We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met het beste puppyvoer

Zodra je weet dat je huishouden verrijkt gaat worden met de aanwezigheid van een nieuwe pup, begint het te kriebelen om te gaan voorbereiden. Je creëert een plekje voor het hondje in huis met een mandje, een bak om uit te eten, bak om uit te drinken en haalt allerlei hondenspeelgoed om de tandjes goed te laten ontwikkelen en afleiding te geven, zodat de pup je meubels en verdere inrichting met rust laat. Maar hoe zit het eigenlijk met speciaal voer voor de jonge hond?

Onze zoektocht naar het ideale puppyvoer voor een nieuwe pup

De energie die je met een jonge pup in huis haalt, is fantastisch. Alles is nieuw, alles moet ontdekt worden en alles is wennen. Zo is het ook met voer, want de kleine voorraad puppyvoer die je van de fokker of het asiel meekrijgt, is binnen no time op. Dan moet je zelf gaan zorgen voor voer en ervaringen met voer bij vorige hondjes kan dan een leidraad zijn, maar je kunt ook gewoon blijven voeren wat het asiel of de fokker je oorspronkelijk mee had gegeven.

Snel overzicht: Deze puppyvoer raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeEukanuba Dog Puppy Medium Breed- Kip: Het voer van Eukanuba is altijd een goede keuze als er niets speciaals met je pup is. Op elke zak staat duidelijk aangegeven hoeveel je per gewicht van je pup mag geven, waardoor het eenvoudig te doseren is. We hebben opgemerkt dat het voordeliger kan zijn als je meerdere zakken tegelijk koopt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor grote rassenRoyal Canin Maxi Puppy: Specifiek ontworpen voor pups die uiteindelijk tussen de 25 en 45 kilo gaan wegen. Het is belangrijk om goed op te letten op de grootte van de brokjes, zodat je pup niet gaat schrokken. >> Check laagste prijs
Meest natuurlijke keuzeWOOOF Puppy Geperst Hondenvoer: Dit voer van Wooof kun je geven totdat de pup een jaar oud is. We vinden het geweldig dat er zoveel smaken zijn, zoals eend, lam en zalm. Er is ook een keuze voor verschillende energieniveaus, zoals regular of high-energy. Gezien de prijs en ingrediënten zien we geen verbeterpunten, en pups lijken er goed op te reageren. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit is het beste puppyvoer

Om maar meteen tot de kern van de zaak te komen: het puppyvoer van Eukanuba komt als beste uit de voedingtest. Er is kip toegevoegd aan de overige ingrediënten, waardoor de eiwitten een goede basis zijn voor de tandjes en botten die nog moeten groeien in de eerste maanden. Let bij je keuze voor Eukanuba – net als bij veel andere grote hondenvoermerken – wel op het formaat waar het puppyvoer voor geschikt is bevonden. Er zit namelijk verschil in voer voor kleine of grote rassen.

Waarom reviewen wij voer voor puppies?

Wij eten zelf graag lekker en gezond, dan willen we dat ook voor de andere bewoners in ons huis die niet aan tafel mee-eten. Een pup moet in dat eerste jaar zoveel groeien en heeft zoveel energie, dat goede voeding een van de belangrijkste elementen is, naast natuurlijk voldoende water en beweging (het liefst regelmatig in de buitenlucht). Als puppyvoer zo belangrijk is voor het verdere leven van een pup, dan willen wij er graag aan bijdragen dat je het best mogelijke voer in huis haalt.

Waarom altijd kritisch zijn bij hondenvoer – ongeacht de leeftijd

Voerproducenten maken de mooiste verpakkingen waarmee ze je proberen te lokken. Het is een van de simpelste marketingmethoden: breng een herkenbare afbeelding aan en alleen die herkenning heeft de meeste aantrekkingskracht bij de keuze voor een product. Dat jouw Rex op de voorkant van de zak staat, betekent echter niet dat dat ook het beste voer voor jouw hond is. Bij gewoon voer is dat zo en bij puppyvoer ook. De grondstoffen bepalen de gezondheid van jouw maatje.

