We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de beste luchtbevochtiger? Je leest er hier alles over

De functie van een luchtbevochtiger lijkt sterk op die van een luchtreiniger. Het ontwerp is ook vrijwel identiek: op het eerste gezicht zou je de één nauwelijks van de ander kunnen onderscheiden. Toch zit de luchtbevochtiger net iets anders in elkaar. Met de bevochtiger bestrijd je namelijk droge lucht. Dat is ideaal als je snel last hebt van bijvoorbeeld droge ogen of een schrale huid. Erg droge lucht is behoorlijk ongezocht. Bevochtigen kan soms nodig zijn.

Dit is waar de zoektocht naar de beste luchtbevochtiger toe geleid heeft

We zijn al langere tijd op zoek naar de ideale luchtbevochtiger. Waarom? Omdat we tal van bevochtigers uit hebben geprobeerd die lang zo goed niet waren als we hadden gehoopt dat ze waren. De kwaliteit per luchtbevochtiger kan nogal verschillen, dat gold zeker voor de eerste generatie bevochtigers. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook voldoende modellen van hoge kwaliteit op de markt. In dit artikel bespreken we de conclusies en hoe we hiertoe zijn gekomen.

Snel overzicht: Deze luchtbevochtigers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeLifeGoods Aroma Diffuser 300ML: We zijn echt onder de indruk van dit model vanwege zijn veelzijdigheid. Het is niet alleen een luchtbevochtiger, maar ook een aroma-diffuser en nachtlamp. We waarderen het prachtige Woodgrain Hout design, de stille werking en de mogelijkheid om te kiezen tussen zeven verschillende stijlvolle kleuren ledlampen. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieZedar Aroma Diffuser 550ML: Als het om waar voor je geld gaat, staat deze luchtbevochtiger bovenaan onze lijst. We vinden het geweldig hoe het functioneert als zowel een luchtbevochtiger als een verdamper. Bovendien produceert het minder dan 25 decibel, wat betekent dat het fluisterstil is. >> Check laagste prijs
Strakste designMedisana AH 675: Voor diegenen die op zoek zijn naar een modern design, is dit onze topkeuze. We zijn dol op de strakke zwarte uitstraling die perfect past in elk modern interieur. De handige afstandsbediening, het led-display en de 360 graden instelbare vernevelmonden zijn pluspunten die dit model onderscheiden. >> Check laagste prijs

De beste luchtbevochtiger volgens ons voor jou

De LifeGoods Aroma Diffuser 300 ml verspreidt een frisse lucht door heet het huis. Deze luchtbevochtiger is volgens ons de beste keuze. Dat zit hem onder meer in de duurzame aromatherapie, het feit dat hij een fraai ontwerp met 7 verschillende led-kleuren heeft en ook nog eens van geurige, etherische olie is voorzien. Het design is fraai Woodgrain hout. Met deze luchtbevochtiger kun je ook genieten van aromatherapie, voor ideaal kalmerend effect.

Welke luchtbevochtiger sluit het beste aan bij een bescheiden budget?

Heb je een beperkt budget tot je beschikking, dan is de Zedar Aroma Diffuser 550 ml wellicht een betere keuze. Deze is voorzien van afstandsbediening en volgens ons de allerbeste budget optie. Ook deze luchtbevochtiger heeft een aromatherapiefunctie, evenals een verdamper. De bevochtiger is met minder dan 25 decibel fluisterstil. Als de watertank leeg is, wordt de bevochtiger automatisch uitgeschakeld. Je sluit de diffuser op netstroom aan.

Hoe wij bekwame luchtbevochtiger reviewers geworden zijn?

Door de jaren heen zijn we met talloze luchtbevochtigers in aanmerking gekomen. Zo weten we uit eigen ervaring hoe we een goed apparaat van een kwalitatief slecht gevalletje kunnen onderscheiden. We zijn goed geworden in het reviewen van luchtbevochtigers door de vele miskopen die we hebben gedaan. Zo zaten er dus ook modellen bij die uiteindelijk alleen maar teleurstelden. Om jou van eenzelfde verkeerde aankoop te behouden, schreven we dit artikel.

