We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Voor iedereen wat wils: alles over de beste naaimachine

Lekker ouderwets naaien: dat kan opvallend rustgevend zijn. Er is geen enkele reden waarom je niet uit zou moeten proberen. Juist in deze tijd van binnen zitten kan naaien behoorlijk rustgevend zijn. Je bent er zo uren mee zoet en je doet ook nog eens iets zinnigs. Kortom: naaien is een fantastische hobby. Maar je hebt natuurlijk wel een goede machine nodig om succesvol iets te kunnen maken of herstellen. Vandaar dat we onze inzichten hier delen.

Onze eigen zoektocht naar de ideale naaimachine

Ja, naaien ligt ons wel. Vandaar dat we er graag meer onderzoek naar verrichten. We komen graag meer te weten over de verschillende naaimachines die online te vinden zijn. Vandaar dat we zelf op onderzoek zijn uitgegaan. We hebben tal van naaimachines in onze handen gehad en ook tientallen naaimachine reviews doorspit om de beste modellen te kunnen vinden. Uiteindelijk zijn we heel tevreden met de resultaten die ons onderzoek ons heeft opgeleverd.

Snel overzicht: Deze naaimachines raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeSinger 4432 – Naaimachine: De Singer 4432 Heavy Duty blinkt uit dankzij zijn krachtige motor waarmee zware naaiklussen geen probleem zijn. We waarderen het brede scala van 32 ingebouwde steken, waaronder basis, decoratief, stretch en knoopsgat. De automatische naaldinrijger en de hoge naaisnelheid maken dit apparaat nog indrukwekkender. Bovendien zijn de metalen naaldplaten en naaivoeten een garantie voor topresultaten. >> Check laagste prijs
Beste instapmodelSinger 2250 – Naaimachine: Het Singer 2250 Tradition-model staat bekend als een uitstekend instapmodel voor beginners. We vinden de automatische bovenspanning en de instelbare steekbreedte en steeklengte zeer gebruiksvriendelijk. Dit model is ideaal voor lichtere naaitaken en heeft 10 verschillende programma’s. We vinden het ook fijn dat er een ingebouwde accessoirebox bij zit. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor functiesBrother CS10s – Electronische naaimachine: We zijn onder de indruk van de Brother CS10s vanwege de talrijke nuttige steekopties en de mogelijkheid tot het plaatsen van decoratieve steken. De aanpasbaarheid van steekbreedte en steeklengte samen met het intuïtieve LCD-scherm zijn pluspunten. Daarnaast waarderen we de vrije arm functie en het uitgebreide werkgebied. Het is een goed doordacht en gebruiksvriendelijk model. >> Check laagste prijs

Dit is onze huidige nummer 1 beste naaimachine

De huidige naaimachine die ons het beste ligt is de Singer 4432 Heavy Duty. Zoals de naam al aangeeft, is deze ook voor de “Zwaardere Klusjes” geschikt. Deze Singer 4432 is allround de beste keuze, vandaar dat hij onze beste algemene keuze is. De naaimachine heeft liefst 32 verschillende ingebouwde steken: van basis tot stretch en van volautomatisch knoopsgat naar decoratief. Ook is er een automatische naaldrijger in verwerkt, wat je veel tijd zal besparen.

Deze naaimachine sluit het beste aan bij een klein budget

Mocht je een wat kleiner budget hebben, dan raden we je de Eyslife Handnaaimachine aan. Deze is voorzien van USB-kabel, plus liefst 4 AA batterijen. Met deze naaimachine kun je elektrisch naaien. Je krijgt er 3 spoelen en garen accessoires bijgeleverd. Het repareren van een kledingstuk of andere stof kan eenvoudig met deze mininaaimachine. Je krijgt er een Nederlandse (plus Engelse) handleiding bij, kunt hem direct uit de doos nemen en beginnen.

