We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste sporthorloges

Het maakt niet uit of je voor de eerste keer voor de 5 kilometer hardlopen gaat trainen of dat je je wekelijkse rondje rent, een sporthorloge helpt je om je tijd te volgen. Je ziet of je in het hardloopschema makkelijk mee kunt en je einddoel gaat halen of je merkt dat die verkoudheid aan je tijden tijdens het hardlopen te zien is. Soms gebruik je het horloge gewoon om stappen te tellen of te weten hoe lang je al baantjes aan het trekken bent.

Zoeken naar het ideale sporthorloge

Bestaat hét ideale sporthorloge? Wij denken van niet, maar dat komt omdat wij ook van meerdere soorten sport houden. Voor het fietsen hebben we liever een wat kleiner scherm waar we vooral de tijd en calorieën die we verbrand hebben op terug kunnen zien. Bij het hardlopen is juist een groter scherm met meer informatie beter en willen we ook de optie hebben om onze hardlooproute vast te leggen en naderhand op de computer terug te kunnen zien.

Bij het monitoren van prestaties bij verschillende sporten kunnen de functies nog wel in een enkel horloge terug te vinden zijn, zo lang het een uitgebreid model is. De eis om zowel een groot als een klein scherm bij een sporthorloge te hebben, is helaas niet in een enkel horloge te verenigen. Dan kom je al snel uit bij meerdere sporthorloges die elk hun eigen doel hebben.

Snel overzicht: Deze sporthorloges raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor batterijduurFitbit – Inspire 3: Dit stijlvolle horloge van Fitbit heeft een verrassend lange batterijduur van 10 dagen. We zijn onder de indruk van het eenvoudige design en de nuttige slaapfuncties. Het biedt een handig inzicht in slaappatronen om energieniveaus te verbeteren. Let wel op: voor GPS-functies moet dit horloge in de buurt zijn van je mobiel. >> Check laagste prijs
Beste veelzijdige keuzePolar – Ignite: De Polar Ignite is ideaal voor een verscheidenheid aan sporten, van hardlopen en zwemmen tot fitness. We waarderen de beschikbaarheid in meerdere maten, wat geschikt is voor zowel dikkere als dunnere polsen. De bandjes zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een speciale vermelding verdient de nauwkeurige hartslagmeter. >> Check laagste prijs
Beste kleurrijke displayPolar – Vantage M: Dit horloge charmeert ons met zijn levendige scherm en duidelijke knoppen. We houden van het kleurgebruik, waardoor je snel kunt inschatten of je op de goede weg bent tijdens je training. >> Check laagste prijs

Onze topper uit het onderzoek: dit is het beste sporthorloge

Fitbits staan bekend als de koning onder de praktische en goedkope sporthorloges. De Fitbit Inspire 3 horloge zien we als het meest compleet als het gaat om sporten en prestaties vastleggen. Met een druk op de knop wissel je van functie in het scherm en zo zie je bijvoorbeeld in een oogopslag dat je afgelopen week op donderdag veel minder stappen hebt gezet dan de rest van de week. Daarnaast vinden we fitbits er altijd strak uitzien.

Waarom reviewen wij sporthorloges?

Elke gadget moet aan een nadere inspectie onderworpen worden en een sporthorloge is uiteindelijk een luxe gadget die je kan ondersteunen in je sportieve prestaties. Zodra je iets meet – afstand, tijd, calorieën – kun je het gaan vergelijken. Je meet iets een maand lang elke dag of elke zondag als dat de dag is waarop je sport, zodat je ziet of je vooruitgang boekt. Pas als je je activiteiten meetbaar maakt, kun je er betekenis aan geven en je voldaan voelen. Het sporthorloge doet precies dit.

Waarom goed nadenken alvorens een sporthorloge te kopen?

De markt is de afgelopen jaren overspoeld met sporthorloges. Je hebt de gewone horloges die een paar functies erbij hebben gekregen, maar toch vaak beperkt zijn in het meten van verschillende sportieve waarden. Daarnaast heb je de horlogemerken die zich vooral op de actieve mens richten, zoals diegenen die bergwandelingen in ruige gebieden maken met een sporthorloge met GPS-functionaliteit, zodat ze de mogelijkheid hebben om dezelfde route terug te lopen via het scherm.

Een losse stopwatch in je zak is toch veel beter?

