We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste multivitaminen

Vaak voel je je eerst een tijdje niet jezelf, voordat je gaat zoeken naar wat er aan de hand is en dan merk je dat gewoon te weinig van de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je bent wat hangerig, hebt niet je normale energie om de dag door te komen en staat vaak al moe op en dan heb je nog niet eens iets nuttigs gedaan. De werkdag doorkomen wordt steeds lastiger en het weekend gaat aan je voorbij doordat je het vooral op de bank doorbrengt. Je mist focus en energie. Laten we je meteen uit de droom helpen: multivitaminen en supplementen zijn niet het antwoord. Je moet naar de huisarts.

Woord vooraf: wij geven géén aanbevelingen en gezondheidsadvies

Alle uitingen van Verbruikwijzer.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van multiivitamine-producten. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Verbruikwijzer.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn rondom multivitamine en kunnen op geen enkele wijze als gezondheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking voor je iets aanschaft of inneemt – en neem geen blind advies aan van het internet.

Onze zoektocht naar de ideale multivitaminen

Zodra je de signalen die je lichaam afgeeft leert kennen, kun je gericht actie ondernemen. Er is natuurlijk helemaal niks mis met leven met de seizoenen en het in de winter wat rustiger aandoen dan in de zomer, maar je hoeft niet te accepteren dat je je lamlendig voelt. Er is een groot verschil tussen bewust ervoor kiezen een regenachtig weekend met een magazine en warme chocomel op de bank door te brengen en ’s ochtends niet eens voor 10 uur je bed uit kunnen komen. Wat mis je? De huisarts. Dat is het enige goede antwoord dat wij toestaan.

Snel overzicht: Deze multivitaminen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor weerstandDavitamon – Compleet Weerstand: Deze multivitaminen dragen bij aan je weerstand, met name als de temperaturen dalen. We waarderen vooral de toevoeging van vitamine D3. Als je het gewenste effect al merkt bij één tabletje, is dat voldoende. >> Check laagste prijs
Beste vloeibare optieSalus – Floradix elixir: Voor diegenen onder ons die liever geen pillen slikken, is deze siroop een uitkomst. Met één fles krijg je tot 50 porties. Echter, het innemen vereist wel wat planning, aangezien het een half uur voor een maaltijd moet worden ingenomen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor vitaliteitMindscopig – Mood Master: Deze vegan multivitamine kan een extra boost geven aan je energie en humeur. Veel van ons merkten een significant verschil in humeur en algehele vitaliteit al bij twee capsules per dag. Wel is de prijs aan de hogere kant. >> Check laagste prijs

Onze absolute topper: dit zijn de beste multivitaminen

We draaien niet om de hete brij heen: de multivitaminen van Davitamon Compleet Weerstand staan steevast bovenaan het lijstje van favoriete multivitaminen. Er zitten 400 tabletjes in een verpakking en je mag er tot drie per dag pakken. Dat betekent als je er maar eentje per dag zou slikken, dat je meer dan een jaar met een verpakking doet. Ben je met zijn vieren in het gezin en slik je er elke dag eentje, dan heb je iets minder dan vier verpakkingen per jaar nodig.

Wie zijn wij om multivitaminen te reviewen?

Wij merken vooral dat er op twee momenten behoefte is aan wat ondersteuning voor het lichaam. Dat is enerzijds in de donkere maanden als er minder zonlicht is en andere groenten en fruit in de schappen in de supermarkt liggen. Anderzijds zitten er in ons team veel fanatieke sporters die multivitaminen slikken om hun weerstand op peil te houden en het lichaam te voorzien van belangrijke mineralen en vitaminen. Daarom is een review over multivitaminen voor ons interessant.

Waarom koop je niet de eerste de beste multivitaminen die je ziet?

Nu wordt het inderdaad lastiger, want je hebt multivitaminen van bekende merken, maar er komen ook steeds meer producenten op de vitaminemarkt die minder bekend zijn. Ook zijn er steeds vaker vegan of vegetarische varianten die er eerder niet waren. De vraag was er gewoonweg niet vanuit de markt en dus werd er door producenten niks mee gedaan. Die vraag is er nu wel en het leidt tot een flinke toename in het aanbod van multivitaminen. Doen ze het allemaal even goed? Dat is de vraag.

Multivitaminen? Je haalt toch alles al uit de gezonde voeding die je eet?

