We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste nagellak

Een nagellak hoeft niet altijd het opvallende felrode kleurtje op iemands lange nagels te zijn, want het kan ook veel subtieler. Iemand met korte, maar netjes verzorgde nagels kan ook voor een doorzichtige lak kiezen of een pasteltint mooier vinden vuurrood of knalpaars. Daarnaast zijn er veel meer kleurtjes dan rood en roze en deze kleuren – van groen tot blauw en zwart tot geel – zie je voort het hele jaar door en echt niet alleen maar meer met de carnaval.

Het uitzoeken van de perfecte nagellak

Waar we het wel eens over kunnen zijn, is dat nagellak de nagels verfraait. Met een mooie naturel toplak laat je je nagels glanzen en hierdoor zien je handen er weer verzorgder uit dan als je je nagels alleen maar geknipt en het randje onder je nagels schoongemaakt had. In de zomer heb je vaak niet eens meer nodig, al kan een wit randje aan je nagel wel chique staan.

Draag je nette kleding naar het werk of als je naar klanten toegaat? Dan kan een nagellak helemaal in het oog springen als je een presentatie moet geven of een brochure of offerte overhandigt. Vaak vallen nette handen en keurig verzorgde nagels niet eens zoveel op, maar het tegenovergestelde – ruwe handen met eelt en geen nette nagels – zal wel degelijk de aandacht trekken.

Snel overzicht: Deze nagellak raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algehele keuzeEssie – It’s Genius: Deze nagellak verraste ons met zijn dieproze wijnkleur. We vonden het fijn dat de nagellak goed dekt en gemakkelijk aan te brengen is. Zijn kleur is intens en past perfect bij zowel lichte als donkere kleding. Een klein minpuntje is dat de prijs voor sommige gebruikers wat aan de hoge kant kan zijn, vooral als je niet zo vaak nagellak draagt. >> Check laagste prijs
Beste multifunctionele keuzeRimmel – Nail Nurse: We waarderen de veelzijdigheid van deze nagellak omdat hij zowel als basislaag als toplaag kan worden gebruikt. Zijn transparantie zorgt voor een verzorgde uitstraling. Een nadeel is dat het droogproces wat langer duurt, vooral als je extra lagen aanbrengt. >> Check laagste prijs
Beste duurzame keuzeInglot – O2M ademende nagellak: Deze nagellak onderscheidt zich door veganistisch en Halal te zijn. We houden van de felle kleur die echt opvalt. Wat betreft de zuurstofdoorlatende eigenschap hebben we niet voldoende ervaring om te beoordelen of dit aanzienlijk verschilt van andere lakken zonder deze eigenschap. >> Check laagste prijs

Onze eerste keuze: dit is de beste nagellak

Het snelle antwoord op de vraag wat de beste nagellak van dit moment is, is de nagellak van Essie en de kleur ‘It’s Genius’ (nummer 43) is hierbij favoriet en bijzonder mooi. Het is de op twee na duurste nagellak in onderstaande lijst met nagellak en dat ligt vooral aan de intensiteit van de kleur. Het is een donkerroze en paarse mix met bijna een soort parelmoerachtige glans. De kleur doet in het potje denken aan glad satijn.

Wie zijn wij om nagellakjes te reviewen?

Nee, wij lopen niet het hele jaar door met felgekleurde nagels op kantoor rond, want daarvoor testen we te veel producten waarbij lange nagels in ieder geval niet handig zijn. Wij houden ze over het algemeen kort, maar wel verzorgd. Ook bij het werken op de computer is het fijn als nagels niet te lang zijn en er geen haakjes aan zitten die het toetsenbord verkeerd raken. Wel vinden wij het leuk om richting bepaalde feestdagen de nagels wat langer te laten en dan een kleurtje te geven.

Waarom oppassen met nagellak?

