We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de beste snoeischaar: hier vind je de beste merken en modellen

Wat is het verschil tussen een goede snoeischaar en een slechte snoeischaar? Een goede snoeischaar snoeit niet alleen takjes en bladeren, maar ook de concurrentie de mond. Nu even zonder gekkigheid: snoeischaren zijn er in veel verschillende vormen en maten. Je hebt lieflijke, kleine snoeischaartjes die vooral voor bloemen en twijgjes geschikt zijn en scharen voor het zwaardere geschut, waarmee je moeiteloos door dikke stronken en stengels knipt.

Hier heeft onze zoektocht naar de beste snoeischaar toe geleid

We zijn al een tijdje op zoek naar de ideale snoeischaar. Hier hebben we stad en land, plus een groot deel van het wereldwijde web voor afgezocht. Er zijn tal van snoeischaren, maar lang niet alle snoeischaren zijn evengoed. Vandaar dat het zo belangrijk is het juiste model uit te kiezen, dat precies aansluit bij de beoogde klus, dat lekker in de hand ligt en ook nog eens lekker lang meegaat. Voor de beste snoeischaar betaal je een eerlijke prijs en je hebt er lang plezier van.

Snel overzicht: Deze snoeischaren raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeFelco 2 Snoeischaar: Speciaal ontworpen voor grotere handen, maar iedereen kan er goed mee overweg. Deze snoeischaar is opvallend vanwege zijn duurzame basisbehuizing van gesmeed staal en de handige antislip coating. Daarnaast kan hij handig gesloten worden met slechts één hand, wat wij erg waarderen. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeHofftech 6237 Bloemenschaartje: Perfect voor zowel kleinere sprieten als dikkere stronken. Wat ons opviel, is het superhandige veiligheidsslot en het feit dat het gemaakt is van duurzaam roestvrijstaal. De comfortabele grip voorkomt kramp tijdens het snoeien, waardoor we vinden dat dit een uitstekende keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar waar voor hun geld. >> Check laagste prijs
Langste garantieGARDENA Classic B/S-M Bypass Snoeischaar: Deze snoeischaar kan zelfs de dikste takken met een doorsnede van 22 millimeter aan. Wat ons vooral aanspreekt, is de indrukwekkende garantie van 25 jaar. Daarnaast waarderen we de antikleefcoating op het bovenmes en de ergonomische handgrepen, waardoor deze snoeischaar niet alleen duurzaam maar ook gebruiksvriendelijk is. >> Check laagste prijs

Na uitgebreid testen is dit onze eerste top keuze snoeischaar

Deze snoeischaar is niet alleen geschikt voor bloemen en planten, maar ook om ceremoniële rode lintjes mee door te knippen. De Felco 2 snoeischaar is een schaar die fijn in de hand ligt en speciaal voor grotere handen is ontworpen. De maximale knipdiameter van de stengel is voor deze schaar 25 millimeter. Het is een snoeischaar die zo functioneel is als een Zwitsers zakmes. De behuizing is van gesmeed metaal, terwijl de tegenlemmethouder uit aluminium bestaat.

Wat is de beste snoeischaar voor een laag budget?

Maar wat nu als je wat minder budget beschikbaar hebt voor je schoeischaar? In dat geval kun je het beste kiezen voor het Hofftech 6237 bloemenschaartjes. Hiermee pluk je de dag. Deze schaar is ideaal als je bloemen en andere dunne steeltjes wilt onderhouden, maar wat minder geschikt voor dikkere stronken. Het schaartje is gemaakt van roestvrijstaal, het heeft een veiligheidsslot en een prettige grip. Ook kun je bij takken die anders maar lastig zijn te verwijderen.

Wat maakt ons ideale snoeischaar reviewers?

