We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste schaatsen

Wie niet elk jaar wil wachten of het hard genoeg gaat vriezen en er een Elfstedentocht komt, gaat gewoon op zoek naar een schaatsbaan in de buurt. Hier kun je zelfs het hele jaar schaatsen en niet alleen in de winter als de kans op vorst het grootst is. Schaatsen is bij veel Nederlanders van vroeger uit een favoriete bezigheid. Het is niet alleen een sport op topniveau met talenten als Sven Kramer en Ireen Wüst, maar vooral ook een ontspannende bezigheid voor de vrije uurtjes.

Zoeken naar de perfecte schaatsen

Als kind stond ik al graag op het ijs. Het liefst natuurlijk als het een winter wél genoeg vroor om buiten op de sloten en meertjes te schaatsen. Het geeft een gevoel van vrijheid door de snelheid die je kunt maken. Je glijdt voort op een plek waar je in elk ander jaargetijde alleen maar met laarzen of zwembroek uit de voeten zou kunnen. Met vrienden of met verjaardagsfeestjes gingen we zelfs naar de indoor schaatsbaan en het liefst nam ik dan mijn eigen schaatsen mee.

Snel overzicht: Deze schaatsen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor snelheid en stabiliteitViking Unlimited Slider Noren Schaatsen 1010210: Wij zijn onder de indruk van het lange ijzer, wat zorgt voor veel vaart en stabiliteit. We waarderen vooral de hoge schoen op het ijzer, wat veel steun rond de enkels biedt. Mocht je de hoge sluiting niet prefereren, dan kun je dit eenvoudig aanpassen met de veters. Een aandachtspuntje: als je nog niet eerder een Viking schaats hebt aangehad, raden we aan een maat groter te bestellen. >> Check laagste prijs
Beste verstelbare optieRoces – Jockey Ice 3.0: Opvallend is de lichtblauwe kleur die prachtig contrasteert met het zwart. We houden van de minimalistische veters en de twee snelverbindingen. Het kunststof materiaal komt misschien wat goedkoop over, maar we denken dat het extra bescherming kan bieden aan kinderen bij vallen. >> Check laagste prijs
Trendy keuzeNijdam – ijshockeyschaats XXL: Deze schaats valt op door zijn stijlvolle zwart met rode design. We zijn fan van de stevige kunststof buitenkant en de makkelijke clips waardoor veters strikken niet nodig is. Wellicht voelt het model wat groot aan voor liefhebbers van kunstschaatsen, maar we vinden het een modieuze keuze voor ijshockeyliefhebbers. >> Check laagste prijs

Onze beste schaatsen? Dit zijn ze

Voor wie direct de winnaar uit deze test wil horen: het gaat om het merk Viking en de noren van dit merk vallen vooral op door een goede balans in prijs en kwaliteit. De schoen op het ijzer is stevig. De veters zitten niet te ver van elkaar, waardoor de schoen ook prettig rond je voet aangetrokken kan worden. Het is de ideale schaats voor wie snel het ijs op wil en dat komt door het lange vlak van de schaats waarmee je op het ijs staat.

Waarom reviewen wij schaatsen?

Ook bij ons begint het een beetje te kriebelen als het winter wordt. Niet meer zo erg als vroeger, maar dat komt ook omdat er steeds meer indoor schaatsbanen zijn. Het unieke gevoel dat je voor de zoveelste ochtend achter elkaar naar buiten kijkt en een laag vorst op het gras ziet om te gaan voelen of het ijs nu echt hard genoeg is, is wat verder naar de achtergrond verdwenen. Wie wil schaatsen, kan dat elke dag van het jaar doen. Dat neemt niet weg dat schaatsen bij ons favoriet is.

Waarom selectief zijn bij schaatsen?

