolgens van zijn voerbak weg. Testen dus voordat je er bij een aanbieding veel tegelijk inkoopt.

5. Felix Original – kattenvoer in gelei in 4 verschillende smaken – verpakking per 85 gram

De smaken zijn: kip, zal, rund en tonijn. Het gaat om een enkele smaak per verpakking en geen mix van smaken.

Pluspunten:

  • Alle goede stofjes die katten nodig hebben, zitten erin. (vitaminen, mineralen, goede vetzuren)
  • Dit voer kan altijd en het maakt dus niet uit of je kat vooral binnen zit of ook tijd buiten doorbrengt.

Minpunten:

  • Voor sommige katten blijkt dit voer wat te stevig te zijn. We hebben niet goed kunnen ontdekken of de kat gewoon problemen met kauwen had, of dat het voer echt te hard was om te kunnen eten. Het voelde tussen onze vingers niet vreemd aan.

6. Whiskas Classic – kattenvoer in saus met 4 verschillende smaken– verpakking per 100 gram

Je hebt de volgende smaken: kip, lam, kalkoen en rund. De smaken zijn apart verpakt en niet gemengd.

Pluspunten:

  • Onze partners vonden het fijn dat je per dag 2 of 3 hele zakjes (afhankelijk van hoe groot je kat is) kunt gebruiken.
  • Je hoeft niet per se iets in de koelkast te bewaren, omdat het meteen opgaat.

Minpunten:

  • Er zijn redelijk wat signalen binnengekomen dat niet alle katten dit voer kunnen waarderen. Houd thuis daarom een proefsessie met losse verpakkingen voordat je een grote doos koopt.

7. Felix Elke Dag Feest – kattenvoer in gelei met verschillende smaken – verpakking per 85 gram

Het gaat in deze set met kattenvoer om de klassieke smaken: rund, kip, tonijn en zalm.

Pluspunten:

  • Het zijn geen blikjes, maar zakjes en die zijn vaak makkelijker open te maken. Er kan namelijk geen lipje bij het blik afbreken en als je lange nagels hebt, werkt een schaar ook bij deze verpakking.

Minpunten:

  • Mensen die liever goedkoper uitzijn door een grotere verpakking te kopen en deze in de koelkast te bewaren en binnen een paar dagen te gebruiken, hebben pech met deze variant. Er zijn namelijk alleen kleine verpakkingen.

8. Purina Gourmet – kattenvoer in mini filets met verschillende smaken – verpakking per 85 gram

Het betreft de smaken: rund, kip, konijn en zalm. Alle smaken zijn los van elkaar verpakt.

Pluspunten:

  • Zelfs voor de mens zien de kleine stukjes vlees in dit voer er best appetijtelijk uit.

Minpunten:

  • Ook bij deze grootverpakking geldt: eerst testen of je kat het lust. De set bevat namelijk 60 losse verpakkingen. Zit er een smaak bij die je kat niet lekker vindt, dan heb je elke keer 15 verpakkingen die je weg kunt gooien.

9. Purina Felix – vissoep met stukjes vis– verpakking per 48 gram

In deze set zitten 4 doosjes met in ieder 6 verpakkingen met soep.

Pluspunten:

  • Misschien maakt het voor de kat niet eens zoveel verschil uit, maar je krijgt er als mens toch een goed gevoel van als je de kat een keer met soep kunt verwennen.
  • Als je het te duur vindt om als dagelijks voer te geven, zouden wij het zeker aanbevelen als extra traktatie.

Minpunten:

  • Dit is zo’n typisch gevalletje van de mens vindt het lekker ruiken en uitzien, maar de kat wil er niet aan. Er zijn meerdere testobjecten die de soep weigeren ook maar te proberen.

10. Felix Elke Dag Feest – kattenvoer in gelei in 4 verschillende smaken – verpakking per 85 gram

Deze doos met kattenvoer wijkt af van de nummer 7 in deze top 10. Er zit namelijk in de vierde smaak kabeljauw en geen zalm. De overige drie smaken zijn hetzelfde.

Pluspunten:

  • Het tweede dat anders is, is de hoeveelheid verpakkingen in de doos. In de nummer 7 zitten 44 losse zakjes met voer en in deze doos krijg je 80 zakjes met kattenvoer.

Minpunten:

  • Sommige baasjes gaven aan dat de stoelgang van de kat veranderde bij het eten van dit voer. De ene keer was het positief, de andere keer niet. Elke smaak kattenvoer toch maar eerst uitproberen, voordat je er 80 tegelijk koopt.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste kattenvoer?

Er zijn veel verschillende feiten en fabels te vinden over kattenvoer. Zo is een fabel dat melk een verwennerij voor katten is. Bekend beeld is een kat aan een schoteltje melk. Opmerkelijk, want na het spenen worden katten lactose intolerant. Volgroeide katten kunnen lactose niet verteren en dat kan diarree tot gevolg hebben. Je hebt speciale kattenmelk, maar dan met weinig tot geen lactose. Water blijft nog altijd het beste voor een volwassen kat. Een feit is dat katten geen zoet proeven. Ze zijn dus geen zoetekauwen. Er wordt overigens wel soms aan kattenvoer suiker toegevoegd, maar dit is meer om de kleur van het kattenvoer te verbeteren. https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/feiten-fabels-kattenvoer

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen.be heeft een top vijf samengesteld en eigenlijk komt allen Whiskas als merk terug in deze top vijf. Het betreft overigens niet de Whiskas die in onze top 10 voorkomt, maar juist kattenvoer dat speciaal voor de oudere poes is. De andere merken bij Bestgekozen zijn: Edgard & Cooper, Applaws, Prins en Smølke. Het gaat dan in het bijzonder om biologisch kattenvoer en kattenvoer voor jonge poesjes.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Belangrijkste conclusie en advies

We hoeven het eigenlijk niet meer te herhalen, maar doen het toch. Laat je niet verleiden om in de dierenwinkel of webshop voor een aanbieding te gaan als je nog niet zeker weet dat je kat het voer lust. Het is niet zo dat kattenvoer superduur is, maar je koopt wel het liefst meteen iets wat in de smaak valt.