We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Naar de beste recirculatie afzuigkap op zoek? Hier kom je de beste modellen tegen

Ben jij al bekend met de recirculatie afzuigkap? Dit is een afzuigkap die specifiek ontworpen is om de lucht in de keuken te filteren (zuiveren) en vervolgens weer schoon terug de keuken in te blazen. Deze afzuigkap doet in feite hetzelfde als een plant of bos: vieze lucht (vol Co2), wordt opgezogen en er wordt schone lucht (zuurstof) voor terug gehaald. In feite haal je dus een groen stukje natuur in huis: ideaal als je in huis altijd – ook in de winter – schone lucht wil hebben.

Hier heeft onze zoektocht naar de beste recirculatie afzuigkap toe geleid

Lang niet elke recirculatie afzuigkap is even goed: dat is jammer, maar waar. Vandaar dat je altijd een goede, weloverwogen keuze moet maken voor je besluit er één aan te schaffen. Maar hoe pak je dat precies aan? Dat willen we in dit artikel met je bespreken. In onze tijd als reviewers hebben we namelijk al flink wat recirculatie afzuigkappen die niet aan onze eisen voldeden. Dus: lees dit artikel verder door als je alles over de ideale afzuigkap wilt weten.

Snel overzicht: Deze recirculatie-afzuigkappen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeETNA AV361RVS Vlakscherm Afzuigkap: Dit duurzame RVS afzuigkapmodel biedt zowel een afvoer- als recirculatie-optie. Met ledverlichting zorgt het voor een betere zichtbaarheid tijdens het koken en schoonmaken. We waarderen de drie afvoersnelheden en het feit dat na registratie, je kunt genieten van een 5 jaar garantie. Het enige nadeel dat we zagen was het energielabel D. >> Check laagste prijs
Beste voordelige koopETNA AO460ZT – Onderbouw Afzuigkap: Als je op zoek bent naar waar voor je geld, dan is dit model van ETNA een uitstekende keuze. Met duurzame ledverlichting, drie afvoersnelheden, en een eenvoudig te reinigen aluminium vetfilter. Ook dit model biedt na registratie een 5 jaar garantie. We vinden het jammer dat het ook het energielabel D heeft, maar voor de prijs biedt het veel waarde. >> Check laagste prijs
Meest sfeervolle ontwerpBomann DU 7603 G: Wat ons meteen opviel aan dit model, was het fraaie design en de unieke sfeerverlichting in vier kleuren (wit, groen, blauw en rood). Dankzij het Led-display is de bediening super handig. Met drie vermogensniveaus en een booster kun je de zuigkracht naar wens aanpassen. Het vijf-laags aluminium dampenfilter is duurzaam en vaatwasmachinebestendig. We vinden het een stijlvolle en functionele aanvulling op elke keuken. >> Check laagste prijs

Dit is hem: onze eerste keuze recirculatie afzuigkap na uitgebreid testen

We zullen je niet onnodig lang in spanning houden (al raden we je zeker aan ook de overige recirculatie afzuigkappen in onze lijst te bekijken): de afzuigkap die volgens ons de allerbeste is, is de ETNA AV361RVS. Het betreft een 60 centimeter brede vlakscherm afzuigkap die je ook voor recirculatie kunt gebruiken. Kies uit drie verschillende snelheden. Het product is van duurzaam RVS gemaakt en biedt liefst 5 jaar fabrieksgarantie. Nadeel: heeft energielabel D.

Welke recirculatie afzuigkap is het beste voor een klein budget?

Natuurlijk willen we je ook een alternatief bieden als je een minder groot budget tot je beschikking hebt. Voor een krappere portefeuille kan de ETNA AV361RVS best duur zijn, daarom bieden we hier een goedkoper (maar ook uitstekend) alternatief van ETNA, de AO460ZT. Deze beschikt over een filter waardoor je hem ook voor recirculatie gebruiken kunt. Verder heeft hij duurzaam Led-licht en een gemakkelijk schoon te maken vetfilter.