Als je iets graag en frequent doet, wil je ook de juiste materialen hiervoor hebben. Natuurlijk kun je bij elk bezoek aan de schaatsbaan gewoon je schaatsen huren, maar dan ben je na een aantal keren hetzelfde bedrag aan huur kwijt als dat je ze had gekocht. Daarnaast weet je niet welke voeten er in de schaats hebben gezeten en of iedereen zijn voeten wel goed heeft verzorgd. Je zult niet de eerste zijn die na gehuurde schaatsen een schimmelinfectie heeft opgelopen. Eigen schaatsen zijn beter.

Het soort schaats maakt toch helemaal niet uit, als er maar ijs is

Als kind had je een hele eenvoudige schaats: het had twee ijzers naast elkaar en er zaten riempjes aan vast om ze rond je schoen te binden. Je had je dus je eigen, comfortabele schoenen aan en door de twee ijzers stond je stevig op het ijs. Had je het schaatsen een beetje onder de knie? Dan ging je over op een normale schaats met een enkel ijzer in het midden onder de schaatsschoen. Meestal was het een laarsmodel dat hoger rond de enkel sloot. Dit geeft namelijk veel steun tijdens het schaatsen.

Waar staan schaatsenmakers voor?

Schaatsmerken bieden verschillende modellen aan en het ene model is meer voor de recreatieve schaatser, terwijl het andere model eerder door fanatieke sporters gebruikt wordt. Je hebt kunstschaatsen, waarbij wit meer door vrouwen en zwart meer door mannen gedragen worden. Er zijn schaatsen waarbij de ijzers tot aan de tenen loskomen tijdens het schaatsen. Op dit moment zijn ijshockeyschaatsen populair geworden en dat komt door het korte ijzer dat makkelijk manoeuvreert.

De criteria waar we schaatsen op beoordelen

Voor het uitkiezen van een geschikte schaats zijn de volgende criteria van belang:

 • Soort schaatser – hoe jij schaatst of wat voor schaatser je bent – sportwedstrijden op het ijs, voor je plezier in het weekend of lange tochten maken – bepaalt voor het grootste deel welke schaats beter is.
 • Materiaal – vroeger werden de meeste schaatsen van leer gemaakt, maar tegenwoordig heb je ook kunstleer en andere kunststoffen. Deze gaan vaak langer mee.
 • Maat – bij schaatsen pak je niet automatisch je eigen schoenmaat. Per merk kan de afwijkende maat verschillen.
 • Kleur – het is niet het belangrijkste criterium, maar als er meerdere kleuren van een bepaald model zijn, kies je toch die die je het leukst vindt staan bij jezelf en je kleding.
 • Prijs – prijzen van schaatsen kunnen ver uiteenlopen en dit ligt vooral aan het materiaal waar de schaats van gemaakt is en hoeveel handwerk er tegenwoordig nog in zit.

Hoe we schaatsen getest hebben: onze testdata

We hebben zelf met het team een flink paar schaatsen aangeschaft en zijn hiermee naar de indoor schaatsbaan gegaan. Hier waren we natuurlijk niet alleen en dat betekende dat we alle aanwezigen konden laten meedoen aan onze test, op voorwaarde dat we een scheiding konden maken in gehuurde schaatsen en schaatsen in eigendom. Ook hebben we bij de schaatsverhuurder op de baan gevraagd waarom zij voor een bepaald merk gekozen hadden. Dat leverde nuttige informatie op.

De top 10 met beste schaatsen

1. Viking Unlimited Slider Noren Schaatsen 1010210

De schaats heeft een lang ijzer waardoor je veel vaart kan pakken en stabiel staat.

Pluspunten:

 • De schoen op het ijzer is lekker hoog en dat houdt in dat je veel steun rond je enkels voelt.
 • Vind je de hoge sluiting niet fijn? Dan laat je de twee bovenste gaatjes van de veters leeg en knoop je je veter iets lager dicht.

