We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Beste massageapparaten voor stimulatie of ontspanning van het lichaam

Je zou het misschien niet denken, maar een massageapparaat kan echt een goede toevoeging aan je spullen zijn. Denk maar eens aan sporters die wel eens spierpijn hebben en met een massageapparaat de gekwelde spier weer kunnen laten ontspannen. Ook kan het mensen met andere klachten helpen, bijvoorbeeld een stijve nek met warmte en een zachte massage door een apparaat behandelen. In deze review lees je over de beste massageapparaten van dit moment.

Zoeken naar het perfecte massageapparaat – dit ging eraan vooraf

Ik had al een tijdje last van stress en dat kwam er op verschillende plekken in het lichaam uit. Het maffe is alleen dat je in eerste instantie geneigd bent alleen de uiting te zien en die te willen bestrijden. Ik had steeds vaker hoofdpijn en had dan ook een grote voorraad hoofdpijntabletten ingeslagen.

Toen ik ging nadenken waar mijn hoofdpijn vandaan kwam, bleek het om mijn werkplek te gaan. We hadden op de redactie een tijdje terug nieuw bureaumeubilair geplaatst en hierbij was nog niet alles goed afgesteld. Stoel, bureau, computerscherm was niet op elkaar en mijn lijf afgestemd en daardoor kreeg ik een zere nek en bovenrug. Behalve het instellen van mijn werkplek, ben ik toen gaan zoeken naar mogelijkheden om de stress uit het lijf te halen. Ik kwam ook uit bij massageapparaten.

Snel overzicht: Deze massageapparaten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste veelzijdige massageapparaatInvitalis Benelux – Vitaly Med Flexi: Dit massageapparaat biedt warmte gecombineerd met massage, ideaal voor verschillende lichaamsdelen. Door de lussen aan het uiteinde blijft het masserende deel precies op de gewenste plek. Bovendien vinden we het handig dat je de warmte naar wens kunt in- of uitschakelen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor intensieve massageMusclePro – massagepistool: Met 8 verschillende opzetstukken kan dit massagepistool specifieke lichaamsdelen gericht behandelen. De verschillende snelheidsniveaus maken het mogelijk om zones zowel zacht als intensief te masseren. We waarderen vooral hoe licht en handzaam het is, hoewel we aanraden om het door iemand anders te laten gebruiken voor de beste ervaring. >> Check laagste prijs
Meeste opzetstukken voor specifieke doelenFitAge – massagepistool: Dit model onderscheidt zich door de 15 verschillende opzetstukken. We vinden het een geweldige keuze voor degenen die graag verschillende soorten massages willen ervaren zonder naar een professionele masseur te gaan. De ingebouwde timer zorgt ervoor dat je elke zone even lang masseert zonder de tijd in de gaten te houden. En het beste? Het maakt de spieren echt los. >> Check laagste prijs

Waarom zoveel verschillende soorten massageapparaten reviewen?

Na mijn klachten vroegen we ons op de redactie af welke middelen nou het beste zouden werken. Je weet namelijk niet altijd waar stress zich in het lichaam als eerste nestelt. Misschien voel je helemaal niet dat je nek niet losjes is, maar zet je er een massageapparaat op, dan merk je ineens verschil. We besloten daarom om het heel breed aan te pakken en gewoon het effect van elk massageapparaat te ervaren.

Waarom je altijd wakker moet blijven bij de aanschaffase

De fabrikant doet zijn best om alle features van massageapparaten in de schijnwerpers te zetten, maar dat betekent niet dat al die functies voor jou ook van belang zijn. Een apparaat met 1 goede werking, maar zonder extra opzetstukken kan bijvoorbeeld meer doen dan een ander apparaat met meerdere standen en opzetvormen. Ook moet je letten op hoe het apparaat werkt. Heb je batterijen nodig? Kan je het tussentijds opladen of moet het continu aan de stroom voor functioneren?

