We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Het zoekend oog zal vinden: de beste multitool voor elke klusser

Wat moet je je precies voorstellen van een multitool? In feite is een multitool een stuk gereedschap – kan elektronisch zijn, maar hoeft niet – dat je voor verschillende klusjes in kunt zetten. De simpelste (maar nog steeds één van de meest effectieve) vorm van een multitool is natuurlijk het Zwitsers zakmes. Hiermee kun je onder meer snijden, flesjes openen, en schroeven draaien. Multitools vandaag de dag zijn tot allerlei leuke dingen in staat.

Zo ziet onze zoektocht naar de beste multitool eruit

Wie wil er nu geen handige multitool op zak hebben, of juist in de gereedschapskist hebben opgeborgen? Het fijne van een multitool is dat deze, mits hij goed ontworpen is, heel veel ruimte kan besparen. Daarnaast kun je ook meerdere afzonderlijke aankopen tot één enkele aankoop terugbrengen. Dat is zeker de moeite waard. Vandaar dat wij stad en land, plus het halve internet hebben afgezocht naar de beste multitool. In dit artikel vind je alles over onze bevindingen.

Snel overzicht: Deze multitools raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeVictorinox Huntsman Zwitsers Zakmes: Dit zakmes is werkelijk veelzijdig met functies zoals een houtzaag, schaar, blikopener, kurkentrekker, en zelfs een multifunctionele haak. Met zowel een groot als klein lemmet, vinden wij dit een essentieel hulpmiddel voor algemene doeleinden. >> Check laagste prijs
Ideaal voor complexe klussenVONROC Oscillerende Multitool 300W: Deze elektrische multitool schittert in complexere taken. Met 61 meegeleverde accessoires, variërend van schuurpapier tot zaagbladen, en de mogelijkheid om de oscillatiesnelheid aan te passen, vinden wij dit een perfecte keuze voor zwaardere klussen. >> Check laagste prijs
Beste voorzien van accessoiresPowerplus POWXB40020 Accu Multitool: Dit oscillerende gereedschap van Powerplus komt met een royale 14-delige accessoire set en is ideaal voor kleinere taken zoals schuren, schrapen en zagen. we waarderen de compactheid en het gemak dat dit model biedt. >> Check laagste prijs

Dit is op het moment onze favoriete multitool

Onze favoriete multitool van het moment ius het Victorinox Huntsman Zakmes. Hoewel het officieel een zakmes is, heeft het in feite veel meer functies en doet het denken aan een Zwitserse multitool. Met het Huntsman Zakmes kun je namelijk onder meer hout zagen, knippen, kurken trekken en blikken openen. Ook kun je ermee knippen en schroeven mee vastdraaien. Je treft er een pincet en een tandenstoker in aan. Alles is van Zwitserse klasse.

Deze multitool is uitstekend inzetbaar met een wat kleiner budget

Op zoek naar een goedkope alles-in-één multitool? Dan is de opvallend kleine en compacte Awemoz Sneeuwvlok Multitool wellicht iets voor jou. Deze bestaat uit twee sleutelhangers die veel weghebben van ninjasterren. In totaal hebben ze maar liefst 18 verschillende functies. Je vindt er onder meer verschillende kruiskopschroevendraaiers, inbussleutels, schroevendraaier inbussleutels, een platte schroevendraaier, een flesopener en een mesje aan.

Wat ons ervaren reviewers van multi tools maakt

Je kunt een multitool niet beoordelen door naar een plaatje te kijken. Ja, het kan zo zijn dat  de tool er op de foto super handig is, of dat er een fantastische en kleurrijke beschrijving bij staat, maar je kunt alleen testen of een tool goed is als je hem in de praktijk toepast. Dat betekent dat je alle verschillende functies van de tool gaat uitproberen: niet één, of twee, maar talloze keren. Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan. Bij ons geldt: eerst zien, dan geloven.

