We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste mascara

Niet iedereen kan mascara (goed) verdragen en sommige mensen houden er gewoonweg niet van om hun wimpers te verzwaren. Wie er gevoelig voor is, zal elk laagje mascara dat aangebracht wordt merken en het misschien alleen bij speciale momenten dragen. Dan heb je nog de mensen die het niet opvallend genoeg kan. Zij houden het niet alleen bij mascara, maar gebruiken – naast andere make-up – ook nog de wimperkruller om hun wimpers te accentueren en ogen te laten opvallen.

Onze speurtocht naar de perfecte mascara

Niet alle dames in ons bedrijf dragen mascara. Ik heb een rondje gedaan en het valt mij op dat een aantal bewust voor een meer naturellook kiest. Met alleen een beetje rouge op de wangen en wat lippenbalsem zijn deze dames ’s ochtends snel klaar. De focus ligt bij hen meer op het goed verzorgen van de huid in gezicht en hals, zodat deze straalt en verder eigenlijk weinig nodig heeft.

Daartegenover staat een groep vrouwen die wel graag wat meer make-up draagt. Ze werken graag wat vlekjes in het gezicht weg, dragen wat fellere lippenstift en willen dat hun ogen de aandacht trekken. Bij hen is mascara een essentieel onderdeel van de make-up en een van de laatste items die ze weg zouden laten als er minder tijd ’s ochtends was. Voor deze groep gingen we op zoek naar de betere mascara’s van dit moment.

Snel overzicht: Deze mascara’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene mascaraEstée Lauder – Sumptuous Extreme Mascara: We zijn echt onder de indruk van de kwaliteit van deze mascara. De traditionele borstel met rechte borstelharen zorgt voor een grondige coating van elke wimper. Vooral als je iemand bent die graag meerdere lagen mascara aanbrengt, is dit een uitstekende keuze. We adviseren wel om de mascara de tijd te geven om te drogen, om ongewenste vegen te voorkomen. >> Check laagste prijs
Beste premium mascaraChanel – Le Volume de Chanel Mascara – Waterproof: Voor diegenen die een natuurlijke oogopslag prefereren, raden we deze Chanel mascara aan. We waarderen hoe het de natuurlijke vorm van de wimpers benadrukt zonder ze te overdreven te maken. Bovendien blijft het de hele dag comfortabel zitten zonder dat de wimpers aan elkaar plakken. De prijs kan wat aan de hoge kant zijn, maar wij vinden de kwaliteit het waard. >> Check laagste prijs
Beste prijs-kwaliteitverhouding:Bourjois – Twist Up the Volume Mascara: Deze mascara van Bourjois heeft ons positief verrast met zijn echte zwarte kleur. De ’twist’ in de borstel maakt het gemakkelijk om zowel de basis als de uiteinden van de wimpers te bedekken voor een opvallende oogopslag. We vinden het wel iets minder handig dat de houder wat korter is, maar gezien de prijs en de kwaliteit, vinden wij dit een topkeuze. >> Check laagste prijs

Onze beste mascara: dit is hem dan

De reclames van L’Oréal en Maybelline blijven je misschien het beste bij, maar de Liner Effect Mascara van Bourjois scoort als beste. Het is een mascara met een dun borsteltje met fijne haren en hiermee strijk je prettig langs je wimpers omhoog. Voor wat betreft de prijs valt Bourjois met haar mascara ergens tussen de duurdere merken (van rond de 30 euro) en de goedkopere merken (van nog geen 10 euro).

Wie zijn wij om mascara’s te reviewen?

Je hebt producten die de innerlijke mens verrijken of beïnvloeden en producten die het uiterlijk van de mens verfraaien. Een goede mascara kan je net iets meer laten opvallen als wanneer je deze niet op had gedaan. Je blik trekt als het ware automatisch de aandacht en laat hiermee je hele verschijning opvallen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat de beste mascara niet alleen je uiterlijk laat stralen, maar ook je zelfvertrouwen positief beïnvloedt. Daar doen we het voor.

Waarom opletten bij het selecteren van mascara?

Als je de merken in reclames moet geloven, kun je niet zonder mascara en kan het ook geen kwaad. Dat is echter helaas niet het geval, want mensen die een bril of lenzen dragen – of gewoon wat gevoeligere ogen hebben – weten dat mascara ook kan irriteren. Daarnaast is het bij mensen die een bril dragen nog zo dat hun ogen – afhankelijk van de sterkte van de brilglazen – al groter lijken. Draag je dan dikke mascara of klontert deze aan je wimpers, dan ziet dit er minder fraai uit.