Een nagellak is nog steeds een product dat op het lichaam aangebracht wordt en de meeste grondstoffen van nagellak komen niet van nature in het menselijk lichaam voor. Dat betekent dat je allerlei synthetische materialen op de nagels hecht en als het de verkeerde materialen zijn, kun je daar een lichamelijke reactie op hebben. Het is net als bij shampoo en deodorant; als er te veel van een fout stofje inzit, kan je lichaam op termijn schade hiervan ondervinden, dus ook bij nagellak.

Gezonde nagels hebben geen nagellak nodig en kan de nagels alleen maar verzwakken

Nagels die goed groeien, hard genoeg zijn en nooit splijten, kunnen er van zichzelf al heel mooi uitzien en daardoor weinig extra glans (of kleur) nodig hebben. Je hebt ook mensen die uit principe niks op hun nagels doen, net zoals ze ervoor kiezen om geen make-up te dragen. Aan gezonde nagels hoef je inderdaad niet per se iets toe te voegen. Gebruik je wel nagellak en verwijder je deze met een lakremover waarin aceton zit? Dan kunnen je nagels inderdaad zwakker worden.

Waar staan nagellakproducenten voor?

Waar het de nagellakproducent vooral om gaat, is dat ze elk seizoen weer nieuwe kleuren en effecten uitbrengen zodat de klant ook nagellak blijft kopen. Er zijn mensen die verslaafd zijn aan hele series van een bepaald merk en als er een ‘limited edition’ nagellak van hun favoriete merk uitgebracht wordt, zijn ze er als de kippen bij. Als kleurspecialist gaat het er om zoveel mogelijk bij de nieuwste trends aan te sluiten. Dat bepaalt het verkoopcijfer en het succes van een kleur.

De criteria waar we nagellak op beoordelen

Bij nagellak hebben wij gekeken naar de volgende eigenschappen:

 • Kleur – als eerste natuurlijk het meest opvallende aan nagellak en dat is welke kleuren er te krijgen zijn en hoe deze er op je nagels uitzien.
 • Effect – mat, glanzend, parelmoer, metallic, glitters
 • Assortiment – is het een kleur die vast opgenomen is in de collectie, of betreft het een eenmalige kleurvariant?
 • Bijzondere eigenschappen – laat het de nagels sneller groeien, droogt de lak vlotter of beschermt het de nagels beter?
 • Prijs – wat betaal je voor een potje nagellak en voor welke inhoud is dit?

Hoe we nagellakjes getest hebben: onze bevindingen

Alle teamleden hebben aan deze test meegedaan. Het ging er niet alleen om hoe fijn de lak aan te brengen was op de nagels, maar ook hoe de lak geurde (handig voor de directe omgeving) en welke kleuren en effecten het meest in de smaak vielen. Nagellak wordt ook echt niet meer alleen door vrouwen gedragen en dus werd het een interessante testfase.

De top 10 met beste nagellak

1. Essie – It’s Genius – 43 diepe roze/paars met glans

Wij zijn fan van deze dieproze wijnkleur op de nagels.

Pluspunten:

 • De nagellak dekt goed en de lak is niet te dik om aan te brengen.
 • De kleur is intens en gaat niet snel vervelen.
 • De kleur past mooi bij lichtere kleding als je de nagels af wilt laten steken en past ook goed bij donkere kleding als opvallend element.

Minpunten:

 • De prijs kan voor nagellakdragers wel een obstakel zijn, zeker als je niet heel vaak  nagellak draagt.

2. Rimmel London – SuperGel by Kate – Gel Nagellak – 051 Shallow Bay (mintgroen)

Bij deze nagellak hoef je geen aparte bovenlaag meer aan te brengen, want die zit al in de lak verwerkt.

Pluspunten:

 • Je bent sneller klaar met je nagels door deze 2-in-1 nagellak.
 • De lak voelt veel steviger aan en biedt betere bescherming.

Minpunten:

 • Als je geneigd bent om de lak dikker aan te brengen, kan deze sneller los raken van je nagel.