Waarom je altijd kritisch op je multi tools dient te zijn

Accutools zijn er in heel veel verschillende vormen en maten. De maker van een multitool zal proberen zoveel mogelijk handige gereedschappen in één product te stoppen. Dit product moet dan ook nog eens compact zijn. Hou er rekening mee, dat hoe meer er gecombineerd wordt, hoe minder ruimte er is om één functie uit te werken. Het resultaat is daarom ook vaak dat de multitool multi inzetbaar is, maar dat geen enkele functie zo goed is als het origineel.

 • Elektrisch apparaat met netstroom of accu

Wil je een multitool gaan kopen, dan moet je altijd goed bedenken waarvoor je deze precies wilt inzetten. Gebruik je hem thuis? Of is hij voor op vakantie of onderweg? Een apparaat dat op netstroom heeft een snoer en een stopcontact nodig. Met een accu heb je veel meer vrijheid.

 • Het vermogen

In het algemeen geldt: hoe meer vermogen, hoe meer kracht een gereedschap levert. Het kan zijn dat jouw multitool een beperkt vermogen heeft (simpelweg omdat er niet genoeg ruimte is voor een grotere motor). Je kunt er dan alleen lichte klussen mee doen, zoals licht boorwerk.

 • Set van accessoires

De meest geavanceerde (elektronische) multitools worden met accessoire set aangeleverd. Zo kun je bijvoorbeeld een boor aanschaffen met tal van verschillende opzetstukken. Je hebt maar één boor nodig, maar je kunt er wel talloze klussen binnenshuis en erbuiten mee klaren.

 • Formaat

Een multitool dient compact te zijn, want anders heb je er niet zoveel aan, zeker niet als je op vakantie bent. Sommige multitools (zoals het Zwitsers zakmes) zijn zo klein, dat je ze altijd bij je kunt dragen. Andere multitools zijn groot en onhandig: die kun je het beste thuis laten.

 • Slijtage en vervanging

Het mag niet zo zijn dat als één onderdeel van je multitool kapot is, je er gelijk niets meer aan hebt. Kies daarom voor een multitool met een duurzaam ontwerp. Als je toch iets moet vervangen, is het natuurlijk een groot pluspunt als je eenvoudig aan een nieuw onderdeel kunt komen.

Waarom scepsis zo’n grote rol speelde in de zoektocht naar de beste multitool

Ja, we kennen het inmiddels wel: van die beloofde “wondertools” waarbij elke functie minder was dan het origineel. De blikopener werkt niet goed en het mesje is na twee keer snijden al bot. Daar heb je natuurlijk niks aan. Toch zijn er nog steeds veel multitools op de markt die vooral focussen op kwantiteit: de totale hoeveelheid functies, niet op de kwaliteit van de functies. Dat is niet de bedoeling en dat zijn ook niet de multitools die wij je willen aanraden.

Dit zullen multitool producenten je beloven: kunnen ze dat ook waarmaken?

Zoals gezegd, zullen de makers van multitools je beloven dat je met hun tool elke mogelijke klus de baas kunt en geen specialistisch gereedschap meer nodig hebt. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Een multitool is vooral een handige vervanging als je niet de ruimte in huis hebt om alles in huis te halen, of bijvoorbeeld voor op vakantie, in de tent of caravan te gebruiken.

Verschillende toepassingen van een multitool

Een multitool kan tal van toepassingen hebben. We zullen er hieronder een aantal met je bespreken:

 • Oscilleren

Als een multitool oscilleert, betekent dit dat deze trilt. Meestal wordt oscilleren gebruikt voor de middelgrote en gedetailleerde klussen, denk bijvoorbeeld aan op maat zagen van laminaat.

 • Roteren

Denk je aan roteren, dan denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een boor. Met een roterend apparaat kun je ook graveren, schuren, schrapen en snijden. Meestal is een roterende multitool een stuk kleinere elektrische multitool dan een tool die oscilleert.

