We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste tandpasta

Waar je je tandpasta haalt, maakt eigenlijk niet veel uit. Alleen voor een bijzondere tandpasta die nog niet doorsnee is – zoals bijvoorbeeld een tandpasta die geschikt is voor vegans of met speciale ingrediënten zoals charcoal –  moet je naar een speciaalzaak. Alle andere tandpasta’s krijg je bij supermarkten, drogisterijen en ook gewoon online.

Zoeken naar de ideale tandpasta in smaak en effect

Als kind kun je je de fruitsmaakjes misschien nog wel herinneren. Er zat een beetje een aardbeiensmaak aan je tandpasta, zodat je in ieder geval niet zou schrikken van de muntsmaak en vervolgens niet meer wilde poetsen. Zodra je ouder werd en ook de tandenborstel groter werd, stapte je over naar een normale tandpasta. Toch zit er zelfs in muntsmaak nog verschil. Dat merkten we duidelijk bij het testen van de diverse tandpasta’s voor deze review.

Snel overzicht: Deze tandpasta’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenHimalaya Organique – Neem & Granaatappel Tandpasta: We waren verrast door deze tandpasta vanwege zijn unieke ingrediënten. Het spreekt ons aan dat het niet op dieren getest is, wat het een favoriet maakt voor veganisten en vegetariërs. Het bevat ook geen schadelijke ingrediënten. Ondanks de iets hogere prijs, krijg je meer dan bij standaard merken. De smaak is wel even wennen, maar zeker de moeite waard om te proberen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor grondige reinigingOral-B – Pro-Expert: Oral-B is een merk waar we vertrouwen in hebben als het om mondverzorging gaat. Deze tandpasta zorgt met zijn iets grovere structuur voor een diepgaande reiniging. De heerlijke muntsmaak laat een fris gevoel achter. Voor diegenen met een gevoelig gebit kan de textuur echter iets te grof zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor kinderenElmex – Junior Tandpasta: Deze tandpasta is speciaal geformuleerd voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar, een fase waarin de tanden wisselen en extra bescherming nodig hebben. We waarderen hoe het zorgt voor de nieuwe tanden die doorkomen. Ouders moeten er wel op letten dat hun kinderen niet te veel product gebruiken, aangezien een klein beetje al voldoende is. >> Check laagste prijs

Onze winnaar: dit is de beste tandpasta

Een van de grotere en bekendere merken – Prodent – komt deze keer als beste tandpasta uit de bus. Het is de Fresh Gel en niet de Fresh Mint of Cool Mint, al scoren deze tandpasta’s van hetzelfde merk ook goed. Deze tandpasta poetst fijn en is minder grof dan de tandpasta die niet uit een gel maar gewone pasta bestaat. Toch hebben we na het poetsen een schoon gevoel en lekkere frisse mond. En dit gevoel houdt aan totdat we iets drinken of eten. De frisse smaak is daarna natuurlijk weg.

Waarom reviewen wij tandpasta?

Iedereen heeft een tandpasta nodig om het gebit te verzorgen. Het is niet voor niks dat pakketjes die voor daklozen samengesteld worden op zijn minst een tandpasta en tandenborstel bevatten. Onze samenleving is erg gefocust op de buitenkant. Hoe we eruit zien (haren, make-up) en welke kleding we dragen heeft prioriteit, terwijl de binnenkant belangrijker is om je gezond en gelukkig te voelen. Onderzoek wijst namelijk uit dat slechte mondhygiëne voor lichamelijke problemen kan zorgen.

Waarom kieskeurig zijn bij het kiezen van een tandpasta?

Die lichamelijke problemen kunnen in de mond zelf beginnen, maar ook zijn effect hebben elders in het lichaam. Vandaag beginnen we bij de mond en problemen die je hier kunt hebben, zijn bijvoorbeeld slechte adem, terugtrekkend tandvlees, gaatjes of zelfs rotte tanden. Voor ernstige problemen ontkom je wellicht niet meer aan een dringend bezoek aan de tandarts, maar voor alledaagse verzorging moet je dat product kiezen dat bij jouw gebit past.

Al die verschillende merken tandpasta; ze doen toch allemaal hetzelfde?