Hoe wij ervaren reviewers van naaimachines zijn geworden

Wie meer over naaimachines te weten wil komen, moet ze in de praktijk uitproberen. Het is daarbij van belang dat je alle functies uittest die je op de naaimachine tegenkomt. Als wij een product testen, testen we dan ook elke functie. Ook kijken we of de producent zijn beloftes waarmaakt. Door uit de eerste hand objectief onderzoek te verrichten, zijn we meer te weten gekomen over de verschillende naaimachines. De kennis die we opdoen, delen we graag.

Een kritische, onderzoekende houding is belangrijk in je zoektocht naar de beste naaimachine

Als je een naaimachine wil beoordelen, moet je naar meer kijken dan alleen het ontwerp. Aan het ontwerp (de huls) kun je namelijk niet zien hoe goed en hoe duurzaam de machine werkt. Wie een naaimachine wil beoordelen, moet goed naar de volgende criteria kijken:

 • Is de naaimachine elektronisch of mechanisch?

Een elektronische naaimachine is computergestuurd. De mechanische versie is juist de “ouderwetse” versie. Deze wordt met slinger aangestuurd. Dankzij bijvoorbeeld een automatische draadinsteker kan het naaien stukken eenvoudiger worden gemaakt. Het grootste voordeel van een elektrische naaimachine is de printpraat die de machine digitaal aanstuurt. Een ander voordeel van de elektrische naaimachine is dat deze meestal minder herrie maakt.

 • Vermogen

Beschikt je naaimachine over DC-motor, dan is deze krachtiger dan een naaimachine met AC-motor. Hou er rekening mee dat DC-motors wel een stukje zwaarder zijn. Hoe groter het vermogen is, hoe meer kracht de machine heeft en hoe beter je in staat bent door stof te raken.

 • Steeklengte en steekbreedte

Verschillende opties in steeklengte en -breedte is niet alleen handig voor het naaien van verschillende stoffen, maar ook van het creëren van een eigen, unieke en decoratieve stijl.

 • Voetjes

Voetjes op de naaimachine maken het mogelijk om een rits in te zetten of juist een knoopsgat te maken. Zo kun je de verschillende functies van een kledingstuk gemakkelijk afwerken.

 • Dubbel transport

Bij naaimachines houdt Dubbel transport een systeem in dat meerdere lagen stof op hun plek houdt. Als je meerdere lagen stof tegelijk moet naaien, zorgt het systeem dat deze niet schuiven.

 • Vrije-handpositie

De vrije-handpositie houdt in dat de machine over een speciale stand op de naaivoet heeft, waarmee je gemakkelijk “uit de losse pols” kunt meanderen (golfbewegingen maken) met steken.

Deze beloften zullen naaimachineproducenten je maken? Is dat terecht?

Ga je online naar naaimachines kijken, dan zul je overal wel een mooie productfoto en een fraaie beschrijving bij vinden. Elke producent zal je vertellen dat zijn naaimachine de beste is die je online tegenkomt, om een reden zus of zo. Er is altijd wel één element waarin een machine uitblinkt. Dit zal dan ook breed worden uitgemeten. Maar hoe zit het allround? Lang niet alle naaimachines zijn uitsluitend van hoge kwaliteit. Sommigen laten te wensen over.

Wij hanteren deze criteria bij ons onderzoek naar de beste naaimachine

Wij kijken naar tal van elementen als we productonderzoek doen. Als we specifiek naaimachines beoordelen, dan gebruiken we altijd de volgende criteria in ons uitgebreide onderzoek:

 • Vermogen

Ten eerste willen we weten wat het vermogen van de naaimachine is, want de kracht van de motor zegt veel over de klussen die hij aankan: is het een werkpaardje, of is het meer een flierefluitertje. Sommige naaimachines zijn alleen geschikt voor lichtere klusjes en voor de eenvoudigere herstelwerkzaamheden, terwijl er ook naaimachines zijn die elke uitdaging aangaan.