Hoezeer wij er ook in geloven dat je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen uit je dagelijks eten en drinken zou moeten kunnen halen, wij weten ook dat dit voor de meeste mensen niet haalbaar is. Je werkt hard en maakt lange dagen, kookt niet altijd zelf ook al zou je dat willen en gevarieerd eten is niet in elk seizoen even makkelijk. Dan is het gewoon fijn dat er supplementen zijn die je voeding aanvullen tot het niveau dat je gezondheid op peil houdt. Echter geldt: wij raden het aanschaffen van supplementen af. Wij bevelen alleen aan dat je naar de huisarts gaat en alle vitaminen uit verantwoorde voeding haalt.

Wat beloven de fabrieken die multivitaminen produceren? Kan dat wel?

Niet elke consument is hetzelfde en dat betekent dat niet iedereen de behoefte heeft aan dezelfde verhoudingen aan vitaminen. Fabrikanten spelen hier handig op in door hun producten te diversifiëren en dat zie je duidelijk aan de verpakkingen en het label. Op het label zie je terug welke grammen of percentages van het totaal naar welke ingrediënten zijn gegaan. De verpakking laat zien voor welke doelgroep het interessant is, zoals vrouwen die zwanger zijn of kinderen.

De lat waar we multivitaminen langs gelegd hebben

Als je eenmaal hebt besloten om dagelijks wat extra’s te slikken om je lichaam en energie op een goed niveau te houden, is volgens ons onderzoek het volgende van belang:

 • Label en verpakking – laat niet alleen de verpakking je aandacht trekken, maar kijk vooral ook wat er nu werkelijk in zit en welke verschillen er inhoudelijk tussen diverse merken zijn.
 • Vorm – er zijn kauwtabletten, tabletjes die je in zijn geheel door moet slikken, capsules die wat makkelijker door je keelgat glijden vanwege het omhulsel, vitaminen in poedervorm en siroop. Bij kauwtabletten zijn er harde en zachte varianten.
 • Speciaal voor een bepaalde doelgroep – er zijn multivitaminen die speciaal voor vegans zijn.
 • Aantal – het gaat dan niet alleen om het aantal dat in een verpakking zit, maar ook over hoeveel je er per dag moet innemen volgens de richtlijnen. Soms wil je met een enkel tabletje in de ochtend bij het ontbijt doorslikken klaar zijn voor de hele dag.
 • Prijs – de prijs zou niet leidend mogen zijn bij de keuze voor een multivitamine. In verhouding minder betalen voor veel inhoud heeft geen werkelijke waarde als het percentage aan goede ingrediënten laag ligt doordat de tablet aangevuld is met allerlei ‘opvulmateriaal’.

Hoe we multivitaminen getest hebben: onze researchdata

In de donkere maanden van het jaar hebben we de tijd genomen om voor een langere en aaneengesloten periode multivitaminen uit te proberen. Wij weten dat bijvoorbeeld alleen supplementen in het weekend slikken geen langdurig effect hebben en dus kozen we voor een significante testduur. Met een vragenlijst aan het begin en einde van de testperiode hebben we diverse variabelen kunnen vergelijken, zoals bijvoorbeeld het energieniveau bij de start van de dag.

De top 10 met beste multivitaminen

1. Davitamon – Compleet Weerstand – 400 tabletjes

Deze multivitaminen hebben effect op je weerstand en dat is welkom zodra de zomer voorbij is en de temperatuur omlaag gaat.

Pluspunten:

 • Het gebrek aan zonlicht op je huid wordt door deze multivitaminen aangevuld met vitamine D3.
 • Als je bij het slikken van een enkel tabletje voldoende effect bemerkt, is dat ook alles wat je hoeft te slikken aan extra vitaminen.

Minpunten:

 • Het effect blijkt wel heel verschillend. De een merkt het slikken van deze multivitaminen al na een paar dagen, terwijl de ander consequent weken moet slikken om iets te voelen.

2. Salus – Floradix elixir – 500 milliliter

Wie geen pilletjes wil slikken, kan met deze siroop toch de nodige vitaminen binnenkrijgen.

Pluspunten:

 • De vorm waarin dit supplement komt, is meteen ook het grootste voordeel. Je hebt nu eenmaal mensen die meteen moeten kokhalzen als ze een tabletje moeten slikken.
 • Met 10 milliliter voor volwassenen en 500 milliliter in de fles, heb je 50 porties.