 • Zagen

Of het nu een handzaagje is (waarmee je door niet meer dan dunne twijgjes snijdt) of juist een elektrische zaag is, voor gedetailleerd zagen, zagen is één van de belangrijkste functies van een multitool.

 • Schuren en voegen

Vaak is het met de schuurfunctie van een multitool mogelijk plekken te bereiken waar je met een gewone schuurmachine niet kunt komen. Zo kun je ook de kleinste hoekjes meenemen bij het schuren.

 • Schaven en schrapen

Twee andere belangrijke functies van de meeste (elektrische) multitools zijn schaven en schrapen. Een handige multitool stelt je in staat een materiaal bij te schaven of kitresten te verwijderen.

 • Snijden: of het nu tegels zijn, of een heel ander materiaal – snijden hoort bij zo’n beetje elke multitool

 • Reinigen en polijsten

Ook polijsten hoort er vaak bij, of het nu om edelmetaal of hout gaat: met de meeste (elektrische) multitools kun je ook polijsten. Het materiaal is niet alleen mooi glad, maar glimt ook nog.

Dit zijn de criteria die wij hanteren bij het beoordelen

Beoordelen van multitools is toch een beetje appels met peren vergelijken. We kijken in ieder geval naar het volgende als we multitools beoordelen. Elke multitool moet in ieder geval:

 • Meerdere handige functies hebben

 • Duurzaam zijn in gebruik

 • Goede prestaties leveren

 • Makkelijk inzetbaar zijn (of dat nu thuis is of onderweg)

 • Goede reviews krijgen online

 • Tijdens ons eigen testgebruik goed bevallen.

Multitool 1: het klassieke Victorinox Huntsman Zakmes met 15 functies is de beste algemene keuze

We hebben de eerste multitool, het klassieke Victorinox Huntsman zakmes met de 15 functies al benoemd. Hier nog maar eens een kort overzicht van wat je met dit Huntsman mes kunt:

 • Te gebruiken als houtzaag en schaar

 • Ook blikopener en kurkentrekker

 • 91 millimeter in afmeting

 • Mét een multifunctionele haak

 • Voorzien van meerdere schroevendraaiers

 • Ook met sleutelring, tandenstoker en pincet

 • Voorzien van steek-boor-naaipriem

 • Tot slot beschikt dit Huntsman mes over zowel een klein als een groot lemmet.

Multitool 2: de AWEMOZ Sneeuwvlok Multitool 18-in-1 (2 stuks) sleutelhanger is de perfecte budgetoptie

Ook de Awemoz Sneeuwvlok Multitool hebben we al besproken. Deze is super handig als sleutelhanger.

 • Zo compact dat je ze overal bij je kunt dragen

 • Ideaal als tool voor je fiets

 • Zien er fraai uit: hebben de look van een ninjaster

 • Voorzien van verschillende inbussleutels en schroevendraaiers

 • Heeft ook een ringsleutel, een doosopener, mesje en een steeksleutel; flessen openen? Ook dat kan.

Multitool 3: de VONROC Oscillerende Multitool 300W is ideaal voor complexe klussen

De derde multitool in deze lijst is een elektrische multitool voor de zwaardere, complexere klussen.

 • Oscillerende (ronddraaiende) taal die 300 Watt levert

 • Wordt geleverd met 61 accessoires

 • Je kunt er onder meer mee schrapen, schuren en zagen

 • Ook in de tuin te gebruiken

 • Je kunt de snelheid van de oscillatiefunctie zelf instellen

 • Dankzij het Quick Blad Exchange Systeem is het eenvoudig accessoires snel te verwisselen

 • Met onder meer 53 vellen schuurpapier, in 5 verschillende korrelgroottes

 • Voor vlakschuren houten hoeken en randen, losmaken van tegels en vloerbedekking, zaagsneden in laminaat.

