We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste oorthermometers

De infrarood thermometer die op het voorhoofd gericht kan worden, zie je sinds Covid-19 steeds meer. Bij afspraken in het ziekenhuis kan het je zomaar gebeuren dat je voor binnenkomst even je temperatuur moet laten checken. Deze infrarood thermometer is ook ideaal voor thuisgebruik, maar de oorthermometer scoort eigenlijk net iets beter op betrouwbaarheid bij het meten van de lichaamstemperatuur.

Woord vooraf: wij geven géén medische aanbevelingen en géén gezondheidsadvies

Alle uitingen van Verbruikwijzer.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk medisch advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van oorthermometers. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Verbruikwijzer.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn rondom oorthermometers en kunnen op geen enkele wijze als gezondheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking voor je iets aanschaft of inneemt – en neem geen blind advies aan van het internet. Schakel altijd je eigen huisarts in voor advies en neem van niemand anders iets aan.

Onze overstap van een staafthermometer naar een oorthermometer

Wij gebruikten traditioneel nog de gewone thermometer thuis. Je niet lekker voelen en verhoging hebben is nooit prettig, maar op een gegeven moment waren we die staafthermometer wel beu. Je moet hem langer op een bepaalde plek laten zitten en als je ziek bent, is dat alleen maar vervelend. Met een oorthermometer heb je binnen een paar seconden de uitslag en dat is veel prettiger voor de zieke.

Snel overzicht: Deze oorthermometers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste consistentie in resultatenBraun IRT 6020 Mnla – Thermometer: Dit model van Braun is specifiek ontworpen voor het meten via het oor. Wat wij waarderen is de automatische uitschakelfunctie waardoor de batterijen langer meegaan. Wel is het belangrijk om consistent te meten voor accurate resultaten. >> Check laagste prijs
Beste feedback voor correct gebruikBintoi® XE200 – Thermometer: Dit is een voorhoofdthermometer die wij bijzonder handig vinden vanwege de kleurindicatie. Het apparaat geeft met een groen licht aan wanneer je op de juiste afstand van het hoofd meet. Een betrouwbare meting gegarandeerd. >> Check laagste prijs
Beste visuele feedbackMostEssential Premium Koortsthermometer: Deze thermometer zonder geluid is ideaal voor stille metingen, bijvoorbeeld bij slapende kinderen. We zijn ook onder de indruk van het vierkleurige display dat direct aangeeft hoe het met de temperatuur gesteld is. >> Check laagste prijs

Onze nummer 1: dit is de beste oorthermometer

Braun is een bekend merk als het om apparaten gaat en het heeft ook de beste oorthermometer, zo blijkt uit onze test. De ThermoScan 7 scoort goed vanwege de verschillende instellingen die je kunt selecteren. Zo kun je de meetsensitiviteit afstellen op de persoon waarbij je de temperatuur wilt gaan meten. Ook kleurt het display mee met de meting. Heb je als volwassene een temperatuur van 37 graden Celsius, dan is het schermpje bijvoorbeeld groen. Het maakt het aflezen iets makkelijker.

Wie zijn wij om oorthermometers te reviewen?

In de EHBO-kit die je thuis hebt, zou standaard een thermometer moeten zitten. Een beetje verhoging hoeft namelijk niet direct tot alarm te leiden, maar als je boven een bepaalde temperatuur uitkomt, wordt het wel zaak om stappen te ondernemen en medische hulp in te schakelen. Het kan bij verhoging ook zeer nuttig zijn om de lichaamstemperatuur periodiek te meten om zo te kunnen zien of medicatie effect heeft of dat het afweermechanisme van het lichaam aan het werk is.

Met aandacht selecteren, want niet alle oorthermometers zijn hetzelfde

Een oorthermometer kan met allerlei toeters en bellen uitgerust zijn, maar in feite komt het toch neer op het weergeven van de juiste temperatuur. Kleurtjes en gegevens kunnen onthouden is grappig, maar niet essentieel. De gevoeligheid en betrouwbaarheid van het meetinstrument is waar het werkelijk om gaat. Dat zou dus ook je insteek moeten zijn bij je keuze voor de aanschaf.

