We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat zijn de beste mondkapjes, bijvoorbeeld om jezelf en anderen te beschermen tegen corona? Wij hebben het onderzocht en aanbevelingen per categorie gemaakt: medische mondkapjes, ffp2-mondkapjes, de beste keuze voor het vliegtuig of juist wegwerp- of herbruikbare mondkapjes. Je vindt het allemaal in dit artikel. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

De 10 allerbeste mondkapjes: overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet

Er is meer vraag naar mondkapjes dan ooit tevoren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het Coronavirus en de bijkomstige pandemie. Hoge besmettingsgraden hebben geleid tot lockdowns en quarantaines. Mondkapjes zijn niet meer uit het alledaagse leven weg te denken. Maar welke mondkapjes zijn nu eigenlijk het allerbeste? En is elk mondkapje voor iedereen geschikt? Dat is wat wij in dit artikel gaan bespreken, dus laat je vooral verrassen.

Onze zoektocht naar de allerbeste mondkapjes

Mondkapjes zijn er in 1001 verschillende vormen en maten. Zo langzamerhand zijn ze tot echte mode items uitgegroeid. De praktische werking van het mondmasker staat niet langer onbetwist op één. Wij vinden het belangrijk dat mondmaskers niet alleen een goede werking hebben, maar dat ze ook comfortabel zijn en er prettig uitzien. Per slot van rekening draag je ze niet voor de lol. Waarom zou je mondmaskers de pandemie niet wat luchtiger laten maken?

Snel overzicht: Deze mondkapjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste medisch gecertificeerdMedisana RM 100 Mondmasker FFP2/NR: Dit is naar onze mening het top medisch gecertificeerde mondkapje, dat onder meer beschermt tegen tal van schadelijke stoffen, zoals aerosols, rook, vaste en vloeibare stofdeeltjes. Het heeft een 3-laags filtersysteem en een V-vorm neusprofiel voor een optimale pasvorm. Ze zijn gemaakt van huidvriendelijk materiaal en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. >> Check laagste prijs
Beste voor in het vliegtuigSAFESAVE mondkapjes: Als je op zoek bent naar een mondkapje voor tijdens het vliegen, is dit onze keuze. Ze zijn wasbaar en herbruikbaar, waardoor ze ook duurzaam zijn. Ze drogen snel, zijn lasercut voor volledige hygiëne en de verpakking bevat drie mondkapjes. Ze zijn geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. >> Check laagste prijs
Beste FFP2 keuzeEUROPAPA – FFP2 EN149: Voor een mondkapje dat voldoet aan alle FFP2 eisen, raden wij de Europapa aan. Het beschermt tegen aerosolen, bacteriën en pollen, en bevat filters die tot wel 95% van de schadelijke deeltjes in de lucht verwijderen. In een verpakking zitten maar liefst 20 FFP2 maskers, elk afzonderlijk verpakt voor optimale hygiëne. >> Check laagste prijs

Waarom wij medische mondkapjes zijn gaan reviewen

Het reviewen van mondkapjes is voor ons een logische vervolgstap. Wij reviewen immers alles dat een grote impact heeft op de maatschappij, zowel offline als online. We hebben al tal van reviews gewijd aan soortgelijke artikelen. Ook reviewen we alles op het gebied van kleding en mode. Gezien het feit dat mondkapjes hun stempel op de afgelopen jaren hebben gedrukt en dat waarschijnlijk ook op de komende jaren gaan doen, konden en wilden we er niet omheen.

Blijf kritisch op het mondkapjes aanbod

Het eerste dat ons opviel toen we goed en wel op onderzoek uitgingen, is dat het aanbod mondkapjes bijzonder groot is. Met andere woorden: iemand met keuzestress zal de nodige moeite ervaren met het uitkiezen van een geschikt mondmasker. Natuurlijk zijn er kapjes van hoge kwaliteit, maar zitten er ook veel mondkapjes tussen die nauwelijks beschermen tegen virusdeeltjes.