Wij gebruiken thuis al jaren dezelfde tandpasta en hadden eigenlijk niet door dat er zoveel nieuws op gebitsverzorgingsgebied ontwikkeld was. Zodra je je in die markt gaat verdiepen, ontdek je welke nieuwe ingrediënten of smaken er bij tandpasta zijn. Het is lang niet altijd meer munt of een fruitsmaak voor kinderen. Vooral de biologische tandpasta’s hebben bij ons verbazing gewekt. De vraag is of alle tandpasta’s ook in dezelfde mate voor een gezond gebit blijven zorgen.

Waar staan tandpastaproducenten voor en maken ze dit waar?

Elke bedenker van een nieuwe tandpasta doet onderzoek  naar waar de klant om vraagt. Sinds veganisten en biologische consumenten steeds harder roepen om producten die voor hen geschikt zijn, is ook de tandpastabranche zich verder gaan ontwikkelen. Wat ons opvalt, is dat er nu veel meer gezocht wordt naar de natuurlijke eigenschappen van basisstoffen in plaats van vooral chemische componenten in tandpasta te verwerken.

De criteria waar we tandpasta op beoordelen

Bij het selecteren van de tien beste tandpasta’s hebben we gekeken naar de volgende elementen:

 • Doelgroep – is het een tandpasta voor een volwassen gebit of kindertandjes?
 • Speciale eigenschappen – is de tandpasta specifiek bedoeld voor het oplossen van een probleem? (zoals slechte adem, bloedend tandvlees of glazuur dat aangetast is)
 • Smaak – we kennen allemaal de muntsmaak, maar wat zou je ervan vinden als er bijvoorbeeld de smaak van rozemarijn aan tandpasta is toegevoegd?
 • Prijs – is het een tandpasta voor budgetbewuste mensen of kost de beste tandpasta meer dan je eigenlijk voor persoonlijke verzorging per maand gereserveerd hebt?

Hoe we tandpasta vervolgens getest hebben: onze testdata

Door het inkoopteam zijn alle bekende, maar ook nieuwe merken tandpasta’s ingekocht om ze vervolgens te proberen. Vervolgens is een testteam samengesteld om de tandpasta’s naar doelgroep te verdelen. Mensen die geen problemen met het tandvlees hebben, hebben dus geen tandpasta hoeven uittesten die specifiek voor dat probleem is bedoeld. De verkeerde tandpasta te gebruiken, kan namelijk ook een negatief effect als gevolg hebben. En dat wilden we zeer zeker niet.

De top 10 met beste tandpasta

1. Prodent – Fresh Gel – 75 milliliter

Prodent Fresh Gel is een tandpasta op gelbasis en deze schuurt minder dan gewone tandpasta’s.

Pluspunten:

 • Je hebt na het tandenpoetsen een heerlijk frisse smaak in je mond.
 • Je tanden voelen glad aan.

Minpunten:

 • Deze tube tandpasta is als je hem per stuk wilt kopen wel prijzig.

2. Himalaya Organique – Neem & Granaatappel Tandpasta – 113 milliliter

Dit was voor ons een onbekende tandpasta en de ingrediënten trokken meteen onze aandacht.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta is niet op dieren getest en daarom zijn veganisten en vegetariërs fan van het merk Himalaya Organique.
 • Er zitten geen ingrediënten in die slecht kunnen zijn voor het lichaam, zoals sacharine.
 • De prijs lijkt hoger, maar er zit meer in deze tube tandpasta dan bij de meeste gangbare merken.

Minpunten:

 • De smaak is zo anders dan je gewend bent, dat je jezelf echt even de tijd moet geven om deze tandpasta een kans te geven.

3. Oral-B – Pro-Expert – 75 milliliter

Oral-B is een bekend merk als het om tandpasta, tandenborstels of flosdraad gaat.

Pluspunten:

 • De muntsmaak is heerlijk en zorgt voor een fris bekkie.
 • De tandpasta is wat grover en reinigt het gebit hierdoor goed tijdens het poetsen. Je voelt echt dat etensresten die gedurende dag opbouwen en rond je kiezen blijven ‘plakken’ verwijderd worden.