Minpunten:

 • Deze schaats valt bij ons wat kleiner uit dan je misschien zou verwachten. Als je nog niet eerder een Viking schaats hebt aangehad, zouden wij zeker adviseren om zeker een maat groter te bestellen.

2. Zandstra – Vancouver ijshockeyschaats – zwart met grijs

Deze ijshockeyschaats heeft niet alleen veters, maar je sluit hem ook door een clip die net boven het enkelgewricht dicht gegespt wordt.

Pluspunten:

 • Het is een zelfde soort sluiting als bij skischoenen en het maakt het aan- en uittrekken iets makkelijker.
 • De voet van de schaats ziet er stevig uit door het kunststof dat rondom de stof van de schoen aangebracht is. Dit zit comfortabel.

Minpunten:

 • Voor kinderen kan de sluiting even wat lastig zijn, maar met een beetje oefenen moeten zij de schaatsen ook zelf aan kunnen trekken.

3. Roces – Jockey Ice 3.0 – zwart met blauwe details

Deze schaatsen vallen vooral op door hun lichtblauwe kleur die fel tegen het zwart afsteekt.

Pluspunten:

 • Deze schaatsen hebben nog minder veter dan de vorige schaats in deze lijst en het heeft zelfs twee snelverbindingen: een clip boven aan de enkel en over de wreef klittenband.

Minpunten:

 • Wij vinden het kunststof materiaal er wat goedkoop uitzien en voor kinderen is deze schaats misschien wel prima, omdat het materiaal ook meer bescherming bij vallen biedt.

4. CCM – TACKS 9040 SR ijshockeyschaats – zwart met grijze en witte details

Deze ijshockeyschaats staat wat hoger op zijn ijzers en de schoen is mooi voorgevormd voor de voet.

Pluspunten:

 • Dit is een licht model schaats en wij vinden dat dit een stuk prettiger schaatst dan een zwaardere schaats.
 • De witte en grijze details op de schoen van de schaats geven hem een flitsende uitstraling.

Minpunten:

 • Aan de voor- en achterzijde van de schoen (rond de enkel) zitten twee flappen die lekker stug zijn, maar in het begin wat kunnen vervelen.

5. Nijdam – norenschaats – zwart met grijze en witte details

Deze schaatsen vallen op door het hardere ‘harnas’ dat om de zachte schoen heen zit.

Pluspunten:

 • De zachte schoen zit heerlijk om je voet heen en biedt toch voldoende stevigheid.
 • De veter, klittenband en clip zijn snel te bevestigen.
 • De lus aan de achterzijde maakt het instappen in de schaats makkelijker.

Minpunten:

 • Het ijzer onder deze schaats is veel langer dan bij ijshockeyschaatsen en dat vindt niet iedereen even fijn.

6. Nijdam – ijshockeyschaats XXL – zwart met grijze en rode details

Dit is een trendy schaats die uitblinkt door zijn stevige kunststof buitenkant.

Pluspunten:

 • Het zwart met rood ziet er trendy uit.
 • De schoen zit stevig bevestigd aan het ijzer.
 • Er zitten alleen maar clips op deze schaats en je hoeft dus geen veters meer te strikken.

Minpunten:

 • Wie altijd de voorkeur heeft gegeven aan kunstschaatsen zal dit model heel plomp vinden.

7. Nijdam – ijshockeyschaats – zwart met witte details

Net als de vorige schaats in deze top 10 is deze van Nijdam ook zwart, maar door de witte basis (tussen ijzer en schoen) oogt dit model een stuk luchtiger en lichter.

Pluspunten:

 • Je kunt de schoen fijn om de voet vastmaken door veters, clips en klittenband.

Minpunten:

 • Ook deze schaatsen zitten krapper als je dezelfde maat als je normale schoenen pakt. Je moet dus minimaal een maat groter gaan zitten, maar kunt beter nog gaan passen met je eigen sokken aan.

