We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste merken Vitamine D

Veel vitaminen zijn gewoon bij de drogist of supermarkt zonder recept te koop. Het lijkt daarom dat vitaminen geen kwaad kunnen doen in het lichaam en een recept van de huisarts dus niet nodig is. Toch kan het gebeuren dat je zonder je er bewust van te zijn, te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. Bij vitamine D die je als supplement neemt, is dit risico er helaas altijd. De enige die namelijk niet voor te veel vitamine D in het lichaam kan zorgen, is de zon.

Woord vooraf: wij geven géén aanbevelingen en gezondheidsadvies

Alle uitingen van Verbruikwijzer.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van vitamine D. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Verbruikwijzer.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn rondom vitamine D en kunnen op geen enkele wijze als gezondheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking voor je iets aanschaft of inneemt – en neem geen blind advies aan van het internet.

Zoeken naar het perfecte merk Vitamine D

Als je nu weet dat alleen de zon geen kwaad kan als je het over de maximale hoeveelheid vitamine D hebt die goed voor het menselijk lichaam is, dan ga je natuurlijk wel nog een keer nadenken over de merken die te koop zijn. Je wilt uitzoeken hoeveel er aan vitamine D in elk merk zit en pas dan kun je een goede vergelijking maken. De merken die afvallen hebben te veel of juist te weinig vitamine D. Bij de merken die overblijven kun je gaan kijken naar de vorm en de prijs die beschikbaar is.

Snel overzicht: Deze Vitamine D raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor seniorenSupradyn – SupraD Forte: Met 20 microgram is deze variant ideaal voor mensen boven de 70 jaar. Wat ons aanspreekt is dat zowel mannen als vrouwen boven deze leeftijd er profijt van kunnen hebben. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het geen vervanging is voor een gebalanceerd dieet en voldoende vochtinname. >> Check laagste prijs
Beste voor jonge baby’sDagravit – Kids Vitamine K + D: Deze vitamine olie is een blend van twee essentiële vitaminen en is speciaal geformuleerd voor baby’s van 0 tot 3 maanden. We waarderen het dat deze olie inspeelt op de behoefte van pasgeboren baby’s, die nog niet voldoende van deze vitamines zelf kunnen aanmaken. Wel twijfelen we of de toegevoegde fruitsmaak echt een verschil maakt voor zo’n jonge leeftijd. >> Check laagste prijs
Beste smelttabletten voor zwangere vrouwenDavitamon – Foliumzuur met extra Vitamine D3: Deze smelttabletten zijn speciaal geformuleerd voor volwassen vrouwen, in het bijzonder voor diegenen die al zwanger zijn of dit willen worden. Wat we vooral aantrekkelijk vinden, is het gemak van de smelttablet. Je hoeft het alleen maar op je tong te leggen. >> Check laagste prijs

Ons topproduct: dit is het beste merk

SupraD Forte bevat 20 microgram vitamine D. Volgens de verpakking helpt het om sterke botten en spieren te houden. SupraD Forte is een product van het Bayer concern en het komt als beste uit de test voor de leeftijdsgroep boven de 70 jaar. Het is wel goed om deze hoeveelheid microgrammen te onthouden bij de leeftijd, want als je jonger dan 70 jaar bent, heb je dus geen 20 microgram nodig, maar de helft.

Waarom reviewen wij Vitamine D merken?

Juist omdat er zoveel verschil in het aantal microgrammen in de verschillende merken verwerkt zit, vinden wij het belangrijk om aan een stukje voorlichting te doen. Wij vinden het te makkelijk om te zeggen: “Slik dit maar, het kan geen kwaad en alles wat je toevallig te veel slikt, plas je toch weer uit.” Zo werkt het dus blijkbaar niet en daarvoor hoef je niet heel diep te graven. Even opzoeken wat wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is en wat wettelijk mag, levert voldoende informatie op.

Waarom kritisch blijven bij de aankoop van vitaminen?