 • Verschillende opties

De beste naaimachines zijn breed inzetbaar. Je gebruikt ze niet alleen voor het naaien van standaarddraden, maar kunt er ook allerlei extra’s mee. Zo verwacht je bijvoorbeeld van een naaimachine dat je de draadlengte en draaddikte aan kunt passen. Ook wil je decoratieve opties tot je beschikking hebben. Knoopsgat maken en knoop vastzetten? Ook dat moet kunnen.

 • Gebruiksgemak

Op de beste naaimachines kun je urenlang naaien, terwijl je de wereld om je heen (en de tijd) vergeet. Daarnaast zijn er ook naaimachines waaraan je je al na enkele minuten gaat irriteren. Zit alles voortdurend klem? Of krijg je kramp omdat je zoveel druk moet zetten? Dan zijn er opties: of je doet zelf iets goed, of het apparaat zit simpelweg niet goed in elkaar.

 • Garantie: krijg je garantie op het product? Zeker bij een duurdere naaimachine zou dat wel mogen

 • Reviews

Klantreviews, klantreviews, klantreviews: ze vertellen je zoveel over een product. Je zou online eigenlijk geen enkel product moeten kopen zonder eerst naar de productreviews te kijken. Hier vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt om tot een weloverwogen keuze te komen. Kijk naar het gemiddelde cijfer, maar ook naar geschreven toelichtingen.

Naaimachine 1: de Singer 4432 Heavy Duty naaimachine is de beste algemene keuze

We hebben de Singer 4432 Heavy Duty hierboven al bekroond tot beste algemene keuze naaimachine. Hier zullen we je nog snel de specificaties van de Heavy Duty Singer geven:

 • Dit apparaat beschikt over een sterke motor en kan redelijk zware naaiklussen aan

 • Kies uit 32 verschillende ingebouwde steken: basis en decoratief, stretch en knoopsgat

 • Voorzien van vol automatische naaldinrijger

 • Met 2 jaar fabrieksgarantie op het product

 • Behaalt extra hoge naaisnelheid

 • De metalen naaldplaten en naaivoeten zorgen voor de beste resultaten (en voor gebruiksgemak)

 • Onder meer ook van knoopsgaten- en knoop aanzetvoet voorzien.

Naaimachine 2: de Eyslife handnaaimachine inclusief USB-Kabel en 4 AA batterijen is de beste budget optie

De Eyslife Handnaaimachine is de beste budgetoptie. Dit is waarom:

 • Deze naaimachine is voorzien van USB-kabel, 4 AA batterijen en 3 spoel- en garenaccessoires

 • Ideaal voor het herstellen van kledingstukken en bewerken van stoffen

 • Ideaal voor de kleinere naaiklusjes (minder geschikt voor zwaarder werk)

 • Apparaat is direct na uitpakken te gebruiken

 • Ook van tweetalige handleiding voorzien.

Naaimachine 3: de Singer 2250 tradition is een instapmodel voor lichte naaiprojecten

Ook de derde naaimachine in deze lijst is van Singer – Singer is nu eenmaal een uitstekend merk. Hier bespreken wet het Model Singer 2250 Tradition. Deze wordt als instapmodel gezien.

 • De boven spanning is volautomatisch

 • Je kunt de steekbreedte en steeklengte zelf instellen

 • Het instapmodel is om het naaien aan te leren, vandaar dat je er alleen lichte naaitaakjes mee uit kunt voeren (dat is geen voordeel of nadeel, maar gewoon een constatering)

 • De elektrische naaimachine heeft liefst 10 verschillende programma’s

 • Inclusief ingebouwde accessoire box

 • Ook inclusief automatische 4-fase knoopsgat.

Naaimachine 4: de Brother CS10s heeft een degelijk ontwerp met tal van functies

Big Brother is watching you: de Brother SC10s is een uitstekende naaimachines met handige functies.