Wat maakt ons geschikte reviewers van de recirculatie afzuigkap?

Nu ja, het feit dat we er intussen zoveel van hebben gezien natuurlijk. Inmiddels hebben we tientallen, zo niet honderden, verschillende afzuigkappen beoordeeld, waaronder een groot aandeel recirculatie afzuigkappen. We weten precies wat een goede recirculatie afzuigkap van een mindere afzuigkap onderscheidt en daar zullen we je alles over vertellen, zodat je kunt voorkomen dat je een miskoop doet. Want ja, ook wij hebben weleens een miskoop gedaan.

Blijf kritisch op de beste recirculatie afzuigkap

Het belang van een afzuigkap is duidelijk: de lucht van gekookt en gebakken eten moet er voldoende mee worden afgevoerd, ook wil je de schadelijke lucht van rook en gas filteren. Als je een (recirculatie) afzuigkap gaat kopen, is er altijd een aantal elementen waarop je moet letten:

 • De wijze van afvoer

Vandaag de dag zijn de recirculatie afzuigkap en de afzuigkap met een naar buiten gewerkte afvoer het meest voorkomend. De recirculatie afzuigkap heeft als voordeel dat de vervuilde lucht gefilterd en vervolgens hergebruikt wordt. Hierdoor heb je geen leiding nodig voor afvoer. Je hoeft niet in de muur te boren. Let wel op: niet elke recirculatie techniek is nog even goed.

 • De keukenopstelling

De vorm van de keuken en de ruimte die je er in hebt, bepaalt welke mogelijkheden er zijn voor een afzuigkap. Let dus altijd goed op de vorm en het formaat van de afzuigkap die je in gedachten hebt. Heb je bijvoorbeeld een kookeiland? Kies dan voor een model afzuigkap die er speciaal op is ingesteld om de lucht boven zo’n kookeiland op te vangen. Let dus goed op de vorm.

 • Het afvoerkanaal

Als je een nieuwe afzuigkap aanschaft, let er dan op dat deze aansluit op het afvoerkanaal in je muur. Als de aansluiting optimaal is, voorkom je dat de afzuigkap minder rendement heeft. Ook kan een verkeerde aansluiting voor geluidsoverlast zorgen. De rechte strakke buis als afvoer is meestal de beste oplossing: dit ontwerp bevordert afvoer en zorgt voor hoger rendement.

 • Hou ook de luchttoevoer in de gaten

Een recirculatie afzuigkap werkt alleen goed als er voldoende lucht wordt aangevoerd. Soms kan het nodig zijn dat je een raam, deur of rooster in de keuken opzet voor voldoende toevoer.

 • De vorm is ook belangrijk

De vorm en het formaat van de afzuigkap dient bij het type kookplaat te passen. deze moet minstens zo breed zijn als de kookplaat, want anders kunnen dampen langs de zijkant alsnog opstijgen. Ook is het aan te raden je afzuigkap niet te hoog te wangen, want dat vermindert  het effect.

 • Lampje erbij?

Hang een lampje boven de kookplaat en plotseling krijgt deze een goed idee. Maar zonder gekkigheid: inbouwverlichting kan handig zijn als de afzuigkap in een relatief donkere hoek hangt. Extra verlichting helpt je beter te zien tijdens het koken en het schoonmaken van de kookplaat.

Scepsis had in onze zoektocht in eerste instantie de overhand

Zoals gezegd hebben we intussen tal van afzuigkappen gezien. Een groot deel daarvan is recirculatie afzuigkap. Het probleem was lange tijd dat de technologie zich nog aan het ontwikkelen was. De eerste modellen recirculatie afzuigkap werkten nog niet zo goed als we hadden gehoopt. Vandaag de dag is dat gelukkig anders: deze afzuigkappen worden steeds effectiever en dat is maar goed ook, want het principe van lucht filteren is natuurlijk super mooi.

Wat beloven producenten van recirculatie afzuigkappen zoal? Is dit terecht?

