We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste seniorentablets

Iedereen heeft tegenwoordig een tablet in huis en de kans is groot dat je zelfs meerdere tablets hebt liggen. Je hebt er eentje voor jezelf en een eerder model is voor de kinderen om mee te spelen. Maar hoe zit het als je ouder wordt en je wilt een speciale tablet die geschikt is voor senioren? Dan is er de seniorentablet die speciale eigenschappen heeft waar gewone tablets niet over beschikken. Denk aan grotere buttons in het scherm of minder complexe functionaliteiten.

Onze zoektocht naar de perfecte seniorentablet

Bestaat er wel zoiets als een perfecte tablet per doelgroep en is die het geld dan wel waard? Voor een normale tablet betaal je al gauw een paar honderd euro en wil je het bekende fruitmerk en de meest uitgebreide functies? Dan zit je al snel over de 500en richting de 1000 euro. Dat is een hoop geld waar je ook andere leuke dingen voor kunt doen. Dus als je dit bedrag aan iets specifieks als een seniorentablet gaat uitgeven, moet het model ook wel exact het juiste zijn.

Snel overzicht: Deze seniorentablets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor eenvoud:KOMP – No Isolation: Het is een scherm van 21,5 inch dat slechts over één knop beschikt. We vinden dat het de basisfunctie uitstekend vervult door het mogelijk maken van beeldcontact met familie, vooral in tijden waarin persoonlijk bezoek niet mogelijk is. Ondanks dat het minder functionaliteiten heeft dan een reguliere tablet, vinden we dat het beeld- en geluidscontact de overige functionaliteiten overtreft. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheid:Samsung Galaxy Tab A: Deze tablet is misschien een betere keuze voor de wat modernere senior. Wat ons betreft kan het apparaat goed worden uitgelegd door kinderen of kleinkinderen, waardoor de gebruiker het als nuttig kan ervaren. We zijn vooral te spreken over de beeld- en geluidskwaliteit van deze tablet. >> Check laagste prijs
Beste voor beginners:SeniorenTab – SM-T500: Met een scherm van 10,4 inch en 32GB aan geheugen, is deze tablet ideaal voor senioren. We zijn vooral enthousiast over de grote iconen, waarvan er maximaal 8 op het scherm staan. Het lijkt ons eenvoudig voor senioren om keuzes te maken op basis van wat ze zien, vooral voor degenen die nieuw zijn met tablets. >> Check laagste prijs

Onze winnaar: dit is de beste seniorentablet

De beste keuze als het gaat om gebruiksgemak is de seniorentablet van het merk SeniorenTab. Het merk heeft zich helemaal gericht op de doelgroep en biedt diverse tablets aan die gebaseerd zijn bekende andere tabletmerken, zoals Samsung, Lenovo en Archos. Wat SeniorenTab onderscheidt van gewone merken is het gebruik van iconen die groter afgebeeld zijn. Elk icoon is in een gekleurd veld geplaatst en eronder staat nog in woorden uitgedrukt wat je met die button kunt doen.

Het formaat van de buttons met iconen zorgt ervoor dat er beperkte ruimte op het scherm is. Voor andere functies klik je daarom op ‘volgende’ en zo kom je in een nieuw scherm met andere buttons terecht. Het grote voordeel van SeniorenTab is de extra functionaliteiten ‘zorg’ en ‘hulp’. Hier kun je informatie of apps plaatsen die direct gerelateerd zijn aan die onderwerpen. Direct hulp in kunnen schakelen lijkt ons extra handig wanneer het gaat om senioren.

Waarom reviewen wij seniorentablets?

Er zijn ouderen die hartstikke bij de tijd zijn en door kinderen of kleinkinderen regelmatig met de tablet in de weer zijn.  Je hebt echter ook ouderen die de snelheid van nieuwe technologische ontwikkelingen maar moeilijk bij kunnen benen. Op een gegeven moment is de tijd dan rijp om speciale artikelen zoals een seniorentablet of seniorentelefoon aan te schaffen. Maar hoe weet je welk merk of welk model het beste is voor jou, je ouders of grootouders? Je leest het hier.

Waarom je niet zomaar elke seniorentablet moet kopen

Natuurlijk wil elke tabletproducent niets liever dan zoveel mogelijk tablets verkopen. Dat is immers wat hem ‘in business’ houdt. Een gewone tablet is echter heel iets anders dan een seniorentablet en als je de twee naast elkaar legt en ermee aan de slag gaat, zul je dat ook direct merken. In sommige gevallen lijkt een seniorentablet zelfs meer op een kindertablet dan een normale tablet. De functionaliteiten zijn minder complex en de woorden of buttons zijn groter en beter te herkennen.