Scepsis: een eerste indruk van mondkapjes

Wil je jezelf écht beschermen tegen een virus als Corona, dan moet je jezelf inpakken als een astronaut of chemisch laborant. Dat was onze eerste indruk. Gelukkig was onze sceptisch niet helemaal terecht. Er zijn genoeg mondkapjes op de markt die je voldoende goed tegen de risico’s van covid beschermen. Natuurlijk is het aan ons de taak de allerbeste mondkapjes te vinden.

Wat beloven mondkapjes producenten je zoal? Is dat gebakken lucht?

Het spreekt voor zich dat de makers van mondkapjes je zullen beloven dat hun mondkapjes van erg hoge kwaliteit zijn. Dat er eigenlijk geen betere kapjes te vinden zijn, in ieder geval niet voor hun lage prijs. Ook zie je vaak staan dat de mondkapjes een uniek ontwerp hebben en modieus zijn. Draagcomfort wordt ook vaak aangeprezen. Of er wordt geclaimd dat de mondkapjes ideaal zijn voor brildragers of in het vliegtuig. Onze filosofie: eerst zien, dan geloven.

Wij beoordelen (medische) mondkapjes op de volgende criteria

Wat ons betreft moeten mondkapjes van hoge kwaliteit in ieder geval aan het volgende voldoen:

 • De mondkapjes of mondmaskers mogen niet te duur zijn. Tenminste, niet duurder dan nodig.
 • De mondkapjes moeten hoog draagcomfort hebben.
 • Verder moeten de mondkapjes een fijn ontwerp hebben.
 • Uiteraard moeten de mondkapjes functioneel zijn: beschermen tegen het coronavirus of andere slechte stoffen.
 • De mondkapjes moeten voor iedereen geschikt zijn: oud, jong, man en vrouw.
 • Er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing bij mondkapjes zitten – waarvoor zijn de kapjes geschikt en waarvoor niet?

Mondkapjes getest: onze onderzoeksdata

De beste manier om mondkapjes te testen? In de praktijk uiteraard. Dat is dan ook precies hoe wij ze hebben onderzocht. We hebben verschillende soorten mondkapjes aangekocht (deze zijn gelukkig niet duur) en vervolgens in praktijksituaties uitgetest: op straat, in de winkel, in het openbaar vervoer en zelfs in het vliegtuig. Ook hebben de brildragers en fashionista’s binnen onze redactie op hun eigen manier een steentje bij kunnen dragen.

De top 10 beste mondkapjes

In dit artikel bespreken we, zoals beloofd, de 10 beste mondkapjes. Dat doen we binnen verschillende categorieën. Niet elk mondkapje is immers voor elke situatie het meest geschikt. Veel kopers zijn ook op zoek naar mondkapjes met een specifiek doeleinde en gebruik.

Medisch mondkapje: de Medisana RM 100 mondmasker FFP2/NR

Wat ons betreft het beste medisch gecertificeerde mondkapje is de Medisana RM 100 FFP2/NR. Dat heeft ermee te maken dat dit mondkapje van Medisana het volgende kan bieden:

 • Dit mondmasker valt in beschermingsklasse FFP2 en beschermt tegen tal van schadelijke stoffen, waaronder aerosols, rook, maar ook vaste en vloeibare stofdeeltjes

 • Deze mondmaskers zijn uitgebreid getest en hebben een CE 2834 certificaat, volgende de EN 149:2001 en A1:2009 standaard (persoonlijke beschermingsmiddelen)

 • De mondmaskers zijn van 3-laags filtersysteem voorzien en filteren tot wel 95% van de schadelijke deeltjes in de lucht

 • Ook worden de mondmaskers hygiënisch per stuk verpakt

 • Geschikt voor elk type gezicht

 • Voor eenmalig gebruik bestemd

 • De mondmaskers zijn gemaakt van huidvriendelijk, niet-irriterend materiaal

 • Inclusief V-vorm neusprofiel

 • Inclusief elastische lussen voor comfortabele bevestiging achter de oren.

