We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste oogcrèmes

Lange tijd heb ik de aanschaf van een oogcrème ontweken. Ik zag de reclames wel op televisie voorbij komen, maar dacht dat dezelfde crème gewoon in een ander tubetje gedaan was. Nog steeds zijn we het er op onze redactie over eens dat er waarschijnlijk merken zijn die op deze manier te werk gaan. Het gaat er niet altijd om de klant te bedienen, maar de eigen kas te spekken. Als de consument iets speciaals zoekt en erin trapt, is dat toch zijn eigen pakkie-an?

Het vinden van de perfecte oogcrème

Toch kwam er een moment waarop ik advies aan een collega vroeg. Ik merkte eigenlijk dat de huid rond mijn ogen in de koude en natte maanden wat doorzichtig leek te worden. Ik had nog geen last van lijntjes, maar de kleur en stevigheid liet wel te wensen over. Die zelfde collega gebruikte al langer oogcrème, maar wilde best een test doen om te kijken of er een betere was. Samen hebben we een testteam – waaronder onszelf – bij elkaar geroepen voor het uitproberen van oogcrèmes.

Snel overzicht: Deze oogcrèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenVelveux – Around Eyes oogcrème: Deze oogcrème van Velveux richt zich op het tegengaan van verkleuring rond de ogen en helpt rimpeltjes verminderen. We waarderen het feit dat het alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidVichy – LiftActiv Supreme Eyes & Lashes: Dit product van Vichy is speciaal geformuleerd voor de gevoelige huid. We vinden het pompje erg handig, omdat je er precies de juiste hoeveelheid mee kunt doseren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor actieve buitenmensenBiodermal – oogcrème voor alle huidtypen: Deze oogcrème van Biodermal is ideaal voor degenen met een rijpere huid of voor huid die vaker blootgesteld is aan diverse weersomstandigheden. Onze testgroep was vooral te spreken over de voedende ingrediënten. >> Check laagste prijs

Onze topper in de test: dit is de beste oogcrème

Laten we het maar direct verklappen: wij raken niet uitgepraat over de verbetering van de huid rond onze ogen met het product van Velveux. Het is maar een klein potje als je het vergelijkt met de gewone dagcrèmes, maar het effect mag er wezen. Na ongeveer twee weken smeren bleek de stevigheid terug te komen en leek de huid ook weer zijn normale kleur te hebben.

Wie zijn wij om oogcrèmes te reviewen?

Alles dat een mens een beter gevoel over zichzelf kan geven, staat bij ons hoog in de wishlist met te reviewen producten. Er zijn al zat dingen in het leven waar drama van gemaakt wordt en aan sommige aspecten kun je misschien nooit ontsnappen, maar wat het leven beter maakt dan dat het al was, is volgens ons de moeite waard om onder de loep te nemen. Zo is het ook met oogcrèmes.

Waarom je altijd op je hoede moet zijn bij een oogcrème of ander gezichtsproduct

Zoals we al eerder meldden, verdenken wij er sommige merken van gezichtsverzorgingsproducten ervan dat ze dezelfde crème op verschillende manieren verpakken en het ook voor verschillende prijzen verkopen, terwijl er helemaal geen onderscheid te maken is. Als dat het geval is, kun je net zo goed het goedkoopste product in hun assortiment kopen. Bij de echte oogcrèmes moet je verschil in ingrediënten zien. Het label raadplegen, is dan ook een verstandige stap in het keuzeproces.

Moet je nu echt weer een ander tubetje voor een deel van je gezicht?

Er zijn mensen die erbij zweren hun gezicht en andere plekken op het lichaam die extra verzorging nodig hebben in te smeren met kokosolie. Zij kopen een pot met een liter kokosolie en daar doen ze dan een jaar of nog langer mee. Zij willen geen crèmepje voor dit of een tubetje voor dat en houden het bij een enkel basisproduct. Werkt dit voor iedereen? Helaas niet, daarom zijn er oogcrèmes.

Waar staan de producten van oogcrèmes voor?

Als je het kaf van het koren wilt scheiden, moet je echt gaan kijken naar de grondstoffen waarvan een oogcrème gemaakt is. Meestal worden alleen de gunstige of milieuvriendelijke stofjes benadrukt, zoals noten, pitten, fruit, groenten, kruiden of edelstenen die vermalen zijn. Ineens zie en hoor je overal ‘avocado’ of ‘munt’ of nog exotischere ingrediënten en hun effect op de huid. Wat minder goed is, laat men meestal achterwege.

De criteria waar we elke oogcrème op beoordelen

Bij het testen van de oogcrèmes hebben we gelet op:

 • Effect – waar het helpt het bij? (bijvoorbeeld de lijntjes rond de ogen fijner maken, rimpels wegwerken, donkere huid lichter maken)
 • Soort huid – zijn de bestanddelen geschikt voor de normale huid of is er iets speciaals aan toegevoegd dat de droge of gevoelige huid goed zal doen?
 • Verpakking – hoe wordt de oogcrème verkocht en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
 • Inhoud – als je gebonden bent aan een bepaald budget, wat krijg je dan voor die prijs?
 • Extra – is het product ook te gebruiken door veganisten of mensen die bepaalde allergieën hebben?