Zit er dan zoveel verschil tussen thermometers? Ze meten toch allemaal de temperatuur?

Wat je op zal vallen bij elke soort thermometer is dat er een getal verschijnt. Bij de staafthermometer lees je deze af door te kijken bij welk getal het gekleurde balkje blijft hangen en bij de digitale varianten verschijnt er een getal met vaak ook nog een cijfer achter de komma. Je hebt echter verschil in sensitiviteit van het meetmechanisme en zonder al te veel in detail te treden, wil je voor een correcte en betrouwbare meting een zo gevoelig mogelijk exemplaar.

Waar staat de producent van digitale oorthermometers voor?

Het valt ons op dat er veel onbekende merken op de markt te krijgen zijn en je kunt daardoor de indruk krijgen dat deze minder effectief zijn. Dat is echter niet automatisch de juiste conclusie. Het principe van een thermometer is niet complex, maar de gevoeligheid en de extra opties maken dat een merk de prijs vaak omhoog schroeft. Het aantal knopjes en de kleur kan ook nog verschil uitmaken.

De criteria waar we oor- en voorhoofdthermometers op beoordelen

Bij de thermometers in deze review hebben we gekeken naar het volgende om ze op waarde te kunnen inschatten:

  • Soort meting – kan de thermometer allen voor in het oor gebruikt worden of ook op het voorhoofd?
  • Weergave – welke informatie is zichtbaar en hoe specifiek is deze?
  • Signaal – op welke manier weet je dat de thermometer zijn werk heeft gedaan en je de thermometer kunt verwijderen? (van knipperend naar niet-knipperend getal, een geluidje)
  • Extra’s – worden de batterijen meegeleverd? Zit er een hoes of houder bij? Heb je extra opzetstukjes voor de eerste paar keren?
  • Prijs – betreft het een budgetmodel dat naar behoren werkt, of is het een duurder model met meer functies die je handig vindt?

Hoe we de thermometers getest hebben: onze researchdata

Om de test met thermometers goed uit te kunnen voeren, hebben we zo’n dertig varianten besteld. Soms had een merk maar een enkele thermometer, andere keren waren er meerdere modellen die je kon vergelijken op hun werking. Om de secuurheid van elke thermometer te kunnen bepalen, hebben we bij vier items met uiteenlopende temperaturen gelijktijdig een meting uitgevoerd. 

De top 10 met beste oorthermometers

1. Braun – ThermoScan 7 oorthermometer – kan gegevens van maximaal 9 personen registreren

Deze thermometer is zwart van kleur.

Pluspunten:

  • Je krijgt op basis van leeftijd te zien of de gemeten temperatuur in het groene, gele of rode gebied zit.
  • Deze thermometer is zeer geschikt voor gezinnen, omdat je de gegevens van iedereen kunt bijhouden.

Minpunten:

  • Dit is de duurste oorthermometer in deze top 10 en er zijn goedkopere varianten die op zijn minst net zo goed in de test scoren.

2. Braun – ThermoScan 5 oorthermometer – kan gegevens van maximaal 1 persoon registreren

Het grootste verschil met de ThermoScan 7, is dat deze geen kleurtjes in het display heeft die aanduiden of er verhoging of extreme verhoging is.

Pluspunten:

  • De batterijen gaan lang mee, omdat het apparaat vanzelf uitschakelt als het niet meer gebruikt wordt om te meten.

Minpunten:

  • De oorthermometer blijkt voor wat betreft de consequentheid van temperatuurweergave te wisselen, maar dit kan er ook aan liggen dat het oor een gevoelige plek is en dat je niet elke keer even ver gaat met de thermometer.

3. Lilleskat – XL-F03 voorhoofdthermometer – kan gegevens van maximaal 32 personen registreren

Bij kleinere kinderen en baby’s is deze thermometer fijner vanwege de meting aan het oppervlak van de huid in plaats van in het oor.