8. Nijdam – Senior norenschaats – zwart met grijze en rode details

De schaatsen vallen op doordat ze halfhoog in plaats van hoog boven de enkel zitten.

Pluspunten:

 • De halfhoge laars maakt deze schaats geschikter voor mensen die niet te stroef in een laars vast willen zitten en wat meer bewegingsvrijheid op de schaats willen.

Minpunten:

 • De meeste schaatsen koop je geslepen, maar bij deze mag je ze eerst nog wel een keertje laten slijpen voor je het ijs opgaat.

9. Nijdam – ijshockeyschaats – wit met zwarte en rode details

Een hele andere kleur schaats in deze lijst met overwegend donkere modellen is deze in het wit.

Pluspunten:

 • Het is geen spierwit, maar meer een parelmoer offwhite.
 • De punt van de neus is zwart en dat maakt het weer een stoere schaats.
 • Je hebt hier geen gedoe met klittenband of clips, want er zitten alleen stevige veters in die je moet aantrekken en knopen.

Minpunten:

 • We hebben eigenlijk geen verbeterpunten aan deze schaatsen kunnen ontdekken, zeker niet gezien de zeer redelijke prijs.

10. Nijdam – norenschaats – zwart met grijs

Het ijzer onder deze schaatsen is weer wat langer dan bij de ijshockeyschaatsen in dit overzicht.

Pluspunten:

 • Het ziet er bijna als een robotachtige schaats uit door de kleuren en de drie clips aan de zijkanten.
 • De schroeven waarmee het ijzer aan de schoen van de schaats bevestigd zijn, kunnen aangedraaid worden.

Minpunten:

 • Die zelfde schroeven kunnen je ook tegen gaan staan doordat ze zo opvallend aanwezig zijn. Dat ligt een beetje aan je smaak en hoe prettig je het vindt dat ze los- en vastgedraaid kunnen worden.

Beste uit de test volgens Beslist

Op Beslist.nl vallen diverse merken op. Bauer, Nijdam, Viking, Zandstra en Roces zijn de merken die je ook in onze top 10 terug hebt zien komen, maar Beslist.nl laat veel meer zien. Zo zijn ook de merken Kounga, Sulov, Hudora en Head die vermeld staan. Bij Beslist.nl scoren Nijdam, Zandstra en Viking echter het beste in de test.

Dit zegt Radar over Schaatsen Slijpen

Radar biedt praktische tips voor het bepalen of je schaatsen geslepen moeten worden, een essentiële voorbereiding voor het schaatsseizoen. Volgens schaatsspecialist Dave van Dam is schaatsen met botte schaatsen niet gevaarlijk, maar het vermindert wel de grip op het ijs, wat het schaatsen minder prettig maakt. Drie methoden om de scherpte van schaatsen te testen worden besproken: het daadwerkelijk schaatsen op het ijs, het visueel inspecteren van de ijzers op glans, en het voelen van de scherpte met een nagel. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Waar je op Moet Letten bij Nieuwe Schaatsen

BNNVARA’s Kassa benadrukt het belang van het kiezen van de juiste schaatsen afhankelijk van het gebruik, zoals schaatsen op natuurijs of het leren schaatsen. Verschillende typen schaatsers, van kunstschaatsers tot ijshockeyliefhebbers en toerrijders, worden besproken met adviezen over de juiste schaatsen voor elke stijl. De grootte van de schaatsen, het belang van niet te grote of te kleine schaatsen, het gebruik van steunzolen, en de bewegingsvrijheid van de enkel zijn cruciale overwegingen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Voor de schaatsen in deze review ben je globaal tussen de 50 en 120 euro kwijt. Door de verschillende soorten schaatsen die er tegenwoordig zijn, zouden wij altijd aanbevelen om er een paar te gaan passen, voordat je uiteindelijk kiest. Schaatsen kunnen superlekker zitten, maar kunnen ook ontzettend knellen en dan is zelfs een half uurtje op het ijs staan als een kwelling.