We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste voetbalschoenen

Als je als klein kind al op het gras stond om een potje te voetballen, dan weet je inmiddels wel welk merk voetbalschoenen je wel en niet bevalt. Je blijft trouw aan dat merk en moet misschien wel op zoek naar het type dat het dichtst bij jouw favoriet ligt als je eigen voetbalschoenen niet meer in de nieuwe serie uitgebracht worden.

Op zoek naar nieuwe voetbalschoenen

Als het dan toch zo ver moet komen dat je helemaal van nul af aan op zoek moet naar nieuwe voetbalschoenen, dan wil je wel ook meteen de beste schoenen. Natuurlijk ga je kijken naar hoeveel je te besteden hebt, maar je weet ook dat de goedkoopste voetbalschoenen wellicht kwalitatief iets minder zijn en – uitzonderingen niet meegerekend – de duurdere schoenen in datzelfde opzicht toch iets beter zijn. En daarom ga je passen en voelen wat het beste om je voet zit.

Snel overzicht: Deze voetbalschoenen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor zichtbaarheidNike – Vapor Pro XII FG: Deze voetbalschoen heeft een opvallende feloranje kleur waardoor je goed zichtbaar bent op het veld. De schoen zit nauw om de voet en biedt veel stevigheid, maar valt wel wat kleiner uit dan normaal. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheid in kleurAdidas – Predator 18.3 FG: Deze voetbalschoen komt met een korte ‘sok’ waardoor hij nauw om de enkel sluit. Het grote voordeel van deze schoen is dat je hem in verschillende kleurcombinaties kunt krijgen. Hoewel de uitneembare zool soms kan schuiven, blijft de schoen over het algemeen mooi en stevig. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor materiaalbestendigheidNike – Tiempo Mystic V FG: Deze aquakleurige schoen, een mix van blauw en groen, valt zeker op in het veld. Wat vooral opvalt aan deze schoen, is het duurzame leermateriaal dat minder snel slijt. Maar, het leer kan bij sommige spelers wel zorgen voor overmatig zweten, wat het glijden in de schoen tijdens wedstrijden kan veroorzaken. >> Check laagste prijs

Onze topscorer: dit is de beste voetbalschoen

We zullen je niet langer in spanning houden, want hier is de voetbalschoen die als beste uit de test komt: de Nike Vapor Pro XII FG. De schoen is feloranje en zelfs de veters hebben dezelfde kleur oranje. Aan de onderzijde en in de hiel zijn enkele zwarte details verwerkt, maar over het algemeen vallen die niet op vanwege de knalkleur van de rest van de schoen.

Wie zijn wij om voetbalschoenen te reviewen?

Wij staan er als testteam niet om bekend dat we minimalistisch leven en dat is duidelijk te zien aan onze garderobe. Wij zullen niet onnodig veel kleren en schoenen verzamelen, maar wat we kopen en in de kast hangen, leggen of zetten, is wel altijd van kwaliteit. Het voegt iets unieks toe aan het bestaande assortiment en zo zien we dat ook bij onze sportoutfits. Behalve de boven- en onderkleding en sokken, is het draaggemak van schoenen tijdens het voetballen essentieel.

Waarom je aandacht niet laten verslappen bij het kopen van voetbalschoenen?

Om lekker te kunnen trainen en goed te kunnen scoren tijdens de wedstrijd, moet de schoen perfect om je voet zitten. De voorkant van de schoen mag niet te straks, maar zeker ook niet te ruim om je voet zitten. De veters moeten hoog genoeg, maar niet te hoog gesloten worden, want dan knellen ze onder aan je enkel. De maat moet goed zijn, want anders ga je sloffen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het belang van goede noppen voor buiten op het speelveld.

Goedkope of dure voetbalschoenen; wat maakt het eigenlijk uit?

Wij zijn de laatste mensen op aarde die zullen zeggen dat je een minimaal bedrag aan voetbalschoenen zou moeten uitgeven. Wij kunnen niet in je portemonnee kijken en bepalen al helemaal niet waar je jouw zuur verdiende geld aan mag spenderen. Daar komt nog bij dat het niet per definitie zo is dat een duurdere schoen altijd beter zit en lekkerder voetbalt. Je kunt ook wel eens een miskoop doen, daarom doe je van te voren je huiswerk en kijk je naar de prestaties.

Wat beloven de voetbalschoenenfabrikanten met hun voetbalschoen?

Als je naar de topvoetballers en hun deals met de grote merken kijkt, zou je bijna denken dat je alleen maar voor die schoen moet gaan. Als Messi of Ronaldo ze dragen, dan zullen ze bij jou toch ook fijn zitten? Maar helaas is niet elke voet hetzelfde en de kenmerken van jouw unieke voet bepaalt wel of een voetbalschoen goed zit ja of nee.

