We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De beste en fraaiste modellen ventilator: alles over dit apparaat vind je hier

De ventilator: die kennen we allemaal wel. Waarschijnlijk heb je nog wel een oud model ergens op zolder of in de schuur staan. De kans is groot dat dit oude model niets is in vergelijking met de modellen die we je hier voor willen schotelen. In dit artikel worden namelijk alleen de allerbeste ventilators benoemd. Klaar om de wind van voren te krijgen? Maak je borst maar nat, zodat je niet uit je sokken geblazen wordt. Alles over ventilators lees je hier.

Hoe onze zoektocht naar de beste ventilator er uit heeft gezien

Ventilators vind je links, rechts, boven onder, overal. In de herfst of winter hoor je er wellicht niet veel over, maar zodra de warmere weer aanbreken, zijn ze vaste prik. Net als zoveel andere mensen hebben we tal van ventilators in onze handen gehad en gebruikt. Sommige modellen vervulden hun functie uitstekend, terwijl er ook ventilators waren die in gebreke bleven.

Snel overzicht: Deze ventilators raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeBestron DFA40 Vloerventilator: Dit model springt eruit vanwege zijn fraaie zilveren kleur en vermogen om tot wel 100% meer lucht dan standaard ventilatoren te verspreiden. Bovendien waarderen we de krachtige ventilatorbladen en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bonuspunten voor de liefst 5 jaar garantie. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieExcellent Electrics Staande Ventilator: Dit apparaat biedt 45 Watt vermogen en kan in hoogte worden afgesteld. We vinden vooral de drie verschillende blaassnelheden en de oscillerende draaifunctie erg handig. Het feit dat hij ook nog eens verrassend stil is, maakt het een uitstekende keuze voor zijn prijs. >> Check laagste prijs
Fraaiste ontwerp voor een modern huishoudenKamin Vento 3 Haard Ventilator: Dit is meer dan zomaar een ventilator; het is een stijlvol zwart gebruiksvoorwerp voor in een modern huis. We zijn gecharmeerd van het feit dat deze ventilator op de houtkachel kan worden geplaatst en uit zichzelf begint te draaien bij 65 graden om de warmte in de ruimte te verspreiden. Zijn snoerloze ontwerp en duurzame aluminium omkasting maken het compleet. >> Check laagste prijs

Dit is op het moment onze eerste keus in ventilator

Op moment van schrijven zouden we je de Bestron DFA40 het eerste aanraden. Dit is een zogenaamde “vloerventilator”, waarmee je tot wel 100% meer lucht kunt verplaatsen dan met een standaard ventilator. De kort van deze ventilator is verticaal te verstellen en heeft een diameter van 45 centimeter. De ventilatorbladen zijn sterke en werken aerodynamisch. De prijs-kwaliteitverhouding is ideaal. Krijg gratis antislipvoetjes bijgeleverd en liefst 5 jaar garantie.

Welke ventilator past het beste bij een kleiner budget?

Mocht je een wat kleiner budget tot je beschikking hebben, dan is de Bestron DFA40 niet de beste keuze. In dit geval raden we je een andere ventilator aan, namelijk de Excellent Electrics. Dit is een staande ventilator en de goedkoopste (degelijke) ventilator die we online zijn tegengekomen. Hij levert 45 Watt en is in hoogte verstelbaar. De ventilator past zo’n beetje overal en is heel eenvoudig in gebruik. Je kamer verluchten wordt een makkelijke opgave.

Wat maakt ons geschikte reviewers van ventilators?

Nu ja, het feit natuurlijk dat we ons ingelezen hebben én dat we alle ventilators die we hier met je bespreken uitgebreid zelf getest hebben. Zo weet je zeker dat je een product van hoge kwaliteit in huis haalt. De ventilators die wij aanprijzen worden ook nog eens goed beoordeeld door de consument. Met prul komen wij niet aanzetten, dat is onze eer te na. Als ventilator reviewers zijn we steeds op zoek naar de nieuwste modellen met de nieuwste technologie.