Om dat hardloopschema voor de 5 kilometer te kunnen lopen heb je inderdaad geen duur of uitgebreid sporthorloge nodig. Een simpele stopwatch waarmee je je wandel- en hardlooptijd in de gaten kunt houden is prima. Het zou zelfs met een digitale kookwekker kunnen als je echt geen geld hebt voor een nieuw horloge. Toch kan het de moeite van het sparen waard zijn om over te stappen op een sporthorloge. Het kan allemaal sneller, handiger, makkelijker, slimmer en dat motiveert weer.

Wat is het doel van de ontwerpers van sporthorloges?

Als horlogedesigner wil je natuurlijk opvallen met je ontwerp. Je wilt dat mensen je sporthorloge zien en dat ze de stap zetten om het om hun pols uit te proberen of dat ze de knopjes rond het uurwerk induwen om te kijken wat er allemaal mogelijk is met de verschillende functies. Het gros van de mensen zal in eerste instantie afgaan op kleur en model. Daar tegenover staat een hele groep sportieve fanatiekelingen die puur naar de capaciteiten van het sporthorloge kijken.

De criteria waar we sporthorloges op beoordelen

Bij het vergelijken van de sporthorloges hebben we – voordat we tot een top 10 zijn gekomen – gekeken naar de volgende criteria:

 • Merk – bepaalde merken zijn betrouwbaarder dan anderen
 • Afmeting – de dikte en breedte van het horlogebandje en het formaat van het uurwerk is van belang.
 • Activiteit – is het een allround sporthorloge of is het specifiek handiger voor een bepaalde sport? (als het vooral geschikt is voor zwemmen, wil je bijvoorbeeld ook weten hoe diep het kan en wat nog meer handig bij zwemmen is)
 • Functies – wat kan er allemaal met het sporthorloge? Een stappenteller is een basisfunctie, maar bijvoorbeeld je bloeddruk meten of slaap monitoren is iets heel anders.
 • App – zit er standaard een app op waar je je voor registreren of kun je elke app installeren?
 • Bijzonderheden – heeft het GPS, weersvoorspellingen voor bij outdoor gebruik, betaalmogelijkheden, de mogelijkheid muziek te streamen?
 • Prijs – voor iemand die aan wedstrijden deelneemt (en regelmatig wint) is een horloge van 1000 euro misschien een schijntje, terwijl voor iemand die weer gaat wandelen om het herstel na een operatie te volgen 100 euro misschien al veel is.

Hoe we sporthorloges getest hebben: onze bevindingen

Binnen ons testteam hebben we het geluk dat we zeer actief met gezond leven en sporten bezig zijn en dat betekent automatisch dat we voor een groot deel al bekend zijn met het gadget dat sporthorloge heet. Tegelijkertijd waren we benieuwd naar nieuwere modellen die daarna nog op de markt gekomen zijn en hoe deze verschillen en eventueel beter presteren dan wat wij om onze pols dragen bij het sporten. We hadden onze favoriete merken en zijn op zoek gegaan naar de beste 10.

De top 10 met beste sporthorloges

1. Fitbit – Inspire 3 activiteitstracker

Dit horloge van Fitbit vinden we er strak uitzien door het simpele design.

Pluspunten:

 • Ondanks de kleine display is de horloge fijn te besturen
 • Batterijduur van 10 dagen is ongekend voor sporthorloges
 • Houd bij hoe je slaappatroon eruitziet met deze horloge. Zo kan je kijken hoe jij meer energie kan krijgen door je slaap te verbeteren.

Minpunten:

 • Dit horloge gebruikt de GPS van je mobiel en moet dus in de buurt zijn van je mobiel om de GPS functies goed te gebruiken.

2. Zixin – ID205L – groen

Dit is het ideale sporthorloge voor de budgetbewuste sporter.

Pluspunten:

 • Je krijgt dit horloge in een blauwgroene kleur en in het zwart.
 • Het uurwerk is vierkant met afgeronde hoeken en er zit een enkele knop aan de rechterzijde.
 • Via de app kun je alle prestaties en vorderingen volgen.

Minpunten:

 • Door alle extra’s – zoals trilfunctie bij binnenkomend telefoongesprek, nieuwe meldingen op social media of andere informatie – kan de focus meer daarop komen te liggen dan op het meten van je activiteiten als je aan het sporten bent. Wij geven persoonlijk minder om die mix van informatie.

3. Garmin – Forerunner 245 – zwart met grijs

Dit horloge is perfect voor de hardloper die concrete gegevens over zijn hardloopsessie wil verzamelen.