Wij zijn ervaren reviewers van snoeischaren. Nou, eigenlijk niet alleen van snoeischaren, maar van tal van proberen. We hebben er zoveel van in onze handen gehad, dat we de tel zijn kwijtgeraakt. Als wij iets beoordelen, kijken we niet alleen naar de prijs en naar wat de producent erover zegt. We kijken bovenal naar wat de klant zelf erover te zeggen heeft. Vervolgens testen we het product en al zijn toepassingen zelf uit, net zo lang als nodig is.

Dit is waarom je kritisch op je snoeischaar moet blijven

Als een snoeischaar wordt aangeprezen, zul je zien dat de producent hier alleen maar positieve dingen over te melden heeft. Dat is ook logisch: de producent wil geld verdienen met de verkoop van het product. Het eigen product afkraken is dan niet verstandig. Zorg er dus voor dat je ook naar onpartijdige meningen luistert, zoals die van gebruikers en van andere professionele reviewers. Zorg ook dat het type snoeischaar op je werkzaamheden is afgestemd.

Hier let je op bij aankoop als je van plan(t) bent een snoeischaar aan te schaffen, let dan op de volgende zaken:

 • De grootte van de tuin: bij een grotere tuin hoort een grotere knip oppervlakte. Kies dan voor een snoeischaar die lekker in de hand ligt en die bovendien van zeer hoge kwaliteit is

 • Wat ga je knippen? Voor bloemen snoeien zijn heel andere snoeischaren dan voor het snoeien van struiken, laat staan bomen. Heb je iets fijnzinnigs nodig of juist grof geschut? Kies je voor een gemiddeld formaat snoeischaar, dan heb je de meeste opties

 • Ga je hoge bomen snoeien, dan is het handig te kiezen voor de klassieke snoeischaar met lange “armen”. Zo kun je er veel beter bij dan wanneer je met een pietepeuterig schaartje aanzet. Ook zijn er scharen met een zogenaamd telescopisch mechanisme: deze stellen je in staat tot op wel 10 meter te werken zonder dat je hoeft te sukkelen op een ladder

 • Let op: voor struiken zijn meestal speciale struiken beschikbaar. Een kenmerk van de meeste struiken is dat ze erg dichtbegroeid zijn en dat je er met een gewone schaar vaak niet goed bij kan.

 • Bij dikke takken is een takkenschaar de beste optie.

Waarom de beste snoeischaar ons in eerste instantie sceptisch maakte

Het mooiste twijgje is het twijgje de vredesduif in zijn snavel heeft: een twijgje dat door een snavel schaartje is gesnoeid. Zonder gekkigheid: veel snoeischaren zijn erg van de blingbling, maar een mooi ontwerp staat niet gelijk aan een duurzaam product. Sommige snoeischaren knippen in eerste instantie heel goed, maar raken vervolgens al snel bot, waarna je er niets meer kunt. Ook zijn er snoeischaren die van hoogwaardig metaal gemaakt lijken, maar dan gaan roesten.

Dit zijn de beloften van snoeischaar producenten? Kun je die beloften vertrouwen?

Tja, snoeischaar producenten zullen je zo ongeveer beloven dat het snoeien van je tuintje: van hoge boom tot dichtbegroeid “oerwoud” van struiken een makkie wordt. Je zult vele jaren knipplezier van je snoeischaar hebben, maar ook dat is nog maar de vraag. De meeste snoeischaren zijn lang zo praktisch niet dat je er larenlang mee vooruit kunt. Met een klein modelletje kun je geen dikke stronken snoeien en met een groot log ding kun je geen kleine plantjes snoeien.

Zo beoordelen wij de beste snoeischaar

Ah, daarom vertrouwen wij altijd eerst op ons eigen oordeel en daarna pas op de woorden van de producent. Bij het beoordelen van de snoeischaar hanteren wij de volgende criteria:

 • Hoe duurzaam is het materiaal?

