We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste lippenbalsem

Een lippenbalsem doe je meestal niet op vanwege de kleur, want daarvoor heb je de lippenstift. De lippenbalsem – het woord ‘balsem’ zegt het eigenlijk al – kies je vooral, omdat het de lippen extra verzorging biedt op momenten dat ze die nodig hebben. Sommige mensen dragen het hele jaar door lippenbalsem, anderen hebben het standaard in hun handtas vanaf de herfst. Zodra de wind gaat waaien, de regen valt en de kou op het gezicht komt, hebben lippen vaak te lijden.

Het vinden van de perfecte lippenbalsem

Wie van nature lippen heeft die niks nodig hebben, heeft geluk. Zonder lippenbalsem op pad gaan, kan namelijk een ware hel zijn voor mensen die met kleine scheurtjes in de lippen rondlopen. Zodra je lacht, krijgt het scheurtje geen kans om te helen en vaak scheurt het zelfs nog iets verder open. Het is een soort vicieuze cirkel waar je in terecht komt en alleen een balsem kan dan verlichting bieden. Je lippen verergeren niet meer en ze voelen minder pijnlijk aan. Je kunt weer lachen.

Snel overzicht: Deze lippenbalsems raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste roze tint voor natuurlijke lookSmith’s – Rosebud Salve: De verpakking van deze lippenbalsem valt direct op en dit merk is al jaren lang één van de beste lippenbalsems op de markt. De roze kleur in het blikje geeft lippen een natuurlijke roze tint. >> Check laagste prijs
Beste variatiepakketVaseline – lip therapy: Dit setje bestaat uit drie verschillende lippenbalsems die elk op hun eigen manier werken. De ene voedt, de ander hydrateert, en de derde is voor normale lippen. We vragen ons wel af hoe de verhouding is met de ‘goede’ ingrediënten, gezien het hoofdingrediënt prominent op de verpakking staat. >> Check laagste prijs
Beste voor gevoelige huidEucerin – Lip Active lippenbalsem: Eucerin is bekend voor producten gericht op de gevoelige huid. Deze lippenbalsem bevat geen parfum, waardoor er een kleinere kans is op allergische reacties. Ook beschermt het tegen uv-straling. >> Check laagste prijs

Onze topper onder de lippenbalsems: dit is de beste

Het merk is misschien niet bij iedereen bekend, maar L’OYÉ heeft een lippenbalsem die bijzonder goed presteert. Ze hebben ook balsem met kleurtjes, maar deze laat de kleur van je eigen lippen stralen. Het is niet het duurste merk in deze top 10 (dat is Dior), maar het is wel wat prijziger dan de overige lippenbalsems. Voorop staat echter dat gebruikers enthousiast zijn over de werking van de balsem en dat is waar het bij de verzorging van je lippen toch om draait.

Wie zijn wij om lippenbalsems te reviewen?

Wij wilden al langere tijd lichaamsverzorgingsproducten uittesten en nu was de beurt aan de lippen. Je kunt dan kiezen voor een gewone lippenstift, maar daarbij draait het vooral om de kleur en dat de lippenstift lang en mooi blijft zitten. Het verzorgende en hydraterende aspect van een gewone lippenstift is minder dan bij een balsem. Bij de lippenbalsem draait alles om het weer in topvorm krijgen van de lippen, of – als er niks mis is met ze – ze in de best mogelijke conditie houden.

Waarom de ene lippenbalsem niet zo goed is als de andere

Doe ergens een pakkend doosje omheen met opvallende bloemen of glitterletters, maak er tijdens piekmomenten reclame voor op televisie of in magazines en het lukt de producent om elk product aan de man te brengen. Blijkbaar hebben we als mens de indruk dat we al snel iets missen als er iets nieuws op de markt is dat we nog niet in huis hebben. Bij lippenbalsems kan de verpakking of houder van de balsem ook een grote rol spelen, maar uiteindelijk draait het toch om het goedje dat erin zit.