3. Max Factor – Glossfinity – 160 Raspberry Blush (dieprode wijnkleur)

Deze nagellak van Max Factor heeft dezelfde kleurintensiteit als die van Essie, maar dan zonder de extra parelmoerglans.

Pluspunten:

 • De prijs is gunstig voor deze inhoud.
 • De kleur dekt goed en de nagellak droogt vlotjes.

Minpunten:

 • Vonden we de dekking niet goed genoeg, dan hebben we een tweede laag aangebracht.

4. Rimmel – Nail Nurse – basislaag en toplak – doorzichtig

De Nail Nurse van Rimmel werkt als basislaag, maar kan ook op een kleurtje als toplaag aangebracht worden.

Pluspunten:

 • De basislaag laat meteen een heel verzorgde nagel zien.

Minpunten:

 • Net als bij elke extra laag die je op de basislaag aanbrengt, duurt het drogen langer en dat is bij deze nagellak ook het geval.

5. Inglot – O2M ademende nagellak – 620 felrood

Deze nagellak is geschikt bevonden voor veganisten en mensen die alleen Halal producten gebruiken.

Pluspunten:

 • De kleur spettert werkelijk van je nagels af en trekt alle aandacht naar je handen toe.

Minpunten:

 • We hebben de nagellak niet lang genoeg gebruikt om te kunnen bepalen of de zuurstofdoorlatende eigenschap significant beter is dan andere nagellak zonder die eigenschap.

6. Rimmel London – Glitter nagellak – 021 Bedazzle (met roze, paarse, licht- en donkerblauwe glitters)

Je kunt deze nagellak met glitters als basislaag dragen op naturel nagels, maar ook een kleurtje dat je hebt gelakt extra laten opvallen.

Pluspunten:

 • De glitters passen perfect bij roze en blauwe tinten nagellak, maar je kunt ook prima het contrast opzoeken door de glitters op rood aan te brengen.

Minpunten:

 • Alle nagellakjes met glitters zijn moeilijker te verwijderen vanwege de extra toevoegingen aan de normale lak. Glitters blijven vaak in het watje met remover ‘steken’ terwijl je over de nagel aan het wrijven bent.

7. Herome – nagelverharder extra sterk – doorzichtig

Wie zachte of broze nagels heeft, kan de nagelverharder van Herome proberen.

Pluspunten:

 • De doorzichtige laag valt niet op als je je nagels naturel houdt.
 • Je hoeft niet lang te wachten tijdens het nagellakken, want deze nagelverharder is snel opgedroogd.

Minpunten:

 • Houd de nagelverharder het liefst een stukje van je nagelriem af, want die kan last van de verharder hebben en geïrriteerd raken.

8. Max Factor – Max Effect – mini nagellak – 21 Soft Toffee (zachte huidskleur)

Een zachte look en toch de nagels lakken? Dat kan met deze toffee kleur.

Pluspunten:

 • Behalve alle felle kleurtjes van Max Factor, is het ook fijn dat er softe kleuren zijn die aansluiten in plaats van contrasteren.
 • Dit is een van de goedkoopste nagellakjes in deze lijst en dat scheelt als je een keer een andere kleur wilt uitproberen.

Minpunten:

 • De kleur op het doosje blijkt wel iets af te wijken als hij eenmaal op je nagels zit. Als je een perfecte match met een blouse of accessoire wilt creëren, kan dat tegenvallen.

9. Max Factor – Max Effect – mini nagellak – 05 Sunny Pink (roze met parelmoer glans)

Binnen dezelfde Max Effect serie is er deze stralende en zonnige kleur roze met gouden glans.

Pluspunten:

 • Onze proefpersonen zijn het erover eens dat dit de perfecte nagellak is voor een strandvakantie. Door de parelmoer glans valt het niet eens op als het roze van de lak niet goed dekt. De schittering maakt alles goed.

