We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Wie zoekt, zal vinden: alles over de beste plafondventilator

Een plafondventilator is weer eens wat anders dan een ventilator die je op je kast of op je bureau neerzet: dit is een ventilator die aan het plafond plakt. De plafondventilator is al een oud begrip: je ziet ze onder meer in films uit de jaren ’70. De eerste plafondventilators hingen relatief laag. Dat was niet bepaald veilig, want als je er tegen stootte, leidde dat tot een flinke dreun. Met je hoofd moest je er niet bij komen. Tegenwoordig zijn de ventilatoren beter.

Hoe onze zoektocht naar de beste plafondventilator eruitziet

Wij zijn al langer op zoek naar de ideale plafondventilator. Sinds de jaren ’70 zijn we namelijk geïntrigeerd door het concept “plafondventilator”. Een ventilator aan het plafond lijkt de meest handige manier om een ruimte te ventileren. Dat heeft er alles mee te maken dat je van bovenaf alles kunt overzien. Het bereik van bovenaf is optimaal. De plafondventilator heeft veel potentie. Eens kijken of die potentie ook volledig wordt benut door de ventilators.

Snel overzicht: Deze plafondventilators raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeBestron DHB42W Plafondventilator: De Bestron DHB42W springt eruit vanwege zijn fraaie wit ahorn ontwerp en de grote reikwijdte van de wieken. We waarderen ook dat deze ventilator relatief geruisloos is. Daarnaast is de eenvoudige installatie een groot pluspunt. >> Check laagste prijs
Meest duurzame keuzeReality Light Plafondventilator met LED verlichting: Deze plafondventilator is onze topkeuze voor duurzaamheid, voornamelijk vanwege het energielabel A. We zijn ook onder de indruk van de bijgeleverde afstandsbediening, timerfunctie en het feit dat de lamp apart te bedienen is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor badkamers en toilettenSoler & Palau Silent 100 CRZ: Voor ruimtes als badkamers en toiletten raden we de Soler & Palau Silent 100 CRZ aan. We waarderen vooral dat deze ventilator extra stil is met een maximaal geluidsniveau van 26.5 decibel. Daarnaast is het waterbestendig en biedt het verschillende bedieningsopties. >> Check laagste prijs

Dit is nu onze favoriete plafondventilator

Op moment van schrijven geven wij de voorkeur aan de Bestron Plafondventilator DHB 42W. Met deze ventilator wordt het ventileren van je ruimte een makkie. Je kunt ook nog eens kiezen tussen een zomer- en winterstand. Zo kun je in de zomer koude lucht verspreiden en in de winter juist warme lucht. In huis altijd een optimaal klimaat? Het kan met de ventilator van Bestron. De luchtcirculatie is relatief geluidsarm. Kies uit drie snelheden voor rotatie.

Deze plafondventilator sluit het best aan bij een wat kleiner budget

De Bestron DHB 42W is een uitstekend apparaat, maar wel wat aan de prijzige kant. Mocht je niet gelijk je geld over de toonbank willen smijten, dan is een budgetoptie misschien beter geschikt voor jou. In dit geval raden we je de Mobiele Plafondventilator met ophanghaak aan. Deze is gemakkelijk te verplaatsen en levert verkoeling waar je maar wil. Dankzij de handige ophanghaak kun je deze kunststof ventilator eenvoudig installeren waar je maar wilt.

Dit maakt ons gelauwerde en ervaren plafondventilator reviewers

Inmiddels hebben we aardig wat ervaringen met het reviewen van plafondventilators en van ventilators in het algemeen. We hebben er namelijk verschillende uitgetest. Uittesten doen we niet zomaar even, maar over een langere periode van tijd. Door een reeks miskopen hebben we een goede plafondventilator van een slechte plafondventilator leren te onderscheiden. Inmiddels vallen we ons geen bult meer en delen we graag onze kennis met je.

Kritisch blijven op het aanbod plafondventilators: een vereiste

Plafondventilators moeten aan allerlei vereisten voldoen. Mocht je van plan ben zelf een plafondventilator aan te schaffen, let dan in ieder geval op het volgende. Verlies dit niet uit het oog:

 • De hoogte van de plafondventilator

Er zijn verschillende typen plafondventilators. Welke ventilator het beste aansluit bij jou is afhankelijk van of je een hoog, een laag of schuin plafond hebt. De zogenaamde ‘huggers’ worden zonder verlengstang gemonteerd. Deze zijn ideaal voor een laag plafond. Heb je een model met een verlengstang? Deze past beter bij een hoog plafond. Is het plafond rond de 2.5 meter hoog? Dan kun je zo’n beetje elk soort plafondventilator op je plafond installeren.