Is het schaargedeelte bijvoorbeeld van roestvrij staal en wordt en blijft het blad ook na meerdere keren intensief gebruik scherp. Wat gebeurt er als je er dikke stronken mee te lijf gaat (zonder dat je de maximale voorgeschreven dikte overschrijdt)? Wordt de snoeischaar dan bot?

 • Hoe goed is de grip?

Een snoeischaar moet ook lekker in de hand liggen. Zo zijn er snoeischaren speciaal voor de grote hand, maar ook schaartjes voor kleinere handen. Hoe makkelijk is het om een stronk te snoeien? Hoeveel kracht moet je hiervoor zetten? Leidt veel snoeien tot blaren? Het beste is het als een snoeischaar lekker in de hand ligt en ook nog een aangename antislip laag heeft.

 • Hoe veilig is de schaar?

De meeste snoeischaren beschikken over een zekering. De schaar staat van zichzelf “open” – in de knipstand, – maar dankzij de zekering is het mogelijk hem gesloten op te bergen. Ook zorgt een veilig model snoeischaar er met een slim ontwerp voor dat je bijna niet in je hand kunt knippen.

 • Wat is de prijskwaliteit?

Wie een mooie, handige en duurzame snoeischaar wil, zal best bereid zijn hier wat extra’s voor te betalen. Dat is niet meer dan logisch. Een snoeischaar die minder goed meegaat, dient dan ook goedkoper te zijn. Je betaalt voor kwaliteit: dat betekent dus voor wat, hoort ook wat.

 • Productreviews

Deze mag je nooit over het hoofd zien. Je kent het wel: je hebt gehoord over een nieuwe film en je wilt weten of deze goed is? Wat doe je: je leest er reviews over. Niet één, maar het liefst zoveel mogelijk. Zo geldt het ook met snoeischaren: productreviews geven een goed beeld van de kwaliteit.

Zo doen wij onderzoek: op deze manier zijn de snoeischaren getest

Zoals gezegd kijken wij naar de volgende zaken (plus enkele aanvullingen ten opzichte van de alinea hierboven):

 • De prijskwaliteit

 • Het ontwerp (is het handig? Is het duurzaam? Ziet het er fraai uit?)

 • Wat kun je ermee? (grote stronken snoeien? Kleine stronken snoeien? Of een combinatie van beiden)

 • Productreviews

 • Langdurig gebruik: wat is ons zelf opgevallen aan het product?

Snoeischaar 1: De Felco 2 is de beste algemene grote keuze snoeischaar

De eerste snoeischaar in deze lijst, de Felco 2, is hierboven ook al besproken. Hier een kort overzicht:

 • Deze snoeischaar is bestemd voor grotere handen (maar ook met kleinere handen kun je er raad mee!)

 • Duurzame basisbehuizing van gesmeed staal, met een tegen lemmethouder van aluminium

 • Met handige antislip coating

 • Handig te sluiten met slechts één hand.

Snoeischaar 2: het Hofftech 6237 bloemenschaartje van Green Arrow is de beste budget keuze

Ook de tweede snoeischaar is al besproken. De beste budgetoptie heeft het volgende te bieden:

 • Bestemd als bloemenschaartje (dus kleinere sprieten en stronken), maar ook voor dikkere stronken

 • Voorzien van superhandig veiligheidsslot

 • Gemaakt van roestvrijstaal (dus duurzaam metaal)

 • Dankzij de prettige grip zul je geen last krijgen van kramp bij het snoeien

 • Ook ideaal voor het snoeien van moeilijk bereikbare stronken.

Snoeischaar 3: de Gardena Classic B/S-M Bypass heeft liefst 25 jaar garantie

Als derde snoeischaar in de lijst presenteren we je met de Gardena Classic B/S-M Bypass: een mondvol snoeischaar. Deze snoeischaar is bestemd voor stronken met maximale doorsnee van 22 millimeter – voor mensen die geen meetlint bij zich hebben: dat zijn vrij dikke takken.