Hoe we oogcrème getest hebben: onze onderzoeksgegevens

Deze review heeft een tijdje op zich moeten wachten, omdat we meerdere crèmes wilden uittesten en het langdurige effect wilden meten. Na de aanschaf van een hele lading oogcrèmes, hebben we met het testteam gekeken naar de beoogde effecten die de fabrikant belooft en of er iemand binnen die doelgroep viel. Ook zaken als geur en smeerbaarheid hebben een rol gespeeld bij de verdeling van de oogcrèmes.

De top 10 met beste oogcrème

1. Velveux – Around Eyes oogcrème – 15 milliliter

De crème gaat verkleuring van de huid rond de ogen tegen en helpt tegen rimpeltjes.

Pluspunten:

 • Elke huidsoort die last heeft van wallen of diepere lijnen in de huid, kan baat hebben bij deze crème.
 • De oogcrème bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten.

Minpunten:

 • We vinden het potje wel een nadeel, want bij langere nagels is het moeilijker doseren als je met een vinger in het potje moet gaan om er wat uit te krijgen.

2. Vichy – LiftActiv Supreme Eyes & Lashes – 15 milliliter

Dit product van Vichy is speciaal voor de gevoelige huid.

Pluspunten:

 • Het pompje is superhandig, want je kunt er kleine hoeveelheden uithalen die voldoende zijn voor rond de ogen.
 • De huid voelt echt veel beter aan volgens ons testteam.

Minpunten:

 • Bij het woord ‘serum’ verwacht je toch een iets vollere crème te krijgen en dat viel ons wel wat tegen.

3. Rituals – Hydrate Cooling Eye Lotion – 7 milliliter

De oogcrème van Rituals is bedoeld voor de normale huid.

Pluspunten:

 • Wij vinden dat deze gel – die overigens uit een handige tube op de roller terecht komt – lekker aanvoelt op de huid. Je krijgt er een beetje een koele tinteling van.
 • De roller is geen echte roller (zoals bij sommige deo’s) die tijdens het rollen weer crème mee naar binnen rolt. Hierdoor kunnen er geen bacteriën van de huid in de tube of pen eindigen. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere houdbaarheid.

Minpunten:

 • De pen is superhandig en voelt fijn aan, maar voor dit bedrag heb je ook op zijn minst twee keer zoveel inhoud.

4. L’Oréal Paris – RevitaLift Hydraterende Oogverzorging – 15 milliliter

De oogcrème van L’Oréal werkt goed bij de normale en ook wat oudere huid.

Pluspunten:

 • Het is een soepele crème die niet vettig aanvoelt, terwijl hij wel mooi in de huid rond de ogen trekt.

Minpunten:

 • Omdat deze oogcrème weer in een potje zit, zouden wij altijd aanbevelen een klein lepeltje voor dit soort crèmes te reserveren. Zodra je wat uit het potje hebt gehaald met het lepeltje, kun je dit op je vingers doen en inmasseren. Het lepeltje kan daarna afgewassen worden.

5. Clinique – All About Eyes Rich – 15 milliliter

De oogcrème van Clinique is geschikt voor alle huidsoorten.

Pluspunten:

 • Er zit geen parfum in deze oogcrème en dit betekent dat er weinig allergische reacties met de huid rond de ogen is ervaren door ons testteam.
 • Het effect van deze crème is opvallend, want bijna iedereen ziet dat de ogen meer stralen en dit komt omdat het grauwe weg is.

Minpunten:

 • Een smeerseltje kan natuurlijk niet ervoor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt en genoeg nachtrust hebt. Het kan tijdelijk verlichting bieden, maar geen permanente oplossing zijn. Bij sommigen komen de donkere kringen rond de ogen weer snel terug.

6. Biodermal – oogcrème voor alle huidtypen – 15 milliliter

De oogcrème van Biodermal is vooral voor mensen met een rijpere huid of een huid die meer onder andere weersomstandigheden geleefd heeft.

Pluspunten:

 • We hebben een aantal fanatieke wandelaars in de testgroep die regelmatig in weer en wind erop uit trekken. Zij vinden deze oogcrème de moeite waard vanwege de voedzame ingrediënten.

Minpunten:

 • Het is een van de goedkopere producten in deze review en dat betekent dat sommigen het verschil met een duurdere oogcrème kunnen voelen.

7. Olay Eyes – deep hydrating eye gel – 15 milliliter

De oogcel werkt verkoelend – net als die van Rituals – en dat geeft een frissere look.

Pluspunten:

 • Deze gel heeft de voorkeur vanwege de neutrale geur. Sommige potjes of tubetjes zijn te sterk van geur.

