We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste shampoos

Shampoo heb je niet per se elke dag nodig, maar op zijn minst toch wel een paar keer per week. De een wast het haar gewoon wat vaker dan de ander en dat kan ook liggen aan de omstandigheden waarin iemand werkt. Bij een omgeving met sterke of vervelende geuren gaat dit al snel in je kleren zitten, maar dus ook in je haar. Dan is wassen de enige optie om weer lekker geurend haar te hebben. Ook bij werken of verblijven in een ruimte met stof of dieren is vaker wassen wenselijk.

Zoeken naar de ideale shampoo

Een shampoo is echter nog steeds een vooral chemisch product en het elke dag gebruiken is niet altijd goed voor je haar. Het kan je haar uitdrogen en je hoofdhuid gaan irriteren, waardoor je haar sneller kan afbreken en je ineens schilfers op je donkere kleding ziet. Was je je haar wel dagelijks? Dan kun je dus ook beter een shampoo kiezen die daarvoor geschikt is en mild is.

Snel overzicht: Deze shampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor dagelijks gebruikSebamed Alledag shampoo: We waarderen deze shampoo vooral vanwege de milde ingrediënten. Met het pompje kan je gemakkelijk de juiste hoeveelheid shampoo doseren. Voor wie niet van sterke, tropische geuren houdt, is dit een uitstekende optie. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor hoofdhuidzorgMaria Nila Heal Shampoo for Head and Hair: Deze shampoo spreekt ons aan vanwege de huidzorg. Het bevat veel natuurlijke ingrediënten, wat voor een aangenamer gevoel zorgt tijdens het wassen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gekleurd haarDove Hair Therapy – Color Care Shampoo: Speciaal voor diegenen onder ons die hun haar gekleurd hebben en de kleur willen behouden. Het wast het haar schoon, en we merken geen negatieve invloed op de haarkleur. >> Check laagste prijs

Onze aanbeveling: dit is de beste shampoo

We geven je alvast het antwoord op wat de beste shampoo is voor mensen die dagelijks hun haren wassen. Het is de Alledag Shampoo van het merk SebaMed. Deze heeft een lagere PH-waarde dan de meeste andere shampoos en is hierdoor niet zo agressief voor je haar. In de fles met handige pomp – want je gebruikt al snel te veel – zit geen zeep en alleen als je vettig haar hebt, is deze Alledag Shampoo niet zo’n goed idee.

Wie zijn wij om shampoo te reviewen?

Als iedereen shampoo voor zijn persoonlijke hygiëne gebruikt, dan wil je ook graag weten wat de betere en minder goed werkende shampoo per haarsoort is. Zoals we eerder al aangaven bij werken in een sterk geurende omgeving, kan het geurtje van het haarwasmiddel voor jou het belangrijkste element zijn. Er zijn echter nog meer aspecten die van invloed zijn op het kopen van shampoo. Twee hiervan zijn prijs en effect. Te veel betalen voor een shampoo die te weinig doet, wil niemand.

Waarom je beter niet zomaar een shampoo kunt kopen

Dat brengt ons meteen bij deze twee uitersten (prijs en effect), want je wilt het liefst een grote verpakking, zodat je niet telkens ook voor het kleine flesje zelf betaalt en je weer snel door je shampoo heen bent. Maar de allergoedkoopste shampoo in een literfles is waarschijnlijk niet zo goed voor je haar en daardoor kun je meer schade aanrichten die je daarna weer moet herstellen. In sommige shampoos zit daarom al een conditioner die je haar verzorgt.

Specifieke shampoo of algemene shampoo; dat maakt toch weinig uit?

Als je geen moeilijk of beschadigd haar hebt, merk je vooral het effect van een shampoo wanneer je op een nieuwe overstapt. Na het drogen heeft het dan meer glans of is het juist doffer. Het valt glad rond je gezicht of het springt heel erg. Of een shampoo goed is voor jouw haar is met name in de spiegel te zien, maar je kunt het ook voelen als je met je handen door je haar gaat. Niet iedereen is gebaat bij een algemene shampoo, soms heb je toch iets bijzonders nodig.