Lippenbalsem? Niet aan beginnen, want je kunt daarna niet meer zonder!

Het klopt inderdaad dat veel mensen niet meer zonder lippenbalsem kunnen. Het lijkt alsof het lichaam verslaafd is geraakt aan de hydraterende werking en dit zelf niet meer voor elkaar kan krijgen. Toch is dit vreemd, want je merkt zelf ook dat je lippen in de winter iets anders vragen dan in de zomer. Misschien vraagt een lippenbalsem met minder goede eigenschappen in dit geval om herhaling in het aanbrengen, terwijl je de beste lippenbalsem maar eens per dag hoeft te smeren.

Wat beloven de lippenbalsemproducenten?

Bij lippenbalsems is het vooral opletten geblazen voor mensen die afwijken van wat men tot nog niet zo lang geleden als ‘normaal’ beschouwde. Een veganist is niet voor niks veganist geworden en deze persoon zal bij elk onderdeel in zijn leven gaan kijken naar wat erin zit voordat hij besluit het te kopen.

Alternatieven zijn steeds belangrijker geworden en dat is meteen een heikel punt, want hoe weet je nou dat wat op een verpakking staat ook echt klopt? De marketingmachine is vaak onverslaanbaar en weet je met de benadrukking van goede eigenschappen ervan te overtuigen dat de minder goede (of ronduit slechte) eigenschappen verwaarloosbaar zijn.

De criteria waar we lippenbalsem op beoordelen

Bij de selectie en aanschaf van lippenbalsems voor deze review hebben we gekeken naar de volgende karakteristieken:

 • Hoofdingrediënten – uit welke bestanddelen bestaat een lippenbalsem?
 • Inhoud – hoeveel lippenbalsem krijg je per verpakking?
 • Kleur – is het een kleurloze balsem die de eigen kleur van de lippen benadrukt, of krijg je er een licht kleurtje bij?
 • Geur en smaak – aan een aantal balsems is parfum of een fruitsmaakje toegevoegd.
 • Houder – zit de balsem in een klein potje of heeft het de traditionele vorm van een lipstick?
 • Effect – dit zijn de eigenschappen waar het natuurlijk allemaal om draait.

Hoe we lippenbalsem getest hebben: onze testresultaten

Wij zijn geen onderzoeksinstituut in de zin van dat we de grondstoffen van lippenbalsems onder de loep hebben gelegd. Bij onze tests zijn ook geen dieren gebruikt, want alle producten zijn door de leden van ons testpanel uitgeprobeerd. Wat wij wel hebben gedaan, is alle lippenbalsems persoonlijk laten testen door ons team en deze daarna met elkaar vergelijken op basis van het effect.

De top 10 met de beste lippenbalsems

1. L’OYÉ Cosmetics – Glow lippenbalsem – eigen lipkleur

De lippenbalsem van L’OYÉ is ook in rode en roze tinten verkrijgbaar voor wie zowel kleur als verzorging wil.

Pluspunten:

 • Er zit geen echte kleur in de balsem, maar hij haalt de eigen kleur van de lippen naar boven en benadrukt deze. Je lippen zien er daardoor verzorgd uit.
 • Dit is zo’n balsem die je wel wil blijven smeren, maar gelukkig is dat niet nodig. Het testpanel bevestigd dat eens per dag aanbrengen voldoende is om de dag door te komen.

Minpunten:

 • Voor wat de prijs betreft valt deze lippenbalsem wel in het duurdere segment. Niet iedereen wil of kan rond de twintig euro voor een lippenbalsem betalen.

2. Smith’s – Rosebud Salve  – roze

Alleen de verpakking van de balsem trekt al de aandacht.

Pluspunten:

 • Dit merk bestaat al jaren, maar het heeft even geduurd voordat het uit de Verenigde Staten naar Europa is overgewaaid.
 • Het roze in het blikje maakt de kleur van de lippen iets rozer dan ze van nature zijn.