Waarom niet gewoon de complexe apps van de gewone tablet afgooien?

Kun je niet beter de tablet waar je zelf niks meer mee doet omdat je een nieuwer model wilde leeg maken of soberder inrichten, zodat de gebruiker op leeftijd er mee overweg kan? Tot een bepaalde leeftijd of bij bepaalde kennis en vaardigheden kan dit inderdaad nog. Je hoeft niet altijd iets nieuws te kopen als je de tablet zo kunt inrichten dat het voldoet aan de wensen van de tabletgebruiker. Toch komt er een moment dat de hersenen of het zicht helaas niet meer mee willen werken.

Wat belooft de tabletfabrikant? En wat hebben senioren hier eigenlijk aan?

Voor de meeste tabletontwerpers is het aanbrengen van grotere buttons en duidelijke iconen waar het mee begint en ook weer mee eindigt. Ze kijken niet verder dan hun neus lang is en ontdekken niet waar een ouder persoon echt behoefte aan heeft. Hier kom je namelijk alleen achter door de doelgroep te kennen en dat vraagt om onderzoek. De meeste fabrikanten willen de massa bedienen en niet een veel kleiner segment. Toch zijn er ook fabrikanten die wel goede seniorentablets maken.

De criteria waar we seniorentablets op gescoord hebben

Geld uitgeven aan een seniorentablet betekent voor ons dat er ook duidelijke kenmerken aan verbonden moeten zijn die de tablet ‘seniorklaar’ maken. Het gaat met name om de volgende aspecten en je kunt zelf kijken in hoeverre die op jouw situatie van toepassing zijn:

 • Andere iconen – groter, eenvoudiger, duidelijker
 • Basis apps – zoals bijvoorbeeld voor internet, videobellen, e-mailen, weerbericht of krant lezen
 • Specifieke apps – geselecteerd op geschiktheid voor de doelgroep
 • Loepfunctie in te schakelen

Hoe hebben we seniorentablets getest: lees hier de uitkomst van ons onderzoek

Testen van tablets kan niet op afstand en daarom hebben we diverse modellen van merken besteld en uitgeprobeerd. Eerlijk gezegd vonden we het best een uitdaging om een soort downgrade – want zo voelt het wel – van je eigen tablet te ervaren. Je bent inmiddels zo gewend aan de techniek van nu, dat het best moeilijk is om je voor te stellen dat er mensen zijn voor wie dit niet meer te begrijpen is. Wij willen zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk en niet ‘back to basic’.

De top 10 met beste seniorentablets

1. SeniorenTab – SM-T500 – tablet voor senioren op basis van Samsung

Deze tablet heeft 32GB aan geheugen en werkt op Wifi. Het scherm is 10,4 inch groot en hij komt in een zwarte kleur.

Pluspunten:

 • Het grote pluspunt voor ouderen vinden wij de grote iconen. Er staan er namelijk maar maximaal 8 op het scherm en vind je op het eerste scherm niet wat je zoekt, dan ga je naar het volgende scherm met iconen.
 • De iconen hebben een duidelijk onderwerp en ook het plaatje spreekt voor zich. Het lijkt ons niet moeilijk voor ouderen om een keuze te kunnen maken op basis van wat ze zien.

Minpunten:

 • Wij vinden dit vooral een geschikte tablet voor ouderen die echt nog niks van tablets af weten en er nog nooit mee gewerkt hebben. Verder doet het gewoon wat het moet doen.

2. SeniorenTab – SM-T505 – tablet voor senioren op basis van Samsung

In principe gaat het hier om dezelfde seniorentablet als bij de nummer een op deze lijst, alleen werkt deze tablet ook op 4G.

Pluspunten:

 • Ook deze tablet heeft 32GB opslagcapaciteit en een 10,4 inch scherm.
 • De camera is 5 megapixels, waardoor je een goede kwaliteit foto’s of bewegende beelden krijgt.

Minpunten:

 • De tablet is iets duurder dan die zonder 4G, maar het kan het wel waard zijn volgens ons.

3. SeniorenTab – tablet voor senioren op basis van Lenovo

De derde tablet van SeniorenTab heeft hetzelfde besturingssysteem als de vorige twee, maar nu is de tablet gebaseerd op het merk Lenovo.