Over die wettelijke hoeveelheid die de Warenwet als maximale grens stelt, willen we het toch nog even hebben. Wij snappen eigenlijk niet zo goed waarom er 75 microgram als bovengrens gesteld wordt, als vanaf 50 microgram als schade aan het lichaam kan toebrengen. Je moet als consument die denkt profijt te hebben van een potje met vitamine D donders goed opletten wat je koopt en slikt. Niet alle merken geven deze informatie duidelijk weer op hun etiket. Opletten geblazen dus.

Merk Vitamine D is toch niet echt nodig?

Het voordeel van een groot en bekend merk kiezen, is dat er veel meer aan onderzoek wordt gedaan voordat iets aan het grote publiek aangeboden wordt. Het gaat immers om het verkopen van middelen waarmee je als producent beweert dat het voordelen voor de gezondheid oplevert. Dan mag er van het tegenovergestelde zeker geen sprake zijn. Het betekent overigens niet automatisch dat een onbekend merk een slecht product heeft. Het kan beide kanten opgaan.

Wat beloven de verschillende merken van vitaminen?

De grotere en bekendere merken herken je direct aan hun verpakking. Supradyn heeft bijvoorbeeld altijd gele doosjes of etiketten en ze variëren af en toe aan de onderzijde van de verpakking met rood, blauw of oranje. Davitamon herken je weer aan de felle rode stip boven de letter i. De bekende merken geven op de voorzijde aan waar de vitamine goed voor is en hoeveel er van de vitamine in het product verwerkt zit. Er staat ook duidelijk vermeld voor welke leeftijd het wel en niet geschikt is.

De enige beloften die ze wel mogen maken

Er zijn bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit 9 officieel goedgekeurde claims over vitamine D, waaronder 2 kinderclaims (zie 8 en 9):

  1. normaal calciumgehalte in het bloed.
  2. instandhouding van normale botten.
  3. normale opname/ het normale gebruik van calcium en fosfor.
  4. speelt een rol in het celdelingsproces.
  5. normale werking van het immuunsysteem.
  6. draagt bij tot de instandhouding van normale tanden.
  7. draagt bij tot een normale werking van de spieren.
  8. nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen.
  9. draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.

Let op: het supplement moet voor het kunnen gebruiken van deze claims wel minstens 10 microgram vitamine D bevatten. Er is ook een ziekteriscoreductie claim toelaten: Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Let op: het supplement moet dan minstens 15 microgram Vitamine D per dagelijkse portie bevatten. 
(Bron: keuringsraad.nl)

De criteria waar we Vitamine D merken op beoordelen

In onze review nemen we niet zomaar elk potje met vitamine D op. We hebben gelet op de volgende criteria:

  • Welke soort vitamine D betreft het?
  • Hoeveel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit erin?
  • Welke vorm heeft de vitamine? (vloeibaar, vast met harde of zachte buitenkant)
  • Is het etiket eerlijk over de werking en voor welke leeftijd het product geschikt is?
  • Is er nog iets bijzonders aan de smaak? (vooral bij kauwtabletten is dit van belang)

Hoe we Vitamine D merken getest hebben: onze onderzoeksdata

Wij hebben een testpanel samengesteld en deze doelgroep heeft de verschillende merken uitgetest. Hierbij is niet te vaak en te snel geswitcht tussen merken, want dat zou een vertekend beeld op kunnen leveren. Daarnaast is echt naar de persoon zelf gekeken, dus ouderen hebben om maar een voorbeeld te noemen geen vitamine D merk voor ons getest dat eigenlijk voor kinderen bedoeld is. Door over een langere periode te testen, leverde dit de meest zinvolle gegevens op.

De top 10 met beste merken Vitamine D

1. Supradyn – SupraD Forte (20mcg) – 100 capsules

Met 20 microgram (mcg) is SupraD Forte geschikt voor mensen boven de 70 jaar.

Pluspunten:

  • Het kan door zowel mannen als vrouwen geslikt worden. Dus een echtpaar dat de leeftijd van 70 jaar samen heeft bereikt, kan beiden baat hebben bij SupraD Forte.

Minpunten:

  • Het blijft een supplement en dit houdt in dat het geen vervanging voor goede voeding en voldoende vochtinname is.

2. Dagravit – Kids Vitamine K + D voor baby’s van 0 tot 3 maanden – 25 milliliter olie

Dit is een combinatie van twee vitaminen en het heeft effect bij jonge baby’s.