Blijf altijd kritisch op het aanbod luchtbevochtigers

Het aanbod luchtbevochtigers is groot, erg groot. Er zijn meerdere criteria waarop je een luchtbevochtiger kunt onderscheiden. We zullen die criteria hier uitgebreid met je bespreken:

 • Een gezonde luchtvochtigheid

Binnenshuis ligt een gezonde luchtvochtigheidsgraad rond de 40-60 procent. Maar in de winter zul je merken dat dit peil lager komt te liggen. Juist dan zul je de verwarming hoger zetten, wat leidt tot een toename van droge lucht. Met de juiste luchtbevochtiger zal het luchtvochtigheidspeil terugkeren naar rond de 40 of 60 procent, maar niet vochtiger worden dan dat.

 • De ultrasone luchtbevochtiger

Er zijn meerdere typen luchtbevochtiger. Zo heb je de ultrasone vernevelaars, die de stilste in hun soort zijn. Als ze aan staan, maken ze nauwelijks geluid. Een trilplaatje reageert op geluidgolven zodat het water in het reservoir vernevelt. Je bereikt snel een hoge mate van luchtvochtigheid, maar het nadeel is dat dit type vooral voor kleinere ruimtes geschikt is. Wel zijn de ultrasone luchtbevochtigers gemakkelijk in onderhoud en gebruiken ze weinig energie.

 • De koud waterverdamper

De koud waterverdamper bevochtigt op de schoonste manier. De lucht wordt door de verdamper langs een nat element geleid, waarna een ventilator de gereinigde lucht terug de ruimte in slingert. Dit type verdamper is ideaal voor grotere ruimtes en zorgt niet voor witte neerslag. Het energieverbruik is laag, maar deze manier van schoonmaken is wel relatief luid. Ook zul je merken dat een filter al na twee of drie maanden aan vervanging toe is.

 • De stoombevochtiger

Een stoombevochtiger warmt water in een reservoir op en zorgt ervoor dat warme stoom de ruimte in komt. Door dit type luchtbevochtiger zal de temperatuur in de kamer toenemen. Het water wordt eerst gekookt, waardoor je geen last hebt van witte kalkaanslag. Dit type bevochtiger is stil, verhoogt luchtvochtigheid snel, plus je hoeft nooit het filter te vervangen. Daar staat tegenover dat het energieverbruik hoger is en dat hete stoom gevaarlijk kan zijn.

 • De luchtwasser

Een luchtwasser bevochtigt aan de hand van natuurlijke verdamping. De lucht wordt ook nog gereinigd. Over bevochtiging van de ruimte kan niet plaatsvinden. Je kunt de luchtwasser de hele nacht aan laten staan. Ze zijn relatief stil, reinigen en bevochtigen tegelijk en filteren stof plus bacteriën. Het energieverbruik is laag, maar de kosten voor aanschaf zijn weer wat hoger.

In eerste instantie maakte het luchtbevochtiger aanbod ons wat sceptisch

Ja, er zijn flink wat luchtbevochtigers op de markt. Zoals hierboven aangegeven zijn er ook vijf verschillende soorten. Het is niet per se dat de ene soort beter is dan de anderen, dat is geheel afhankelijk van je woning, de ruimte die je wil bevochtigen en natuurlijk van je eigen smaak. Helaas is er geen enkel model dat op alle vlakken even goed scoort, vandaar dat je altijd concessies zal moeten doen. Kies je voor optimaal resultaat, voor heerlijk stil of juist duurzaam?

Wat beloven luchtbevochtiger producten je doorgaans? Klopt dit met de realiteit?

De makers van luchtbevochtigers zullen je allerlei mooie beloften doen. Dat is nu eenmaal zo: de producenten zijn zelf altijd het meest onder de indruk van hun product. Ze willen het nu eenmaal aan de man brengen en zo goed mogelijk verkopen. Ze beloven je een oplossing voor al je producten. Maar dat is niet helemaal reëel. Zo staat een goedkope aanschafprijs lang niet altijd gelijk aan goedkoop gebruik. Sommige goedkope modellen gebruiken erg veel stroom.