Pluspunten:

  • Je hebt al binnen een seconde de uitslag van de meting en zeker bij zieke kindjes is dit een opluchting. Je hoeft ze niet langer ongemakkelijk te laten voelen dan nodig is.
  • Het is de goedkoopste thermometer in dit overzicht.

Minpunten:

  • Je moet de handleiding goed lezen en de meting uitvoeren zoals bedoeld is, anders krijg je telkens verschillende waarden.

4. Bintoi – XE200 voorhoofdthermometer – kan gegevens van maximaal 35 personen registreren

Ook dit is een thermometer die je op het voorhoofd kunt richten.

Pluspunten:

  • Het handigste van dit model vinden wij de kleur die op groen springt als je op correcte afstand van het hoofd meet. Te ver of te dichtbij levert een incorrecte meting op en met dit apparaat loop je dit risico niet.

Minpunten:

  • Als je twijfelt over de meting – dit is bij elke nieuwe thermometer het geval – kun je altijd je ouder exemplaar gebruiken om thuis zelf een test te doen.

5. Senyo – UFR-102 infrarood thermometer – kan gegevens van maximaal 20 personen registreren

Deze thermometer wordt ook gebruikt om meer dan alleen lichaamstemperatuur te meten. Zo kun je er bij baby’s ook de voeding mee meten, zodat je het niet te heet geeft.

Pluspunten:

  • Er zit een handleiding bij dit apparaat, maar je hebt het eigenlijk niet eens nodig om een goede meting uit te kunnen voeren. Dit is een van de meest gebruiksvriendelijke thermometers.

Minpunten:

  • Als je deze thermometer in de winkel koopt, kan er nog een Engelstalige handleiding bij zitten.

6. TOPYLife – voorhoofd- en oorthermometer – kan gegevens van maximaal 32 personen registreren

De thermometer van TOPYLife is zowel op het hoofd als in het oor te gebruiken.

Pluspunten:

  • Er zit een beschermbox bij om de thermometer in op te bergen.
  • Er zitten ook extra kapjes bij voor de hygiëne.
  • Het apparaat werkt simpel.

Minpunten:

  • Een staafthermometer is nog altijd het meest nauwkeurig. Daar moet je rekening mee houden als je een ander soort thermometer prefereert.

7. MostEssential – AOJ-200 voorhoofd- en oorthermometer – kan gegevens van maximaal 40 personen registreren

Dit is een van de weinige exemplaren zonder geluid.

Pluspunten:

  • Meestal vind je een piepje handig om te weten dat de meting gedaan is, maar soms wil je dit net niet, want je kunt er iemand wakker mee maken.
  • Het display heeft vier kleuren: aan (gewoon lichtblauw), temperatuur in orde (groen), temperatuur iets te hoog (oranje) en temperatuur veel te hoog (rood). Dit haalt twijfels weg als je niet precies weet waar de grens ligt.

Minpunten:

  • Dit apparaat leverde bij herhaalmetingen een aantal keren een verschillende getal op en dat wil je bij een thermometer net niet hebben.

8. Bintoi – X200 voorhoofd- en oorthermometer – kan gegevens van maximaal 35 personen registreren

De digitale thermometer kan op het hoofd en in het oor gericht worden.

Pluspunten:

  • Bintoi werkt niet met groen, oranje en rood, maar met geel, oranje en rood. Dit vonden we zeker handig in het donker om snel het resultaat te kunnen aflezen.

Minpunten:

  • Bij dit merk krijg je geen reservekapjes meegeleverd, terwijl dat bij andere merken wel zo is.

9. Lidoma – FC-IR1012 voorhoofdthermometer – kan gegevens van maximaal 35 personen registreren

Dit is een van de meest eenvoudige thermometers als je naar de uitstraling van het apparaat kijkt.

Pluspunten:

  • Het heeft een knop om te meten en een scherm om de temperatuur af te lezen en that’s it.
  • Ook deze thermometer werkt met kleuren, zodat je snel kunt zien of de gemeten temperatuur in orde is of niet.