Minpunten:

 • Het grote nadeel vinden we dat je deze multivitaminen echt in moet plannen, omdat het een half uur voor de maaltijd doorgeslikt moet worden.

3. Mindscopig – Mood Master – 50 capsules

Dit is een vegan multivitamine voor wie een extra dosis energie kan gebruiken.

Pluspunten:

 • Veel testpersonen merkten een aanzienlijk verschil in hun humeur en ook algemeen in hun vitaliteit.
 • Je kunt dit verschil al bij twee capsules per dag merken.

Minpunten:

 • De aanbevolen hoeveelheid is 2 capsules, maar op de verpakking staat dat je niet meer dan 5 capsules op een dag mag pakken. We snappen het verschil in aantal niet zo goed.
 • De prijs voor de Mood Master is wel aanzienlijk en als je inderdaad 5 capsules per dag zou slikken, zou je elke 11e dag weer een nieuwe pot kunnen openen.

4. Vitakruid – Multi Dag & Nacht Vrouw – 60 tabletjes

Dit supplement is speciaal aangepast aan de behoeften van vrouwen om hun vitaminen aan te vullen gedurende de dag.

Pluspunten:

 • Je hoeft maar een tabletje per dag bij het ontbijt in te nemen.
 • Als je merkt dat deze multivitaminen bij jou effect hebben, is er ook een grotere verpakking die voor wat betreft de prijs gunstiger is.

Minpunten:

 • Het is geen fijne tablet om te slikken. Ze zijn niet zo glad van de buitenkant (zoals bij een capsule) en ze zijn meer dan 2 centimeter lang. Niet iedereen kan deze multivitaminen gebruiken.

5. Centrum – 50+ Women – 90 tabletjes

Net als de vorige multivitaminen in deze top 10 is die van Centrum ook voor vrouwen bedoeld, maar dan wel vrouwen van 50 jaar en ouder.

Pluspunten:

 • Je hoeft maar een tabletje van deze multivitaminen te pakken en dat doe je tijdens het eten. Het maakt niet uit welke maaltijd je hiervoor kiest.
 • Met 90 tabletten in een potje kun je dus een kwartaal vooruit.

Minpunten:

 • Ook deze tablet is – net als de vorige – groter van formaat waardoor niet iedereen het zal lukken om deze zonder problemen door te slikken.

6. Orthica – Dino Multi – 60 kauwtabletjes

Deze multivitaminen zijn bedoeld voor kinderen die wat extra’s kunnen gebruiken.

Pluspunten:

 • Het is de ideale vorm voor dit supplement, omdat kinderen erop mogen kauwen. Ze hoeven dus niet iets in zijn geheel door te slikken.
 • Ook de smaak is perfect voor kinderen. Framboos zal bij iedereen in de smaak vallen. Het is net een snoepje.

Minpunten:

 • Wij vragen ons wel af of je niet te makkelijk dit soort ‘snoepjes’ aan kinderen gaat geven als ze zo lekker gemaakt worden.

7. Sundt Supplements – liposomales multivitaminen – 250 milliliter

Dit is de tweede multivitamine in vloeibare vorm.

Pluspunten:

 • Je slikt 5 milliliter per keer en er zit 250 milliliter in een fles. Daarmee heb je als je met een persoon gebruik maakt van een verpakking genoeg voor 50 dagen.
 • Als je de smaak niet wilt proeven, kun je ook 5 milliliter in een glas sinaasappelsap of appelsap mengen.

Minpunten:

 • Soms komt de smaak nog steeds erdoorheen – ook na het mengen met een ander sapje – en niet iedereen vindt deze smaak lekker.

8. Salus – Floradix – 147 tabletjes

Van de vloeibare vorm van de nummer 2 in deze top 10 is ook een multivitamine in tabletvorm.

Pluspunten:

 • Het is een rond tabletje dat makkelijker wegslikt dan een langwerpige tablet.
 • Je slikt 3 tabletjes per dag en er zitten 147 tabletjes in een verpakking. Je hebt dus voldoende voor 49 dagen

Minpunten:

 • De tabletjes moeten een half uur voor het eten doorgeslikt worden met water en dit moet je wel in de gaten houden.

9. Yummy Gums – Multi+ – 120 gummies

Dit is de tweede multivitamine speciaal voor kinderen.

