We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste tondeuse

Een eigen tondeuse hebben kan vele voordelen bieden. Je kunt thuis je eigen haar doen als je geen ingewikkeld kapsel hebt, je kunt voor het sporten bepaalde zones haarvrij maken of je baard of snor met een tondeuse bijwerken. Voor elke handeling kan een andere tondeuse geschikt zijn, maar dit ligt vooral ook aan de dikte van je haar en hoeveel budget je tot je beschikking hebt bij de aankoop van een tondeuse.

Overstappen naar een nieuwe, betere tondeuse

Toen wij thuis de maandelijkse financiën een keer onder de loep namen, werd ik nieuwsgierig naar hoe we konden besparen. We hadden al kritisch gekeken naar abonnementen die we eigenlijk niet nodig hadden of konden vervangen door iets goedkopers. Toen we eten, drinken, de auto, verzekeringen en abonnementen al doorgenomen hadden, viel ons ook op de kostenpost ‘persoonlijke verzorging’.

Ik had nog niet eerder nagedacht over mijn eigen haar doen, maar eigenlijk was het gezien mijn kapsel helemaal niet zo’n verkeerd idee. Mijn partner kon me helpen in het begin en dus gingen we op zoek naar een tondeuse om geld te besparen op de bezoekjes aan de kapper. Voor mensen die gemiddeld elke vier weken hun haren laten doen en altijd minstens 20 euro kwijt zijn, zou dit per jaar minimaal 240 euro besparen. Dit was dan ook het uitgangspunt bij de aankoop.


Snel overzicht: Deze tondeuses raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor gebruiksgemakPhilips 5000 Series HC5630/15: Deze zilveren tondeuse valt op door zijn moderne uitstraling en de mogelijkheid om deze onder de douche te gebruiken. Met diverse opzetstukken en een handige tas om alles op te bergen, vinden wij dit een erg gebruiksvriendelijke keuze. Bovendien varieert de lengte tussen de 0,5 en 28 millimeter, wat veelzijdigheid biedt. >> Check laagste prijs
Beste ergonomische designBaByliss Lithium Power Tondeuse E986E: Deze donkerblauwe tondeuse met gouden details is ontworpen met een knik, wat een comfortabele grip biedt. Daarnaast zijn we onder de indruk van de batterijduur van 2,5 uur en de mogelijkheid om lengtes tussen 0,6 en 25 millimeter te kiezen, waardoor je verschillende stijlen kunt bereiken. >> Check laagste prijs
Beste algemene keuzeDe Revahs professionele tondeuse voor thuisgebruik: Deze gaf de meest professionele resultaten op de meest moeiteloze manier. Verder waarderen wij de display die de resterende batterijduur in minuten aangeeft. Dit geeft duidelijkheid over wanneer het weer tijd is om op te laden. De lengteopties tussen 0,5 en 25 millimeter met verschillende opzetstukken bieden ook voldoende variatie. >> Check laagste prijs

Onze topper: dit is de beste tondeuse

Voor mensen waar het budget geen rol speelt, is de bekende Revahs tondeuse een van de beste modellen tondeuses op de markt op dit moment. Hieronder geven we in de volledige top 10 aan waarom dat zo is volgens ons.

Wie zijn wij om tondeuses te reviewen?

Zoals we al eerder zeiden, maken wij zelf gebruik van een tondeuse. Het bespaart niet alleen geld, maar het is ook gewoon lekker makkelijk om op een vrije zaterdagmiddag gewoon even de badkamer in te duiken en in korte tijd een fris kapsel te hebben. Het scheelt dus ook nog eens tijd en je hoeft in de kapperszaak niet alle vragen van de kapper te beantwoorden terwijl de hele zaak mee zit te luisteren. En lukt het bij de eerste scheerbeurt nog niet? Dan groeit het toch weer snel aan.

Waarom koop je niet zomaar een tondeuse?