Onze wijze van onderzoeken: de luchtbevochtiger onderzocht

Als wij luchtbevochtigers onderzoeken, beoordelen wij deze altijd op een aantal vaste criteria:

 • Hoe goed bevochtigt de bevochtiger?

Een bevochtiger moet bevochtigen, dat is nogal wiedes. Maar over bevochtiging is ook weer niet goed. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. Goed bevochtigen houdt ook in dat de ruimte relatief snel wordt bevochtigd. Hoe sneller hoe beter. Sommige bevochtigers zijn goed in staat een grote ruimte te bevochtigen, terwijl anderen alleen in een kleiner vertrek hun werk goed doet. Kijk dus goed naar de ruimte die je van plan bent te bevochtigen.

Luchtbevochtiger 1: de LifeGoods Aroma Diffuser 300ML luchtbevochtiger is de beste algemene keuze

De LifeGoods Aroma Diffuser 300 ML is hierboven al beschreven. Dit is de beste bevochtiger. Waarom?

 • Deze beschikt over liefst 7 verschillende stijlvolle kleuren ledlampen

 • Je krijgt bij deze bevochtiger 2 x etherische olie erbij (voor aangename aromatherapie)

 • Prachtig Woodgrain Hout design

 • Dit ontwerp is zowel een luchtbevochtiger, aroma-diffuser als nachtlamp

 • Dankzij de easy-push knoppen is dit model makkelijk te bedienen

 • Maakt minder dan 30 decibel geluid (lekker stil)

 • Beschikt over vier verschillende standen timer.

Luchtbevochtiger 2: de Zedar Aroma Diffuser 550ML met Afstandsbediening is de beste budgetoptie

Ook de Zedar Aroma Diffuser is hierboven al benoemd beste budgetoptie. Dit heeft hij te bieden:

 • Het is een luchtbevochtiger en verdamper ineen

 • Produceert minder dan 25 decibel en is daarmee fluisterstil

 • Bij een lege watertank schakelt de bevochtiger automatisch uit

 • Bevochtig ruimtes tot wel 100 kubieke meter (krachtige benevelaar)

 • Dankzij het grote reservoir van 550 ml kun je urenlang van een aangenaam aroma genieten.

Luchtbevochtiger 3: de Medisana AH 675 – Luchtbevochtiger heeft een strak zwart design

Als derde luchtbevochtiger benoemen we de Medisana AH 675. Deze is voorzien van mooi design, ideaal voor ieder modern huishouden. Wat heeft deze luchtbevochtiger nog meer te bieden?

 • Handige bediening dankzij afstandsbediening

 • Het afneembare waterreservoir maakt het makkelijk het water aan te vullen

 • Zorgt voor ideale vochthuishouding voor huid, slijmvliezen, planten, bloemen en zelfs houten meubelen

 • Kies uit drie verschillende sterktes verneveling

 • Voorzien van led-display

 • Je kunt de luchtvochtigheid automatisch instellen (van 45 tot 75%)

 • De twee vernevelmonden zijn 360 graden af te stellen.

Luchtbevochtiger 4: de O’dor Aroma Diffuser met afstandsbediening heeft een fraaie “houten ui” look

Dan is er nog de O’dor Aroma Diffuser. Ook deze is voorzien van afstandsbediening en heeft een zogenaamde “houten ui” look die je bij wel meer modellen luchtbevochtiger tegenkomt, niet alleen van O’dor, maar ook van andere merken. Het is een populair model voor bijna elk huishouden.

 • Is voorzien van 2 flesjes 10 ml etherische olie

 • Beschikt over Led verlichting

 • Ieder component van de diffuser is volledig CE gecertificeerd door SGS Labo (wereldleider op dit gebied)

 • Werkt als luchtbevochtiger en aromaverspreider ineen

 • Dit model is super stil en daarmee ideaal voor kantoor, salon, spa, studio en zelfs de kinderkamer

 • Dankzij de Auto-Off (automatische uitschakeling als het aroma op is) is het product 100% veilig.