Pluspunten:

  • Als baby’tjes geboren worden, kunnen hun lichaampjes nog niet zelf voldoende vitaminen aanmaken en daarom is deze olie ideaal.
  • Er zit een fruitsmaakje aan de olie.

Minpunten:

  • Wij vragen ons wel af of een baby werkelijk iets heeft aan de fruitsmaak. Op die jonge leeftijd lijkt ons alles dat geen (moeder)melk is niet lekker smaken.

3. Dagravit – Kids Vitamine D voor kinderen van 1 tot 4 jaar – 200 kauwtabletjes

Na de vitamine K en D die op nummer 2 in deze lijst staat, kun je vanaf het eerste jaar vitamine D geven.

Pluspunten:

  • Kinderen kunnen op de tabletjes kauwen en ze hoeven ze dus niet door te slikken. De vitamine wordt geleidelijk aan door het lichaam opgenomen.
  • De smaak van banaan kent een kind van een jaar al van de fruithapjes, waardoor dit tabletje niet vreemd smaakt en er geen weerstand bij je kleintje ontstaat.

Minpunten:

  • De prijs voor de 200 kauwtabletjes is wel erg goedkoop. Wij vragen ons af of voor dit bedrag een goede vitamine inclusief verpakking geproduceerd kan worden.

4. Davitamon – Foliumzuur met extra Vitamine D3 (10mcg) – 84 smelttabletten

De hoeveelheid vitamine D in deze verpakking van Davitamon is geschikt voor volwassenen.

Pluspunten:

  • Vanwege het foliumzuur is het echter een product voor vrouwen die al zwanger zijn of dit willen worden.
  • Wat als prettig ervaren wordt, is de smelttablet. Deze hoef je namelijk alleen maar op je tong te leggen en dan worden de vitaminen met het speeksel je lichaam ingevoerd.

Minpunten:

  • Het etiket spreekt zichzelf tegen. Eerst staat er dan 10 microgram de algemene aanbevolen hoeveelheid is en later staat er dat de tabletjes (10 microgram) 200% zijn van wat een vrouw nodig heeft.

5. Lucovitaal – Vitamine D3 (75mcg) – 70 capsules

Op het etiket staat dat er 75 microgram per tablet in de pot van Lucovitaal zit.

Pluspunten:

  • Je slikt een capsule per dag die makkelijk weg te slikken is door het gladde omhulsel.

Minpunten:

  • Nederlanders denken vaak “meer is beter”, maar 75 microgram zit dus precies op het randje van wat wettelijk toegestaan is.

6. Davitamon – 50+ Vitamine D (10mcg) – 130 smelttabletten

Volwassenen die de leeftijd van 50 jaar bereikt hebben, maar nog niet boven de 70 jaar zijn, kunnen deze vitamine slikken.

Pluspunten:

  • De 10 microgram is precies voldoende voor volwassenen.
  • De smelttablet is veel prettiger in het gebruik dan de pillen die je in zijn geheel moet doorslikken.

Minpunten:

  • Op de verpakking staat dat er een citroensmaakje aan de smelttabletjes is toegevoegd, maar deze smaak bleek niet heel nadrukkelijk aanwezig te zijn.

7. Vitakruid – Vitamine D3 en K2 – 10 milliliter

Vitakruid is een merk dat voor veel mensen die allergieën hebben interessant is.

Pluspunten:

  • In deze combinatie van D3 en K2 zitten geen kunstmatige kleurstoffen, gisten of conserveermiddelen verwerkt.
  • De verpakking spreekt duidelijk over het toedienen van een hoeveelheid die in overleg met een arts of therapeut tot stand is gekomen. Dat geeft volgens ons in ieder geval aan dat je niet zomaar met vitaminen moet gaan experimenteren.

Minpunten:

  • Een tabletje op je tong leggen dat smelt, is vaak wel makkelijker te onthouden en doen dan een druppel uit het pipetje halen.

8. Dagravit – Immuun 50+ met Vitamine D en C – 100 tabletten

Dit is de tweede vitamine D die speciaal bedoeld is voor ouderen boven de 50 jaar.