Is er wel echt iets speciaals aan puppyvoer?

Je kunt geloven dat puppyvoer gewoon hetzelfde voer als voor de volwassen hond is, maar dan alleen in kleinere brokken. De grotere brok in een voordelige zak kopen heeft dan echter geen zin, want je gaat niet elke brok door midden knippen zolang je pup nog klein is. En gewoon het grotere voer geven is ook zinloos, want dan kan hij zich verstikken.

Wat garanderen fabrikanten van puppyvoer? Kan dat wel?

Naast het formaat van het voer gaat het natuurlijk veel meer over de ingrediënten van de brok. Bijna elke fabrikant van puppyvoer focust op ras, formaat en bijzonder ingrediënt, zoals bijvoorbeeld rijst en lam of kip. Kijk er de volgende keer maar eens naar op de verpakking en let vooral ook op het percentage dat er van elk ingrediënt inzit. Zodra er specificaties op het voedingslabel staan, mag je erop vertrouwen dat de fabrikant eerlijk over de grondstoffen van het hondenvoer is.

De lat waar we puppyvoer langs leggen

Wat wij belangrijk vinden in deze test, is dat niet alleen de grote merken goed puppyvoer produceren. En daarvoor moet je soms iets verder kijken dan waar je oog als eerste op valt. In deze review nemen we daarom de volgende aspecten mee:

 • Ras en formaat
 • Periode van gebruik puppyvoer – een specifiek aantal maanden
 • Speciaal doel bij voer (bijvoorbeeld gevoelige huid)
 • Speciale ingrediënten die een gunstig effect hebben
 • Prijs – Is er zowel voor de kleine als grote beurs puppyvoer?

Hoe we puppyvoeding getest hebben: onze bevindingen

Wij hebben op dit moment geen pup in huis, maar in ons redactieteam – dat tijdens de lockdown vanuit huis gewerkt heeft – is een deel van de medewerkers wel weer aan een pup begonnen. De ervaring van het afgelopen 1,5 jaar heeft dan ook voldoende informatie opgeleverd om deze review op nuttige informatie te kunnen baseren.

De top 10 met beste puppyvoer

1. Eukanuba – puppyvoer voor middelgrote rassen – 15 kilo

Eukanuba komt meerdere malen voor in dit overzicht en als er niks speciaals met je pup aan de hand is, valt het voer eigenlijk altijd goed.

Pluspunten:

 • Op elke zak Eukanuba staat duidelijk aangegeven hoeveel je per gewicht van je pup van middelgroot ras mag geven. Hoe groter de pup wordt, hoe meer voer het krijgt, tot het moment dat je over gaat stappen op voer voor volwassen honden.

Minpunten:

 • Sommige deelnemers aan deze puppyvoedingtest vonden de zakken prijzig. Meerdere zakken tegelijk kopen of overstappen op meer inhoud per zak kan prijsvoordeel opleveren.

2. Purina Pro Plan – puppyvoer voor middelgrote rassen met gevoelige huid – 12 kilo

De verpakking van dit aparte voer is er in 12, maar ook in 3 kilo.

Pluspunten:

 • De kleinere verpakking is dan ook ideaal om uit te proberen of de gevoelige huid van je puppy beter wordt na dit voer een tijdje gegeven te hebben.

Minpunten:

 • Voor specifiek voer bij huidproblemen betaal je vaak meer dan voor standaardvoer.

3. Royal Canin – puppyvoer voor grote rassen – 15 kilo

Dit voer geef je je pup als hij als volwassen hond uiteindelijk tussen de 25 en 45 kilo gaat wegen.

Pluspunten:

 • Koop je een ras dat je nog niet eerder hebt gehad? Zoek dan op hoeveel de honden als ze eenmaal volgroeid zijn wegen.

Minpunten:

 • Bij brokjes die te klein zijn, kan de pup gaan schrokken. Soms helpt het om het voer dan niet centraal verzameld in een voerbak, maar verspreid over de grond te geven. Fokkers doen dit ook, zelfs buiten.
 • Ook dit puppyvoer is aardig aan de prijs.