Minpunten:

 • Bij het drogen van deze lak mag je wel wat geduld hebben.

10. Essie – Gorge-ous Geodes nagellak – 636 Rock Your World (zilver metallic)

Vergeet de basislaag en de topcoat, want met deze nagellak ben je in een keer klaar voor een avondje uit.

Pluspunten:

 • De kleur staat werkelijk prachtig bij elk huidtype. Bij de een oogt het wat warmer en bij de andere koeler, maar altijd staat de nagellak bijzonder.
 • De nagellak dekt werkelijk in een enkele laag.

Minpunten:

 • Door het zilverpigment in de lak kan het wat langer duren voordat je de nagellak weer verwijderd hebt. Je moet dus een beetje geduld hebben bij het eraf halen van deze nagellak.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste nagellak?

Wat is de beste manier om kalknagels te behandelen? Er zijn diverse producten bij de drogisterij te koop, maar welke middelen werken effectief? Een kalknagel is een brokkelig verdikte nagel en meestal veroorzaakt door schimmel. Ook kan een kalknagel ontstaan door het langzaam groeien van een nagel bij het ouder worden of mindere doorbloeding. Je hoeft een kalknagel niet te behandelen, want het is een onschuldig kwaaltje. Wil je dit toch, dan is het beste om de schimmel te behandelen met antimycotica, oftewel anti schimmel tabletten. Je kunt dit product op recept verkrijgen bij de apotheek.

https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/zelfzorg-kalknagels

Dit zegt Radar over Nagelgezondheid en Nagellakgebruik

Radar belicht de veelvoorkomende problematiek van afbrekende nagels en de mogelijke oorzaken daarvan. Factoren zoals overmatige blootstelling aan water, vitaminetekorten, het gebruik van agressieve nagellak en hormoonwisselingen kunnen allemaal bijdragen aan de verslechtering van nagelkwaliteit. Het artikel benadrukt het belang van het kiezen van nagellak zonder schadelijke chemicaliën en het gebruik van vochtinbrengende handcrème voor de verzorging van nagels. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vegan Nagellak

Kassa test verschillende merken vegan nagellak om te bepalen welke het beste presteert in termen van applicatie en duurzaamheid. Het testpanel en een deskundige beoordelen de nagellakken op diverse aspecten, zoals textuur, kwastje, dekking, en houdbaarheid op de nagels. Etos Pure scoorde het hoogst dankzij zijn ronde borsteltje, glanzende afwerking, en goede houdbaarheid. Het onderzoek wijst ook op de betekenis van ‘vegan’ in nagellak, met een focus op de afwezigheid van dierlijke ingrediënten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Koopslimmer

Koopslimmer heeft in haar top 10 een aantal merken staan die wij ook in de lijst hebben opgenomen, zoals Essie en Rimmel London. De bekendere merken die het bij ons niet tot de top 10 hebben gered, zijn OPI, Sally Hansen, Alessandro en Bourjois. Alle kleurtjes bij Koopslimmer zijn wat softer, maar elk merk heeft natuurlijk een hele reeks aan kleuren binnen een serie. Je kunt dus als een bepaald nagellakmerk je goed bevalt altijd kijken welke kleuren er nog meer te krijgen zijn.

Ontdek onze aanbevelingen voor een gezonde levensstijl en persoonlijke verzorging:

Conclusie

Je nagels lijken vrij hard, maar ze zijn soms kwetsbaarder dan je denkt. Ben jij iemand die veel lakt? Kijk dan of je af en toe een pauze aan je nagels kunt geven. Ook kan een ander verzorgend product in plaats van een standaard nagellak uitkomst bieden en je nagels beschermen. Zeker wanneer je regelmatig nepnagels draagt, is de verzorging nog belangrijker. Ze splijten anders sneller of scheuren in de hoekjes, waardoor je nooit meer van jezelf mooie, natuurlijke nagels zult krijgen.