Recirculatie afzuigkappen producenten zullen je schone en frisse lucht beloven. Hou er rekening mee dat lucht niet in een paar tellen gefilterd is. Hier gaat soms even overheen. Ook moet je rekening houden met alle bovenstaande facturen: vorm van de keuken, grootte van de kookplaat, het afvoerkanaal en de hoogte waarop je de afzuigkap hangt. Er is dus niet zoiets als één recirculatie afzuigkap die voor alle keukens de ideale schone uitkomst biedt.

Onze manier van onderzoeken: zo testen wij de recirculatie afzuigkap

Wij beoordelen een recirculatie afzuigkap als volgt:

 • Toepasbaarheid

Hiermee bedoelen we een aantal dingen: allereerst hoe makkelijk het precies is om de afzuigkap te installeren – eitje of rotklus? Daarnaast kijken we naar de vorm en het formaat: in wat voor keukens komt de recirculatie afzuigkap tot zijn recht? Kan hij heel divers worden ingezet?

 • Kracht van de afzuigkap: hoe krachtiger en sneller de afzuigkap de lucht filtert, hoe beter

 • Prijskwaliteit: bij een duurder model recirculatie afzuigkap verwachten we natuurlijk allerlei fraaie extra’s die de hogere prijs rechtvaardigen

 • Het ontwerp: ook niet geheel onbelangrijk in een moderne keuken is het design van de afzuigkamp – is het een lelijke blokkendoos of een gestroomlijnde blikvanger?

 • Productreviews:

Als je snel wilt weten hoe goed een product precies is, is het altijd aan te raden te kijken of er productreviews beschikbaar zijn. Hoe meer reviews, hoe eerlijker het beeld – een enkele review kan een vertekend beeld geven (de persoon is bijvoorbeeld veel te positief, of juist veel te negatief). Kijk niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de beschrijvingen. Vaak zul je zien dat klanten kritische opmerkingen plaatsen als iets aan het product niet helemaal goed werkt.

Afzuigkap 1: de ETNA AV361RVS – Vlakscherm afzuigkap is de beste algemene keuze

De ETNA AV361RVS hebben we hierboven al benoemd. Hier nog kort de specificaties:

 • Deze vlakscherm afzuigkap is gemaakt van duurzaam RVS

 • Kies zelf: gebruik hem als afvoer afzuigkap of als recirculatie afzuigkap

 • Na registratie krijg je 5 jaar garantie

 • Met ledverlichting voor beter zicht tijdens kook en schoonmaak

 • Kies uit drie afvoersnelheden

 • Produceert 57 decibel op de laagste stand en 67 decibel op de hoogste stand

 • Het energielabel D is het grootste nadeel.

Afzuigkap 2: de ETNA AO460ZT – Afzuigkap – onderbouw is de beste voordelige koop

Ook het tweede model ETNA hebben we al benoemd. Hier in het kort:

 • Krijg na registratie 5 jaar garantie
 • Met ingebouwde duurzame ledverlichting
 • Het vetfilter van aluminium is eenvoudig schoon te maken
 • Drie verschillende afvoersnelheden
 • Ook dit model ETNA heeft energielabel D.

Afzuigkap 3: de Wiggo WE-E643R(BB) wandschouw afzuigkap 60 cm komt inclusief twee koolstoffilters

De derde afzuigkap in deze lijst is de Wiggo WE-E643R(BB). Dit is een wandschouw van 60 centimeter breed.

 • Gebruik de afzuigkap zowel voor afvoer naar buiten als voor recirculatie

 • Voorzien van 2 duurzame koolstoffilters

 • In meerdere fraaie kleuren beschikbaar

 • Voorzien van krachtig “Eco Double” Vented Air Outlet systeem

 • Gemakkelijk te reinigen cassettefilters

 • 4000K duurzame ledverlichting

 • Kies uit 3 afzuigstanden.

Afzuigkap 4: de Klarstein Kronleuchter XL eilandafzuigkap 90cm is het meest energiezuinig

De vierde afzuigkap is de Klarstein Kronleuchter XL. Deze is speciaal ontworpen als brede eilandafzuigkap.

