We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De nummer 1 tip voor vrouwen: je kunt gewoon mannen-scheermesjes gebruiken

Het is op zijn minst bijzonder te noemen dat scheermesjes voor vrouwen volgens een grootschalig onderzoek fiks meer kosten dan scheermesjes voor mannen, terwijl deze mesjes vaak precies hetzelfde zijn. Daarom kijken we in onze review ook naar ‘mannen’-scheermesjes, want die kun je ook gewoon als vrouw gebruiken en dan ben je ook nog eens goedkoper uit.

Beste scheermesjes voor vrouwen en voor een strakke huid

Iedereen heeft wel een scheermes in huis. Zelfs als je als man je snor en/of baard laat staan of als je als vrouw liever harst of met een elektrisch apparaat lichaamshaar verwijdert… dan nog moet je altijd scheermesjes in huis hebben. Een scheermes komt namelijk altijd wel een keer van pas als je even geen tijd of zin hebt om je voorkeursmethode te kiezen. Op vakantie bijvoorbeeld, dan pak je liever een scheermes en scheerschuim en je bent voor een paar dagen weer glad en vrij van haren.

Wat is het perfecte scheermes voor vrouwen? Wij gingen op onderzoek uit

Wij zijn altijd nieuwsgierig naar producten die beter presteren dan anderen. Je ziet reclames en wat daarin beloofd wordt en je denkt: “Dat moeten we uitproberen!” Werkt het ook echt zoals ze op de televisie laten zien? In het geval van scheermesjes vraag je je af of het echt gladder scheert en of je minder last van sneetjes in de huid hebt. Of je het scheermes maar een keer over de huid hoeft te halen, of dat er toch meerdere keren nodig zijn. Wij testten het voor je uit in deze review.

Snel overzicht: Deze scheermesjes voor vrouwen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor nauwkeurigheidGillette – Fusion Power: Dit scheermes heeft een oranje onderkant die de huid glad trekt, wat zorgt voor een beter scheerresultaat. Ook de blauwe rand, die een laagje verzorgingsgel achterlaat bij contact met water, valt bij ons in de smaak. We waarderen ook de dichtbij elkaar geplaatste mesjes, ideaal voor degenen met een gevoelige huid. >> Check laagste prijs
Beste milieubewuste keuzeOrganiGoods – rose gold scheermes: Dit dubbelzijdige scheermes heeft geen plastic en is daarmee een duurzamere keuze. We vinden het geweldig dat het zowel geschikt is voor vrouwen als voor mannen. Het feit dat het ook beschikbaar is in een matzwarte variant geeft een leuke optie voor degenen die geen fan zijn van rose gold. >> Check laagste prijs
Beste voor precisieGillette – Pro Glide: Deze mesjes, in een rustig zwart met oranje ontwerp, bevatten een precisietrimmer. Hiermee kunnen gebruikers nauwkeurige randen langs bijvoorbeeld bakkebaarden trekken. We zijn vooral fan van deze functie, ook al ligt de prijs aan de hogere kant. >> Check laagste prijs
 • Beste scheermes voor vrouwen – Ecotivity scheermes met dubbelzijdige mesjes
 • Beste scheermes voor mannen – Gillette Fusion Power
 • Beste unisex scheermes – Bolano dubbelzijdig scheermes

Scroll naar beneden voor de linkjes naar de winkel met de beste prijs!

Heeft het wel zin voor ons om scheermesjes te reviewen?

Je kunt je afvragen of het inderdaad wel zinvol is om scheermesjes uit te testen en er een artikel over te schrijven. Ieder heeft toch zo zijn eigen favoriet en overstappen doe je meestal pas als er een idiote aanbieding is die je niet onbenut wilt laten. We blijken als volkje toch vrij standvastig te zijn als het om middelen voor de verzorging van het lichaam gaat. Met scheermesjes werkt dit net zo, maar misschien kan deze test je helpen een keer een andere beslissing te nemen.

Waarom opletten bij de aanschaf van scheermesjes?