Minpunten:

 • De grofheid van de tandpasta werkt alleen fijn als je een normaal gebit hebt, want als je nogal gevoelig bent als het op je tanden aankomt, is deze tandpasta niet ideaal.

4. Elmex – Junior Tandpasta – 75 milliliter

Elmex heeft een hele reeks aan tandpasta’s en deze is speciaal voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Dit is de leeftijd waarop de tanden gewisseld worden en het nieuwe gebit extra bescherming kan gebruiken.

Pluspunten:

 • Tijdens het wisselen ben je niet zo bang voor gaatjes in oude tandjes die nog gewisseld moeten worden, maar bij de nieuwe tanden wil je vanaf dag een goede bescherming. Dat doet deze tandpasta.

Minpunten:

 • Kinderen hebben de neiging om de hele tandenborstel met een streepje tandpasta te vullen, maar dat is bij deze tandpasta van Elmex niet nodig. Te veel tandpasta in de mond voelt nooit fijn.

5. Elmex – Mentholvrije tandpasta – 75 milliliter

De tweede Elmex tandpasta in dit overzicht is voor volwassenen.

Pluspunten:

 • Wij wisten het niet, maar er blijken mensen te zijn die niet tegen de menthol in tandpasta kunnen. Deze mentholvrije tandpasta is dan eigenlijk het enige alternatief voor mensen met deze allergie of afkeer.

Minpunten:

 • Voor mensen met een bijzonder gebit is er blijkbaar ook een bijzondere prijs, want deze tandpasta is gemiddeld vier keer zo duur als een gewone tube tandpasta.

6. Colgate – Max Fresh tandpasta – 75 milliliter

Ook deze tandpasta is op gelbasis en daardoor fijner van structuur dan gewone tandpasta’s.

Pluspunten:

 • Colgate heeft met Max Fresh een zeer frisse nasmaak en dat geeft een lekker gevoel in de mond.

Minpunten:

 • De frisse smaak in je mond wil echter niet automatisch zeggen dat je goed hebt gepoetst, dus je moet wel letten op hoe je poetst en niet alleen uitgaan van hoe je mond na het poetsen voelt.

7. Oral-B – Pro-Expert Intense reiniging tandpasta – 75 milliliter

De tweede tandpasta van Oral-B heeft speciale eigenschappen die het gebit beter reinigen.

Pluspunten:

 • Vooral mensen die gele tanden hebben (bijvoorbeeld door roken) is het effect van deze tandpasta opgevallen. Tanden worden bij regelmatig gebruik echt witter.
 • Verder heeft het gebruik van deze tandpasta ook een frisse mond als gevolg.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat dat deze tandpasta 24 uur lang werkt, maar dat lijkt ons sterk. Elke keer dat je iets eet of drinkt, blijft er iets achter in je mond dat je gebit kan aantasten als je niet regelmatig poetst.

8. Elmex – Sensitive tandpasta – 75 milliliter

De derde Elmex tandpasta in deze top 10 is speciaal bedoeld voor mensen die gevoelige tanden hebben.

Pluspunten:

 • Testpersonen die een gevoelig randje langs de tanden net boven het tandvlees hadden, bleken deze tandpasta te kunnen waarderen.
 • Deze tandpasta is fris, maar de muntsmaak overheerst niet.

Minpunten:

 • Als je tandpasta’s gewend bent die juist wel die nadrukkelijke muntsmaak hadden, kan deze tandpasta even wennen zijn. Het betekent echter niet dat de tandpasta niet effectief is.

9. Bluem – Fluoride vrije tandpasta – 75 milliliter

Dit was het tweede nieuwe merk voor ons en wij wisten niet eens dat er aparte tandpasta bestond voor mensen die tandimplantaten hebben.

Pluspunten:

 • Juist voor deze doelgroep (met implantaten) is het fijn dat er een speciale tandpasta is die veilig is in het gebruik.
 • Er zit geen fluoride in deze tandpasta en voor sommigen is dat een belangrijke eigenschap.

Minpunten:

 • Dit is een prijzige tandpasta en dat zal sommige mensen ervan weerhouden om hem te proberen, ook al zouden ze er baat bij kunnen hebben.