Altijd kritisch blijven op het aanbod ventilators

Ventilators kunnen onderling sterk van elkaar verschillen, daarom is het altijd aan te raden van te voren een goed beeld te hebben van wat je wilt. Ga je een ventilator kopen, let dan hier op:

 •  De blaasrichting

De blaasrichting kan van ventilator tot ventilator verschillen. Je hebt oscillerende, evenals neigende oscillators. Lucht wordt aan de achterzijde van de ventilator aangezogen. Aan de voorzijde wordt deze versneld uitgeblazen. Een oscillerende ventilator blaast lucht naar links en rechts. Je vindt deze mogelijkheid op zo’n beetje elk model. Neigen betekent juist dat de lucht naar boven en naar beneden wordt geblazen. Je komt dit vaak bij luxere blazers tegen.

 •  Wat zijn tafelventilators?

Een tafelventilator is een klein modelletje ventilator dat je op bureau of tafel (of zelfs op de vensterbank) plaatst. Je kunt deze ook op de vloer zetten, als je niet wilt dat de lucht in je gezicht komt. Tafelventilatoren oscilleren (lucht naar links en rechts), terwijl ze niet neigen. Meestal kun je wel met de hand in hoek instellen. Tafelventilators zijn er in verschillende maten.

 • Wat is een staande ventilator?

Een staande ventilator is een ventilator die wat groter is dan een tafelventilator. Dit wordt ook wel het “statiefmodel” genoemd. Je plaatst hem op de vloer en verstelt hem in hoogte. Staande ventilatoren zullen oscilleren, terwijl sommigen ook neigen (lucht naar boven en beneden).

 • En een plafondventilator?

Een plafondventilator is – je raadt het al – een ventilator die je aan het plafond bevestigt. Plafondventilators maken meestal heel weinig geluid. Ze blazen lucht over een heel grote oppervlakte. Het plafondmodel ventilator komt voor in slaapkamers, maar ook woonkamers. Je schakelt hem aan of uit met behulp van een schakelaar. Vaak is er ook verlichting in verwerkt.

 • Een vloerventilator?

Van alle ventilatoren heeft een vloerventilator de meeste kracht. Deze wordt dan ook in grote ruimtes gebruikt. Denk je aan vloerventilatoren, dan denk je aan de opwaaiende jurk van Marilyn Monroe. Maar wist je dat je sommige vloerventilatoren ook in de muur kunt bevestigen?

 • En de torenventilator?

De torenventilator wordt ook “zuilventilator” of “kolomventilator” genoemd. Je zet deze neer op de vloer. Ze onderscheiden zich om het feit ze heel weinig ruimte innemen. Meet een zuilmodel of torenventilator kun je verreweg de meeste kanten op. Meestal oscilleert én neigt hij.

 • Het vermogen van de ventilator

Over een hoe hoger Wattage (vermogen) een ventilator beschikt, hoe krachtiger deze blaast. Als je een grote ruimte wil verkoelen, heb je een hoog Wattage nodig. Maar let op: zo’n krachtige straal wind rechtstreeks in je snufferd is ook in hoog zomer lang niet altijd een pretje.

 • Snelheid: meestal kun je op één ventilator verschillende snelheden instellen

 • Geluid: in de meeste gevallen geldt: hoe stiller, hoe beter. Als het Wattage hoger wordt, produceert de blazer ook meer geluid

 •  De waaiergrootte: hoe groter de waaier van de ventilator, hoe meer lucht er wordt verplaatst

 •  Timer: dankzij de timerfunctie kun je instellen dat een ventilator automatisch met draaien stopt.

De beste ventilator: wat ons in eerste instantie sceptisch maakte

Er zijn heel veel verschillende ventilators op de markt: verschillende modellen, in talloze uitvoeringen. Lang niet allemaal zijn ze evengoed. Vandaar dat je op je hoede moet blijven. “Scepsis” is misschien een wat groot woord, maar het is wel belangrijk dat je heel kritisch blijft.