Met of zonder mascara; wat maakt het uit?

Het grappige waar wij achter gekomen zijn, is dat eigenlijk ook best veel mannen hun wimpers behandelen om hun ogen op te laten vallen. Het gaat soms om een serum om vollere wimpers te krijgen, maar het gaat ook wel eens om zwarte mascara die niet te aanwezig is, maar wel net genoeg vorm geeft aan de wimpers om de ogen iets meer detail te geven. Als verzorgingsproduct en make-up wordt mascara dus door steeds meer mensen aangebracht om te accentueren.

Wat beloven de merken die mascara produceren?

Grofweg zijn dit de effecten die mascaramerken beloven: je wimpers langer laten lijken, je wimpers voller laten lijken, of je wimpers wat meer laten krullen. Het kan ook nog om een combinatie van deze effecten zijn, zoals vollere en langere wimpers met mascara krijgen. Daarnaast is er een aparte markt voor mensen die gevoelige ogen hebben en deze mascara’s zijn van te voren uitvoerig getest, zodat ze als mascara dat label ook mogen dragen. Als laatste zijn er waterproof mascara’s.

De criteria waar we mascara’s op beoordelen

Waar het ons bij mascara’s om gaat, zijn de volgende onderdelen:

 • Kleur – het merendeel is tegenwoordig zwart, terwijl er ook kleuren als donkerblauw en donkergroen zijn. (of mascara met glitters voor feestelijke momenten)
 • Borsteltje – sommige mascara’s hebben een enkel borsteltje, terwijl anderen een dubbele borstel in de houder hebben.
 • Vorm van borstel – de borstel is recht of juist gevormd naar de lijn van je wimpers, zodat de aanzet makkelijker te doen is.
 • Lengte van de haren en soort haren op de borstel – sommige borstels hebben maar korte, stevige haren (soms zelfs rubber dat lekker stug is) en andere borstels hebben veel en langere haren die meebewegen met de haren van je wimpers.
 • Effect – krullen, verlengen, volume creëren of een combinatie van effecten
 • Seizoen of activiteit – wedstrijdzwemmers of mensen die ook in de herfst en winter op de fiets naar hun werk gaan, dragen graag waterproof mascara.

Hoe we mascara getest hebben: onze testuitkomst

Het testteam was in dit geval niet moeilijk om samen te stellen. Ons eigen personeel stond te popelen om te kijken of er een betere mascara te krijgen is dan op dit moment in hun eigen badkamer in de lade met make-up lag. Producten als mascara zijn ter verzorging van het lichaam en net als deodorant of de tandenborstel, zou je deze beter niet delen met anderen. We hebben daarom een heel pakket aan mascara’s aangeschaft in overleg met het testteam.

De top 10 met beste mascara’s

1. Bourjois – Liner Effect Mascara

Soms is eenvoud in het borsteltje het beste dat je kunt krijgen voor de uitstraling van je wimpers.

Pluspunten:

 • Met de korte kant begin je zo dicht mogelijk bij de plek waar je wimpers starten en dit geeft het effect van een eyeliner (vandaar ook de naam van deze mascara). Met de langere kant van de borstel breng je vervolgens je wimpers in model.
 • De mascara blijft niet aan je wimpers plakken en klontert niet.

Minpunten:

 • Deze mascara kun je beter niet in de regen dragen, want dan loopt hij uit.

2. Lancôme – Définicils Mascara

Het borsteltje bij de mascara van Lancôme ziet eruit als een traditionele borstel.

Pluspunten:

 • De wimperharen nemen voldoende mascara op om ze te spreiden.
 • Hij werkt verlengend op de wimpers, maar brengt tegelijkertijd ook extra volume aan en dat is wat veel mensen als prettig ervaren.

Minpunten:

 • Het is een van de duurdere merken in deze top 10. Koop je deze en ken je hem nog niet? Dan is het veel geld als hij niet bevalt.

3. Estée Lauder – Sumptuous Extreme Mascara

Ook deze mascara heeft in de houder een traditionele borstel met rechte borstelharen.

Pluspunten:

 • De vele borstelharen zorgen ervoor dat je wimpers goed gecoat worden.
 • Dit is een van de betere mascara’s als jij iemand bent die graag meerdere lagen op de wimpers aanbrengt.