 • Op dit product zit maar liefst 25 jaar (een kwart eeuw) garantie

 • Voorzien van uitstekende mes spanning, die het mogelijk maakt de schaar opnieuw af te stellen

 • Het bovenmes is van antikleefcoating voorzien, zodat stukjes tuinafval niet blijven plakken

 • Ergonomische handgrepen: ideaal tegen kramp

 • Dankzij één handvergrendeling eenvoudig op te bergen

 • Het product is zorgvuldig ontworpen en heeft een aangenaam lange levensduur.

Snoeischaar 4: de Bosch EasyPrune heeft extra snoeivermogen dankzij een sterke accu

Ben je al bekend met de Bosch EasyPrune? Ook deze snoeischaar is uitstekend voor in de tuin. Deze snoeischaar is voorzien van een accu met 3,6 Volt en voorzien van USB oplaadkabel.

 • Dankzij Power Assist Technology word je hand minder belast

 • Je kunt deze elektrische snoeischaar opladen met behulp van micro-USB

 • Zorgt voor zuivere, gladde sneden, wat de gezondheid van de plant bevordert

 • Knip takken van maximaal 25 millimeter dik

 • Eén accu staat gelijk aan tot maximaal 450 knipbewegingen

 • De messen zijn van roestvrijstaal.

Snoeischaar 5: de Gardnr Classic komt in één handige set van twee

Kies je voor de Gardnr Classic, dan krijg je niet één snoeischaartje, maar twee. Dat is nog eens mooi meegenomen. Daarnaast heeft dit fraaie model van Gardnr nog meer te bieden:

 • De Gardnr Classic set is voorzien van handige polsbanden set (zodat de schaar niet kan vallen)

 • Behalve een snoeischaar voor grover geschut krijg je ook een carbonstaal bloemenschaartje erbij voor het fijne werk

 • Het design licht erg lekker in de hand

 • Het handvat is volledig antislip

 • Beide schaartjes zijn geheel roestvrij

 • Opbergen is een makkie dankzij de handige sluiting.

Snoeischaar 6: de Talen Tools bloemenschaar is gemaakt van duurzaam koolstof

Ook Talen Tools heeft een degelijk bloemenschaartje op de markt gebracht. Let op: deze snoeischaar is echt specifiek gericht op het snoeien van bloemen (stelen van maximaal 6 millimeter dik).

 • Voorzien van duurzame koolstofstaal messen

 • De handvaten zijn van verzinkt staal

 • Dankzij de rubberen antislip laag zit wegglijden er niet bij

 • Het product is scherp geprijsd (een koopje dus).

Snoeischaar 7: de RVS snoeischaar van Ben Tools is voor planten en bloemen te gebruiken

Ook Ben Tools heeft een uitstekende snoeischaar voor bloemen en planten op de markt gebracht:

 • De messen zijn volledig roestvrijstaal

 • Je kunt er zowel dunne als wat dikkere takken mee snoeien, net als bloemsteeltjes

 • Voorzien van een handig veiligheidsslot

 • De grip is ook prima (antislip).

Snoeischaar 8: ook de Snoei- en bloemenschaar set van GS Quality Products is tweedelig

Dan hebben we nog de GS Quality Products snoei- en bloemenschaar set voor je. Ook hier betreft het dus een set van twee verschillende schaartjes (één voor bloemen en één voor planten)

 • Scherp geprijsde set van twee scharen

 • De snoeischaar is van handige papagaaienbek voorzien: hierdoor kun je een mooie snede maken met relatief weinig kracht

 • De bloemenschaar heeft zeer precies geslepen snijbladen, voor het recht afsnijden van bloemstengels

 • Het blad van beide scharen is van hoogwaardig carbonstaal met een coating van sterk titanium

 • Met veiligheidsvergrendeling

 • Lichtgewicht modelletjes die prettig in de hand liggen.