Als je de verpakking of reclame mag geloven, bestaan slechte scheermesjes niet eens. Alles werkt goed en elk scheermes geeft een glad resultaat. Dat is misschien ook wel zo, maar toch werken niet alle mesjes hetzelfde. Leg het open scheermes van Bolano (de nummer 7 in deze top 10) en het scheermes van Ecotivity (op nummer 2) maar eens naast elkaar. Het gebruik van beide messen is niet met elkaar te vergelijken en we zouden het open scheermes zeker niet als eerste mes aanraden.  

Waarom zit er dan zoveel verschil tussen scheermessen?

Traditioneel gezien scheerden mannen zich met een scherp  mes en ze brachten dan van te voren met een scheerkwast wat scheerzeep op de wangen aan. De kwast waste je weer uit en de zeep liet je weer opdrogen. Het was een precies werkje, want je ging met een open mes langs de huid en dus ook die van je keel, waar immers ook baardharen groeien. Je moest dus vertrouwen krijgen in deze manier van scheren. Nu heb je mesjes die veel meer bescherming tegen sneetjes bieden.

Wat is het verschil tussen de bekende merken en nieuwe jongens op de markt?

Gillette kom je een flink aantal keren tegen in deze review en het bedrijf bestaat dan ook al meer dan 120 jaar. Dan heb je genoeg tijd gehad om er achter te komen waar de consument behoefte aan heeft en mee te groeien met de wensen en eisen op scheergebied. De laatste tijd zijn er ook een aantal nieuwe spelers en die proberen vaak de traditionele manier van scheren weer wat leven in te blazen. Ook zijn er nieuwe materialen, zoals het rose gold dat gebruikt wordt voor het handvat. Het is daarmee wat trendgevoeliger geworden.

De criteria die we bij scheermesjes belangrijk vinden

In ons onderzoek hebben we de volgende aspecten meegenomen:

 • Effect – dit blijft ook op nummer 1 staan, je moet gewoon lekker kunnen scheren en het gewenste resultaat zien
 • Scheergemak – hoe handig is een scheermes in het gebruik, moet je er aan wennen of gaat het de eerste keer meteen zonder moeite?
 • Prijs – er blijkt nogal wat prijsverschil in scheermesjes te zitten en de vraag is of een (veel) duurder scheermes ook werkelijk beter of fijner is
 • Soort – welke soorten heeft een merk en welke soort past bij jou?
 • Materiaal en kleur – is het handvat prettig gevormd en ligt het goed in de hand? Zijn er meerdere kleuren verkrijgbaar en welke is dan je favoriet? Vind je een zwaarder model (ander materiaal) fijner om mee te scheren?

Scheermesjes – zo hebben we ze getest

Van Gillette hebben we alle verschillende soorten scheermesjes die er op dit moment te koop zijn uitgeprobeerd. Voor sommigen in het testteam betekende het na lange tijd weer eens iets nieuws proberen. Van de andere merken hebben we er telkens eentje besteld (niet alle beschikbare kleuren). Alleen als er materiaalverschil was, hebben we deze ook besteld, omdat het gewicht van een scheermes soms tot ander scheerplezier kan leiden.

De top 10 met beste scheermesjes – voor vrouwen

1. Gillette – Fusion Power – 12 stuks

In dit value pack zitten vier maal drie scheermesjes.

Pluspunten:

 • De oranje onderkant van het scheermes trekt de huid glad waardoor het scheerresultaat beter is.
 • De blauwe rand laat een laagje verzorgingsgel achter zodra het in aanraking komt met water.
 • De mesjes zelf staan veel dichter bij elkaar en dat blijkt handiger te werken voor de testleden met een wat gevoeligere huid.

Minpunten:

 • De prijs per stuk is hoger dan gemiddeld.

2. Ecotivity – scheermesjes voor vrouwen – 10 stuks met roze houder

Bij deze kleur denk je al snel aan meiden die voor het eerst hun beenhaar en oksels gaan scheren, maar eigenlijk kan iedereen die roze als lievelingskleur heeft dit scheermes gebruiken.

