We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste kleurpotloden voor volwassenen

Denk jij nog dat er geen verschil zit tussen kleurpotloden voor kinderen of die voor volwassenen? Dan wordt het tijd voor een lesje ‘kwaliteitsverschil in kleurpotloden’, want er is dus wel degelijk een groot verschil te merken. Zo wil je bij potloden voor kinderen het liefst dat het harde potloden zijn, omdat kinderen nog moeten leren dat ze niet zo hard hoeven te duwen. Het eerste verschil is meteen wel het grootste als het gaat om kleurpotloden voor volwassenen.  

Zoeken naar de perfecte kleurpotloden voor volwassenen

We hadden er zelf ook nog niet heel bewust bij stilgestaan, totdat we iemand tegenkwamen die afhankelijk was van handwerk in plaats van digitaal inkleuren. Natuurlijk wisten we al wel dat mensen die voor hun hobby kleuren – kleurboeken voor volwassenen inkleuren of bijvoorbeeld zelf mandala’s ontwerpen – andere potloden dan de gewone gebruikten. Dat er zoveel verschil tussen kleurpotloden was, waren we echter vergeten. En dus gingen we op zoek naar het beste materiaal.

Snel overzicht: Deze kleurpotloden raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste premium keuzeFaber-Castell – 120 Polychromos kleurpotloden in een blik: Dezelfde kwaliteitskleurpotloden als de nummer 1 op onze lijst, maar nu in een grotere set. De stevige blikverpakking is praktisch en beschermt de potloden goed tijdens vervoer. We zien deze set vooral geschikt voor professionals. >> Check laagste prijs
Beste all-round setFaber-Castell – 36 Polychromos kleurpotloden in een studiobox: Deze kleurpotloden hebben een zachtere kleur waardoor overgangen in kleuren prachtig zijn. We waarderen de luxe bewaardoos met twee niveaus, wat het kiezen van kleuren gemakkelijk maakt. Let wel op: door de zachtheid van de potloden kunnen punten breken als ze vallen. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeSTARKSØN – 72 kleurpotloden voor de professional: Gezien de prijs, is deze set een geweldige keuze voor zowel beginners als gevorderden. Met drie lagen kleurpotloden, een gum, puntenslijper, en schetspapier vinden we dit een complete set en een geweldig cadeau voor iemand die van kleuren houdt. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit zijn de beste kleurpotloden voor volwassen tekenaars

Voor wie niet langer in spanning wil zitten: de  Faber-Castell polychromos kleurpotloden komen als allerbeste uit de test. Het zijn zeker niet de goedkoopste kleurpotloden, maar ze scoren op diverse punten zoveel beter dan andere kleurpotloden, dat er geen twijfel over mogelijk is. Faber-Castell heeft daarnaast verschillende samenstelling en verpakkingen, waardoor er altijd wel iets voor je bij zit. Je ziet ze bij ons in de top 10 daarom op nummer een, twee, acht en negen terugkomen.

Waarom reviewen wij deze keer kleurpotloden en specifiek die voor volwassenen?

Juist vanwege het grote kwaliteitsverschil is het interessant om kleurpotloden eens onder de loep te nemen. Ook vinden wij het mooie cadeaus voor mensen die nog met de hand met kleuren werken. Je ziet het direct aan hun gezicht als ze de verpakking eraf halen en zien dat ze iets fatsoenlijks gekregen hebben. Daarvoor moet je echter wel precies weten wat je koopt.

Waarom kritisch blijven bij het selecteren van kleurpotloden?

Dat brengt ons direct bij hoe lastig het keuzeproces kan zijn, want je denkt al snel dat een goed merk ook alleen maar kwalitatief goede kleurpotloden verkoopt. We hebben ontdekt dat bepaalde merken meerdere doelgroepen bedienen dan alleen de volwassenen of kleurexperts. Zij maken ook setjes met 12 of 24 kleuren voor kinderen. Ga je dan verder kijken naar de hardheid van een kleurpotlood, dan kom je er al snel achter dat je met kinderpotloden echt de verkeerde in handen hebt.

Kleurpotloden voor kinderen, kleurpotloden voor volwassenen – er is toch geen enkel verschil?

Kijk maar eens goed naar je kleine neefjes of nichtjes als je de volgende keer bij ze op bezoek bent en ze speciaal voor jou een tekening gaan maken. Sommige potloden zijn dikker, zodat jonge kinderen kunnen leren hoe ze ze vast moeten houden. Even later vliegen de afgebroken punten je om de oren en ben je regelmatig met de puntenslijper in de weer om de kleurpotloden weer van een puntje te voorzien.

Waar staan de fabrikanten van kleurpotloden voor?