Snoeischaar 9: de VONROC Garden 3-delige snoeischaren set is ideaal voor zwaarder geschut

Nummer 9 in deze lijst is een set van maar liefst drie verschillende snoeischaren voor VONROC. Met dank aan de scharen van verschillende grootten kun je elk snoeiklusje de baas.

 • Voorzien van handige heggenschaar, een takkenschaar en een snoeischaar: ben elke plant de baas

 • De takkenschaar van liefst 63 centimeter is voorzien van handige papegaaienbek

 • De buizen zijn van gepoedercoat staal gemaakt

 • Scharen zijn van antislip laag voorzien

 • Ligt prettig in de hand, ook na langere tijd knippen

 • Knip takken tot maximaal 3 centimeter dik.

Snoeischaar 10: de Jarilo luxe snoeischaar heeft het fraaiste ontwerp

De laatste snoeischaar in de lijst is de Jarilo Luxe. Zoals de naam van het product al aangeeft, is deze zeer luxe:

 • Met deze snoeischaar kom je door takken van liefst 30 millimeter dik

 • Je kunt twee verschillende knipstanden instellen

 • De snijbladen zijn van hard, duurzaam SK5 Carbon staal

 • Ideaal voor zowel levende als dode takken

 • Voorzien van PTFE Teflon anti-plak coating

 • Handvaten zijn volledig antislip en comfortabel.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-snoeischaren?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel modellen snoeischaren op de markt te vinden. Bij de test van de Consumentenbond werd er gekeken naar onder andere de ergonomie. De beste snoeischaar uit de test is geschikt voor rechtshandigen met sterke en grote handen. Ben je links, heb je weinig kracht in je handen of heb je kleine handen dan zijn er alternatieven. Er zijn twee diverse snoeischaren te vinden. Sommige snoeischaren zijn er voor het zware werk. Je kunt hiermee kracht zetten en dikke takken doorknippen. Dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid. Wil je juist voor precisie gaan en nauwkeurigheid, dan kies je voor een andere soort snoeischaar.https://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/test-snoeischaren

Dit zegt Radar over tuinonderhoud

Radar biedt een uitgebreide gids om je tuin lenteklaar te maken, inclusief tips voor snoeien, bemesten, en onkruidbestrijding. Met de toename van tuinuitgaven onder Nederlanders, benadrukt Radar het belang van goed tuinonderhoud. Aanbevelingen variëren van het verwijderen van klimop inclusief wortels, het snoeien van vorstgevoelige planten in het voorjaar, tot het verticuteren van het gazon om mos te verwijderen. Ook het gebruik van organische of korrelmest voor plantenborders en het juiste snoeiwerk voor een gezonde plantengroei worden besproken. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over tuin klaarmaken voor de lente

Kassa presenteert een stappenplan om je tuin klaar te maken voor de lente, met aandacht voor het verwijderen van winterbescherming, het consequent bestrijden van onkruid, en het verticuteren van het gazon. Het verwijderen van dode takken uit bomen en struiken en het snoeien van rozen en struiken worden als essentiële stappen beschouwd voor een bloeiende tuin. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

De Gardena Comfort: dit is de beste snoeischaar (2021) volgens Popula.nl

Volgens vergelijksite Popula.nl is de Gardena Comfort de beste snoeischaar van het jaar 2021. Deze schaar heeft optimaal gebruiksgemak, snijdt door takken tot maximaal 24 mm en is langdurig achter elkaar te gebruiken. De prijskwaliteitverhouding is prima. Voorzien van veiligheidssluiting. Kortom: de Gardena Comfort is een snoeischaar die zijn zaakjes op orde heeft.

Ontdek onze handige gidsen over deze relevante onderwerpen

In conclusie: de beste snoeischaar

In dit artikel ben je voorzien van alle informatie die nodig is om een goede snoeischaar uit te kunnen kiezen. We hebben je verteld hoe je de kwaliteit van een schaar kunt achterhalen en waar je op moet letten bij aankoop. Aan de hand van de top 10 kun je nu zelf een keuze maken.