 • Geeft tal van nuttige (werkzame) steekopties, maar ook opties tot het plaatsen van decoratieve steken

 • Pas steekbreedte en steeklengte aan

 • Het gebruiksvriendelijke lcd scherm is aan te sturen aan de hand van handige toetsen

 • Beschikt over een vrije arm om gemakkelijk mouwen, zakken en broekspijpen te naaien

 • Dit vernieuwde model CS10s beschikt over groter werkgebied aan de rechterzijde van de naald

 • Inclusief draadinrijger

 • Inclusief zogenaamde “achteruit naaifunctie”, bij wijze van verstevigingssteek

 • De naaimachine weegt een keurige 5 kilogram.

Naaimachine 5: Trendwares Naaimachine SM-505 is een hip en trendy model

De vijfde naaimachine in deze lijst is een naaimachine van Trendwares. Het model: de SM-505.

 • Beschikt over een 12-patronen adapter, maar ook over batterijen

 • De spoelwinder werkt automatisch

 • Zeer makkelijk in gebruik – geschikt voor zowel de beginner als de ervaren naaier

 • De Trendwares SM-505 is heerlijk lichtgewicht en kan gemakkelijk verplaatst worden

 • Bepaal de naaisnelheid met het voetpedaal

 • Voorzien van Ledverlichting

 • Een nadeel: opbergetui is niet meegeleverd.

Naaimachine 6: de Tristar Sewing machine SM-6000 is heerlijk klein en compact (ideaal voor de beginner)

Ook de Tristar Sewing machine SM-6000 is een naaimachine van degelijke allure. Het is een instapmodel naaimachine (geschikt voor beginners), onder meer vanwege de eenvoudige bediening.

 • Kies uit liefst 10 verschillende ingebouwde patronen

 • Klein en licht model: makkelijk mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie

 • Ook geschikt voor kinderen

 • De spoelopwindas maakt het mogelijk een spoel met draad op te winden – dankzij de dubbele naald kun je direct twee steken tegelijk naaien

 • Krijg w jaar garantie op de Tristar naaimachine

 • Helaas niet geschikt voor de stuggere materialen.

Naaimachine 7: ook de Emerio SEW-121820 heeft een fraai ontwerp

De zevende naaimachine in de lijst is een apparaat van Emerio. Het model is de SEW-121820. Dit is een nieuw model naaimachine die de hoge kwaliteit van voorgangers waarborgt en overtreft.

 • Kies gemakkelijk tussen verschillende naaistanden

 • De SEW-121820 levert 12 steken (maar jou als klant geen streken)

 • Deze machine is onder meer geschikt voor kinderen

 • Het is een elektrische naaimachine, die uitsluitend voor dunnere stof geschikt is

 • Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op de SEW-121820

 • Nadeel: helaas zijn de steeklengte en steekbreedte niet variabel.

Naaimachine 8: de Dorina 323 van Dorina by Gritzner heeft een handige vrije arm

Kies je voor de Dorina 323 van het merk Dorina by Gritzner, dan kies je onder andere voor een handige vrije arm werking. Daarnaast heeft dit model Dorina nog andere functies voor je:

 • Voorzien van liefst 23 verschillende nuttige steken en siersteken

 • Eenvoudig te bedienen apparaat

 • De geïntegreerde handgreep maakt de naaimachine eenvoudig te verplaatsen

 • Met dank aan de accessoires in de accessoire set kun je ook ritsen afwerken, evenals stopwerk, knoopsgaten en stopwerk verrichten

 • Dankzij de perfecte steekvorming krijg je steeds optimaal naairesultaat

 • De geïntegreerde elastische steken zijn ideaal voor stugge, dikkere stof.

Naaimachine 9: de Brother 1034DX Lockmachine is ideaal voor naaien én afwerken

De negende naaimachine in deze lijst is de Brother 1034DX Lockmachine. Met deze machine kun je uitstekend naaien en afwerken. Voor het bewerken van alle indenkbare stoffen heb je de Brother nodig.