Een massageapparaat of een professionele massage – we zijn niet meteen enthousiast

Als je een goede, vaste masseur hebt waar je snel bij terecht kunt wanneer je klachten hebt, heeft dit misschien jouw voorkeur. Je hebt dan ook een goed gevulde beurs nodig, want een uur massage kost al gauw tegen de 100 euro. Wij denken dat een massageapparaat nooit hetzelfde effect als een deskundig masseur kan hebben, maar het is ons wel opgevallen dat je zelf met een apparaat verschil kunt voelen. Het hoeft dus niet het een of het ander te zijn, het kan ook allebei.

Waar staat de producent van massageapparaten voor en kan dit wel?

De grootste twijfels die wij voor de test hadden, was de levensduur van de massagepistolen. We hadden het idee dat de pulserende werking wel eens snel kapot zou kunnen gaan en dan ben je bijna 100 euro kwijt en heb je na een korte periode een defect apparaat thuis liggen. Fabrikanten kunnen wat de levensduur betreft niet altijd een reële termijn geven. Wel kun je natuurlijk opletten hoeveel garantie je krijgt en op welke onderdelen dat is.

De criteria waar we massageapparaten op beoordelen

Bij een grote diversiteit aan massageapparaten gaat het ons om het volgende:

 • Soort apparaat – voor welk lichaamsdeel (of lichaamsdelen) is het geschikt?
 • Werking – op stroom of andere energiebron? (en zit er bij stroom een snoer bij dat lang genoeg is?) Moet je het apparaat in de hand houden en druk uitoefenen of bevestig je het en laat je het dan zelfstandig werken?
 • Functies – hoeveel standen heeft het? Kan het verschillende massages uitvoeren?
 • Extra toepassingen – kan het warmte afgeven of verschillende soorten bewegingen maken? (kloppen, draaien, aantal effecten per minuut)

Verschillende massageapparaten getest – dit is de aanpak en uitkomst

Verschillende klachten, verschillende apparaten, ook bij massages. En dat leidde ertoe dat we een hele reeks massageapparaten van heel veel verschillende merken hebben laten leveren. We keken niet alleen naar de prijs, maar vooral ook naar de toepassingen van het massageapparaat. We hebben ook gelet op de huidige trends en of die wel waargemaakt worden als het om hun populariteit en effect gaat. Het was een interessante test die ook veel lol heeft opgeleverd.

De top 10 met beste massageapparaten

1. Invitalis Benelux – Vitaly Med Flexi massagegordel voor rug, nek en benen

Dit is een band die je om een lichaamsdeel heen wikkelt die warmte afgeeft.

Pluspunten:

 • Het is geschikt voor meerdere delen van je lijf.
 • Door de lussen aan het einde van de band houd je het masserende deel op de voor jou juiste plek.
 • De warmte kan aan- en uitgezet worden, afhankelijk van wat je met de pijnlijke plek wilt doen. (Zit er ergens een ontsteking en wil je verlichting van de pijn, dan is koelen vaak beter dan verwarmen. De massage kan wel prettig aanvoelen.)

Minpunten:

 • Het is het duurste massageapparaat in deze top 10.

2. MusclePro – massagepistool met 8 opzetstukken

De opzetstukken zijn voor bepaalde lichaamsdelen bedoeld.

Pluspunten:

 • Je hebt verschillende snelheidsniveaus om een plek milder of intensiever te behandelen.
 • De pulsering van het massagepistool kan diepliggende spierproblemen aanpakken.
 • Het is een licht model massageapparaat dat prettig in de hand ligt.

Minpunten:

 • Het is niet altijd fijn om dit apparaat zelf te gebruiken. Wij hebben gemerkt dat het beter is om iemand anders het apparaat in handen te geven en het op jou te laten gebruiken. (met wat feedback over te hard/te zacht, ander opzetstuk, et cetera)

3. FitAge – massagepistool met 15 opzetstukken

Dit apparaat heeft meer opzetstukken om verschillende doelen te behalen.