De criteria waar we voetbalschoenen op beoordelen

Over het prettig dragen van de voetbalschoen hebben we het al gehad, maar wat zijn nog meer belangrijke kenmerken? Wij vinden dat je de onderstaande lijst in gedachten moet houden bij het kiezen van nieuwe voetbalschoenen:

 • Maat – er zijn schoenen die kleiner of groter uitvallen en daarom moet je je nieuwe schoenen dan ook altijd passen.
 • Kleur – dit is niet het belangrijkste aspect en zeker niet van groter belang dan het draagcomfort, maar het speelt wel mee. Heeft een model meerdere kleuren? Dan kies je toch de kleur die jou het meest aanspreekt.
 • Merk – draag je al jaren voetbalschoenen van hetzelfde merk? Waarom dan overstappen? Blijf bij wat je weet wat goed is voor jouw voeten.
 • Vorm van de voet – niet elke schoen zal even comfortabel zitten aan jouw voet. Zodra je weet of je een smalle, normale of brede voet hebt, weet je ook welke schoenen je niet hoeft te passen of kopen.

Hoe we voetbalschoenen getest hebben: onze testdata

Nee, we hebben niet elke sportzaak leeg gekocht en zijn ook niet uren achter elkaar in onze vrije tijd gaan voetballen om tot onderstaande lijst met de top 10 van beste voetbalschoenen te komen. In deze situatie moet je altijd bij de mensen zijn die de meeste ervaring hebben en ook de meest zinvolle feedback kunnen geven.

De top 10 met beste voetbalschoenen

1. Nike – Vapor Pro XII FG – oranje met zwarte details

Deze schoen valt kleiner uit dan normaal.

Pluspunten:

 • De schoen zit nauw om de voet heen en biedt hierdoor veel stevigheid.
 • Wij houden wel van de feloranje kleur van deze schoen. Je zult goed zichtbaar zijn op het veld.

Minpunten:

 • Dit is een van de twee duurdere paren voetbalschoenen in dit overzicht, waardoor waarschijnlijk niet iedereen ze kan betalen.

2. Adidas – Predator 18.3 FG – geel met zwarte en rode details

Aan deze voetbalschoen zit een korte ‘sok’ waardoor hij nauw om de enkel sluit.

Pluspunten:

 • Deze voetbalschoen blijft lang mooi en stevig.
 • Je krijgt de Predator ook in andere kleurcombinaties, zoals zwart met rood, geheel zwart en rood met lichtblauw.

Minpunten:

 • De uitneembare zool kan wel eens schuiven, maar dit kan ook aan het soort sokken liggen dat je draagt.

3. Nike – Tiempo Mystic V FG – aqua met details in geel en zwart

Ook deze voetbalschoen valt op door zijn felle kleuren.

Pluspunten:

 • De kleur aqua zit tussen blauw en groen in en het is daarmee niet een standaardkleur voor een voetbalschoen.
 • Het materiaal slijt minder snel door de dichte structuur van het leer.

Minpunten:

 • Leer kan bij sommige mensen wel heel erg gaan zweten en dan kun je in de schoen gaan glijden. Dat is bij wedstrijden niet handig.

4. Adidas – X 18.3 FG – rood met witte en blauwe details

Wat direct opvalt is de kleur van deze schoen en de bijna onzichtbare veters.

Pluspunten:

 • De veters hebben namelijk dezelfde rode kleur als het grootste deel van de voetbalschoen.
 • De drie kenmerkende strepen waar Adidas bekend om staat zijn reflecterend.

Minpunten:

 • Volgens onze testers valt deze schoen wat kleiner uit dan je misschien gewend bent.

5. Puma – One 17.4 FG – wit met zwarte en rode details

Dit is geen hele opvallende schoen, maar wel een voetbalschoen met een neutrale uitstraling.

Pluspunten:

 • De veters vallen door de zwarte tong in de schoen wel meer op en ook de rode rand langs de zool pakt meteen de aandacht.
 • Er zit een stukje sok aan de binnenkant van de schoen en dit sluit fijn aan rond je enkel.

Minpunten:

 • Dit is de goedkoopste voetbalschoen in onze top 10 en vanwege de kwaliteit en de prijs zijn er geen verbeterpunten naar voren gekomen.

6. Under Armour – Clutchfit Force 2.0 – zwart met witte en rode details

Dit is de enige voetbalschoen van Under Armour op deze lijst.

Pluspunten:

 • Dit lijkt een simpele schoen, maar als je hem van dichtbij bekijkt, zie je veel details. De print is uniek en zal ongeacht de kleur zeker opvallen op het veld.

Minpunten:

 • Ook deze voetbalschoen kan vrij warm worden en dan zweten je voeten snel. Er zitten namelijk weinig mogelijkheden tot ventilatie in de stof van de schoen verwerkt.

7. Puma – evoPower Vigor 3 FG – felgroen met zwarte en gele details

Vergeleken bij deze Puma voetbalschoen zal het gras er erg bleek uitzien.