Beste mondkapje tegen Corona: het Pro+Salud – Shining Time – 40 x FFP2 PRO + SALUD mondkapje

Het Pro+Salud mondkapje is ideaal tegen Corona en biedt ook op andere vlakken uitgebreide bescherming.

 • Deze verpakking bestaat uit liefst 40 stuks

 • De mondkapjes bieden FFP2-bescherming

 • De mondmaskers zijn gemaakt met vijf verschillende lagen voor optimale protectie

 • Verder zijn de mondkapjes hittebestendig

 • Kun je de vorm aanpassen aan de hand van de verstelbanden

 • Vind je een handige neusklem voor een strakkere pasvorm (ideaal voor brildragers)

 • En is het mondmasker PBM geclassificeerd – het voldoet aan de Europese norm EN 149:2001+A1:2009.

Beste mondkapje voor in het vliegtuig: SAFESAVE mondkapjes wasbaar en herbruikbaar

Zoek je een mondkapje dat ook geschikt is om het vliegtuig te dragen? Overweeg dan eens de SAFESAVE mondkapjes.

 • De mondkapjes zijn wasbaar en geheel herbruikbaar

 • 100% neopreen gesteriliseerd en daarmee zowel ademend als spatwaterdicht

 • Je kunt dit duurzame mondkapje liefst 1000 keer wassen (ook geschikt voor buiten het vliegtuig)

 • In slechts 10 minuten tijd zal het mondkapje weer gesteriliseerd en kurkdroog zijn

 • De mondkapjes hebben een Oeko-Tex 1000 label (mens- en milieuvriendelijke productie)

 • Lasercut (met lasers gesneden) mondmasker inclusief volledig gesealde naden – volledig hygiënisch

 • Verpakking met drie Safesave Neopreen mondmaskers, geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Beste mondkapje voor brildragers: KandyMask mondmaskers

Ben je een brildrager? Dan kun je extra hinder ondervinden aan het dragen van een mondkapje. Gelukkig zijn er ook speciale mondkapjes op de markt die voor de brildrager ontworpen zijn.

 • Nooit meer beslagen glazen met deze mondmaskers van KandyMask

 • Het KandyMask mondmasker bezit twee ademventielen die vochtige en warme lucht langs de voorkant van het masker (in plaats van de bovenkant, waar je bril zit), laten ontsnappen

 • KandyMask mondmaskers hebben leuke designs in fraaie kleuren

 • Mondmaskers voor een eerlijke prijs.

Beste mondkapje ffp2: de EUROPAPA – FFP2 EN149

Zoek je een mondmasker dat aan alle FFP2 eisen voldoet? Dan kun je het beste kiezen voor Europapa.

 • Dit FFP2 mondkapje heeft een EN149:2001 + A1:2009 normeren

 • Inclusief handige neusclip voor meer stabilisatie

 • Goede pasvorm

 • De filters verwijderen tot wel 95% van de schadelijke deeltjes in de lucht

 • Beschermt ook tegen aerosolen, bacteriën en pollen

 • In één verpakking vind je maar liefst 20 FFP2 maskers

 • Per stuk verpakt voor een optimale hygiëne.

Mondkapje tegen acne: het ISKO Vital+ Premium Mondkapje

Heb je snel last van acne? Dan is het zaak een mondkapje uit te kiezen dat vriendelijk is voor de huid en niet irriteert. Eén van de beste, meest veelzijdige mondkapjes is die van ISKO Vital+.