Luchtbevochtiger 5: de luchtbevochtiger aromatherapie 300 ml van Humidifier is net een discolamp

ken je de Humidifier aromatherapie 300 ml luchtbevochtiger al? Deze heeft het fraaie effect van een discolamp. Met andere woorden: deze luchtbevochtiger is een fraaie toevoeging in elk huishouden.

 • Beschikt over een 300 ml waterreservoir

 • Kom tot rust dankzij de ingebouwde aromatherapie functie (kies je ideale geur)

 • Je neemt hem gemakkelijk mee en plaatst hem waar je wilt

 • Dankzij USB kabel eenvoudig in het stopcontact te gebruiken

 • Ook voorzien van ledlampen voor stijleffect en handig in het donker.

Luchtbevochtiger 6: de SensaHome ZEN300 Aroma diffuser is luchtbevochtiger en aromaverspreider ineen

Ook de SensaHome ZEN300 is zowel als luchtbevochtiger en als aroma verspreider te gebruiken.

 • Bevochtigt de lucht en verspreidt een frisse, ontspannende geur door heel de woning

 • Gezellige sfeer dankzij de kleurrijke ledlampen en het stijlvolle ontwerp

 • Produceert minder dan 30 decibel en is daarmee heerlijk stil

 • Je kunt een timer inschakelen voor 1 uur, 3 uur en 6 uur (je kunt ook continue laten verdampen)

 • Wordt geleverd met afstandsbediening

 • Per 100ml water zijn 5 druppels etherische olie al genoeg

 • Gebruik de diffuser om te bevochtigen en een heerlijk aroma te verspreiden.

Luchtbevochtiger 7: de HappyHaves Aroma Diffuser Arizona 500ml is ideaal voor grote ruimtes

Ook de HappyHaves Aroma Diffuser Arizona voldoet aan alle eisen van het moderne huishouden. Deze diffuser is ideaal voor bevochtiging en voor meditatie, yoga of mindfulness oefening.

 • De luchtbevochtiger is in zijn geheel gemaakt van eco-vriendelijk materiaal

 • Bevordert de gemoedsrust

 • Voorzien van zacht led-licht (ook ’s nachts ideaal)

 • Dankzij de fluisterstille modus kun je deze bevochtiger ook op de slaapkamer kwijt

 • Als het waterreservoir bijna op is, schakelt de diffuser vanzelf uit

 • Ideaal voor droge hoest en droge huid.

Luchtbevochtiger 8: de Pingi Ultrasone luchtbevochtiger 35 m lijkt net een aquarium

Ook de Pingi Ultrasone luchtbevochtiger is van erg fraai design voorzien. Deze heeft wel iets weg van een modern aquarium. Je kunt er een ruimte van maximaal 35 kubieke meter mee bevochtigen.

 • Deze luchtbevochtiger is van ultrasone technologie bevochtigt (een upgrade ten opzichte van traditioneel stoom bevochtigen). Er wordt een fijne nevel geproduceerd zonder dat hierbij veel energie wordt gebruikt. Aan de hand van hoge frequenties trillingen wordt het water verwarmd en verdampt. Geen aanslag op de gasrekening dus

 • Deze ultrasone luchtbevochtiger produceert maximaal 36 decibel en is daarmee gemiddeld luid

 • Het bijvullen van de tank gaat heel eenvoudig (gewoon aan de bovenzijde water bijgieten)

 • De vorm is compact, maar desalniettemin past er liefst zes liter water in de tank

 • Lucht wordt dankzij de slimme sensoren in het apparaat niet over bevochtigd; je kunt zelfs zelf instellen hoe hoog de vochtigheidsgraad moet worden (van 40 tot 90 procent)

 • Het mondstuk is 360 graden draaibaar.

Luchtbevochtiger 9: de House of O’dor moon diffuser heeft het fraaiste (maanvormig) ontwerp

Bekend met de Moon diffuser van House of O’dor (het “huis van de luchtjes”)? Heeft een fraai en maanvormig ontwerp. Je kunt dit stijlvolle ontwerp in zo’n beetje iedere kamer kwijt.