 • Een verlengstuk?

Heb je een hoog plafond (boven de 2.5 meter)? Dan is een verlengstuk aan te raden, zodat de ventilator toch laag genoeg hangt om voor voldoende verkoeling te zorgen. Hangt hij te hoog, dan is dat in theorie wel veiliger, maar de blaaswerking van de ventilator is dan minimaal.

 • De grootte van de kamer

Hoe groter de kamer is, hoe groter de diameter van de ventilator dient te zijn: grote wieken verplaatsen meer lucht. Een andere oplossing is te kiezen voor een ventilator die krachtiger draait. Is je kamer boven de 30 vierkante meter? Dan kun je het beste meerdere ventilators installeren.

 • Voor binnen of buiten

Het is ook mogelijk een ventilator te plaatsen onder een overkapping (buiten dus). Lang niet elke ventilator is geschikt voor buiten. Een ventilator die je buiten plaatst, dient in ieder geval spatwaterdicht te zijn. Ook moet deze niet beïnvloed kunnen worden door de wind.

 • Ook verlichting nodig?

Is er in de kamer slechts genoeg ruimte voor een plafondventilator of een plafondlamp? Kies dan een plafondventilator met een ingebouwd licht en sla twee vliegen in één klap. Met een schakelaar kun je het licht van de ventilator aanschakelen, vaan onafhankelijk van de blaasfunctie.

 • Afstandsbediening: sommige plafondventilators kun je met afstandsbediening bedienen, dat geeft optimaal gebruiksgemak

 • Geluidsniveau

Een plafondventilator in de keuken of woonkamer mag iets meer geluid maken dan een ventilator in de slaapkamer, waar je in slaap probeert te vallen. De beste plafondventilators zijn zo gebouwd dat ze én krachtig zijn én beperkt geluid maken. Kies voor maximaal 50 decibel.

 • Energiebesparing?

Een plafondventilator kan je veel energie besparen. Sommige ventilatoren zijn niet alleen geschikt voor ’s zomers blazen, maar hebben ook een winterfunctie: hiermee kun je in de winter heerlijk warme lucht verspreiden. Dat is een stuk energiezuiniger dan flink stoken met gas.

De producenten van plafondventilators doen de volgende beloftes: val er niet blind voor

Ja, plafondventilators maken zullen allemaal beweren dat hun product het beste is. Dat werkt helaas niet zo: er kan er maar één de beste zijn. Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het product, maar ook van je persoonlijke smaak. Neem uitspraken als “levert het hele jaar door verkoeling” dus met een korreltje zout. Een sceptische houding is gerechtvaardigd. Wat je niet zomaar moet geloven, is een uitspraak als “verkoelt moeiteloos x aantal vierkante meter.”

Plafondventilators onderzoeken: wij doen het zo

Wij beoordelen de kwaliteit van een plafondventilator als volgt:

 • Blaaskracht

Het eerste criteria dat we hanteren, is het vermogen dat een plafondventilator levert: is deze in staat een ruimte krachtig te verluchten. Nu is héél hard kunnen blazen natuurlijk niet alles. Het is ideaal als je de blaaskracht zelf in kunt stellen aan de hand van verschillende blaassnelheden – hoe meer opties je hebt, hoe beter, want hoe breder je de ventilator toe kunt passen.

 • Geluidsniveau: hoe zachter, hoe beter

 • Veiligheid

“Hugger” modellen, die als het ware aan het plafond ‘geplakt’ zitten, zijn in principe het veiligst. De kans is het kleinst dat hier per ongeluk iets tussenkomt, wat tot schade leidt. Werkt een plafondventilator met een verlengstuk, dan kan deze het beste extra bescherming bieden.

 • Prijs-kwaliteit: want hoe hoger de prijs, hoe meer je hier voor terug verwacht

 • Extra functies

De meest geliefde extra functies zijn de ingebouwde lamp (ideaal voor in de slaapkamer) en natuurlijk de winterstand. Met een winterstand kun je de ventilator het hele jaar door gebruiken: hij blaast verkoelende lucht in de zomerse maanden en juist warme lucht bij koud weer.

 • Productreviews

Gelijk weten hoe een product in de markt ligt? Raadpleeg dan productreviews. Als er heel veel klantreviews beschikbaar zijn, krijg je een eerlijk beeld van de plafondventilator, plus een helder overzicht van de verschillende voor- en nadelen. Ook vind je een gemiddeld cijfer.

 • Eigen inzichten! Vertrouw je eigen oordeel. Daarom baseren wij ons voor het grootste gedeelte op eigen ervaringen: we testen het product altijd zelf uit.