Minpunten:

 • Deze mascara heeft flink wat tijd nodig om te drogen en als je niet vaak mascara opdoet of weinig tijd hebt, kan dit niet de ideale mascara zijn. Knipper je te snel met je ogen, dan moet je opnieuw met je make-up beginnen.

4. Chanel – Le Volume de Chanel Mascara – Waterproof

De mascara zorgt voor een natuurlijke look bij je wimpers.

Pluspunten:

 • Het benadrukt de eigen vorm van je wimpers, zonder deze heel nadrukkelijk te vervormen waardoor ze te veel op zullen vallen.
 • De mascara blijft gedurende de hele dag prettig zitten en zorgt ervoor dat de wimpers niet samen plakken.

Minpunten:

 • De mascara’s van Chanel vallen in een hogere prijsklasse en dat houdt in dat de Le Volume de Chanel niet in ieders budget valt.

5. Bourjois – Twist Up the Volume Mascara

De tweede mascara van Bourjois zorgt voor extra volume voor een spectaculaire oogopslag.

Pluspunten:

 • Zelfs als er ‘zwart’ op de verpakking van de mascara staat, kan deze toch donkergrijs of een beetje mat uitvallen. Dat heb je bij deze mascara van Bourjois zeker niet. Het is echt een zwarte kleur.
 • De ‘twist’ in de naam verwijst naar hetzelfde effect als die die de nummer 1 in onze top 10 heeft. Het korte deel gebruik je het dichtst bij de huid van je oog, terwijl het langste deel van het borsteltje voor de rest van de wimpers gebruikt wordt.

Minpunten:

 • De houder (het deel dat je tussen de vingers houdt) is minder lang en is daardoor onhandiger bij het vasthouden.

6. L’Oréal Paris – Unlimited Mascara

De borstel bij deze mascara loopt taps toe naar het einde. Het gaat van breed naar smaller.

Pluspunten:

 • Deze mascara is ideaal voor wie als effect langere wimpers wil krijgen. Een normale mascara accentueert alleen je wimpers zelf, terwijl de Unlimited echt lengte toe lijkt te voegen door wimpers op natuurlijke wijze samen te pakken.

Minpunten:

 • Het borsteltje heeft halverwege de houder een knikmechanisme, waardoor je prettiger bij alle delen van de wimpers kunt komen. Dit is echter niet standaard en voor de meesten even wennen bij het gebruik.

7. Clinique – High Impact Mascara – Waterproof

Clinique heeft een rechte houder en een rechttoe rechtaan borsteltje aan het einde van de houder.

Pluspunten:

 • Door de vorm van de houder is deze mascara prettig in de hand te houden en makkelijk aan te brengen.
 • Er zitten geen bestanddelen in deze mascara die ogen kunnen irriteren en vooral mensen met gevoelige ogen kunnen deze mascara dan ook waarderen.

Minpunten:

 • Clinique is ook een duurder merk als het om verzorgingsproducten aankomt. Als je echter weinig budget hebt en moet kiezen, zouden wij eerder de mascara kiezen dan bijvoorbeeld oogschaduw of eyeliner.

8. L’Oréal Paris – Mega Volume Miss Baby Roll Mascara

Nu komen we bij de mascara’s met aparte vormen bij het borsteltje. Deze heeft een twist die van de houder naar het einde toeloopt.

Pluspunten:

 • Het is een van de goedkoopste mascara’s in dit overzicht.
 • De twist zorgt voor meer krul in je wimpers en daardoor trekken ze meer aandacht dan bij rechte wimpers.

Minpunten:

 • Het is geen waterproof mascara die je in elk seizoen prettig kunt dragen.
 • Door het krullend effect moet je je wimpers wel de kans geven om even te drogen, want anders zit de mascara onder en boven je ogen.

9. Maybelline – Colossal Big Shot Mascara – Waterproof

Deze mascara van Maybelline heeft een dikkere borstel.

Pluspunten:

 • Colossal Big Shot kan in weer en wind gebruikt worden, want hij vlekt niet en loopt niet uit bij een spatje regen.
 • Voor opvallende wimpers is het bij deze mascara niet nodig om meerdere laagjes aan te brengen. Een keer aanbrengen geeft voldoende effect.
 • Het is een van de goedkoopste mascara’s en daardoor voor iedereen te betalen.

Minpunten:

 • Waarom er zo’n aparte vorm tussen de houder en het borsteltje zit snappen we niet helemaal. Volgens ons heeft het geen enkel effect op het aanbrengen van de mascara.