 • Gemaakt van milieuvriendelijk, latexvrij en uitstekend ademend materiaal

 • Ook stoot het mondkapje water en vloeistoffen af

 • Verder voldoen de mondkapjes aan de duurzame Oeko-Tex Standaard 100

 • Tot wel 95% van de schadelijke stoffen worden geweerd

 • Je kunt deze Premium mondkapjes tot maximaal 15 keer wassen, dragen en weer hergebruiken.
https://iskovital.com/nl/pages/face-masks-collection-page

Wasbare, herbruikbare mondkapje: het ISKO Vital+ Supreme Mondkapje

Een ander ISKO Vital+ mondkapje van hoge kwaliteit is de ISKO Vital+ Supreme.

 • Je kunt deze mondkapjes meerdere keren dragen, tot wel 30 keer wassen en weer hergebruiken

 • Deze ISKO Vital+ mondkapjes zijn gefabriceerd aan de hand van gepatenteerdeSANITIZED® technologie

 • De mondkapjes zijn volledig CE-conform en hebben een medische certificering (EN 14683)

 • Ook voldoen ze aan de OEKO-TEX Standaard 100

 • Je kunt de mondmaskers in vier verschillende maten aanschaffen

 • Inclusief verstelbare neusklem en handige, optimale pasvorm

 • De mondkapjes zijn van biologisch geteeld katoen gemaakt

 • Ze zijn waterafstotend, ademen uitstekend en ook nog eens latexvrij.
https://iskovital.com/nl/pages/face-masks-collection-page

Beste stoffen mondkapje: mondkapjes van Pactics

Zoek je een ideaal stoffen mondkapje? Dan moet je toch zeker Pactics een keer proberen.

 • Ideale mondkapjes voor dagelijks gebruik

 • Filter efficiëntie voor het filteren van tot wel 89% van alle schadelijke stoffen in de lucht

 • De elastische bandjes van de mondkapjes zijn volledig af te stellen

 • Gemaakt van duurzaam en comfortabel polyester

 • De katoenen binnenzijde is optimaal ademend

 • Verkrijgbaar in verschillende maten: voor kinderen, ook “Regular” en “Large” maten

 • Medische specificatie van het NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) gekregen.

Beste wegwerp mondkapje: M-SAFE Medische mondkapjes type 2

Zoek je een geschikt mondkapje voor eenmalig gebruik? Dan moet je toch zeker een keer de M-Safe mondkapjes uitproberen.

 • De mondkapjes worden geleverd in een set van liefst 50 stuks

 • Hypoallergeen en comfortabel – je krijgt het niet snel benauwd

 • Ook zijn de mondkapjes licht van gewicht

 • Ze hebben een efficiëntie van 95% (95% van alle schadelijke stoffen wordt gefilterd en bereikt jouw longen niet)

 • Inclusief flexibel oor-elastiek

 • Handig in gebruik en duurzaam.

Beste zwarte mondkapjes: de LUQ zwarte wegwerp mondkapjes

Op zoek naar mondkapjes met een specifiek zwart ontwerp? Dan ben je bij LUQ absoluut aan het juiste adres. Deze zwarte wegwerpmondkapjes zijn namelijk ideaal voor publieke binnenruimtes.

 • Drie-laags mondkapjes

 • Eén maat: geschikt voor elk type persoon

 • In een handig grote voordeelverpakking

 • Niet-medische mondkapjes

 • Goede pasvorm bij mond en neus

 • Ademend en comfortabel tijdens het dragen

 • Voldoen aan alle RIVM richtlijnen

 • Maar liefst 250 mondmaskers in één pakket.