4. Eukanuba – puppyvoer voor grote rassen – 15 kilo

De tweede zak met puppyvoer van Eukanuba is voor grote en zeer grote rassen. Dit houdt in dat je hond eenmaal groot geworden meer dan 25 kilo gaat wegen, maar ook meer dan 40 kilo is geen probleem met dit voer.

Pluspunten:

 • Bij een grote zak puppyvoer is het altijd fijn dat het lang genoeg houdbaar is na openen.
 • Veel honden vinden dit voer lekker en dat maakt het geschikt voor een grote groep honden.

Minpunten:

 • Dit puppyvoer is in verhouding goedkoper dan Royal Canin, maar voor sommige mensen toch nog steeds best duur.

5. Caro Croc – puppyvoer voor grote rassen – 15 kilo

Wil je Caro Croc als brok uitproberen? Dan is er ook een kleinere verpakking van 3 kilo te koop.

Pluspunten:

 • Het voer is geschikt voor puppies van een groot of zeer groot ras.
 • Op de achterzijde van de verpakking staat per gewicht en per leeftijd (even zoeken waar de twee elkaar ontmoeten in het schema) aangegeven hoeveel brokken de pup mag hebben.

Minpunten:

 • Bij elke soort voer – niet alleen bij pups, maar ook bij voer voor volwassen honden – moet je letten op het zoutgehalte in het voer. Net als bij mensen gaan honden meer drinken als iets te zout is. Dit kan betekenen dat de niertjes overspannen raken en de hond meer en vaker moet plassen. Valt dit je op bij jouw hond? Check dan het zoutgehalte maar eens en vergelijk dit met ander voer.

6. Husse Valp – puppyvoer voor grote rassen – 15 kilo

Voor ons team was dit merk nieuw, maar we hebben het graag uitgeprobeerd.

Pluspunten:

 • Het puppyvoer is vooral bestemd voor een groot ras.
 • Er zitten stofjes in het voer die voor goede bot- en spierontwikkeling bij de pup zorgen.

Minpunten:

 • Husse is vanwege zijn ‘super premium’ kwaliteit (zo noemen ze het zelf) duurder dan andere merken hondenvoer.

7. Smølke – puppyvoer voor grote rassen – 12 kilo

Ook deze zakken met puppyvoer zijn voor pups van een grotere ras bestemd.

Pluspunten:

 • Het grote voordeel bij dit voer vinden wij dat de zak gebruikt kan worden tot je pup ouder dan een jaar is. Je hoeft dus niet te snel op zoek naar voer voor een volwassen hond.
 • Je krijgt dit puppyvoer in twee vormen: met alleen kip of met een mix van vis, lam en kip.

Minpunten:

 • Het lijkt alsof de samenstelling (als je kunt kiezen uit twee smaken) anders is, maar de taartdiagram met de verhouding kip-zalm-lam is alleen maar gedraaid. We hebben nog niet achter op de zak gekeken of er echt verschil tussen de twee soorten voer zit.

8. Wooof – natuurlijk puppyvoer voor elk ras – 36 kilo

Het puppyvoer van Wooof kun je tot de pup een jaar oud is geven.

Pluspunten:

 • Je krijgt vele smaken van dit voer: eend, lam, zalm.
 • Je kunt ook kiezen voor: puppy, regular of high-energy.

Minpunten:

 • Gezien de prijs en de ingrediënten hebben we geen verbeterpunten voor dit voer. Puppies reageren er goed op.

9. Eukanuba – puppyvoer voor grote en extra grote rassen – 2,5 kilo

Bij sommige hondjes geeft de dierenarts het advies om lam-rijst brokjes te geven.

Pluspunten:

 • Deze zak kan bij puppies, maar in principe tot een leeftijd van 2 jaar gegeven worden.
 • Het is een beetje lastig om te constateren dat je pup zijn voeding maar moeilijk kan verteren, maar dit voer schijnt er wel bij te helpen.

Minpunten:

 • Dit is in verhouding tot de andere merken en soorten de duurste zak met voer in deze top 10.