Bij alle producten voor persoonlijke verzorging – of het nu om een shampoo, crème of elektrisch apparaat gaat – wil je investeren in iets dat werkt. Het hoeft niet het duurste van het duurste te zijn en je hebt ook niet altijd het meest uitgebreide model tondeuse nodig, maar je wilt gewoon iets dat bij jou past. Daarvoor moet je dus wel weten wat er allemaal te koop is en wat je met een bepaalde tondeuse kunt doen ten opzichte van een ander model.

De goedkoopste tondeuse is toch prima? Of toch niet?

Bij de goedkopere supermarkten verkopen ze ook van hun eigen huismerk elektrische apparaten. Je vindt er eens in de zoveel tijd ook apparaten om het lichaam te verzorgen. Er zijn dan föhns, elektrische manicuresets en ook tondeuses. De kwaliteit van een tondeuse van deze goedkopere supermarkt kun je echter niet vergelijken met die van de bekende merken. Ze gaan eerder kapot, hebben niet dezelfde scheermogelijkheden en ook de kwaliteit van het eindresultaat wijkt af.

Wat beloven de merken die tondeuses fabriceren?

Er is nogal wat verschil in het aanbod en het eerste grote topic is de batterij en de laadmogelijkheid. Er zijn namelijk nog steeds tondeuses die je alleen bekabeld kunt gebruiken. Net als bij andere apparaten zijn we gewend geraakt aan het opladen met kabel, maar daarna willen we het los kunnen gebruiken om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben. Bij een tondeuse is dat al helemaal het geval. 

De criteria waar we tondeuses op beoordelen

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de diverse tondeusemerken en de verschillende modellen (met uiteenlopende prijzen), hebben we in onze test gelet op onderstaande aspecten:

 • Gebruik – met of zonder kabel?
 • Doel – alleen voor hoofdhaar of ook voor einde plekken met haar?
 • Situatie – kun je de tondeuse onder de douche gebruiken of niet?
 • Duur – hoe lang kun je de tondeuse achter elkaar gebruiken als deze helemaal vol is?
 • Lengte – kun je de lengte voor je haar instellen en welke lengten zijn er mogelijk?
 • Onderhoud – wat moet je doen om zo lang mogelijk van je tondeuse te kunnen genieten? (Moet je de mesjes bijvoorbeeld periodiek slijpen of regelmatig het mesje in de olie zetten?)
 • Extra – zit er een standaard bij voor het opladen van de tondeuse, of komt de tondeuse met opzetstukken in een degelijke verpakking?

Hoe we tondeuses getest hebben en wat onze research heeft opgeleverd

Vooral de mannelijke leden van ons team hebben zich deze keer opgeofferd om mee te werken aan de review. Overigens wilde niet iedereen zijn hoofdhaar ter beschikking stellen, want we hebben ook wat medewerkers die een coupe hebben waar geen tondeuse bij in de buurt mag komen. De rest heeft een selectie gemaakt en zelfs zonder ook maar een tondeuse aangezet te hebben, viel het verschil in merken al op en zijn er keuzes gemaakt tussen de betere en mindere modellen tondeuses.

De top 10 met beste tondeuses

1. Revahs – Professional 101 tondeuse

Deze tondeuse kwam als onbetwiste #1 uit onze test doordat het simpelweg professioneel spul is.

Pluspunten:

 • Het beste trimresultaat op de makkelijkste manier: deze tondeuse gaf de minste weerstand waardoor we vloeiend over het haar konden bewegen.
 • Deze tondeuse kan vier uur non stop aan staan voordat hij leeg is. Aan het eind van de dag hoef je hem maar drie uurtjes opladen – en dat betekent dat je de volgende dag weer tot 4 uur gebruik kunt maken van de tondeuse.
 • Opladen kan via USB en dat is een optie die vele andere tondeuses niet hebben.
 • Het display geeft aan hoe lang je nog kunt scheren.
 • Het is een van de lichtste modellen tondeuses als je kijkt naar het gewicht.

Minpunten:

 • Door de RVS buitenkant moet je voorzichtig zijn met waar je de tondeuse gebruikt. Wij adviseren een handdoek op de wasbak te leggen, zodat deze niet beschadigd kan raken als de tondeuse per ongeluk een keertje valt.