Wat belooft de shampoofabrikant? En kan dat eigenlijk wel?

Aan de ene kant wil de fabrikant van haarproducten natuurlijk zo veel mogelijk producten aan de grote massa verkopen, want daar haalt hij zijn winst uit. Toch is er steeds meer vraag naar afwijkende producten. Dat zie je de laatste tijd aan reclames waarin shampoo in harde in plaats van vloeibare vorm gepromoot wordt. Het is nog een beetje kat uit de boom kijken hoe deze shampoo bars in Nederland aanslaan. Je vindt er in ieder geval eentje op nummer 6 in onze top 10.

De criteria waar we shampoo op beoordelen

Bij je keuze voor een shampoo kun je letten op de volgende items:

 • Merk – staan ze bekend om milieuvriendelijke producten?
 • Vorm – gaat het om de traditionele vloeibare shampoo of is het een bar?
 • Inhoud – hoeveel zit er in een verpakking en hoe lang doe je hiermee?
 • Geur – heeft de shampoo een neutrale geur of vind je het echt lekker ruiken onder de douche als je je haren aan het wassen bent?
 • Effect – gaat het bijvoorbeeld om shampoo voor elke dag, shampoo specifiek voor vet of droog haar, of is het shampoo dat geschikt is om gekleurd haar te wassen en hierdoor langer te genieten van je nieuwe coupe?
 • Ingrediënten – zijn er kruiden of oliën aan toegevoegd die het haar echt goeddoen?

Hoe we shampoo uiteindelijk getest hebben: onze testgegevens

In het testteam was iets opvallends aan de hand, want na de aankoop van een hele serie shampoos, bleek dat de mannen vooral geïnteresseerd waren in snelle en makkelijke shampoos, terwijl de vrouwen eerder op de verpakking en de unieke werking en geur van een shampoo afgingen. We kunnen niet goed verklaren waar dit door komt en het heeft verder weinig invloed gehad om het eindresultaat, maar het was wel grappig om te zien gebeuren toen de artikelen gecheckt werden.

De top 10 met beste shampoo

1. Sebamed – Alledag shampoo – 1000 milliliter

SebaMed heeft een hele lijn met producten voor huid en haar. Deze shampoo zit in een handige verpakking van een liter, waardoor je er minder van hoeft te kopen.

Pluspunten:

 • Het meest enthousiast zijn wij over het pompje op de fles. Niet iedereen is zich ervan bewust hoeveel je in je hand schenkt zonder pomp en met pompje kun je veel beter doseren.
 • Wie niet van tropische geuren houdt, kan deze shampoo waarderen, want hij heeft geen penetrant effect op de neus.

Minpunten:

 • Wij hebben de shampoo twee weken lang achter elkaar getest en in die tijd is er niks opvallends aan het haar te bemerken.
 • Het zou nog handiger zijn als er een navulverpakking van deze shampoo is, zodat je van het voordeel van het pompje kunt blijven genieten en nog minder plastic afval produceert.

2. Nivea Men – Cool Fresh shampoo – 250 milliliter

Zoals de titel al aangeeft is deze shampoo geschikt voor mannen die van de specifieke frisse geur van deze shampoo houden.

Pluspunten:

 • De shampoo werkt het beste met haar dat van zichzelf wat vettig is. Het haar is namelijk aanzienlijk schoner en luchtiger. Het valt niet meer zo snel plat met deze shampoo.
 • De frisse geur kan je ’s ochtends helpen om lekker wakker te worden.

Minpunten:

 • Als je meer van de ‘één shampoo voor het hele gezin’ bent, past deze shampoo niet in het assortiment producten voor persoonlijke hygiëne.