Multitool 4: de Powerplus POWXB40020 Accu Multitool heeft tal van fraaie accessoires

De vierde multitool in deze lijst is van de hand van het puike merk Powerplus. Het model heet de POWXB40020 (knappe jongen als je dat uit je hoofd kan leren) Accu Multitool.

 • Ook deze multitool werkt oscillerend

 • Voorzien van een 20V accu en bijbehorende lader

 • De motor is borstelloos (dus duurzaam)

 • Komt met 14-delige accessoire set

 • Lekker compact, klein formaat

 • Ideaal voor de kleinere schuur-, schraap- en zuigklussen; ook in te zetten voor het opschuren van houtwerk, doorzaken van dunne planken en het verwijderen van verf- of lijmresten

 • Helaas wat minder geschikt voor grotere klussen.

Multitool 5: de VONROC Multitool Roterend 160W is perfect voor glas graveren en houtbewerking

VONROC heeft  verschillende fraaie multitools op de markt gebracht, zoals de Roterende Multitool 160 Watt.

 • De tool beschikt over liefst 40 accessoires en 2 verschillende opzettukken

 • Dankzij de flexibele as kun je elke klus de baas (vermindering van trillingen in de hand)

 • Makkelijk opbergen aan de hand van je opbergtas

 • Deze machine is ideaal voor kleinere schuur-, snij-, slijp-, graveer-, polijst- en boorklusjes

 • Maakt maar liefst 8.000-35.000 omwentelingen in één minuut

 • Dankzij het traploze instelwiel kun je gemakkelijk de gewenste instellingen bepalen

 • Weegt slechts 0.6 kilogram (600 gram dus)

 • Voorzien van handige opberg ophanghaak.

Multitool 6: de VONROC Multitool oscillerend komt met handige opbergtas

Nogmaals een handige VONROC oscillerende multitool. Ook deze is van handige opbergtas voorzien. Je kunt de multitool voor een breed aantal klussen in huis gebruiken, bij renovatie of verbouwing.

 • Produceert 300 Watt aan vermogen

 • Meerdere in te stellen snelheden

 • Van drie verschillende opzetstukken voorzien

 • Snel accessoires verwisselen met behulp van het Snel spansysteem (Quick Blade Exchange)

 • Voorzien van onder meer 50 schuurbladen (5 korreldiktes).

Multitool 7: de HMerch RVS Multitool heeft het ideale zakformaat

Ben je al bekend met het merk HMerch? HMerch heeft verschillende topproducten op de markt gezet, onder meer de RVS Multitool. Het voordeel hiervan: hij past eenvoudig in je zak.

 • Voorzien van zakhanger en multi inzetbare schroevendraaier

 • Ook met vijl, tang en mesje

 • Eenvoudig aan je sleutelbos te bevestigen

 • Voorzien van productvideo: weet gelijk wat je ermee kunt.

Multitool 8: de Dremel 3000 roterende multitool heeft een innovatieve EZ-neuskap

Ook Dremel heeft een hoogwaardige roterende multitool online gezet: de Dremel 3000 met EZ-neuskap.

 • Deze multitool produceert 130 Watt

 • Krijg behalve 25 accessoires ook een handige opbergkoffer

 • De afneembare gereedschapshouder maakt het eenvoudig je kabel op te bergen

 • Dankzij de EZ-neuskap heb je geen sleutel meer nodig voor het los en vast draaien van accessoires

 • Lichtgewicht apparaat

 • Voorzien van fijne en stabiele grip

 • Geschikt voor graveren, sieraden maken, aanpassingen verrichten aan meubels en houtbewerking

 • Variabele snelheid van 10.000 tot 33.000 omwentelingen per minuut.