Wat zullen de producenten van ventilators je beloven? Kun je dit geloven?

De producenten van ventilators beloven je een “fris windje”. Een fris windje zul je zeker krijgen, maar let er op dat je van rechtstreekse wind in je gezicht of rug aardig wat spierpijn kunt krijgen. Zorg dus voor een ventilator die optimaal is in te stellen, onder meer met de blaasrichting en -sterkte. Wat producenten je ook niet zullen vertellen, zijn de eventuele zwakke plekken in het ontwerp, of wellicht het feit dat zo’n ventilator best veel stroom kost.

Zo richten wij ons onderzoek naar de beste ventilator in

Gaan wij op onderzoek uit naar de beste ventilator, dan kijken we altijd naar het volgende:

 • Het ontwerp

Een ventilator dient niet alleen een mooi, maar ook een praktisch ontwerp te hebben. Kun je hem bijvoorbeeld in de hoek van de kamer kwijt? Of vormt hij daar een doorn in het oog? Stel dat hij ergens in een hoekje staat: geeft hij dan genoeg vermogen om de hele kamer te verkoelen?

 • Geluid

Wij houden van stille modellen ventilatoren. Als je aan het werk bent, wil je natuurlijk niet voortdurend afgeleid worden door het gezoem van een ventilator, ook niet als deze op vol vermogen staat. Daarom hebben wij een voorkeur voor ventilators met slimme, geluidsstille technologie

 • Veiligheid

Bovenal dient een ventilator veilig te zijn: kunnen huisdieren er bijvoorbeeld niet met hun pootjes of staarten in vast komen te zitten? Of kleine kinderen met hun vingers? Veiligheid eerst.

 • Klantbeoordelingen

Jazeker, wij kijken ook altijd naar de reviews over een product. We wrijven in ons handen als we een grote stapel reviews tegenkomen, want dat geeft ons een zo betrouwbaar mogelijk beeld van het product. Niet alleen de gemiddelde beoordeling is belangrijk, ook kijken we naar de geschreven reviews, waarin niet eerder genoemde foutjes in het product worden genoemd.

Ventilator 1: de Bestron DFA40 vloerventilator met retro design is de beste algemene keuze

We hebben de Bestron DFA40 al aan je geïntroduceerd. Hier nog eens de specificaties:

 • Het model heeft een fraaie zilveren kleur

 • Deze vloerventilator kan tot wel 100% meer lucht dan “standaard” ventilatoren verspreiden

 • De korf stel je verticaal af

 • Met krachtige ventilatorbladen

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

 • Liefst 5 jaar garantie

 • Inclusief snelheidsschakelaar (3 snelheden), plus antislipvoetjes.

Ventilator 2: de Excellent Electrics staande ventilator is de beste budgetoptie ventilator

Ook de Excellent Electrics hebben we al benoemd. Hier in het kort:

 • Levert 45 Watt

 • Kan in hoogte worden afgesteld

 • Heeft drie verschillende blaassnelheden

 • Met oscillerende draaifunctie

 • Is eenvoudig in het gebruik en is verrassend stil.

Ventilator 3: de Kamin Vento 3 haard ventilator heeft het fraaiste ontwerp voor een modern huishouden

De Kamin Vento 3 haardventilator is een stijlvol zwart gebruiksvoorwerp voor in een modern huis.

 • Let op: dit is een warmte ventilator, geen kou ventilator – je zet hem in om meer rendement uit je houtkachel te halen

 • Je kunt deze ventilator op de houtkachel zetten: mocht hij 65 graden bereiken, dan gaat hij uit zichzelf draaien om de warmte in de ruimte te verspreiden

 • Geheel zonder snoer

 • Voorzien van duurzame aluminium omkasting

 • Zeer eenvoudig te gebruiken.