Ga je naar een echte hobby- en knutselwinkel waar ze ook voorraden en materialen voor kunstenaars verkopen? Dan ontdek je al snel hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn om kleur op een ondergrond aan te brengen. Zelfs bij kleurpotloden is er nog veel onderscheid te bemerken. Je hebt namelijk gewone kleurpotloden, maar ook kleuren die vanwege de zachtheid makkelijker te vervagen of in elkaar over te laten lopen zijn. Met anderen kun je weer aquarellen.

De lat waar we kleurpotloden voor volwassenen langs leggen

Wat wij van het grootste belang vinden bij kleurpotloden is het volgende:

 • Hardheid – kun je kleuren makkelijk in elkaar over laten gaan of blijven lijnen goed gescheiden?
 • Verpakking – zitten de kleurpotloden in een stevige verpakking waarin ze niet kapot kunnen gaan?
 • Dikte van de punt – de dikte bepaalt voor welk soort activiteiten de potlood het meest geschikt is.
 • Soort kleur – je hebt normale, matte kleuren, pastelkleuren of aparte kleuren als zilver en goud.
 • Aantal potloden in set
 • Extra toevoegingen – zitten er puntenslijpers, een gum of dergelijk in de set?
 • De prijs van de set

Hoe we kleurpotloden voor de doelgroep volwassenen getest hebben: het resultaat

Bij dit onderzoek hebben we de experts erbij gehaald, want hoewel we zelf natuurlijk best wat potloden op kleur en hardheid kunnen testen, hebben wij niet dezelfde ervaring als iemand die er dagelijks of beroepsmatig mee werkt. Wie veel met kleurpotloden werkt, hoeft maar een paar keer te tekenen om te voelen wat het effect is en waarin de verschillen tussen merken zitten. Het resultaat van deze leuke en leerzame kleursessie lees je hieronder in de beste tien.

De top 10 met beste kleurpotloden voor volwassenen

1. Faber-Castell – 36 Polychromos kleurpotloden in een studiobox

In deze luxe bewaardoos zitten twee niveaus waar de kleurpotloden een vaste plek in hebben gekregen.

Pluspunten:

 • De kleuren zijn een stuk zachter dan de meeste kleurpotloden en hierdoor kun je veel beter overgangen in kleuren voor elkaar krijgen.
 • De doos biedt voldoende bescherming en door de twee lagen kun je de verschillende kleuren goed zien.

Minpunten:

 • Ook al zitten de potloden in een stevige box, je moet ze nog steeds niet laten vallen. Vanwege de zachtheid kunnen de punten anders snel breken.

2. Faber-Castell – 120 Polychromos kleurpotloden in een blik

In principe gaat het hier om dezelfde kleurpotloden als bij de nummer 1 op deze lijst, alleen zijn het er nu veel meer en is de verpakking anders.

Pluspunten:

 • Het blik voelt stevig aan en beschermt de potloden tijdens het vervoer.
 • Er zitten drie lagen met kleuren in.

Minpunten:

 • Wij verwachten dat alleen de professional gebruik gaat maken van kleurpotloden die voor deze prijs verkocht worden. Ze zijn namelijk best duur. (bijna anderhalve euro per potlood)

3. STARKSØN – 72 kleurpotloden voor de professional

In de bewaardoos zitten drie lagen met op ieder niveau 24 kleurpotloden. Daarnaast zit er nog een gum, puntenslijper en schetspapier bij.

Pluspunten:

 • Voor deze prijs vinden wij de kleurpotloden leuk om als cadeau te geven aan iemand die graag kleurt.
 • Van hetzelfde merk krijg je ook nog kleinere of grotere sets met kleurpotloden.

Minpunten:

 • Vanwege de prijs en compleetheid van de set hebben we op deze kleurpotloden geen feedback.

4. Stabilo – 24 kleurpotloden van FSC hout

Voor de starter die toch goede kleurpotloden wil hebben en het milieu niet onnodig wil belasten, is er deze set van Stabilo.

Pluspunten:

 • Je hebt een basisset met de belangrijkste kleuren om uit te gaan proberen.
 • Je kunt de kleurpotloden ook samen met je kind gebruiken.

Minpunten:

 • Het is jammer dat er alleen maar een papieren doosje om de potloden zit. Wij bergen het liever iets steviger op.

5. Bruynzeel – 24 design kleurpotloden in box met 2 lades

Dit vinden wij een aparte box met kleurpotloden vanwege de twee aparte lades die je naast elkaar uit de platte doos kunt halen.

Pluspunten:

 • Door het lipje aan elke lade is deze makkelijk uit te schuiven.
 • Door de hardheid van de potloden zijn ze volgens ons uiterst geschikt om over elkaar te gebruiken. De kleuren mengen dan goed.

Minpunten:

 • Je moet wel voorzichtig slijpen, want de punten kunnen snel breken.
 • Ook al ben je zelf nog zo voorzichtig met de box, je weet natuurlijk nooit hoe er met de kleurpotloden op weg naar jou omgesprongen is. Voor hetzelfde geld heeft de vervoerder ze een paar keer laten vallen.