10. Vitis – tandpasta voor gezond tandvlees – 75 milliliter

Het derde onbekende merk voor ons was Vitis.

Pluspunten:

 • De tandpasta wordt als prettig ervaren door de testpersonen die last hadden van hun tandvlees.
 • Er zitten speciale stofjes in die beter bacteriën doden dan een normale tandpasta.

Minpunten:

 • Tandvlees dat terugtrekt kan zelfs met een tandpasta niet weer terugkomen. Je gebruikt deze tandpasta dus om erger tegen te gaan en niet om het proces om te keren, want dat lukt met geen enkele tandpasta.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste tandpasta?

Twee keer op een dag je tanden poetsen met tandpasta en fluoride is heel goed voor een gezonde mond. De Consumentenbond heeft een tandpasta test gedaan en wat blijkt? Hele dure tandpasta producten zijn helemaal niet nodig om een gezonde mond te krijgen. Met de beste koop betaal je 1 cent voor een poetsbeurt. Je kunt een tube tandpasta in de supermarkt al kopen voor minder dan een euro. Ook zijn er tubes tandpasta voor meer dan 5 euro. Minimaal is de prijs per poetsbeurt 1 cent, terwijl het duurste geval je ongeveer 16 cent per poetsbeurt kwijt bent. Wil je tandpasta vervangen, dan kan dat door tandpastatabletten.

Wil je weten wat de resultaten van de Consumentenbond zijn? Dan raden wij een lidmaatschap van de Consumentenbond zeker aan:

https://www.consumentenbond.nl/elektrische-tandenborstel/test-tandpasta

Dit zegt Radar over Natuurlijke Tandpasta zonder Fluoride

Radar belicht de discussie rondom het gebruik van natuurlijke tandpasta zonder fluoride, waarbij persoonlijke ervaringen en expertadviezen worden gedeeld. Ondanks dat sommige fabrikanten beweren dat hun natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride voldoende bescherming bieden bij een gezonde levensstijl, waarschuwen experts zoals Dagmar Else Slot van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam voor de risico’s. Zij benadrukken het belang van fluoride in tandpasta voor het behoud van sterke tanden en kiezen en het voorkomen van tandbederf. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over De Risico’s van Poetsen met Fluoridevrije Tandpasta

BNNVARA’s Kassa onderzoekt de risico’s van het poetsen met fluoridevrije tandpasta en de misvattingen over fluoride. Het delen van een persoonlijk verhaal waarbij een kind meerdere gaatjes ontwikkelde na het gebruik van fluoridevrije tandpasta, benadrukt de noodzaak van fluoride voor het voorkomen van tandbederf. Experts en tandspecialisten bekritiseren de trend van het vermijden van fluoride in tandpasta en weerleggen de mythen over de schadelijkheid van fluoride. Ze benadrukken dat fluoride, in de juiste dosering gebruikt in tandpasta, niet schadelijk is maar juist cruciaal voor de bescherming tegen gaatjes. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Bestgekozen

Bestgekozen geeft een top 5 van de beste tandpasta’s van het jaar en de merken die ook in onze top 10 voorkomen, zijn Prodent en Elmex. De andere drie merken zijn Parodontax, Sensodyne en Denivit. De tandpasta’s die Bestgekozen in haar top 5 heeft gezet, zijn wel allemaal specifieke tandpasta’s voor bepaalde effecten. Zo is er een tandpasta die de tanden witter maakt, een tandpasta speciaal voor peuters en een tandpasta die vlekken op tanden tegengaat of wegwerkt.

Ontdek Meer: Onze Aanbevolen Producten en Tips

Korte conclusie

Niet elke tandpasta heeft bijzondere eigenschappen in de zin dat het vlekken verwijdert of de tanden witter maakt. Soms is een tandpasta gewoon om je tanden te poetsen en te onderhouden. Een verzorgd gebit ziet er niet alleen netjes uit, maar zorgt er ook voor dat je bij de tandarts geen vervelende behandelingen hoeft te ondergaan. Gebitsverzorging omhelst echter meer dan tanden poetsen. Er zijn nog andere producten die je kunnen helpen je mond zo gezond mogelijk te houden.