Pluspunten:

 • Het mes met handvat zet je rechtop in de ronde houder, waardoor het mes goed opdroogt. (Als je je mes in de douche laat liggen met de mesjes in het vocht, krijg je sneller roest.)
 • Er zitten losse scheermesjes in het doosje om deze te vervangen als het bot wordt.
 • De vrouwelijke testleden (+ een man die vanwege het sporten graag zo weinig mogelijk haar op het lichaam heeft) zijn positief over het effect van dit scheermes. Het glijdt soepel en de huid raakt minder snel geïrriteerd of beschadigd.

Minpunten:

 • Ondanks de fijne werking kan niet iedereen met dit scheermes overweg. Als je je hebt bezeerd bij de eerste keer, is dit mes misschien minder geschikt voor jou.

3. OrganiGoods – rose gold scheermes met 20 scheermesjes

Bij het online bestellen zie je vooral vrouwen in de reclamecampagne, maar volgens onze redactie kan een man ook prima met dit scheermes (en de kleur) overweg.

Pluspunten:

 • Dit is een dubbelzijdig scheermes en je hebt er dus twee keer zo lang plezier van.
 • Er zit geen plastic in dit scheermes verwerkt en dat maakt hem geschikt voor de milieubewuste scheerder.
 • Wie het rose gold te ‘vrouwelijk’ vindt, kan ook kiezen voor de mat zwarte variant.

Minpunten:

 • Dit mes werkt vooral als je de tijd neemt om je te scheren en je moet zeker geen haast hebben.

4. Gillette – Pro Glide – 12 losse scheermesjes

Deze mesjes zien er iets rustiger uit doordat ze zwart met oranje zijn. Ze hebben vijf bladen met mesjes achter elkaar.

Pluspunten:

 • Wij zijn fan van deze scheermesjes en dat is vooral vanwege het feit dat ze een precisietrimmer hebben. Hiermee kun je een duidelijke rand langs je bakkebaard trekken.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurdere scheermesjes als je de prijs per stuk bekijkt.

5. Gillette – Fusion 5 Pro Glide – 8 stuks

De rubberen rand langs dit scheermes zorgt ervoor dat de huid strak is getrokken voordat de mesjes de huid raken.

Pluspunten:

 • Hierdoor snijdt het mes zo dicht mogelijk langs de huid de haartjes af.
 • De mintgroene rand heeft een gedroogde verzorgende emulsie die een laagje afgeeft zodra deze weer met vocht in aanraking komt.

Minpunten:

 • Het zijn nog steeds wat duurdere scheermesjes als je ze met anderen vergelijkt.

6. Bolano – zilveren scheermes met houder + 30 scheermesjes

Dit scheermes heeft een zilveren scheermes en ook de houder waarin je het mes rechtop zet is van dezelfde kleur.

Pluspunten:

 • We vinden dit best een stijlvol exemplaar onder de scheermessen.
 • Er zijn nog veel meer kleuren als de deze te eenvoudig vindt, zoals mat zwart en black metallic.

Minpunten:

 • Je zou dit scheermes eerst in de winkel in je handen moeten pakken om te kijken of je het gewicht wel prettig vindt voor tijdens het scheren.

7. Bolano – dubbelzijdig, open scheermes met houten handvat – incl. 40 scheermesjes

Dit mes straalt wel authenticiteit uit als geen van de anderen.

Pluspunten:

 • Vooral het hout is prachtig en donker van kleur.
 • Het mes ligt fijn in de hand.
 • De prijs voor dit mes met 40 dubbele scheermesjes is zeer gunstig.

Minpunten:

 • Je moet wel oefenen om met een open mes te scheren. Haal vooral ook voldoende pleisters in huis voor als het een keertje mis gaat.

8. Gillette – Fusion 5 Pro Shield – 11 stuks

De felgele rand langs de mesjes trekt de aandacht.