Minpunten:

  • Dit is een van de goedkopere thermometers in deze top 10 en dat zie je vooral aan de uitstraling die een beetje goedkoop aandoet.

10. Sensitec – NF-3101 voorhoofdthermometer – kan gegevens van maximaal 32 personen registreren

Dit is een wit met felblauw apparaatje met diverse knoppen op de zijkant.

Pluspunten:

  • Bij de knopjes kun je kiezen uit het meten van de temperatuur van een lichaam of ander oppervlak.
  • Het apparaat meet telkens dezelfde temperatuur bij herhaalmetingen.

Minpunten:

  • Je kunt dit apparaat aanpassen als je de meting af vindt wijken. Zo heb je een nauwkeurigere meting in plaats van de standaard fabrieksinstelling.

Beste uit de test volgens Consumentenbond

De Consumentenbond geeft op haar website aan dat van alle verschillende thermometers die er zijn, de oorthermometer minder geschikt is voor baby’s en kleinere kinderen, omdat het voor deze doelgroep minder prettig is of de opening in de oren gewoon nog te klein is. Voor volwassenen werkt de oorthermometer prima, maar de meting kan licht afwijken van de staafthermometer.

De voorhoofdthermometer is handiger dan de oorthermometer en je hoeft niet elke keer het kapje te vervangen, maar de meting is niet zo betrouwbaar. Bij kleine kinderen heb je overigens nog een andere optie en dat is de speenthermometer. Je kleintje hoeft dan niet stil je blijven liggen voor een ander meetinstrument, alleen moet je er wel voor zorgen dat de speenthermometer lang genoeg in de mond blijft zitten voor een correcte meting van de temperatuur.

Dit zegt Radar over De Betrouwbaarheid van Thermometers

Radar belicht de betrouwbaarheid van verschillende typen thermometers, met een focus op de ervaringen van Floortje, een professional in de ouderenzorg, die twijfelt aan de nauwkeurigheid van oorthermometers. Ondanks dat oorthermometers populair zijn voor het meten van lichaamstemperatuur, wijst Floortje’s ervaring op mogelijke onnauwkeurigheden, vooral vergeleken met rectale thermometers. Huisarts Bart Timmers bevestigt dat rectale thermometers de meest betrouwbare metingen bieden, maar ziet oorthermometers als een acceptabel alternatief, mits men rekening houdt met mogelijke afwijkingen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Infrarood- en Oorthermometers

BNNVARA’s Kassa onderzoekt de betrouwbaarheid van populaire infrarood- en oorthermometers, die vooral tijdens de coronapandemie in trek zijn. Uit een test, uitgevoerd in samenwerking met de Vrije Universiteit, blijkt dat deze thermometers aanzienlijk kunnen afwijken van de werkelijke lichaamstemperatuur, met infraroodthermometers die bijna twee graden te laag meten en oorthermometers die tot 1,5 graad te laag kunnen meten. Hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen wijst op de beperkingen van infraroodthermometers, die de huidtemperatuur meten en beïnvloed kunnen worden door externe factoren zoals zweet of buitenlucht. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afsluiting

De thermometers in deze review kosten ongeveer tussen de 15 en 65 euro. Met dit prijsverschil in je achterhoofd en de karakteristieken van een oor- of voorhoofdthermometer kun je je keuze maken. Wij zouden altijd adviseren bij de aanschaf van een nieuwe thermometer te kijken naar de benodigde batterijen en altijd voor een voorraad te zorgen, zodat je dezen kunt vervangen als de thermometer dit aangeeft. Een staafthermometer als laatste back-up vinden wij ook een goed idee.

Bedenk je verder dat je bij de echte oorthermometer altijd reservekapjes (beschermkapjes voorop het meetgedeelte) nodig hebt die je na elk gebruik vervangt. Hier zijn ook extra kosten aan verbonden, al gaat het bij je gezondheid of die van je gezinsleden natuurlijk niet om die paar euros. Voor 20 tot 40 stuks – afhankelijk van het gekozen merk – betaal je iets minder dan een tientje.