Pluspunten:

 • Je hoeft niet meer naar een masseur voor een behandeling met een massagepistool.
 • Het apparaat is betaalbaar.
 • Je kunt de timer instellen om de behandeling van elke plek even lang te laten duren. Je hoeft dan geen tijd bij te houden op je horloge.
 • Het helpt de spieren echt losser te maken.

Minpunten:

 • Er waren geen andere minpunten dan bij het vorige massagepistool.

4. LifeGoods – apparaat voor voetmassage met 18 Shiatsu massagepunten – infrarood

Dit apparaat lijkt alleen voor de voeten, maar kan op meer plekken gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Je voelt vanzelf waar de massagepunten het beste geplaatst kunnen worden, maar het kan dus ook bij onder- en bovenbenen gelegd worden of tussen je rug en de stoel. Het effect is er.
 • Er zit een hoes bij voor als je het apparaat wel voor je voeten gebruikt.

Minpunten:

 • Het apparaat moet aan de stroom hangen om het te kunnen gebruiken. Wij vonden dit geen onoverkomelijk iets, maar sommige mensen hebben liever iets dan tussentijds opgeladen wordt en dan los gebruikt kan worden.

5. Northwall – massagepistool Gun Pro met 5 opzetstukken

Het derde massagepistool is van Northwall en deze heeft veel minder opzetstukken dan de anderen in deze top 10.

Pluspunten:

 • Er zit een stevig koffertje bij voor pistool en opzetstukken.
 • Het gaat – ondanks dat het om minder opzetstukken gaat – wel om de belangrijkste effecten.
 • De handgreep is stevig vast te pakken.
 • Er zijn verschillende snelheden in te stellen.

Minpunten:

 • Het grootste struikelblok bij dit apparaat was de hoeveelheid tijd dat je het aaneengesloten kunt gebruiken.

6. Topylife – massagepistool met 9 opzetstukken en 2 massageballen

Het volgende massagepistool heeft verschillende soorten attributen.

Pluspunten:

 • Het display geeft duidelijk aan hoeveel energie het apparaat nog heeft om door te kunnen gaan met de behandeling.
 • Het apparaat maakt niet zo veel herrie als sommige andere massagepistolen.
 • Het apparaat gaat lekker lang mee en hoeft niet na elke massage weer opgeladen te worden.

Minpunten:

 • Wij hebben op de redactie geen verbeterpunten voor dit massageapparaat, al is dit wel de duurste van alle massagepistolen.

7. Athena – vacuüm cups, borstel en massageapparaat tegen cellulitis

Wil jij nou eindelijk wel eens van je cellulitis af? Dan kan dit massageapparaat je helpen.

Pluspunten:

 • Je krijgt twee verschillende tools: een massageborstel om de huid en de daaronder liggende lagen te activeren en drie maten cups om de huid te stimuleren door middel van zuigkracht.
 • Professionele masseurs gebruiken ook cups om een dieper effect te bereiken.
 • De borstel is handig zelf te gebruiken en kan op meerdere plekken op het lichaam effect hebben.
 • Het is de goedkoopste aanschaf van deze top 10.

Minpunten:

 • Het is geen apparaat in de zin van dat het uit zichzelf iets doet. Je moet wel zelf de aansturing geven om de cups over het lichaam te verplaatsen en druk zetten op de plekken die je wilt behandelen met de borstel.

8. LifeGoods – Shiatsu massageapparaat (met warmte) voor rug en nek

Dit apparaat gebruikt warmte en massage om de spieren in de nek en boven aan de rug te ontspannen en stimuleren.

Pluspunten:

 • Het is geen duur apparaat en we voelen wel effect. De nek voelt soepeler en de warmte dringt diep in de huid.
 • Met de riem kun je het apparaat bijvoorbeeld ook onder aan de rug plaatsen om daar de masserende bewegingen te voelen.