Pluspunten:

 • Het is een vegan variant en sommige ouders vinden dat prettiger voor hun kinderen.
 • Dit is de enige vitamine in gummies en dit kauwt toch anders dan die harde kauwtabletten.

Minpunten:

 • Wij vinden de verpakking wel erg veel lijken op een pot met snoepjes. Het wordt zo bijna hip in plaats van nodig om multivitaminen te pakken.

10. Davitamon – Compleet Zwanger – 60 capsules

Net als de eerste multivitaminen op deze lijst is ook deze laatste van het merk Davitamon. Nu gaat het echter om een speciale samenstelling voor vrouwen die al zwanger zijn of vrouwen die zwanger willen worden.

Pluspunten:

 • Er zitten allerlei toevoegingen in die voor een goede groei van de baby in de buik zorgen, zoals foliumzuur en visolie.
 • Er zitten 60 capsules (glijden makkelijker door de keel dan tabletten) in een verpakking en je slikt er eentje per dag. Je doet dus 2 maanden met een verpakking.
 • De prijs is ook heel betaalbaar van deze multivitaminen.

Minpunten:

 • Ondanks dat het slikken van deze capsule geen vreemde smaak in de mond als gevolg heeft, kun je later als er lucht omhoog komt wel last hebben van de visolie. Dit verschilt een beetje van persoon tot persoon. De een heeft meer lucht dan de ander en ook je eetpatroon (hoe vlak voor of na het innemen van de capsule) kan verschil uitmaken. Wij zouden adviseren uit te proberen wat voor jou het beste werkt.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste multivitaminen?

Je vindt vandaag de dag ontzettend veel multivitaminen producten voor kinderen op de Nederlandse markt. Is het echt zo dat een kind zulke vitaminen nodig heeft? Als je kind weinig groenten eet, zijn er dan aanvullende vitaminen nodig? De Consumentenbond zegt van niet. Groenten zijn heel gezond, maar vitaminen zitten ook veel in andere producten. Dan kun je  denken aan aardappelen, melk, rijst, volkorenbrood en fruit. Dat betekent dat kinderen normaal gesproken heel goed zonder multivitaminen kunnen leven.

https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/multivitamines-kinderen

Dit zegt Radar over Vitaminesupplementen

Radar belicht de visies van experts over de noodzaak van vitaminesupplementen. Orthomoleculair therapeut Ismee Kok en hoogleraar Jaap Seidell benadrukken het belang van gezonde voeding boven supplementen. Kok pleit voor een persoonlijke benadering in supplementgebruik, terwijl Seidell aangeeft dat supplementen nuttig kunnen zijn voor specifieke groepen met een hoger risico op tekorten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Voedingscentrum adviseren dat een gevarieerde voeding meestal voldoende is, maar erkennen de waarde van supplementen voor bepaalde groepen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vitaminesupplementen

BNNVARA’s Kassa onderscheidt feiten van fabels met hulp van prof. dr. Renger Witkamp, die stelt dat de meeste mensen voldoende vitaminen en mineralen uit een gevarieerd dieet halen. Specifieke groepen, zoals pasgeborenen en mensen met onvoldoende zonlichtexpositie, kunnen echter baat hebben bij supplementen. Witkamp ontkracht het idee dat extra vitamines het immuunsysteem versterken, tenzij er sprake is van een tekort. Hij waarschuwt voor de gevaren van overdosering, vooral bij vitamine B6, en benadrukt dat het naleven van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) over het algemeen veilig is. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Beslist

Wow… Op Beslist.nl staan veel meer merken multivitaminen dan wij eigenlijk met zijn allen kenden. Davitamon, Supradyn en Swisse kenden we wel al van de reclames op televisie, maar Optimax, Arkovital, Disney, Nutrend en Arkopharma – om er maar een paar te noemen – klinken ons minder bekend in de oren. Op Beslist moet je wel goed kijken naar de doelgroep, want er staat veel door elkaar.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend

Je beslist niet zomaar om multivitaminen aan te schaffen. Sommigen doen het vooral in het najaar en slikken zo wat vitaminen bij die niet meer automatisch in groente en fruit zitten dat in de overige maanden van het jaar te krijgen is. Zodra het seizoen weer aanbreekt, stoppen ze met de vitaminen in pilvorm en halen ze hun essentiële vitamientjes weer uit hun eigen voeding. Het ligt er allemaal aan waar je de multivitaminen voor slikt en of er een specifieke reden is, zoals zwanger zijn.