Pluspunten:

 • Het groen knalt echt van de schoen af en de zwarte Puma streep valt hierdoor mooi op.
 • De schoen voelt stevig aan en zit geweldig rond de voet.

Minpunten:

 • Ook deze voetbalschoen valt wat kleiner uit en je moet daarom echt de maten passen om de juiste te vinden.

8. Adidas – Kaiser 5 Liga – zwart met wit

De uitstraling van deze schoen is met zijn zwart en wit simpel.

Pluspunten:

 • Dit is niet de duurste schoen, maar in kwaliteittechnisch opzicht wel een betere schoen ten opzichte van vele anderen.

Minpunten:

 • De flap van de tong zit soms in de weg.

9. Adidas – X Ghosted 3 FG – helemaal zwart

Wow, als je het over uitstraling hebt, dan vinden wij deze schoen wel helemaal het einde.

Pluspunten:

 • Van ver zie je alleen een zwarte schoen, maar van dichtbij blijken er wel degelijk donkergrijze details in verwerkt te zijn.
 • De bovenkant van de schoen loopt deels over de wreef en de veters lopen dus anders dan bij traditionele ontwerpen.

Minpunten:

 • Er zit geen sok in deze schoen en dat had de pasvorm nog prettiger gemaakt.

10. Adidas – Copa Mundial – zwart met witte details

Er zit maar weinig verschil tussen de nummer 8 en deze voetbalschoen.

Pluspunten:

 • Het grootste verschil is het streepje dat van de hiel terug naar voren naar de drie Adidas strepen loopt.

Minpunten:

 • De prijs is wel een stuk hoger dan de nummer 8, de Adidas Kaiser 5.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste voetbalschoenen?

Wil je gezond afvallen, dan moet je veel bewegen. Je spiermassa neemt toe en je verbrandt meer energie. Echter hoef je niet gelijk drie keer naar de sportschool te gaan om af te vallen. Waar precies op letten als je door middel van bewegen wilt afvallen? Afvallen gaat als je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Beweeg je minder, dan verbruik je minder energie. Vandaar dat bewegen heel belangrijk is bij het afvallen. Bij afvallen raak je niet alleen vetreserves kwijt, maar worden ook je botten en spieren minder sterk. Door te sporten houd je je botten en spieren in goede conditie. Verstandig is dus om veel te sporten, zoals voetballen of hardlopen.https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/sporten-en-afvallen

Dit zegt Radar over Waterdichtheid van Producten

Radar behandelt het probleem van producten die beweren waterdicht te zijn maar in werkelijkheid niet aan deze claim voldoen. Dit is vooral relevant voor kopers van waterdichte schoenen, waarbij verwacht wordt dat ze geen water doorlaten onder normale omstandigheden, zoals een regenbui. Als een product niet aan deze verwachtingen voldoet, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en hoe je actie kunt ondernemen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Nike’s Compensatie voor Stinkende Voetbalschoenen

BNNVARA’s Kassa bespreekt een specifiek geval waarbij Nike voetbalschoenen een onverdraaglijke geur ontwikkelden na gebruik, wat leidde tot frustratie en verwarring bij de consument. Het probleem, dat zich niet alleen tot Nederland beperkte maar ook in andere landen zoals Engeland voorkwam, betrof een penetrante ammoniaklucht die niet te verwijderen was door traditionele schoonmaakmethoden. Nike erkende uiteindelijk het probleem en bood compensatie aan gedupeerde klanten door de mogelijkheid te bieden de stinkende schoenen terug te brengen en te kiezen voor een tegoedbon of nieuwe schoenen, specifiek voor de modellen Total 90 en Mercurial die na juni 2007 zijn gekocht. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens de Vergelijkexpert

In de top 5 van de Vergelijkexpert komt twee keer Adidas (Ace en Predator), twee keer Nike (Superfly en zonder naam) en een keer Puma (Auriz) als merk voor. Under Armour – die wij wel in onze top 10 hebben – scoort blijkbaar niet hoog genoeg om zich tussen de drie bekende merken te kunnen mengen.

Verder blijkt dat Vergelijkexpert alle soorten voetbalschoenen in een enkele review wil opnemen, want er zijn zaalvoetbalschoenen, voetbalschoenen voor juniorspelers en schoenen voor volwassenen opgenomen in de top 5. Deze mix vinden wij niet ideaal, maar dat is een keuze.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie

Een gewone schoen moet al prettig zitten en deze kun je – als je er meerderen hebt – gedurende de week afwisselen. De echte sporter die een ruim budget heeft, kan natuurlijk ook meerdere voetbalschoenen verzamelen en afwisselen tijdens trainingen en wedstrijden. Voor de meeste mensen zal gelden dat ze een paar (misschien twee paar) voetbalschoenen in de sporttas hebben, dus dan moet deze wel echt perfect zitten tijdens het voetballen. Passen dus, voordat je ze koopt.