Pluspunten:

 • De tablet maakt het voor ouderen makkelijk om sociale contacten te onderhouden. Of het nu Corona met beperkte bezoekmogelijkheden of familie aan de andere kant van de wereld betreft, je kunt elkaar altijd zien en spreken.
 • Wat wij ook bijzonder handig vinden is de helpdesk van SeniorenTab die tot een jaar na aanschaf hulp biedt bij het ontdekken van de tablet. Dit betekent dat een ouder iemand op een speciale plek terecht kan met vragen of problemen en deze helpdesk is voorbereid op vragen van deze doelgroep.

Minpunten:

 • Wij zouden altijd adviseren om even te oefenen met elkaar voordat je de oudere alleen laat en niet alles op de tablet duidelijk is. Ga in de kamer ernaast zitten en klik op de buttons om het effect te oefenen. Laat het niet alleen zien of vertel het niet alleen, maar laat de persoon in kwestie ook zelf oefenen. Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier en herhaling doet wonderen.

4. SeniorenTab – AC101 – tablet voor senioren op basis van Archos

De tablet werkt op Android 8.1 Oreo en heeft een scherm van 10,1 inch. Het geheugen is even groot als bij de eerdere tablets in deze top 10, namelijk 32GB.

Pluspunten:

 • Bepaalde functies zijn vanaf het voor het eerst aanzetten van de tablet al klaar om te gebruiken.
 • Er zit een speciale alarmknop op de tablet die je kunt aanpassen. Zo kun je het dichtstbijzijnde familielid onder die knop plaatsen.

Minpunten:

 • Voor het installeren van andere apps dan die er al op staan, heb je een Google Play account nodig.

5. SeniorenTab – T101S – tablet voor senioren op basis van Archos

Deze tablet is in principe gelijk aan de nummer vier in deze lijst, alleen werkt deze niet op Android 8.1 Oreo, maar op Android 10 Go. Verder kan deze tablet via 4G werken en de vorige tablet kon alleen 3G aan.

Pluspunten:

 • De seniorentablet is er vooral voor bedoeld om zorg of ondersteuning makkelijker toegankelijk te maken en sneller te kunnen bereiken. Speciale apps plaats je bij een bepaalde button en zo heb je alle informatie of acties bij elkaar gegroepeerd.
 • Ook bij deze tablet van SeniorenTab kunnen we het formaat van het scherm en de grootte van de iconen waarderen. Het maakt het gebruik van de tablet voor ouderen een stuk praktischer.

Minpunten:

 • Soms zijn de kleuren van de woorden in een button wat moeilijker te lezen door de achtergrondkleur in die zelfde button. Mensen die slechter gaan zien kunnen hier volgens ons problemen mee krijgen.

6. SimPC – SimTab 4 – tablet voor senioren

De tablet van SimPC heeft ook 32GB geheugen en het scherm heeft een grootte van 10,1 inch. De tablet werkt op Android 9.0 Pie.

Pluspunten:

 • Ook deze tablet heeft grotere iconen, net als de andere tablets in deze top 10. Wel heeft SimTab4 maar maximaal 6 iconen, terwijl andere tablets meestal 8 iconen hebben.
 • Wat ons vooral opvalt is het kleurgebruik. In de iconen wordt gebruik gemaakt van witte letters tegen een kleurige achtergrond. Dit maakt woorden vaak beter leesbaar dan het gebruik van zwarte letters zoals bij sommige andere merken. Het zijn maar kleine verschillen, maar ze kunnen voor een ouder iemand juist allesbepalend zijn voor een prettig gebruik.

Minpunten:

 • Je moet voor de gebruiker van de seniorentablet een Google Play account aanmaken of jouw account hiervoor gebruiken.

7. Billow – X101PROS+ – eenvoudige tablet

Bij deze tablet wordt niet apart gemeld dat hij speciaal voor senioren is, maar de lay-out maken hem hiervoor wel geschikt.

Pluspunten:

 • Dit is een veel goedkopere tablet waarmee je goed kunt testen of de oudere ermee wil (leren) werken en het nut ervan inziet.

Minpunten:

 • Het is niet de meest kant-en-klare tablet voor ouderen, maar voor deze prijs kun je wel kijken of het de moeite van een duurdere seniorentablet op termijn waard is.

8. Denver – TAQ-10463 – instapmodel voor budgetprijs

Wie helemaal nog niet zeker weet of een tablet wel een goed idee is, kan deze Denver tablet een uitkomst zijn.