Pluspunten:

 • Ook dit mes heeft een precisierand die het makkelijk maakt om de rand langs je bakkebaard (of snor, sikje, et cetera) bij te werken. Dat lukt namelijk minder goed met de vijf mesjes achter elkaar.
 • De gele rand aan de bovenzijde is gedroogde balsem en die laat een verzorgende laag op je huid achter nadat je met het mes over je huid bent gegaan.

Minpunten:

 • Per stuk gezien zijn dit wel de duurste scheermesjes om te vervangen.

9. Gillette – Mach 3 – 25 stuks

Dit scheermes scoort net zo goed als de anderen van Gillette.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste set met vervangmesjes voor op de Mach 3.
 • Hij heeft dus geen 5 maar 3 mesjes en voor sommigen werkt dit toch beter op de huid.
 • Hij heeft ook een rubberen rand en een deel met balsem. Dus het effect tijdens het scheren is hetzelfde.

Minpunten:

 • Het lijkt alsof er bij Gillette een slechte batch in de productie is geweest of dat er een namaakexemplaar op de markt is gebracht, want soms kun je net een verpakking met slechtere kwaliteit scheermesjes te pakken hebben.

10. Bamboozy – unisex scheermes – met 20 scheermesjes

Dit is een rechttoe rechtaan model scheermes en het is verkrijgbaar in vier kleuren.

Pluspunten:

 • Wil je geen zwart, dan is er ook nog zilver en rose gold.
 • Dit scheermes is er ook met houder, zodat je het na het scheren rechtop kunt zetten om op te drogen. De mesjes gaan dan minder snel roesten en dus langer mee.

Minpunten:

 • Mannen zijn vaker tevreden over dit scheermes dan vrouwen. Bij hen blijkt de huid toch wat vaker beschadigd te worden tijdens het scheren.

Beste uit de test volgens Consumentenbond en andere partijen

Zowel Kassa als Radar waarschuwen voor nepscheermesjes die niet uit de fabriek van het originele merk komen. Wij hebben dit ook al bij een van de testexemplaren gemerkt. De vraag is alleen, hoe je er achter komt of je met het echte merk of een namaakversie te maken hebt. Wij vinden dit een lastige als je online shopt.

De Consumentenbond heeft een heel artikel over manieren van ontharen geschreven en hier komen de scheermesjes ook in terug. Verder legt Kassa nog uit hoe we met zijn allen de hoeveelheid plastic in ons huishouden kunnen terugdringen en geen wegwerpscheermesjes (van plastic) meer kopen, is dan een goede start.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Dit zeggen BNNVARA’s Kassa en AVROTROS Radar over dit onderwerp

Uit artikelen van BNNVARA’s Kassa en AVROTROS Radar blijkt dat het leven voor vrouwen duurder is dan voor mannen, voornamelijk vanwege hogere prijzen voor vergelijkbare producten. Een studie, besproken door Kassa, toont aan dat vrouwen in hun leven duizenden euro’s meer uitgeven, met aanzienlijke prijsverschillen bij dagelijkse producten zoals verzorgingsartikelen. Anderzijds, reageert Procter and Gamble in Radar op de kritiek door te stellen dat de prijsverschillen tussen mannen- en vrouwenproducten voortkomen uit specifieke ontwerp- en productieverschillen, zoals bij scheermesjes die aangepast zijn aan de unieke scheerbehoeften van vrouwen. Lees de volledige artikelen van BNNVARA’s Kassa en AVROTROS Radar voor meer informatie.

Scheermesjes kopen – wat en waar?

Via de links in deze review kom je direct op de plek terecht waar je ze online kunt bestellen. Je kunt echter ook gewoon tijdens het boodschappen doen in de supermarkt of op je weg terug langs de drogist voor scheermesjes. Als het om een deal gaat, zouden wij dit eerder in een fysieke winkel doen dan online.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Als er in elk huishouden scheermesjes zijn, dan zorg je er op zijn minst voor dat het altijd de beste zijn. Wat de beste voor jou is, hoeft niet de beste voor de overige huisgenoten te zijn. Voorkeur en soort baardgroei (of ander lichaamshaar) is ook van belang bij het kiezen van een manier van ontharen en het bijbehorende middel.