Minpunten:

 • Wij zijn er geen voorstander van als je met je vingers in een blikje moet om er wat uit te halen en daarna op je lippen te smeren. Het is te makkelijk om de inhoud te besmetten als je je handen niet (goed) wast.

3. Nuxe Paris – Rêve de miel (honingdroom) lippenbalsem – eigen lipkleur

Aan deze lippenbalsem zijn natuurlijke grondstoffen toegevoegd die helende eigenschappen hebben.

Pluspunten:

 • Het ruikt lekker (maar niet te opvallend) en het smeert ook nog lekker.
 • Ons testteam was daarnaast zeer te spreken over hoe weinig je eigenlijk maar nodig hebt.

Minpunten:

 • Ook bij Nuxe krijg je een potje waar je met je vinger in moet om er wat balsem uit te halen.
 • Mensen die wel eens allergische reacties hebben gehad bij producten waarin honing of iets anders van bijen verwerkt zit, moeten deze balsem eerst op een veilige plek uitproberen.

4. Purity Herbs Organics – Ice Lips lippenbalsem – eigen lipkleur

Deze lippenbalsem valt op door zijn IJslandse grondstoffen.

Pluspunten:

 • De werking is geschikt voor bevonden voor het IJslandse klimaat en dat betekent dat je er ook in Noord-Europa veel aan kunt hebben.
 • De lippenbalsem zit in een stick en dat smeert prettig. Je hoeft er niet met je vingers aan te komen.

Minpunten:

 • Bij sommige namen van ingrediënten is het moeilijk te achterhalen of het een natuurlijke grondstof betreft. Soms zouden we willen dat de labels wat makkelijker te lezen waren voor de normale mens.

5. Nature’s Healer – pepermunt lippenbalsem – eigen lipkleur

In deze lippenbalsem zit aloë vera verwerkt en dit werkt verzachtend en voedend op de lippen.

Pluspunten:

 • De lippenbalsem viel bij alle testpersonen in de smaak. Het past bij verschillende typen lippen die elk hun eigen soort verzorging nodig hebben.
 • De geur maakt deze balsem anders dan anderen.

Minpunten:

 • Als je niet van munt houdt, is dit natuurlijk geen ideale lippenbalsem.

6. Vaseline – lip therapy – 3 verschillende lippenbalsems – met en zonder kleur

Met deze blikje kun je lang doen als je er eens per dag mee smeert.

Pluspunten:

 • De drie varianten werken ieder op hun eigen manier als liptherapie. De een voedt, de ander hydrateert en de derde is voor normale lippen die niks extra’s vragen.

Minpunten:

 • Het hoofdingrediënt staat groot op de verpakking afgedrukt en je moet je afvragen hoe de verhouding met de ‘goede’ ingrediënten is.

7. Eucerin – Lip Active lippenbalsem – eigen lipkleur

Eucerin staat erom bekend verzorgingsproducten te maken voor mensen met een gevoelige huid.

Pluspunten:

 • In deze lippenbalsem zit geen parfum, waardoor de kans op een allergische reactie op de lippen kleiner is.
 • Er zit een zonnebeschermend bestanddeel in die de lippen beschermt tegen uv-straling.

Minpunten:

 • De balsem is wat vetter dan de meeste andere lippenbalsems en bij sommigen voelt dit ook zo aan op de lippen.

8. Carmex – Classic Moisturising Lip Balm – eigen lipkleur

De lippenbalsem van Carmex is er in een klein blikje, tube en gewone stick.

Pluspunten:

 • De stick en het potje zijn wat dikker, terwijl de tube iets smeuïger is en toch dezelfde werking heeft.
 • Proefpersonen voelden de balsem echt op de lippen werken.