3. Maria Nila – Heal Shampoo for Head and Hair – 100 milliliter

De shampoo belooft problemen met de hoofdhuid te verminderen of op te lossen.

Pluspunten:

 • Als de shampoo bevalt, zijn er nog meer haarproducten om het positieve effect te versterken.
 • Er zitten veel natuurlijke ingrediënten in deze shampoo, waardoor je niet het gevoel krijgt alleen maar chemische middelen op je hoofd en huid te krijgen als je onder de douche staat en je haren wast.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurste shampoos in deze top 10 en wij zouden deze dan ook alleen aanraden aan mensen die specifieke haar- of hoofdhuidproblemen hebben waar het effect proefondervindelijk bewezen is.

4. Dove Hair Therapy – Color Care Shampoo – 250 milliliter

Deze shampoo van Dove is perfect voor wie zijn of haar haar een kleurtje heeft gegeven en de kleur zo lang mogelijk wil behouden.

Pluspunten:

 • De shampoo wast het haar netjes schoon.
 • Aan de kleur van het haar zien wij niks opvallends positiefs, maar zeker ook niks negatiefs.

Minpunten:

 • Deze shampoo schuimt anders dan andere shampoos en vaak is dat wel iets waar je naar zoekt om de verspreiding over het haar te kunnen voelen of zien.

5. Nivea – Diamond Gloss Shampoo – 250 milliliter

Het tweede haarwasmiddel van Nivea is voor vrouwen en dat zie je duidelijk aan de kleuren van de verpakking en de diamantjes in het plaatje.

Pluspunten:

 • Door het schuim dat tijdens het wassen met deze shampoo ontstaat, is het makkelijker om bij meer of langer haar de shampoo te verspreiden.
 • Wat ons testteam opviel, was dat langer haar beter te kammen of borstelen was na het haren wassen met deze shampoo.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat dat er deeltjes fijne diamant in de shampoo zitten, maar daar zie je natuurlijk niks van terug. Het werkt waarschijnlijk eerder psychologisch dat dat het je haar significant beter verzorgt.

6. Loofy’s – Natural Blue Shampoo voor krullen – bar van 70 gram

Dit is de enige niet-vloeibare, harde shampoo in dit overzicht.

Pluspunten:

 • Het grote pluspunt is de plasticvrije verpakking van deze shampoo. Je krijgt de shampoo bar in een blik en hier kun je het na het te hebben laten opdrogen telkens weer in opbergen.
 • De werking van de shampoo is hetzelfde als bij een reguliere shampoo. Hij schuimt dus ook.
 • Er zijn nog meer Loofy’s producten voor het haar, zoals een conditioner.

Minpunten:

 • Om de shampoo bar te gebruiken, wrijf je deze een aantal keren over het natte haar, totdat je merkt dat er schuim ontstaat. Dit kan even wennen zijn voor nieuwe gebruikers die verwachten vanaf het allereerste moment een smeuïge substantie door het haar te kunnen smeren of kneden.

7. L’Oréal Paris – Elvive Power Shampoo – 250 milliliter

Ook L’Oréal Paris heeft een shampoo in het assortiment voor mensen met hoofdhuid- en haarproblemen.

Pluspunten:

 • De shampoo boekt goede resultaten bij de testpersonen met zeer fijn haar. Het krijgt met deze shampoo wat meer volume, al wordt het natuurlijk nooit een volle bos.
 • Ook mensen die te kampen hebben met dun haar dat sneller afbreekt, gebruiken deze shampoo graag. Het wordt wat minder fragiel.

Minpunten:

 • Volgens L’Oréal Paris zou je de shampoo moeten gebruiken in combinatie met conditioner en haarmaskers. Die aanbeveling brengt natuurlijk meer geld in het laatje, terwijl de shampoo op zich voor de meeste mensen al voldoende kan zijn.