Pluspunten:

  • Naast vitamine D zit er in deze tabletjes ook vitamine C.
  • Je slikt twee van deze tabletjes per dag en moet er aan denken ze tijdens of direct na het eten te pakken.

Minpunten:

  • Wat ons opvalt is de melding op de achterzijde van de verpakking, waar staat dat de effecten van dit product nog niet door de Europese gezondheidsraad zijn bevestigd of het product officieel is toegelaten.

9. Davitamon – Vitamine D voor baby’s en kinderen – 25 milliliter olie

Ook Davitamon heeft – net als Dagravit – een olie met vitamine D voor de kleintjes.

Pluspunten:

  • Deze druppels kunnen gebruikt worden voor kinderen tot 4 jaar en in speciale gevallen kan het ook daarna nog toegediend worden.

Minpunten:

  • Een flesje met een pipetje zorgt er bij veel kinderen voor dat er drama ontstaat. Soms is het gewoon handiger om een kauwtabletje voor kinderen te hebben, al moet je er dan wel bijblijven tot het helemaal in de mond opgelost is in verband met verstikkingsgevaar.

10. Davitamon – Vitamine D – 1 per week – 24 capsules

In elke capsule zit 70 microgram vitamine D3.

Pluspunten:

  • Volgens Davitamon hoef je met deze capsules er maar eentje per week te slikken.
  • De capsule is ook geschikt voor vegans en vegetariërs en daar zoeken steeds meer mensen naar.

Minpunten:

  • Als er dagelijks 10 (of 20 voor ouderen) microgram aanbevolen wordt, waarom zouden we dan op een enkele dag in een keer 70 microgram slikken? Wij vragen ons af of je je lichaam met deze capsule niet telkens in pieken en dalen brengt.

Beste uit de test volgens Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2020 in totaal bijna 60 verschillende vitamine D verpakkingen getest. Wat ons vooral op is gevallen, is de conclusie dat meer dan de helft van de labels een verkeerde hoeveelheid als supplement aanbeveelt. Het gaat dan om óf juist te veel óf zelfs te weinig microgram vitamine D. Wat wij hier voor informatie uithalen, is dat je nooit 100% op een verpakking of aanbeveling af moet gaan, maar altijd zelf moet checken waar je behoefte aan hebt.

Word lid van de Consumentenbond om hun testresultaten te bekijken: https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/test-multivitamines-voor-50

Dit zegt Radar over Vitamine D Supplementen

Radar onderzoekt de effectiviteit van verschillende vormen van vitamine D supplementen, waaronder tabletten, capsules, en druppels, en concludeert dat de vorm van het supplement niet van invloed is op de werkzaamheid. Het is belangrijk voor bepaalde groepen, zoals kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen, en mensen met een donkere huid, om extra vitamine D te slikken. Het Voedingscentrum adviseert om vitamine D3 (cholecalciferol) te kiezen voor een betere opname. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vitamine D

BNNVARA’s Kassa legt uit hoe men voldoende vitamine D kan verkrijgen, vooral tijdens de wintermaanden en de coronacrisis wanneer mensen meer binnen blijven. Naast zonlicht, dat de primaire bron van vitamine D is, bevat voedsel zoals vis, vlees, eieren, en bepaalde zuivel- en bakproducten ook deze essentiële vitamine. Voor vegetariërs bieden paddenstoelen een alternatieve bron van vitamine D. Voedingssupplementen kunnen ook een belangrijke rol spelen, met specifieke aanbevelingen voor 50-plussers en maximale doseringsadviezen om vitamine D-vergiftiging te voorkomen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Als onderzoek heeft aangetoond dat 10 microgram voor een volwassene voldoende is en 20 microgram voor mensen boven de 70 jaar aanbevolen wordt, dan moet je natuurlijk nooit op eigen houtje meer gaan slikken omdat dat op de verpakking van een merk staat. In een land waar in de herfst en winter veel minder uren daglicht is – zowel ’s ochtends als ’s avonds in het donker van huis naar werk en weer terug – kan een goed merk vitamine D in de juiste hoeveelheid je wel goed doen.