Minpunten:

 • Deze lippenbalsem is wat prijziger, maar door de positieve feedback zouden we mensen met lipproblemen (gebarsten, droog) toch adviseren Carmex eens een kans te geven.

9. Dior – Addict Lip Glow lippenbalsem – roze

De lippenbalsem van Dior heeft een lichtroze kleur.

Pluspunten:

 • De verpakking ziet er luxe uit en de balsem ziet er niet heel anders uit dan een normale lipstick.
 • Er zijn ook fellere kleuren verkrijgbaar van deze balsem.

Minpunten:

 • Dit is de duurste lippenbalsem in onze top 10 en onze ervaring is ook dat de meeste gebruikers liever een kleurloze balsem op de lippen doen.

10. Maybelline – Babylips lippenbalsem – roze

De laatste lippenbalsem in onze top 10  heeft ook een kleurtje.

Pluspunten:

 • De stick smeert net als een gewone lippenstift en de kleur is subtiel, maar wel aanwezig.
 • De balsem is zacht voor de lippen, maar voelt tegelijkertijd niet vettig of dik aan.

Minpunten:

 • Dit is een van de goedkoopste lippenbalsems en dat merk je ook wel aan de voedende en verzorgende eigenschappen die bij andere balsems veel meer opvallen.

Beste uit de test volgens Consumentenbond

Eigenlijk is de Consumentenbond luid en duidelijk: gebruik alleen lippenbalsems die op basis van natuurlijke smeermiddelen gemaakt zijn. Een balsem van kokosolie, olijfolie, amandelolie of shea boter is veilig. Bij de overige ingrediënten zet de Consumentenbond zeer grote vraagtekens. Zij heeft zelfs een lijst met merken en typen lippenbalsems die zij ten sterkste afraadt vanwege de mogelijke effecten op de gezondheid.

Wij raden daarom aan het label van een lippenbalsem altijd goed te checken voordat je het koopt, of het nu voor jezelf of voor een kind is. Zelfs als een aanbieding helemaal geweldig lijkt te zijn, kan het bij de grondstoffen waar de lippenbalsem van gemaakt is dus wel eens goed misgaan.

Dit zegt Radar over Gevaarlijke Lippenbalsems

Radar waarschuwt voor gevaarlijke lippenbalsems gericht op kinderen, met een onderzoek dat onthult dat veel van deze producten potentieel kankerverwekkende stoffen bevatten. De geteste lippenbalsems, verkrijgbaar bij bekende winkels en met kindvriendelijke thema’s en smaken, bleken stoffen zoals MOSH en MOAH te bevatten, die schadelijk kunnen zijn bij inslikken. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige keuze bij de aanschaf van lippenbalsems, vooral voor producten die gericht zijn op jongere gebruikers. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over tips voor Koortslipbehandeling

Kassa biedt een uitgebreid overzicht van wat een koortslip is, hoe het wordt overgedragen, en de preventieve maatregelen en behandelingen. Hoewel een koortslip meestal onschadelijk is, kan het gevaarlijk zijn voor pasgeborenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Preventieadvies omvat het vermijden van direct contact, het gebruik van persoonlijke items zoals tandenborstels, en het vettig houden van de lippen, mogelijk met een lippenbalsem. Voor de zon wordt een balsem met UV-filter aangeraden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Ontdek onze deskundige aanbevelingen voor je dagelijkse verzorgingsroutine:

Afsluiting

De maker van lippenbalsems zal natuurlijk nooit de focus op mogelijke schadelijke grondstoffen leggen. Zo blijkt maar weer dat je als consument soms aardig voor de gek gehouden kunt worden. Merknamen met ‘organic’ erin, ingrediënten die verwijzen naar biologisch, exotische vruchten of iets ‘neutraal’ noemen, kunnen dus verhullen dat er grondstoffen inzitten die vervelende gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Kun je niet zonder lippenbalsem? Zoek dan in ieder geval een goede.