Minpunten:

 • Het grote verschil met andere merken in deze top 10, is dat de gel op de huid lijkt te blijven liggen. Hierdoor trekt hij niet goed in en als je de huid rond de ogen aanraakt, blijf je de gel voelen.

8. Biodermal – Anti Age Oog Serum voor alle leeftijden – 15 milliliter

Dit is de tweede oogcrème van Biodermal en deze werkt specifiek tegen de rimpels in de huid rond de ogen.

Pluspunten:

 • Het serum trekt lekker snel in na het inwrijven.
 • De huid voelt soepeler aan en is niet meer zo droog of straks al van te voren.

Minpunten:

 • We hebben het verschil met de Biodermal oogcrème die bij ons op nummer 6 staat niet heel duidelijk kunnen merken. Voor bijna het dubbele bedrag verwacht je wel verschil.

9. L’Oréal Paris – Age Perfect Goden Age Revitaliserende Roze Verzorging voor de ogen – 15 milliliter

De tweede oogcrème van L’Oréal heeft een kleurtje.

Pluspunten:

 • Het roze lijkt erg roze, maar op de huid valt dit mee. Het geeft een beetje glans aan een anders wat valere huid.

Minpunten:

 • Met deze crème los je het probleem zelf niet op, maar je kunt de ouder wordende huid wel iets jonger laten lijken. Het is dus meer een make-up dan een verzorgende en effectieve oogcrème.

10. L’Oréal Paris – Revitalift Laser Renew / Laser X3 for Eyes – 15 milliliter

Uit deze pen knijp je een kleine hoeveelheid oogcrème die je rechtstreeks op de betreffende huid aanbrengt.

Pluspunten:

 • Je hoeft niet met je vingers in een potje, want met de pen kun je prima doseren. Daarna kun je ook met de kop van de pen de crème inwrijven of inmasseren.

Minpunten:

 • Enkele testleden bleken gevoelig te zijn voor de ingrediënten van deze L’Oréal oogcrème. Wij zouden het altijd eerst aan de binnenkant van de pols wrijven om uit te testen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste oogcreme?

Als je ogen droog zijn, dan wordt er door de opticien oogdruppels aangeraden. Wat kun je het beste doen bij droge ogen? Heb je droge ogen, dan is er een tekort aan traanvocht. Zodoende zijn ze onvoldoende beschermd. Het advies bij droge ogen is het vermijden van plekken waar gerookt wordt en plekken met airconditioning, vaak knipperen met je ogen en voorkomen van een te lage luchtvochtigheid. Ogen zijn heel kwetsbaar en als je last krijgt dan is het zaak om naar de oogarts te gaan. Koop niet zomaar oogdruppels of oogcrème zonder een recept van de huisarts.

https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/gezondheid-oogdruppels

Dit zegt Radar over Dag-, Nacht- en Oogcrèmes

Radar onthult dat de beweringen over de unieke eigenschappen van dag-, nacht-, en oogcrèmes grotendeels ongegrond zijn, volgens onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee. Zij stelt dat er geen significant verschil is tussen deze producten behalve hun verpakking. De huid vereist ’s nachts niet anders dan overdag, wat betekent dat men hetzelfde product kan gebruiken voor het hele gezicht, inclusief onder de ogen, wat zowel kostenbesparend als praktisch is. Ultee benadrukt dat de enige echte variatie in crèmes het al dan niet toegevoegde UV-filter kan zijn, maar voor effectieve bescherming tegen de zon raadt ze aan om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Skincare-producten

BNNVARA’s Kassa deelt inzichten van onderzoeksarts Jetske Ultee over veelvoorkomende misverstanden in skincare, inclusief de waarde van dure versus goedkope producten. Ultee ontkracht de mythe dat duurdere skincare-producten noodzakelijkerwijs beter zijn dan goedkopere alternatieven. De prijs van een product wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals ingrediënten, verpakking, marketing, en onderzoekskosten, maar niet per se door de effectiviteit. Ze benadrukt het belang van de ingrediënten en hun concentraties in het product over de prijs. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

De meeste merken die ook in onze top 10 staan, zijn door Bestgekozen ook voor hun top 5 geselecteerd. Clinique staat op nummer 1 en daarna volgen er twee crèmes van L’Oréal Paris, een crème van Estée Lauder en een crème van Vichy. Alleen de oogcrème van Estée Lauder heeft het niet tot onze topproducten voor rond de ogen gered. Verder wordt het merk Garnier nog genoemd in verband met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Ontdek Onze Aanbevolen Verzorgingsproducten

Afsluiting

Er is niks zo persoonlijk als de verzorgingsproducten die je voor je lichaam gebruikt. Daarbij komt dat een lekker crèmepje voor je voeten nog heel iets anders is dan de crème die je voor gezicht gebruikt. De producten in onze top 10 kosten tussen de 14 en 30 euro voor 15 milliliter en alleen Rituals heeft als merk een andere inhoud voor hun oogcrème.