Plafondventilator 1: de Bestron DHB42W Plafondventilator plus verlichting is de beste algemene keuze

De eerste plafondventilator, de Bestron DHB42W is hierboven ook al genoemd. Hier nog eens de details:

 • De Bestron DHB42W heeft een fraai wit ahorn ontwerp

 • Grote reikwijdte van de wieken (102 centimeter in totaal)

 • De luchtcirculatie is relatief geruisloos

 • Hoogewaarde en duurzame motor

 • Kies uit 3 snelheden

 • Maximaal 60 Watt vermogen

 • Eenvoudige installatie.

Plafondventilator 2: de Mobiele plafondventilator met ophanghaak is de beste budgetkeuze

Op zoek naar de beste budgetoptie? Kies dan deze (merkloze) Mobiele Plafondventilator.

 • Levert 5 watt aan vermogen (alleen bedoeld voor kleine ruimtes)

 • Makkelijk overal te bevestigen met ophanghaak: ideaal voor werkruimtes

 • Lichtgewicht

 • Relatief geruisloos

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

 • Een nadeeltje: er is slechts één blaasstand.

Plafondventilator 3: de Reality Light Plafondventilator met LED verlichting is het meest duurzaam

Als derde plafondventilator hebben we de Reality Light Plafondventilator voor je, eveneens een uitstekend product.

 • Deze plafondventilator heeft een compact model

 • En komt bovendien met afstandsbediening

 • Je kunt uit 3 blaassnelheden kiezen

 • Mét timerfunctie

 • Inclusief lamp, die afzonderlijk te bedienen is

 • 5 jaar garantie op de Led lamp

 • Levert maximaal 54 decibel

 • Lekker zuinig: energielabel A

 • Produceert een maximum van 60 Watt

 • O ja, een plafondventilator (in het algemeen) beschermt tegen vliegende insecten, die gedesoriënteerd raken door de sterke luchtstroom en dus uit de buurt zullen blijven.

Plafondventilator 4: de Soler & Palau Silent 100 CRZ is ideaal voor op badkamers

Al bekend met de Soler & Palau Silent 100 CRZ? Dit is een extra stil apparaat

 • Deze ventilator is met name voor ventilatie in kleine vertrekken, zoals badkamers en toiletten, ontworpen

 • Maakt onderdeel uit van de éxtra stille “Silent” serie (produceert maximaal 26.5 decibel)

 • Geheel waterbestendige ventilator

 • Meerdere geïntegreerde bedieningsopties

 • Gratis verzending in Nederland en België.

Plafondventilator 5: de Bestron Plafondventilator Summer Breeze heeft een stijlvolle industriële look

Ook de Bestron Plafondventilator Summer Breeze is een uitstekend product.

 • Deze plafondventilator heeft een fraai industrieel design

 • In zijn geheel uitgevoerd in roestvrijstaal

 • Een hoogwaardige koper gewikkelde motor (betrouwbaar én duurzaam)

 • Te bedienen met afstandsbediening

 • Grote reikwijdte: liefst 101 centimeter

 • Ook in de winter te gebruiken (voor verspreiding warme lucht)

 • Drie verschillende blaassnelheden

 • Produceert maximaal 50 Watt.

Plafondventilator 6: ook de Bestron DT48C is zakelijk en praktisch

Nogmaals een plafondventilator van Bestron in deze lijst, ditmaal de DT48C. Bestron is een uitstekend merk als het aankomt op (plafond)ventilators, zeker één om in de gaten te houden.

 • Met zomer- en winterstand

 • Uitzonderlijk grote reikwijdte (120 centimeter)

 • Prima prijs-kwaliteitverhouding

 • Krijg vijf jaar garantie

 • De luchtcirculatie is nagenoeg geruisloos

 • De behuizing van de motor is van fraai mat chroom

 • Trekschakelaar met drie verschillende blaasstanden

 • Installeren zou een makkie moeten zijn (dat is in ieder geval de belofte).

Plafondventilator 7: de Freelight Aeolus Cetus Eco Wit is een gestroomlijnd pareltje

Op nummer zeven vind je de Freelight Aeolus Cetus Eco: een gestroomlijnd witkleurig pareltje.

 • Voorzien van fraai houtmotief

 • Kies uit liefst 6(!) verschillende snelheden: van 30 tot en met 205 rotaties per minuut

 • Ook geschikt voor grotere ruimtes

 • Inclusief winterstand voor het verspreiden van warme lucht

 • Ideale hoe van de bladen (18 graden) voor optimale verplaatsing van lucht

 • Het is mogelijk 5 verschillende Aeolus Cetus Eco met 1 afstandsbediening te bedienen (handig voor bijvoorbeeld een restaurant of hotel).