6. LoveProduct – 148 kleurpotloden – inclusief puntenslijpers en e-book met tekentechnieken

Prijstechnisch gezien is dit de meest voordelige verpakking in verhouding tot de andere kleurpotloden in dit overzicht.

Pluspunten:

 • Je krijgt niet alleen kleurpotloden, maar ook meteen puntenslijpers bij deze box.
 • De potloden liggen op drie niveaus.
 • Er zit ook zilver en goud in deze set.

Minpunten:

 • Deze set werkt prima voor de hobbymatige tekenaar, maar voor de professional zouden we toch een ander merk aanbevelen.

7. Bruynzeel – 70 kleurpotloden in een blik – inclusief aquarel en metallic kleuren

Wat deze set zo bijzonder maakt is de verschillende soorten kleurpotloden.

Pluspunten:

 • Er zitten gewone kleurpotloden in, aquarel potloden, metallic kleurpotloden en grafietpotloden.
 • Daarnaast tref je twee verschillende slijpers en een gum in de doos aan.

Minpunten:

 • Als je snel kijkt en niet goed door hebt dat er aquarel, metallic en grafiet bijzit, kan wat overblijft aan ‘gewone’ kleurpotloden tegenvallen.

8. Faber-Castell – 36 kleurpotloden – black edition

Bij deze black edition gaat het niet alleen om de kleur van de potloden zelf, maar ook om de vorm, want ze zijn driehoekig in plaats van zeshoekig. Dit ligt bij sommigen beter in de hand.

Pluspunten:

 • Het gaat om superzachte kleurpotloden in mooie, felle kleuren.
 • Door de manier van produceren breken de punten van deze kleurpotloden minder snel dan bij andere potloden.

Minpunten:

 • Er zit enkel een papieren verpakking om de potloden. Om zulke bijzondere kleurpotloden had best een stevig blik gemogen.

9. Faber-Castell – 72 Polychromos kleurpotloden in koffer met twee niveaus

Deze vierde set met kleurpotloden van het merk Faber-Castell zitten voor wat betreft het aantal tussen de nummer 1 en 2 van deze lijst in.

Pluspunten:

 • Dit zijn potloden met een ronde vorm aan de buitenkant.

Minpunten:

 • De prijs van deze set is bij 72 kleurpotloden bijna even hoog als de set met 120 potloden. Is het geld bij dit artikel dan vooral in de luxere box gaan zitten? Wij vragen ons af of dat het dan waard is.

10. Caran D’ache – 40 kleurpotloden in een blik

Dit merk wordt door veel kunstenaars die met potlood werken gebruikt.

Pluspunten:

 • Als kunstenaars het gebruiken, dan weet je zeker dat de potloden van goede kwaliteit zijn.
 • Wij vinden het prettig dat er een blik om de potloden zit. Natuurlijk beschermt dit niet als je de potloden in het blik van grote hoogte laat vallen, maar ze kunnen in het blik zelf niet tegen elkaar botsen waarbij de punten kunnen breken.

Minpunten:

 • Dit is een prijzige set met kleurpotloden en niet iedereen heeft het bedrag voor maar 40 potloden over.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste kleurpotloden?

Veel ouders vragen zich af of speelgoed wel veilig voor hun kinderen is. Zitten er geen schadelijke stoffen in zoals brandvertragers, weekmakers of schadelijke verf?  Dit kun je als ouder zelf goed beoordelen en ook heb je het recht om het te vragen aan de verkoper of de fabrikant. Hoe kun je zelf speelgoed, zoals kleurpotloden, beoordelen op veiligheid? Gaat het om mechanische veiligheid, dan kun je zelf het speelgoed beoordelen. Op een website zoals veilignest.nl vind je heel veel informatie over de keuze maken voor verantwoord speelgoed. Wil je een vraag stellen aan een winkelier of fabrikant, dan geven de meesten vaak heel snel antwoord. https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/schadelijke-stoffen-in-speelgoed

Beste uit de test volgens Thuiswijzer

Thuiswijzer.nl  is – net als wij – lovend over het merk Faber-Castell. In hun top 5 komt het merk twee keer voor en ook de winnaar van de test is van het merk Faber-Castell. Er is wat ons betreft dan ook geen twijfel mogelijk over de kleurpotloden die het beste zijn voor volwassen tekenaars of andere professionals of hobbyisten die kleurpotloden gebruiken. Je moet echt bij Faber-Castell zijn.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Mensen die kleurpotloden gebruiken, kunnen dat met verschillende doeleinden doen. Maak jij kleine kunstwerkjes in potlood? Dan zijn goede potloden voor jou van groter belang dan voor iemand die therapeutisch mandala’s kleurt. Bij een hogere gewenste kwaliteit aan de kleurpotlood mag je dan ook een hogere prijs verwachten. Het maakt het plezier van met de kleurpotloden kleuren er zeker niet minder om.