Soorten mondmaskers

Het FFP-masker

FFP is een Engelse afkorting voor Filtering Facepiece Particle). Deze maskers beschermen dragen tegen inademing van allerlei soorten schadelijke stoffen. Je kunt hierbij denken aan onder meer virussen en bacteriën, maar zelfs ook aan pollen. FFP-maskers worden meestal gebruikt op de werkvloer, door mensen die met schadelijke stoffen werken. Consumenten gebruiken ze ook. FFP-maskers zijn vervolgens weer opgedeeld in drie verschillende graden:

 1. FFP1 – biedt bescherming tot 80% van de schadelijke stoffen

 2. FFP2 – biedt bescherming tussen de 80 en 94% van alle schadelijke stoffen

 3. FFP3 – biedt met een maximale bescherming van 99% optimale bescherming.

 4. Medische gezichtsmaskers

Medische gezichtsmaskers zijn specifiek ontworpen om besmetting tegen te gaan. Dat houdt in dat ze optimaal beschermen tegen virussen en bacteriën. Daarnaast beschermen ze vaak uitstekend tegen opspattende vloeistoffen. Ook medische gezichtsmaskers bestaan weer uit meerdere categorieën: type I, II en type II-R. De overheid raadt mensen bij het Coronavirus aan gebruik te maken van medische mondkapjes met een II-R classificering. Let ook op de CE-markering.

Niet-medische gezichtsmaskers

Deze maskers zijn commercieel geproduceerd. Ze hebben geen CE-markering en ook geen NEN-EN 14683+C1 certificering. Deze maskers kunnen de nodige bescherming bieden, ook tegen het Coronavirus, maar zijn geschikt om te gebruiken door professionals in de gezondheidszorg. Niet-medische maskers kunnen van verschillende stoffen zijn gemaakt: stof, papier, katoen.

De beste medische mondkapjes volgens NEN (Nederlandse Normalisatie-instituut)

Het NEN – Nederlandse Normalisatie-Instituut – registreert onder meer of mondkapjes aan een bepaalde normering voldoen of niet. Voor het Coronavirus wordt door de Nederlandse overheid geadviseerd medische mondkapjes te gebruiken. Of een mondkapje als “medisch” bestempeld kan worden, bepaalt de NEN. Een mondneusmasker dat als persoonlijk beschermingsmiddel wordt aangemerkt, valt in de categorie Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddel EU 2016/425. Hier vallen FFP2 mondneusmaskers onder.

De volgende mondkapjes hebben een NEN-certificaat gekregen. Je vindt het overzicht ook op de website:

 • ISKO-Premium Community Facemask is medisch geschikt

 • Datzelfde geldt vor Pactics Facewear R2 – Business Pro Filter Type D

 • Ook Sinner Facemasks zijn medisch verantwoord

 • Dan zijn er nog de Face Masks met de model nummers BHF-NEN001 en BHF-NEN002.

Bronnen gebruikt voor dit (medische) mondkapjes artikel

Voor het schrijven van dit artikel over de beste mondkapjes, hebben we gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Dit zegt Radar over Mondkapjes en Keurmerken

Radar licht toe hoe consumenten kunnen vaststellen of een niet-medisch mondkapje aan de gestelde eisen voldoet. Vanaf begin volgend jaar kunnen fabrikanten hun mondkapjes laten testen en een keurmerk ontvangen. Dit keurmerk, ontwikkeld door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) in samenwerking met brancheorganisaties, geeft aan of een mondkapje adequaat neus, mond en kin bedekt en of het effectief uitgeademde lucht filtert zonder plooien die lucht naar buiten laten ontsnappen. Als een mondkapje aan de vastgestelde voorwaarden voldoet, mag het keurmerk op de verpakking worden geplaatst. Dit initiatief biedt consumenten een hulpmiddel om de kwaliteit van mondkapjes te beoordelen. Lees het volledige artikel van Radar voor meer informatie over de keurmerken en eisen voor mondkapjes.

Lees ook onze tips over deze andere onderwerpen

Jouw mondkapjes vervolgstap

Je hebt het gezien: het aanbod mondkapjes is ongelooflijk groot. Er zijn heel wat kanten die je op kunt als je mondkapjes of mondmaskers wilt aanschaffen. Er zijn maskers te vinden voor bijna elke gelegenheid. Welk mondmasker het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. We wensen je veel succes met het uitkiezen van het mondkapje dat het beste bij je past.