 • Het fraaie ontwerp is een waar kroonjuwelen voor je keuken (met name voor het kookeiland)

 • Hangt aan een 60 cm lange en dikke stalen kabel

 • Kies uit 3 afvoerstanden

 • Voorzien van helder led fornuislicht

 • Duurzaam ontwerp

 • Volgens sommigen een nadeel, anderen zal het niets uitmaken: je kunt de Klarstein Kronleuchter XL niet tot afvoer ombouwen.

Afzuigkap 5: de Wiggo WE-E632ER(G) Vlakscherm afzuigkap 60 cm heeft een zakelijk design

Nogmaals een model van Wiggo in de lijst, ditmaal de Wiggo WE-E632ER(G), met stijlvol en zakelijk ontwerp:

 • In verschillende stijlvolle kleuren beschikbaar

 • Ook dit model Wiggo maakt van de krachtig “Eco Double Vented Air Outlet system” gebruik

 • Reinig de cassettefilters eenvoudig

 • Met 4000k duurzaam ledverlichting

 • Dankzij de grote afzuigcapaciteit ideaal voor de grotere keuken.

Afzuigkap 6: ook de Wiggo WE-E933G(B) – Schuine Afzuigkap is zeer fraai om te zien

Wiggo scoort uitstekend in deze lijst. Niet zo gek: het merk produceert nu eenmaal afzuigkappen van zeer goede kwaliteit. Ditmaal benoemen we de Wiggo WE-E933G(B).

 • Gebruik de afvoer voor recirculatie of voor naar buiten gerichte afvoer

 • Voorzien van 2 duurzame, schone koolstoffilters

 • In meerdere kleuren en glazen designs beschikbaar

 • Gemakkelijk uit te nemen en te reinigen filters

 • Ook dit model Wiggo beschikt over het Eco Double Vented Air Outlet systeem

 • Met led-licht en 3 verschillende afzuigstanden

 • Geschikt voor kleinere, maar ook grotere keukens.

Afzuigkap 7: de Klarstein Victoria 90 afzuigkap 90 cm heeft een fraai retro design

Ben je al bekend met de Klarstein Victoria 90. Deze afzuigkap is van een zeer fraai retro design voorzien.

 • De afzuigkap beschikt over 2 duurzame ledlampen

 • Gebruik hem voor afvoer óf voor recirculatie

 • Voorzien van 3 afvoerstanden met krachtig resultaat

 • Handige knoppen aan de voorzijde

 • Voorzien van 3 duurzame aluminium vetfilters

 • Beschikt over energielabel C (niet super zuinig).

Afzuigkap 8: de Bosch DFL064W53 – Serie 2 – Afzuigkap vlakscherm heeft een fraai futuristisch ontwerp

Ook de Bosch DFL064W53 uit de Serie 2 is een prima model afzuigkap. Daarnaast beschikt deze over een zeer fraai futuristisch ontwerp, dat perfect tot zijn recht komt in elke moderne keuken.

 • Kies uit drie afvoerstanden

 • Voorzien van handige en sterke Ledlampen

 • De vetfilters schoonmaken is verrassend eenvoudig (ook in de vaatwasser)
   
 • Je kunt het scherm uittrekken voor gemakkelijke bediening

 • Met tuimeltoets en condensatiemotor.

Afzuigkap 9: de Bomann DU 7603 G is een afzuigkap met liefst 4 verschillende kleuren Led-licht

Dit model van Bomann biedt je optimale bewegingsvrijheid. Eén ding is zeker: het model is erg fraai. Verder:

 • Kun je uit drie verschillende vermogensniveaus kiezen (plus een booster)

 • Dankzij het Led-display super handige bediening

 • Voorzien van fraaie sfeerverlichting in vier kleuren (wit, groen, blauw en rood)

 • Voorzien van duurzaam vijf-laags aluminium dampenfilter, ook te wassen in de vaatwasmachine.

Afzuigkap 10: de Novy Wandkap Vision 75 voor recirculatie is het meest luxe van alle opties

Wat te denken van de Novy Wandkap Vision Recirculatie 7859?