 • De maanlamp is ook als nachtlamp met drie kleuren te gebruiken

 • Je gebruikt deze luchtbevochtiger ook zonder draad

 • Voorzien van gratis geurolie, plus een extra filter

 • Met makkelijke ‘One touch’ bediening

 • Kies er eventueel voor de verlichting te dimmen of kies voor intervalstand.

Luchtbevochtiger 10: de Geurwolkje Original Nimbus 2.0 Diffuser is ook als nachtlampje te gebruiken

Als laatste voegen we de luchtbevochtiger Original Nimbus 2.0 diffuser van het merk met de  frappante naam “Geurwolkje” toe. Je kunt dit grappige ontwerp bevochtiger ook als lampje gebruiken.

 • Heeft een prachtige vorm

 • Gebruik hem als luchtzuiveraar, als luchtbevochtiger en als geurverspreider ineen

 • Geeft licht in liefst zeven verschillende kleuren: red, cyan blue, blue sky blue, purple, soft yellow sfeerlicht en pink

 • Fraai licht houten ontwerp

 • Aan de hand van één knop kun je verschillende intervalstanden inschakelen: 2, 4 of zelfs 9 uur

 • Mét automatische stopfunctie die ervoor zorgt dat de vernevelaar opgaat als ook het water of  de intervaltijd op is

 • Het waterreservoir van de Nimbus 2.0 is van maximale waterstand indicatie voorzien.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-luchtbevochtigers?

Philips heeft een applicatie op de markt gebracht genaamd Philips uGrow. Het is een app waar je alle informatie over je baby kan bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan temperatuur, voeding en slaapritme. Al deze gegevens worden automatisch in de app gezet. Een heel makkelijk applicatie van Philips. Je kunt uGrow koppelen aan de uGrow Babymonitor met een apart camera-app. Dit apparaat verzamelt gegevens over luchtvochtigheid en temperatuur van de kamer en wordt gedeeld met de applicatie. Interessant gegevens voor ouders, maar ook voor Philips. Dat komt omdat Philips namelijk ook luchtbevochtigers verkoopt die je kunt koppelen aan de applicatie.

https://www.consumentenbond.nl/smarthome/philips-ugrow

Dit zegt Radar over dit onderwerp

Nu het buiten steeds kouder wordt, ervaren veel mensen droge lucht in huis, wat kan leiden tot diverse ongemakken zoals droge huid, ogen, en lippen, evenals een droge keel en prikkelhoest. Droge lucht in huis tijdens de winter wordt voornamelijk veroorzaakt door lage luchtvochtigheid, met een ideaal vochtigheidsgraad die tussen 40 à 60 procent ligt. Men suggereert dat het plaatsen van waterbakjes op de verwarming kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, maar benadrukt ook het belang van goede ventilatie en het beperken van de verwarming om een aangenaam binnenklimaat te behouden. Lees het volledige artikel van Radar.

De Philips HU4803/01: de beste luchtbevochtiger volgens Klimaatbeheersinginhuis.nl

Als we er een andere reviewer bij pakken – Klimastbeheersinginhuis.nl – dan zien we dat de Philips Hu4803/01 het beste scoort van alle luchtbevochtigers. Het assortiment van Philips vandaag de dag is zoveel breder dan alleen (achterhaalde) gloeilampen. Zo vind je hier zeer hoogwaardige luchtbevochtigers, die tot 25 kubieke meter ruimte kunnen bevochtigen, lekker stil zijn en van nachtmodus zijn voorzien. In de nachtmodus maakt dit exemplaar weinig geluid.

In conclusie: de beste luchtbevochtiger

We hebben al onze inzichten op het gebied van de beste luchtbevochtiger nu met je gedeeld. Aan de hand van onze tips en aandachtspunten moet het goed mogelijk zijn een weloverwogen keuze luchtbevochtiger te maken. Ook hebben je voorzien van een top 10 lijst.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Luchtbevochtigers: de bronnen

Aan de hand van deze bronnen is dit artikel over luchtbevochtigers tot stand gekomen:

https://www.fonq.nl/koopgids/huishouden/luchtbevochtigers/44/
https://www.klimaatbeheersinginhuis.nl/beste-luchtbevochtiger-top-4-van-dit-moment/.

Succes!