Multitool 9: de D.W. Janssen Import heeft het formaat van een creditcard en past in de portemonnee

Ook D.W. Janssen heeft een multitool voor je en wel een heel bijzonder geval:

 • Deze survivaltool heeft het formaat van een creditcard en past uitstekend bij de overige pasjes in je portemonnee

 • Ideaal klein formaat multitool die je desalniettemin niet kwijtraakt, omdat je hem altijd dichtbij je draagt

 • Voorzien van onder meer blikopener, zaag en schroevendraaier

 • In zijn geheel in RVS uitgevoerd.

Multitool 10: de FERM OTM1005 oscillerende multitool is van stofzuigadapter voorzien

De tiende en laatste multitool in deze lijst is de FERM OTM1005. Deze oscillerende multitool is onder meer van stofzuigadapter voorzien. Daarnaast beschikt hij ook over de volgende kenmerken:

 • Produceert 280 Watt

 • Van 16 accessoires voorzien

 • Inclusief LED werkverlichting

 • Mogelijkheid de snelheid van oscillatie aan te passen (kies uit zes standen)

 • Te gebruiken voor snijden, zagen, slijpen en schuren, ook voor hout-, metaal- en kunststofbewerking

 • Weegt een keurige 1.4 kilogram.

De DeWALT DWE315 is de beste multitool uit de test volgens Tresna.nl

Volgens Tresna.nl is de DeWalt DWE315 de beste multi inzetbare tool. Deze heeft niet alleen een krachtige motor, maar past ook nog eens prima in de hand. Hij weegt slechts 1.5 kilo en zorgt voor minimale trillingen in de handen. Ook kun je gemakkelijk de apparaat snelheid aanpassen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-multitools?

Gereedschappen met een accu zijn tegenwoordig heel populair. Snoerloos is bij doe het zelf gereedschap al een tijd de norm en ook elektrisch tuingereedschap met een accu wordt steeds meer verkocht. Je kunt de accu ook vaak gebruiken voor ander soort gereedschappen. Dit noemt men ook wel een accuplatform. Zo’n platform heeft een bepaald voltage. Een hoog voltage betekent meer power, maar ook meer gewicht. Het meest veelzijdige en populairste is 18 volt. Je hebt dan het meeste om uit te kiezen. Kies je voor een accuplatform met 10.8V of 12V dan heb je minder keuze. Er zijn multitools, kleinere decoupeerzagen en lichte boormachines. Machines met meer kracht vind je bijna niet met deze voltages.

https://www.consumentenbond.nl/accuboormachine/1-accu-voor-alle-apparaten

Dit zegt Radar over prijzen bij bouwmarkten

Radar onderzoekt welke bouwmarkt het goedkoopst is en ontdekt dat Hornbach gemiddeld 11% goedkoper is dan andere Nederlandse bouwmarkten. Desondanks waren 30% van de onderzochte producten elders goedkoper te verkrijgen. Ook Bauhaus valt op door 9% onder het gemiddelde te liggen qua prijzen, terwijl Hubo en Kluswijs juist duurder zijn. De onderzoekers benadrukken het belang van prijsvergelijking en het letten op aanbiedingen, zoals 50% korting of 1+1 gratis op verf- en beitelproducten. De inflatie, met name de gestegen houtprijzen, maakt klussen desondanks duurder. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over verzekeringen en klusschade

BNNVARA’s Kassa belicht het risico op schade tijdens het klussen en de verzekeringen die hiermee omgaan. Ze verduidelijken dat klusschade alleen verzekerd is bij een allrisk dekking van inboedel- of opstalverzekeringen, maar zelfs dan worden niet alle soorten schades vergoed. Schades die direct door het klussen veroorzaakt worden, zoals waterschade door het verwijderen van een radiator, zijn vaak uitgesloten van dekking. De verzekering dekt wel schades die niet direct door het klussen komen, zoals het laten vallen van de radiator tijdens het verplaatsen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

De beste multitool: in conclusie

We hebben onze inzichten en top 10 op het gebied van multitools nu met je gedeeld. Je hebt zowel elektrische multitools als niet-elektrische survivaltools. We hopen dat je de ideale tool kunt vinden.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.