 • Deze wandschouw kan voor recirculatie én voor luchtafvoer worden gebruikt

 • De uitstraling is strak, fraai en modern

 • Model is standaard van recirculatie voorzien

 • Ook deze afzuigkap is voorzien van ledverlichting (2.700 k).

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-recirculatie-afzuigkap?

Je hebt verschillende afzuigkappen op de markt te koop. Deze producten verschillen in manier van lucht afzuigen, kracht energiezuinigheid en grootte. Waarom een afzuigkap aanschaffen vraag je je af? Een afzuigkap zorgt ervoor dat kooklucht via luchtafvoer afzuigt. Je voorkomt zodoende dat de lucht in het huis wordt verspreid. Heb je een recirculatie afzuigkap, dan filtert het de kooklucht. In kooklucht zit veel vocht, rook, vet en geurtjes. Wordt vet niet opgenomen, dan komt het in de keuken en op andere oppervlaktes. Vocht, rook en geurtjes kunnen in gordijnen en kleding gaan zitten.

https://www.consumentenbond.nl/afzuigkap/kopen

Dit zegt Radar over koken en binnenluchtkwaliteit

Radar belicht de risico’s van koken op gas vergeleken met inductiekoken, waarbij gas significant meer schadelijke stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide vrijlaat. Het advies omvat het gebruik van een efficiënte afzuigkap, het vermijden van recirculatie afzuigkappen, en de voorkeur voor veldafzuiging. Verder worden praktische tips gegeven zoals het direct aanzetten van de afzuigkap bij het koken, het koken met olie in plaats van boter om fijnstofproductie te beperken, het plaatsen van pannen achter op het fornuis, het koken van water met een waterkoker, en het regelmatig schoonmaken van afzuigkapfilters om de binnenlucht schoon te houden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over luchtkwaliteit in huis

Kassa bespreekt hoe dagelijkse activiteiten zoals koken, het branden van kaarsen, en het gebruik van open haarden de luchtkwaliteit in huis negatief kunnen beïnvloeden door de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof. Aanbevelingen van TNO-onderzoeker Piet Jacobs omvatten het optimaal gebruiken van afzuigkappen, het openen van ramen tijdens en na het koken, en het kiezen voor afvoer naar buiten boven recirculatie. Verder worden tips gegeven over het gebruik van motorloze afzuigkappen in combinatie met mechanische ventilatiesystemen, het bestellen van fijnstoffilters voor ventilatiesystemen, het monitoren van de binnenluchtkwaliteit met CO2-sensoren, en het veilig branden en doven van kaarsen om luchtvervuiling te minimaliseren. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

De ETNA AB 790 RVS: de beste recirculatie afzuigkap uit de test volgens Thuiswijzer.nl

Volgens Thuiswijzer.nl  is de ETNA AB 790 RVS de beste recirculatie afzuigkap. Het is een model van 90 centimeter in de breedte, voorzien van een fraai design. Ook is het dankzij zijn A-label een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze. Het is mogelijk qua energieverbruik op jaarbasis flink wat te besparen ten opzichte van recirculatie afzuigkappen die minder zuinig zijn. De schouwkap bestaat volledig uit roestvrij staal en zal in prachtige staat blijven.

Recirculatie afzuigkap: de conclusies

In dit artikel zijn de 10 beste recirculatie afzuigkappen besproken. Daarnaast heb je alle benodigde informatie gekregen over waar je op moet letten bij de aanschaf van een afzuigkap: zowel bij de afzuigkap zelf, als de keuken waarin je deze wenst te installeren. We hopen dat je op basis van alle bovenstaande informatie de beste recirculatie afzuigkap voor jou kunt uitkiezen. Elk van de bovenstaande 10 modellen is van hoge kwaliteit. Welke vind jij het beste?

Gebruikte bronnen voor dit artikel
Dit artikel over de recirculatie afzuigkap is deels opgesteld aan de hand van deze bronnen:

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.