Minpunten:

 • Volgens de handleiding kun je het ook voor armen of bovenbenen gebruiken, maar dat vonden wij niet handig, aangezien je dan zelf actief met het apparaat bezig moet zijn. Bij de nek en rug heb je dan niet (of onder je voeten of kuiten).
 • Dit apparaat werkt met een stroomkabel en dan moet je ervoor zorgen dat je bij de plek waar je het apparaat wilt gebruiken ook een stopcontact in de buurt hebt.

9. Medisana – apparaat voor klopmassage met 4 opzetstukken – niet draadloos

Dit is een flink apparaat dat door middel van kloppen en pulseren verlichting voor de spieren brengt.

Pluspunten:

 • We vonden alleen de massage al fijn, maar de warmte die het apparaat produceert doet een pijnlijke plek ook goed.

Minpunten:

 • Het is wel een flink apparaat om in de hand te houden. Niet alleen het formaat, maar ook het gewicht (1,5 kilo) is best wat. Soms heb je daarom hulp van een ander nodig om de behandeling effectief te laten zijn.

10. Maicura – massagepistool met 6 opzetstukken

Het laatste massageapparaat in deze top 10 is weer een massagepistool.

Pluspunten:

 • Dit is een van de rustigere apparaten in het gebruik.
 • Je krijgt het apparaat ook in het blauw (mocht dit je lievelingskleur zijn).
 • Het display geeft aan hoeveel procent er nog over is, zodat je op tijd kunt opladen.

Minpunten:

 • Er is wel verschil in geluid bij de intensiteit van het pulseren, maar dat is verklaarbaar en daardoor minder irritant.

Beste uit de test volgens Kassa, Kieskeurig, Radar en Consumentenbond

De Ontspanwijzer geeft veel meer mogelijkheden bij het masseren van diverse lichaamsdelen. Het geeft ook meerdere doelen en acties van apparaten aan waar je uit kunt kiezen. Bij Kieskeurig tref je veelal dezelfde massageapparaten aan als in onze top 10, al heb je wel meer keuze.

De Consumentenbond,en Kassahebben helaas geen tests uitgevoerd om te bepalen welke massageapparaten (en merken) het beste zijn voor thuisgebruik. Wel staan er diverse vragen over het terugsturen van massageapparaten en hoe een leverancier hierop reageert. De Consumenten geeft verder artikelen over wanneer massage een geschikte therapie kan zijn.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Dit zegt Radar+ over Massagepistolen

Radar+ onderzoekt de opkomende trend van massagepistolen, die populair zijn bij fysiotherapeuten, fitnessliefhebbers, thuiswerkers en zelfs bankplakkers. Deze apparaten zijn relatief nieuw en zijn binnen twee jaar enorm populair geworden. Een massagepistool werkt met een snel bewegende rubberen bol die het bindweefsel rond de spieren versoepelt en de spierspanning vermindert. Dit signaal van ontspanning wordt ook naar de hersenen gestuurd. Massagepistolen zijn niet alleen nuttig voor en na het sporten om spierverzuring te voorkomen, maar ook voor revalidatie, het verbeteren van de bloedcirculatie of simpelweg voor ontspanning. Door hun snelle vibratie verhogen ze de zuurstoftoevoer naar het bloed, wat helpt bij herstel en mobiliteit van de spieren. Lees het volledige artikel van Radar+ voor een uitgebreide bespreking over massagepistolen.

Doe nu dit als je zover bent om te investeren in een massageapparaat

Kijk vooral naar het lichaamsdeel dat je wilt behandelen en het doel dat je wilt bereiken. Moet het apparaat kunnen verwarmen, harder of juist zachter behandelen, wil je het vast kunnen houden of net niet? Het zijn allemaal vragen die je keuze voor een massageapparaat bepalen. Je budget doet de rest.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Massageapparaten zijn gelukkig niet meer zo duur als vroeger en er zijn ook steeds meer fabrikanten die ze op de markt brengen. Hierdoor is er volop keuze en dat maakt het wat ons betreft vooral lastiger om te kiezen.