Ventilator 4: de HONEYWELL HT900E4 is geruisloos en compact

Al bekend met de Honeywell HT900E4? Dit is een compact, geruisloos model. Hij heeft dit te bieden:

 • Maakt gebruik van geavanceerde technologie om extra geruisloos koele lucht te verspreiden (56 decibel op zijn hoogste stand)

 • Dit compacte model is eenvoudig te verstellen (de ventilatorkop is volledig zwenkbaar)

 • Levert 40 Watt

 • Kies uit 3 blaassnelheden

 • Het rooster kan eenvoudig verwijderd worden voor schoonmaak

 • Je kunt hem eventueel ook aan de wand monteren.

Ventilator 5: de QAZQA Climo is een slimme plafondventilator

Liever een ventilator voor aan het plafond? Dan zit je met de Qazqa Climo helemaal goed.

 • Deze plafondventilator is van dimbaar led-lampje voorzien

 • De totale diameter van de ventilator is 60 centimeter: de wieken zorgen voor flink wat ventilatie

 • Looptijd van gemiddeld 30.000 branduren

 • Springt niet in het oog (dus staat goed in de meeste kamers).

Ventilator 6: de QAZQA Kauv is werkelijk een lust voor het oog

Ook de zesde ventilator in deze lijst is er één van Qazqa, ditmaal het plafondventilator model Kauv:

 • Levert 40 watt

 • Voorzien van Ledlamp

 • Relatief geluidloos: slechts 35-45 decibel

 • Voorzien van zowel een zomer- als winterstand: in de zomer wordt koude lucht verspreid, terwijl in de winter de warme lucht juist naar alle hoeken van de kamer trekt

 • Een nadeel: deze ventilator moet je niet te lang achter elkaar gebruiken, want het milieulabel is F.

Ventilator 7: de MEDION Torenventilator MD 10319 neemt nauwelijks ruimte in

Ben je al bekend met Medion? Dit merk heeft het stijlvolle, compacte model MD 10319 op de markt gebracht.

 • Dankzij het slanke kolommodel neemt de MD 10319 nauwelijks ruimte in

 • Produceert 45 Watt

 • Kies uit drie blaassnelheden

 • Voorzien van omschakelbare zwenkfunctie

 • Ook voorzien van afstandsbediening

 • Het apparaat is ook relatief stil.

Ventilator 8: de Northwall Mini USB Ventilator heeft veel van een koplamp weg en heeft een USB poort

De achtste ventilator in de lijst is de Northwall Mini USB. Deze lijkt sterk op een traditionele koplamp.

 • Dit zwarte tafelventilatortje is erg geruisloos

 • Voorzien van 2 snelheden

 • Dubbele motoraandrijving

 • Je kunt de blaasrichting instellen dankzij de kantelfunctie

 • Dankzij zijn compacte formaat is hij ideaal voor in de keuken, terwijl je aan het koken bent, of voor aan een studeer- of werktafel

 • Handig meenemen op reis, dankzij de USB aansluiting oplaadfunctie.

Ventilator 9: de AirKing statiefventilator heeft optimaal bereik

Als negende ventilator benoemen we de AirKing statiefventilator. Het bereik van deze ventilator is erg groot. Zo draait hij onder meer 85 graden van links naar rechts. Verder biedt hij:

 • Een verzwaarde voet voor meer stabiliteit

 • Een extra stille stand

 • Makkelijke plaatsing en installatie

 • De AirKing is ook met afstandsbediening te bedienen

 • Voorzien van automatische timerfunctie.