8. Fudge – Clean Blonde Violet-Toning Shampoo – 1000 milliliter

Mensen met blond haar die hun haar te geel vinden, kunnen dat met deze shampoo tegengaan.

Pluspunten:

 • De gele of koperen gloed wordt met deze shampoo verwijderd. Je krijgt hierdoor weer je natuurlijke blonde haarkleur en de effecten van zon, zee en zout water zijn minder of niet meer zichtbaar.
 • Fudge heeft nog meer shampoos voor blond haar.

Minpunten:

 • De shampoo zou je tot 5 minuten moeten laten zitten nadat je het op je haar hebt aangebracht. Om tijd en water te besparen, zouden wij aanbevelen het haar als eerste te wassen en voor het uitspoelen – eventueel met de douchekraan uitgezet – de tanden te poetsen of het lichaam te wassen.

9. Nivea – 2-in-1 Care Express Shampoo – 250 milliliter

Het derde haarproduct van Niveau is een totaalshampoo.

Pluspunten:

 • Het is niet alleen een shampoo, maar ook tegelijk een conditioner. Hierdoor bespaar je tijd en geld, want je hebt niet twee aparte producten nodig. (Plus je gebruikt minder water om je haren twee keer uit te moeten spoelen.)
 • Ook deze shampoo werkt prettig bij langer of krullend haar dat uitgekamd moet worden. De kam of borstel glijdt er soepeler doorheen.

Minpunten:

 • Bij sommige testpersonen riep deze shampoo een allergische reactie op. Als het kan zouden wij daarom eerst een proefmonster proberen, voordat je bijvoorbeeld een aanbieding ziet en er meteen een hele lading van koopt.

10. Garnier Loving Blends – Honing Goud Herstellende Shampoo – 300 milliliter

De shampoo belooft het haar dat schade heeft opgelopen te herstellen en hiervoor worden de krachtige eigenschappen van bijenproducten gebruikt.

Pluspunten:

 • De shampoo ruikt heerlijk zoet en romig.
 • Het haar voelt tijdens het uitspoelen na het wassen al lekker soepel aan.

Minpunten:

 • Dit zou een shampoo voor zowel mannen als vrouwen moeten zijn, maar woorden als ‘loving’ en hartjes en bijtjes in het logo, zorgen er toch al snel voor dat mannen de shampoo links laten liggen.
 • Sommige testers vonden de geur iets te zoet en aanwezig.

Beste uit de test volgens de Consumentenbond

Wil je de test van de Consumentenbond zien? Dan raden we een lidmaatschap aan:

https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/paneltest-shampoo

Dit zegt Radar over Siliconen in Shampoo

Radar werpt licht op de invloed van siliconen in shampoo op de haarconditie, met input van Salon B, een specialist in haarverzorging. Siliconen, aanwezig in vele haarverzorgingsproducten, kunnen het haar zowel verbeteren als verslechteren. Het artikel onderscheidt wateroplosbare, niet-wateroplosbare, en vluchtige siliconen. Wateroplosbare en vluchtige siliconen zijn gemakkelijk uit het haar te wassen en kunnen voordelig zijn voor het haar, terwijl niet-wateroplosbare siliconen problematisch kunnen zijn door opbouw en verstopping, wat uiteindelijk tot droog en breekbaar haar leidt. Lees het volledige artikel van Radar.

Ontdek onze aanbevolen producten en handige tips:

Conclusie

Een shampoo uitkiezen is iets persoonlijks, omdat je zelfs binnen een gezin al mensen met verschillende soorten haar kunt hebben. Over het algemeen zijn mensen met kortgeknipt haar overigens minder kritisch bij het kiezen van een shampoo dan mensen met langer of krullend haar. De uitstraling blijkt bij langer haar toch meer te beïnvloeden door een shampoo. Bij kort haar wordt na het wassen ook nog vaak een gel of mousse op het haar gedaan en dit vermindert natuurlijk het eventuele effect van een shampoo.