Plafondventilator 8: de Ylumen Plafondventilator Brezza 132 cm is fluisterstil

Ook de Ylumen Plafondventilator Brezza is een uitstekend product. Dit is wat hij te bieden heeft:

 • Een diameter van liefst 132 centimeter

 • Bediening op afstand met afstandsbediening

 • 6 verschillende blaassnelheden om uit te kiezen

 • Een timerfunctie

 • Fluisterstil ontwerp (produceert maximaal 45 decibel)
   
 • Dit “hugger” model is ideale voor lagere plafonds

 • Mét omkeerbare draairichting (de wieken kunnen twee kanten op draaien).

Plafondventilator 9: de Dakta ventilator met afstandsbediening is als een ster aan je plafond

Ook de Dakta ventilator op afstand bedienbaar is een uitstekende keuze. Dit krijg je van Dakta:

 • Een ontwerp met liefst 5 bladen, voor optimale luchtverplaatsing

 • Geruisloze bladen

 • Een afstandsbediening die van timerfunctie is voorzien

 • Maximaal vermogen van 20 Watt

 • Eenvoudige (beloofde) installatie

 • Dit ontwerp is niet geschikt voor buitenshuis.

Plafondventilator 10: de Figo plafondventilator 52″  van Klarstein past in ieder interieur

Als we zeggen dat de Klarstein Figo Plafondventilator 52 Inch de hekkensluiter is, bedoelen we dat zeker niet denigrerend. In tegendeel: alle ventilators in deze lijst zijn van bijzonder hoge kwaliteit.

 • Ook de Klarstein Figo is op afstand te bedienen

 • Maximaal vermogen van 55 Watt

 • Drie blaassnelheden

 • Twee draairichtingen (linksom en rechtsom): er kan zowel warme lucht als koele lucht worden geproduceerd

 • Voorzien van ingebouwde plafondlamp

 • Minpunt: de lampenbol is niet inbegrepen bij het product.

De Bestron DT48C: de beste plafondventilator met zomer- en winterschakelaar volgens Adviesjagers.nl

We hebben het je al gezegd: Bestron is een uitstekend merk voor (plafond)ventilators. We zijn niet de enigen die dat denken – vergelijksite Adviesjagers.nl is tot dezelfde conclusie gekomen. De vergelijksite heeft het model DT48C tot beste plafondventilator uitgeroepen. Onder meer omdat hij zowel in winter als zomer te gebruiken is. De reikwijdte is daarnaast enorm, evenals de prijs-kwaliteitventilator. Tot slot maakt de ventilator nauwelijks geluid.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-plafondventilators?

Veel ventilatoren hebben dezelfde functies, maar verschillen wel van kwaliteit. Een statiefventilator noemt men ook vaak een staande ventilator. Het bevat een stevige voet en je kunt het overal plaatsen. Dit type ventilator neemt wel meer ruimte in beslag dan een torenventilator. Het is in hoogte te verstellen en je kunt het kantelen. Zo kan het naar boven en beneden blazen. De torenventilator noemt men soms ook een kolomventilator of zuilventilator. Deze ventilator neemt relatief weinig ruimte in beslag en je kunt het overal kwijt. Het is niet in hoogte verstelbaar en ook is het niet mogelijk om de ventilator te kantelen. Ook zijn er muur, plafond, tafel en vloerventilatoren.

https://www.consumentenbond.nl/ventilator/kopen

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over koel blijven

BNNVARA’s Kassa biedt een reeks praktische tips om te helpen met slapen tijdens warme zomerweer, gericht op het koel houden van de slaapkamer zonder airconditioning. Een belangrijk element voor een koele nachtrust is het kiezen van het juiste zomerdekbed, met een voorkeur voor lichte en ademende materialen zoals dons, tencel, en zijde. Ook het matras speelt een cruciale rol, waarbij een afdeklaag van gelschuim of koudschuim en een binnenkern van pocketveren aanbevolen worden voor hun verkoelende eigenschappen. Daarnaast wordt het drinken van een ijskoud glas water voor het slapengaan aangeraden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

In conclusie: alles over de beste plafondventilator

We hebben je uitgebreid geïnformeerd over de verschillende plafondventilators die je online tegen zult komen. Je weet nu precies waarop je bij een aankoop letten moet. Ook hebben we onze top 10 met je gedeeld. We hopen dat je de ideale plafondventilator aan de haak kunt slaan.

Succes!