Pluspunten:

 • Hij kost nog geen 100 euro, terwijl je wel uit kunt proberen of de mogelijkheden die het biedt in goede aarde vallen bij de gebruiker. Je kunt bepaalde apps uitproberen en kijken of er interesse in een duurdere seniorentablet is. Tijdens het gebruik ontdek je de struikelblokken of wensen voor een volgend model.

Minpunten:

 • Het heeft maar de helft van het geheugen van alle andere tablets in dit overzicht, maar voor de basiszaken is het eigenlijk voldoende, zeker gezien de gunstige prijs.

9. No Isolation – KOMP – niet zo uitgebreid als een tablet, maar wel speciaal voor senioren

Het gaat hier om een scherm van 21,5 inch en er zit maar een enkele knop op de KOMP.

Pluspunten:

 • In de basis werkt dit model prima om contact via het beeldscherm mogelijk te maken met de familie. Dat is ideaal in tijden dat bezoek om diverse redenen onmogelijk is.
 • De verschillende eigenschappen van de KOMP zijn doeltreffend en simpel van karakter.

Minpunten:

 • De KOMP heeft minder functionaliteiten dan een gewone tablet of seniorentablet, maar daartegenover staat dat het contact via beeld en geluid de overige middelen naar ons idee overtreft.

10. Samsung – Galaxy Tab A – gewone tablet

Voor de oudere die nog bij de pinken is, is een gewone tablet misschien nog wel de moeite waard. Dit model kan goed door kinderen of kleinkinderen uitgelegd worden, waardoor het gebruik als nuttiger ervaren wordt.

Pluspunten:

 • Je hoeft alleen maar de belangrijkste apps te installeren en doet dit in overleg met de gebruiker.
 • Het beeld en geluid op deze tablet vinden we geweldig.

Minpunten:

 • Als het moment dat een speciale seniorentablet nodig is sneller komt dan verwacht, is dit wel een dure tablet.
 • Verder moet je wel wat geduld hebben tijdens de uitleg van bepaalde apps en tijd investeren in de opstart met de tablet.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste seniorentablets?

De Consumentenbond test elk jaar weer nieuwe tablets, waaronder tablets voor senioren. Er wordt gekeken naar accuduur, snelheid, mogelijkheden, schermkwaliteit en gebruiksgemak. Bij gebruiksgemak wordt er gekeken naar hoe makkelijk er een internetverbinding kan worden gemaakt en hoe de instellingen aan te passen zijn. Ook wordt er bij gebruiksgemak gekeken of je soepel van app kunt wisselen en hoe het zit met het bedieningsgemak van het scherm, volumeknoppen en het virtuele toetsenbord. https://www.consumentenbond.nl/tablet/hoe-wij-testen

Dit zegt Radar over Ouderen en Technologie

Radar belicht de snelgroeiende trend van 65-plussers die steeds vaker tablets en smartphones gebruiken. Uit onderzoek van Intomart GfK blijkt dat het aantal ouderen met een tablet is gestegen van 15% in juni 2012 naar een derde, terwijl het aantal ouderen met een smartphone in één jaar tijd is verdubbeld van 16% naar 32%. Deze opmerkelijke groei toont de toenemende integratie van digitale technologie in het dagelijks leven van ouderen, die deze apparaten niet alleen gebruiken voor internetten, e-mailen en sociale media, maar ook voor internetbankieren. Dit onderstreept het belang van gebruiksvriendelijke seniorentablets die kunnen voldoen aan de behoeften van deze groeiende gebruikersgroep. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Ouderenwegwijs.nl

De tablets van SeniorenTab komen volgens deze website – die zich specifiek op de doelgroep ‘ouderen’ richt – als beste uit de test. De tablets van het merk SeniorenTab worden bijzonder gewaardeerd vanwege het formaat van de iconen bij de apps. Dit maakt het herkennen van functies en het lezen van informatie veel prettiger.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Wij zouden niet zomaar een tablet voor een ouder iemand kopen uitgaande van wat we zelf fijn vinden. Je bent je er niet altijd van bewust wat ouder worden voor effect op iemand kan hebben (slechter zicht, minder goed horen, vingers minder soepel) en staat er zeker niet bij stil hoe het gebruik van de techniek van tegenwoordig steeds lastiger bij te benen is. Wij adviseren daarom eerst eens uit te proberen wat iemand van een tablet verwacht voor een seniorentablet voor ze te kopen.