2. Panasonic – ER-GP80 tondeuse

De lengte kun je bij deze tondeuse instellen tussen de 8 en 20 millimeter.

Pluspunten:

 • Je kunt maximaal 50 minuten aan een stuk met de tondeuse werken en moet hem daarna weer opladen.
 • De laadtijd is maar een uurtje, dus bij het opstaan aan de lader hangen betekent voor de lunch nog kunnen scheren.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat dat dit een tondeuse voor alleen professionals is, maar wij vinden dat het ook een geschikt model voor thuisgebruik is.

3. Panasonic – ER1611 tondeuse

De tweede Panasonic lijkt voor wat betreft de uitstraling op de nummer 1 in deze lijst, maar de prestaties wijken iets af.

Pluspunten:

 • Deze tondeuse is goedkoper dan de vorige.
 • De tondeuse kan voor hoofdhaar en baardhaar gebruikt worden.
 • De lengte van het haar zit na het gebruik van de tondeuse tussen de 0,8 en 15 millimeter.

Minpunten:

 • Hij heeft een andere accu dan de beste tondeuse in deze top 10.

4. Wahl – Baldfader tondeuse

Deze tondeuse heeft veel weg van de modellen die ze bij professionele kapperszaken gebruiken.

Pluspunten:

 • De prijs is zeer betaalbaar.
 • Je kunt de tondeuse maximaal 1,5 uur achter elkaar gebruiken.
 • De lengte is zelf in te stellen tussen de 10 en 30 millimeter.

Minpunten:

 • Je kan niet met deze tondeuse onder de douche of de tondeuse op een andere  manier natmaken en het opladen duurt 2 uur.

5. Philips – HC5630 tondeuse

Dit zilveren model tondeuse heeft een moderne uitstraling en het is aan de scheerzijde langer dan waar je het met de hand vastpakt.

Pluspunten:

 • Er zitten diverse opzetstukken bij met een tas. Zo houd je alles netjes bij elkaar.
 • Deze tondeuse kun je wel onder de douche gebruiken en sommige testpersonen vonden dit erg prettig.
 • De lengte is tussen de 0,5 en 28 millimeter na het gebruik van de tondeuse.

Minpunten:

 • Wie nog niet eerder een tondeuse heeft gebruikt, kan van een handleiding iets meer wensen.

6. BabylissMEN – Lithium Power E986E tondeuse

De tondeuse is donkerblauw en heeft gouden details.

Pluspunten:

 • De tondeuse is geknikt, waardoor je hem goed vast kunt pakken en het scheerdeel prettig kunt richten op de plek waar je wilt scheren.
 • Deze tondeuse kun je tot maar liefst 2,5 uur achter elkaar gebruiken.
 • De lengte zit tussen de 0,6 en 25 millimeter in, waardoor je zijkanten korter kunt scheren dan de bovenkant.

Minpunten:

 • Een goedkopere tondeuse is vaak van ander materiaal gemaakt dan een duurder model, waardoor je voorzichtig te werk moet gaan om schade te voorkomen.

7. BabylissMEN – Japanese Steel E990E tondeuse

Deze tweede Babyliss tondeuse lijkt op de nummer 5 in dit overzicht, maar toch zijn er verschillen.

Pluspunten:

 • In het display kun je zien hoeveel minuten er nog over zijn voordat de tondeuse weer aan de lader gehangen moet worden.
 • De lengte zit tussen de 3 en 25 millimeter met de verschillende opzetstukken.
 • Ook deze tondeuse is gunstig geprijsd.

Minpunten:

 • Deze tondeuse heeft 3 uur nodig om helemaal op te laden. Dat is wel een groot verschil met die die maar een uurtje nodig heeft.

8. Philips – HC7650 tondeuse

Deze tweede Philips lijkt op de eerdere Philips tondeuse, maar het verschil zit hem vooral in de lengte.