 • Het grootste voordeel van de Lockmachine is dat deze (in potentie) tot wel tweemaal zo sterk naait als een normale naaimachine en daarmee ook geschikt is voor kleden en gordijnen

 • Dankzij de Lock functies kun je gemakkelijk 3- of 4-draads overlock steken, snijden en naaien

 • De glijhendel maakt het mogelijk de steekbreedte in te stellen; de lengte stel je in met het instelwiel

 • De rolzoom maakt het mogelijk servetten, ruches en tafellakens af te werken

 • De ingebouwde draaghendel maakt het makkelijk deze naaimachine te dragen (hij weegt slechts 7 kilogram)

 • Krijg 2 jaar garantie op de Brother 1034DX Lockmachine.

Naaimachine 10: de Deluxe Stitcher Pro is een superhandige elektrische Handnaaimachine

Als laatste naaimachine in deze lijst presenteren we je de Deluxe Stitcher Pro. Dit is een handige en volledig elektrische handnaaimachine waarmee je snel en eenvoudig reparaties uitvoert.

 • Deze handnaaimachine werkt op zowel netstroom als batterijen

 • Voorzien van Nederlandse handleiding

 • Voorzien van 4 verschillende spoelen met verschillende kleuren garen

 • Ook voorzien van 12 vervangnaalden

 • Met naaldinrijger

 • Je krijgt liefst 30 dagen bedenktijd: zie je binnen die periode van aankoop af, dan ben je geen geld kwijt

 • Nadeel: bij deze naaimachine worden bijna laadmechanismen (4 AA batterijen en een 6V accu adapter) niet bijgeleverd.

De Singer Promise F1409 is de beste naaimachine (2021) uit de test volgens Bestetester.nl

Bestetester.nl is een online vergelijkingssite die eveneens online naaimachines heeft vergeleken. Hier is de Singer Promise F1409 tot beste keuze van 2021 uitgeroepen. Zoals gezegd is Singer een uitstekend (wellicht het beste) merk op het gebied van naaimachines.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste naaimachines?

Kleding wordt steeds vaker online gekocht. Maar het is wel zo dat kleding ontzettend vervuilend voor het milieu is. Een duurzame keuze maken maakt dus echt het verschil. Waar precies op letten als je besluit online kleding te kopen? Helaas bestaat er niet zoiets als duurzame kleding, maar je kunt wel duurzame keuzes maken. Zo heb je allerlei keurmerken bij kleding online kopen. Het ene keurmerk zegt iets over de herkomst van de stof en het andere keurmerk zegt iets over de arbeidsomstandigheden. Let naast het keurmerk ook op het materiaal. De ene stof is veel duurzamer dan de andere stof. Het beste is om te kiezen uit biologische of gerecyclede materialen.

https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/online-duurzame-kleding-kopen

Dit zegt Radar over kledingherstel

Radar benadrukt het belang van het herstellen van kleding om de levensduur ervan te verlengen. Het repareren of creatief bewerken van oude of tweedehands kledingstukken kan deze een nieuw leven geven. Voor wie minder handig is met naald en draad, bieden lokale stomerijen vaak betaalbare en snelle oplossingen zoals zomen of het aanbrengen van patches. Dit advies onderstreept het idee dat door een beetje extra zorg en aandacht, kleding veel langer mee kan gaan, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het geven van een tweede leven aan kleren

BNNVARA’s Kassa belicht hoe het geven van een tweede leven aan kleren bijdraagt aan duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Door oude jeans om te toveren tot nieuwe kledingstukken voor kinderen of een versleten t-shirt te transformeren, verlengen we de gebruiksduur van onze kleding. Het bezoeken van een naaiclub kan hierbij een uitkomst bieden, waar cursisten leren hoe ze kleding kunnen repareren en aanpassen. Bekijk het volledige item van Kassa.

In conclusie: beste naaimachine

In dit artikel hebben we je tal van tips op het gebied van naaimachines gegeven. Daarnaast hebben we onze eigen top 10 naaimachines met je gedeeld. Nu is het aan jou om een keuze te maken.

Bronnen voor naaimachines

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het schrijven van dit artikel over naaimachines:


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.