Ventilator 10: de Bestron DC30T – Plafondventilator wit/ahorn heeft een fraai ontwerp en is tevens lamp

Dan zijn bij de Bestron DC30T aangekomen. Dit is een wit en ahornkleurige ventilator voor aan het plafond. Het ontwerp is allereerst erg fraai. Verder heeft deze ventilator dit te bieden:

 • Lampfunctie – verlichting met behulp van trekschakelaar

 • De plafondventilator heeft niet drie of vier, maar liefst zes bladen (die ook nog omkeerbaar zijn)

 • Inclusief 3 ventilatorsnelheden

 • Maximaal wattage is 60

 • Met titaniumkleur motorbehuizing

 • Let op: bij de productreviews wordt gewaarschuwd voor een fout in de handleiding – het lijkt erop dat die wieken met bolle zijde met de klok mee zouden moeten draaien in plaats van andersom. Installer je hem volgens instructie, dan is de windproductie minimaal.

De Duux Whisper Flex Smart DXCF10 is de beste (staande) ventilator volgens 5top.nl

Vergelijkingssite 5top.nl heeft de Duux Whisper Flex Smart DXCF10 tot beste staande ventilator uitgeroepen. Dit is een statief ventilator die fluisterstil is (vandaar de naam “Whisper”) en liefst 15 meter bereik heeft. Dankzij de dubbele ventilatorbladen hoeft de ventilator minder haard rond te draaien. Ook fijn aan deze ventilator is dat hij zowel kan oscilleren als neigen. Kies uit liefst 26 – ja, je leest het goed – standen voor een optimale ventilatie.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-ventilators?

Er zijn tegenwoordig diverse soorten ventilatoren te koop. Elk heeft vaak dezelfde functies, maar verschillen wel in kwaliteit. De Consumentenbond heeft de torenventilator en de statiefventilator getest. De torenventilator wordt ook wel kolomventilator of zuilventilator genoemd. Het heeft een slank design en neemt daardoor heel weinig ruimte in beslag. Je kunt deze ventilator bijna overal kwijt. Het product is niet te kantelen en niet in hoogte te verstellen. De statiefventilator noemt men soms ook een staande ventilator. Het bevat een krachtige voet en je kunt het overal op de vloer zetten. Wel neemt deze ventilator meer ruimte in beslag dan de torenventilator. Je kunt de ventilator kantelen en in hoogte verstellen. Daardoor kan het naar boven en beneden blazen. https://www.consumentenbond.nl/ventilator/kopen

Dit zegt Radar over het kiezen van de juiste ventilator

Radar biedt uitgebreide tips voor het selecteren van de perfecte ventilator om verkoeling te brengen tijdens warme dagen. De keuze hangt af van de grootte van de ruimte en de plaatsing van het apparaat, waarbij plafondventilatoren worden geprezen omdat ze geen vloerruimte innemen en stil zijn, ideaal voor slaapkamers of kantoren. Belangrijke overwegingen zijn het geluidsniveau, met een voorkeur voor apparaten die minder dan 50 dB produceren voor slaap- of studeerkamers, en de kracht van de ventilator, gemeten aan het aantal snelheden en de diameter van de bladen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over koel blijven tijdens hete nachten

BNNVARA’s Kassa deelt vijf creatieve tips om de slaap te vatten tijdens hete zomernachten. Een lauwwarme douche voor het slapengaan wordt aangeraden om het lichaam af te koelen, en voor extra verkoeling kan men de lakens kort in de vriezer leggen. Het gebruik van aftersun met aloë vera, zelfs zonder zonnebrand, biedt verlichting en verkoeling. Om de slaapkamer koel te houden, adviseert Kassa om overdag ramen en deuren gesloten en zonwering dicht te houden, om de warmte buiten te sluiten. ’s Avonds kan men dan profiteren van koelere buitentemperaturen door een kruisventilatie te creëren. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

In conclusie: de beste ventilator

Je zou nu alles van de ventilator moeten weten wat er maar te weten is. We hebben je een top 10 met fantastische keuzes gegeven, plus een reeks tips om op te letten bij ventilator aankoop.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Ventilators: de bronnen

Voor dit artikel over de beste ventilators zijn onderstaande bronnen gebruikt:

Succes!