Pluspunten:

 • Het haar wordt bij deze tondeuse gemillimeterd, terwijl de Philips op nummer 4 voor langer haar geschikt is.
 • De lengte zit tussen de 2 en 28 millimeter en er zit telkens een millimeter tussen elke stand.

Minpunten:

 • Je kunt bij deze tondeuse niet zien hoe vol hij nog is. Je kunt halverwege een knipbeurt dus merken dat hij opgeladen moet worden.

9. Wahl – Super Taper tondeuse

De tondeuse van Wahl ziet er opvallend uit door zijn witte handvat met zwarte en gele details.

Pluspunten:

 • Je kunt de tondeuse tot 1,5 uur achter elkaar gebruiken.
 • Het apparaat is niet te zwaar (bijna 800 gram) en ligt lekker in de hand.
 • De lengte zit tussen de 3 en 13 millimeter.

Minpunten:

 • Dit is een wat duurder model dan de Philips tondeuses en toch blijkt de kwaliteit niet even goed te zijn.

10. Wahl – Elite Pro tondeuse

Het apparaat ligt lekker in de hand en is makkelijk over het hoofd te manoeuvreren.

Pluspunten:

 • Wie liever niet draadloos scheert, heeft aan deze tondeuse een goede. (De kabel is 1 meter en daar moet je wel rekening mee houden.)
 • De lengte van de opzetstukken zit tussen de 1,5 en 25 millimeter.

Minpunten:

 • Deze tondeuse presteert niet beter dan de beide Philipsen in deze review, terwijl hij wel twee keer zoveel kost.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste tondeuse?

Heb je een dienst afgenomen, zoals bijvoorbeeld naar de kapper geweest, maar ben je niet tevreden over de resultaten? Veel mensen vragen zich dan af wat jouw rechten als consument zijn. De Consumentenbond zocht het uit. Een dienstverlener, zoals een kapper, kan je aanspreken als hij of zij te weinig zijn best doet om de dienst goed uit te voeren. Zo’n dienstverlener voldoet dan niet aan zijn inspanningsverplichting. Dit moet je overigens wel kunnen bewijzen. Komt er geen verbetering, dan kun je de opdracht ontbinden. Wel moet je betalen voor het deel van de goede werkzaamheden.

https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/andere-onderwerpen/klacht-over-een-dienst

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Zelf je Haar Knippen met een Tondeuse

BNNVARA’s Kassa bespreekt de uitdagingen en tips rondom het zelf knippen van haar, met nadruk op het gebruik van een tondeuse. Voor eenvoudige, uniforme kapsels kan het gebruik van een tondeuse thuis een goede optie zijn, mits je kunt volstaan met één lengtestand. Voor complexere kapsels die meerdere lengtestanden vereisen, wordt aangeraden hulp in te roepen van een partner of huisgenoot. Ook biedt het artikel tips voor het knippen van kinderen’s haar en benadrukt het de waarde van professioneel advies voor het verven van haar. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

De beste tondeuses op Kieskeurig scoren een 8,5 als cijfer of hoger. De merken die goed scoren komen overeen met de merken in onze top 10. Het gaat dan vooral om BabylissMEN, Philips en Wahl. Er staan echter ook andere merken op Kieskeurig die beter dan gemiddeld scoren, zoals Remington, Kemei, Moser en Braun. Het verschil zit hem vooral in hoe lang je de tondeuse achter elkaar kunt gebruiken, welke opzetstukken meegeleverd worden en hoe goed de tondeuse werkt.

Ontdek ook deze waardevolle inzichten en tips op onze website:

Conclusie

Een tondeuse kun je voor meerdere doeleinden gebruiken en het doel bepaalt grotendeels ook welke voor jou beter is. Als je zelf je haren ermee wilt doen en je hebt maar een enkel opzetstuk nodig, hoef je geen uitgebreide set. Hier betaal je immers ook voor. Voor jou is het dan belangrijker dat de tondeuse goed werkt, zodat je niet telkens weer over je hoofd hoeft te gaan waar je al een of twee keer geweest bent. Bedenk voor je aankoop dus wat je allemaal met de tondeuse wilt doen.