10. Hofman – puppyvoer voor alle rassen – 10 kilo

Dit is het enige puppyvoer dat in een emmertje komt. De rest zit namelijk in zakken.

Pluspunten:

 • Het voordeel – hoe klein het ook is – is dat het voer langer vers blijft in een emmer die je goed af kunt sluiten.

Minpunten:

 • Het lastige bij dit voer is dat er geen uitleg over de grondstoffen bij zit. Als het voer niet goed blijkt te vallen bij je pup, kun je dus moeilijk achterhalen waar dit door kan komen. Het is dan ook moeilijk om op basis van de grondstoffen voor ander puppyvoer te kiezen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste puppyvoer?

Huisdieren zijn heel leerzaam en gezellig om in huis te hebben. Maar ook kosten huisdieren extra tijd en vergroot het de kans op parasieten. Heb je kinderen, dan maak je ze heel blij met een hond, kat of ander soort huisdier. Je geeft kinderen met huisdieren meer zelfvertrouwen. Ook kan een huisdier psychische klachten voorkomen en dit heeft met name te maken met de sociale ondersteuning. Met name bij kleine kinderen is het letten op hygiëne. Zet de voerbak buiten het bereik van de kinderen en laat je kind en jezelf niet in het gezicht likken. Was altijd je handen na het aaien van je hond of kat. Gezonde huisdieren hebben normaal gesproken geen ziekteverwekkers bij zich, maar je kunt het beter voorkomen dan genezen.

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/kindenhuisdier

Dit zegt Radar over vegetarisch huisdiervoer

Radar onderzoekt de mogelijkheid om huisdieren, zoals katten en honden, vegetarisch voer te geven. Volgens dierenarts Joyce Hofman kunnen honden prima over op een plantaardig dieet, terwijl katten specifieke synthetische toevoegingen nodig hebben om gezond te blijven op een vegetarisch dieet. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat plantaardige voeding voor huisdieren, met de juiste aanpassingen, niet ongezonder is dan traditionele vleesrijke diëten. Voor honden met voedingsallergieën kan het zelfs een uitkomst bieden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over vlees in hondenvoer

BNNVARA’s Kassa belicht de trend van het voeren van hoge hoeveelheden vlees aan honden, geïnspireerd door het idee dat honden als wolven moeten eten. Deze trend, overgewaaid uit Amerika, leidt ertoe dat honden drie tot vier keer meer vlees eten dan nodig is, wat zorgen baart bij Wakker Dier vanwege de extra druk op de bio-industrie. Voorstanders van deze methode merken positieve gezondheidseffecten bij hun honden, terwijl tegenstanders en experts wijzen op de risico’s van een ongebalanceerd dieet en de noodzaak om eventueel extra vitaminen toe te voegen bij een rauw vlees dieet. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test

Er zijn maar weinig onafhankelijke tests waarin puppyvoer vergeleken wordt. De enkele websites die wel hondenvoer getest hebben, lijken gesponsord te zijn en dit zie je direct aan de eenzijdige advisering van twee enkele merken in plaats van een vergelijking te maken tussen een groot aantal van de bekende merken.

Mocht je pup problemen met voeding hebben, dan kan een Engelstalige website je wel inzicht geven in de ingrediënten van hondenvoer en waar het probleem vanuit de voeding kan zijn ontstaan. Op www.dogfoodadvisor.com zijn vele reviews verzameld, maar dus ook berichten te vinden over slechte grondstoffen in hondenvoer en puppyvoer. Het kan handig zijn om je hierin te verdiepen en op basis van de ingrediënten te wisselen van merk.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Heb je de meest makkelijke eter als pup en heeft hij nergens last van? Dan hoef je je niet zo druk te maken over het voer. Neem het merk over dat de fokker je heeft geadviseerd of probeer iets anders. Zodra je pup er anders uitziet (vacht, ogen) of zich anders gaat gedragen (diarree, andere energie) wordt het tijd om te onderzoeken of ander puppyvoer verschil uit kan maken.