Pluspunten:

 • In het scherm kun je tussen de verschillende functies switchen door een van de vijf knoppen in te duwen.
 • Afgelegde afstand, duur van je run en gemiddelde snelheid kan specifiek opgevraagd worden, maar je kunt ook alleen op afstand rennen en de tijd groot in het scherm hebben.

Minpunten:

 • Bij langduriger testen – een van onze teamleden had dit horloge namelijk al – bleek dat niet alle functies het consequent blijven doen. Er is contact geweest met de helpdesk en de klacht werd vriendelijk behandeld, maar er bleek geen permanente oplossing voor te zijn.

4. Polar – M43 – zwart

In het scherm van het Polar sporthorloge krijg je meer informatie te zien.

Pluspunten:

 • Je kunt bij dit horloge uit meerdere maten kiezen en daarom is dit sporthorloge geschikter voor zowel mannen als vrouwen.
 • In het scherm zie je veel nuttige gegevens, zoals bijvoorbeeld hoe ver je hebt gelopen, hoe lang je er over hebt gedaan en of je hartslag in orde is.

Minpunten:

 • Mensen die dit horloge kopen, moeten de handleiding er goed op nalezen om alle functies met hun icoontjes te leren kennen.

5. Garmin – Forerunner 35 – wit

Ook dit sporthorloge combineert functie met plezier door niet alleen activiteiten te meten, maar ook ontvangen berichtjes op het schermpje te laten verschijnen.

Pluspunten:

 • Wat ons direct is opgevallen is de duidelijkheid van het scherm. Als je weet met welke knoppen je welke functie tevoorschijn tovert, is er daarna geen twijfel meer over de leesbaarheid van de informatie die weergegeven wordt. De grootte van letters en cijfers is geweldig.
 • Dit sporthorloge is ook met een groen, blauw en zwart bandje te krijgen.

Minpunten:

 • Bij meerdere testleden bleek de hartslagmeter niet goed te functioneren.

6. Polar – Vantage M – zwart

Dit horloge heeft een groot en duidelijk scherm met knoppen die iets verder naar achteren zitten.

Pluspunten:

 • Het sporthorloge is in meer maten te krijgen, waardoor je kunt kijken welk formaat beter bij jouw pols past.
 • Wij houden van het gebruik van kleuren in een scherm, omdat je hiermee snel kunt zien of je goed bezig bent of niet.

Minpunten:

 • Hoewel de functies voor sommige sporten handig kunnen zijn, vinden we het voor de hardlopers onder ons geen aanrader. Voor deze doelgroep zijn er veel betere sporthorloges.

7. Garmin – Forerunner 935 – zwart

Met de Forerunner kun je diverse sporten doen en data opslaan.

Pluspunten:

 • Dit horloge wordt zelfs bij de triatlon gebruikt, omdat je er én mee kunt zwemmen, én mee  kunt fietsen én hij handig is bij het hardlopen over langere afstanden.
 • Dit is een van de lichtere horloges voor wat betreft het gewicht en dat is bij langdurig dragen (zoals bij een triatlon) zeer wenselijk.

Minpunten:

 • In het verleden zijn er problemen geweest met de software van dit product, dus het is slim om – indien je dit model wenst te gaan kopen – vooraf te checken of die problemen inmiddels verholpen zijn.

8. Polar – Ignite – zwart met wit

Met de Polar Ignite kun je meerdere sporten beoefenen, zoals fietsen, zwemmen, hardlopen, maar ook aan fitness doen.

Pluspunten:

 • Het horloge is in meerder maten te krijgen en daardoor aan zowel dikkere als dunnere polsen te dragen.
 • Het scherm is altijd zwart, maar de bandjes krijg je ook in het oranje en zwart als je wit te besmettelijk vindt.
 • Vooral de hartslagmeter blijkt goed te scoren.

Minpunten:

 • Hardlopers vinden dit horloge te uitgebreid en willen liever nuttige functies die alleen voor die activiteit gelden.
 • Het touchscreen scherm is zo gevoelig dat soms op kritieke momenten (mijlpaal) het horloge met de functie die je geactiveerd had op pauze blijkt te zijn gegaan.

9. Polar – M200 – zwart

Dit sporthorloge kun je zonder band om je middel dragen en toch je hartslag volgen.

Pluspunten:

 • Dit horloge is in zwart, rood, wit en blauw te koop. Het scherm is altijd zwart.
 • Wat wij vooral handig vinden is de compacte informatie die teruggekoppeld wordt, zoals bijvoorbeeld het scherm waarin je ziet welk deel van je afstand al compleet is. Vooral het balkje dat deels gevuld is, is handig om snel te zien hoe ver je bent.