10. L’Oréal Paris – Double Extension Mascara – Waterproof

De mascara wijkt af van alle anderen, doordat het twee borsteltjes heeft. Aan beide uiteinden zit dus een borsteltje.

Pluspunten:

 • Het ene borsteltje is er om je wimpers te verzorgen. Je gebruikt deze kant voordat je de zwarte mascara eroverheen aanbrengt.
 • Het tweede borsteltje zorgt echt voor het dramatische effect.
 • Voor een dubbel effect vinden wij deze mascara heel betaalbaar.
 • De mascara is ook nog eens waterproof.

Minpunten:

 • Het lastige bij deze mascara is dat je niet weet hoe oud hij is op het moment dat je hem koopt. Het lijkt erop dat de kwaliteit van een borstel die in de winkel al eens uit de houder is gehaald daarna snel achteruit gaat. Ook bij online kopen weet je niet wanneer de mascara geproduceerd is, hoe lang hij al in het magazijn ligt en of de dop al eens van de houder is gedraaid.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste mascara?

Het is mogelijk om met ultrasone geluidsgolven allerlei vlekken te verwijderen. Dat klinkt interessant en dat is het ook. De Consumentenbond testte een vlekkenpen uit. Zo knoeide ze producten zoals mascara, jam, lippenstift en sinaasappelvlekken op een t-shirt. De vlekken werden een half uur gedroogd voordat het werd behandeld met de pen. Ook werden de vlekken behandeld met gewone vlekkenmiddel. Na het behandelen werd het t-shirt op een normaal programma gewassen. Resultaat: beide producten verwijderden de vlekken. Lippenstift bleef zitten, maar met de vlekkenpen werd de vlek beter verwijderd.

https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/aeg-vlekverwijderaar

Dit zegt Radar over Veilig Gebruik van Oogmake-up

Radar onderstreept het belang van hygiënisch en zorgvuldig gebruik van oogmake-up, zoals mascara, om irritaties of infecties te voorkomen. De Nederlandse Cosmetica Vereniging adviseert consumenten om producten niet langer dan de aangegeven houdbaarheidsperiode te gebruiken, meestal niet meer dan 3 maanden na opening. Het toevoegen van water aan uitdrogende mascara of het pompen van het borsteltje wordt afgeraden vanwege het risico op bacteriële en schimmelgroei. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over wat voor Mascara’s het beste zijn?

BNNVARA’s Kassa voerde een test uit met tien verschillende volumemascara’s om te bepalen welke het beste is in termen van volume en samenstelling. De test toonde aan dat de ingrediënten van de mascara’s sterk op elkaar lijken, ongeacht het merk, en dat de samenstelling meestal bestaat uit water, wax, parafine, en polymeren die zorgen voor het volume-effect. Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Dr. Jetske Ultee benadrukte dat sommige mascara’s moeilijker te verwijderen zijn vanwege hun hogere olie- en waxgehalte. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Doorgelicht

Doorgelicht heeft een top 7 samengesteld met de beste mascara’s en bij elk van de zeven mascara’s zijn alle voor- en nadelen benoemd. Ze hebben de zeven mascara’s echter welk gecategoriseerd. Zo vind je de beste mascara als het gaat om prijs en kwaliteit, maar ook de goedkoopste goede mascara, de beste mascara die tegen water kan en mascara’s voor korte of juist lange wimpers.

De merken die bij ons niet in de top 10 voorkomen, zijn: Essence, Catrice en La Roche-Posay. Dit laatste merk is bedoeld voor mensen die vaker last hebben van gevoelige ogen en toch mascara willen dragen. Ook mensen die in plaats van de bril graag lenzen dragen, kunnen bij La Roche-Posay terecht voor fijne mascara.

Ontdek Ook Onze Aanbevelingen en Adviezen

Conclusie

Het uitkiezen van een nieuwe mascara is niet zo makkelijk. Het liefste blijf je bij je vertrouwde mascara, omdat je weet dat deze fijn draagt. Merken vinden echter altijd weer nieuwe mascara’s met hippe namen uit, want het blijkt dat mensen graag iets nieuws uitproberen om te kijken of dit hetzelfde of nog beter presteert. Het kan slim zijn om – wanneer je echt een superfijne mascara hebt – deze wat meer tegelijk te kopen en een aantal dicht in je lade te bewaren voor later.