Minpunten:

 • Wat ons tegenvalt is het aantal pixels in het scherm. Het lijkt wel alsof je naar het scherm van een horloge van meer dan 20 jaar oud zit te kijken door de blokkerige cijfers en letters.

10. RefStuff – RefScorer – zwart met grijs

Dit sporthorloge is vooral geschikt voor mensen die de rol van scheidsrechter vervullen.

Pluspunten:

 • Bij dit horloge heb je een uitgebreide handleiding nodig, want alle functies staan duidelijk op de rand beschreven. Met de knoppen aan de zijkanten kun je switchen tussen functies en er eentje selecteren, de boel resetten of aanpassen. De twee knoppen op de bovenkant (tussen het scherm en het bandje) zijn bedoeld voor het starten en stoppen van een functie en voor de verlichting in het scherm.
 • Het meest ideale aan dit horloge vinden wij het kunnen bijhouden van scores.

Minpunten:

 • Het is wel ook echt alleen voor specifieke doeleinden (voetbaltrainingen of –wedstrijden) bedoeld en daar zijn de functies dan ook prima op afgesteld.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste sporthorloges?

Ben je een regelmatige zwemmer, dan heb je een sporthorloge nodig. Je kunt met dit speciale horloge je zwemactiviteiten bijhouden. Alle sporthorloges van de Consumentenbond test zijn waterdicht. Met de helft van de horloges kun je de zwemactiviteiten meten. Je kunt zwemmen met een sporthorloge om te zien wat je inspanningen in het zwembad leveren. Het horloge geeft je inzicht in de prestaties en zodoende zal het horloge je helpen om al je doelen te behalen. Iedere keer word je uitgedaagd om weer een aantal slagen meer te maken.

https://www.consumentenbond.nl/smartwatch/sporthorloges-om-mee-te-zwemmen

Dit zegt Radar over Fitbit Ionic en Veiligheid

Radar meldt dat Fitbit bijna 1,7 miljoen Ionic smartwatches terugroept vanwege brandwondengevaar. De batterij van deze smartwatches kan oververhit raken, wat in sommige gevallen tot brandwonden heeft geleid. Er zijn 115 meldingen van oververhitting en 78 gevallen van brandwonden, waaronder twee van derdegraads. De Ionic, gelanceerd in 2017 en niet meer geproduceerd sinds 2020, was Fitbit’s eerste smartwatch. Fitbit, nu onderdeel van Google, biedt gedupeerden een terugbetaling van 229 dollar en kortingsbonnen voor nieuwe aankopen. Het bedrijf benadrukt dat andere smartwatches of trackers niet zijn getroffen door dit probleem. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Activiteitentellers

BNNVARA’s Kassa verkent de wereld van activiteitentellers (ook bekend als activity trackers of fitbits), die ontworpen zijn om verschillende aspecten van fysieke activiteit en gezondheid te monitoren. Deze apparaten bieden functies zoals stappentellers, afstandsmeters, slaapmeters, hartslagmeters, bloeddrukmeters, gps-meters, en calorieëntellers. Echter, opties kunnen variëren afhankelijk van het model en de prijs. Terwijl sommige trackers alle data direct op het apparaat tonen, vereisen anderen een app om de verzamelde informatie te bekijken. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekocht

Bestgekocht.nl komt Garmin als merk voor sporthorloges als beste uit de test. Er staan – net als in onze top 10 – meerdere Garmin horloges in het overzicht van Bestgekocht en ze hebben zelfs een splitsing in diverse soorten sporthorloges gemaakt, zoals het beste horloge om mee te zwemmen of hardlopen. Het tweede merk dat in het overzicht van de beste sporthorloges van Bestgekocht staat, is Polar.

Ontdek Onze Aanbevolen Producten en Tips

Afsluiting

Een sporthorloge draag je met een bewust doel en dat betekent zeker niet dat het geen mooi horloge hoeft te zijn, maar als je moet kiezen tussen een horloge met een meer sobere uitstraling waar meer functies opzitten en een zeer fraai ogend horloge waar je minder mee kunt meten, dan wint functie het altijd van vorm. Het gaat om het volgen en registreren van je persoonlijke prestaties en dat zou – denken wij in ieder geval – bepalend moeten zijn voor je uiteindelijke keuze.