We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de allerbeste wasdroger: dit is de geschikte voor jou

Vroeger vertrouwde we op de waslijn en de wind. Al onze was hingen we buiten te drogen, maar als de zon niet scheen of het begon te regenen, dan was je al gauw ver van huis. Een wasdroger is natuurlijk een schitterende uitzondering. Je was is nu niet alleen meer heerlijk fris en schoon, maar ook nog eens droog en volledig gebruiksklaar. Gaan met die banaan, durven we te beweren. De wasdroger is een waardevolle uitvinding.       Op zoek naar de beste? Lees verder.

Wij gingen op zoek naar de beste wasdroger

Zoals met alle producten geldt dat er veel onderling verschil in kwaliteit bestaat: zo is lang niet elke wasdroger van even hoge kwaliteit. In het verleden zijn wij meer dan eens op een wasdroger van belabberde kwaliteit gestuit. Dat is nu juist niet de bedoeling. Een miskoop doen is wel het laatste wat je wil (en wij ook). Dus zijn we op onderzoek uit gegaan en hebben we bekeken wat er online wordt aangeboden. Welk model wasdroger is nu echt de beste?

Snel overzicht: Deze wasdrogers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor efficiëntieAEG T6DB72GP – 6000 serie ProSense®: Deze condensdroger van AEG, de T6DB72GP, is een no-nonsense keuze voor wie gewoon een betrouwbare droger wil zonder overbodige extra’s. We waarderen de energiezuinigheid van dit model en de manier waarop het slijtage aan kleding voorkomt met zijn ProTex trommel. Ook handig is het omkeerbare deurontwerp en het startuitstel, waarmee je zelf je ideale droogmoment kiest. >> Check laagste prijs
Beste eco-vriendelijke optieSamsung DV91TA240AE – Warmtepompdroger: We zijn erg onder de indruk van de Samsung DV91TA240AE, vooral vanwege het A+++ energielabel. De trommel heeft een ruime inhoud van 9 kilogram, en de Quick Dry formule zorgt ervoor dat je in slechts 35 minuten een droge was hebt. De droogtijd die wordt afgestemd op de vochtigheid van de was is een geweldige touch. >> Check laagste prijs
Meest innovatieve technologieBeko DS7432PXA – Warmtepompdroger: Deze wasdroger van Beko trekt onze aandacht met zijn stijlvolle antraciet ontwerp. Maar wat we vooral geweldig vinden, is de unieke Aqua Wave technologie die zorgt voor een golvende trommelbeweging voor een grondige reiniging. Bovendien biedt het 16 verschillende droogprogramma’s en een snelle droging met de Daily Express. >> Check laagste prijs

Als beste uit onze test: de Bosch WTR88T00NL is volgens ons de beste wasdroger

Om maar alvast met de wasdrogerdeur in huis te vallen: wij vinden de Bosch WTR88T00NL – Serie 6 de beste wasdroger van dit moment. Waarom? Onder meer omdat je ook delicate (kwetsbare) stoffen op een veilige manier – bij lage temperatuur – kunt drogen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor krimpende kleding. Met 64 decibel is deze wasdroger erg stil. Het energielabel is een schitterende A+++ (super deluxe). Plus de condensor reinigt zichzelf automatisch.

De Indesit IDV75 (EU) is de beste budgetkeuze wasdroger: voor deze wasdroger ben je het minste geld kwijt

De bovenstaande droger is uitgeroepen tot beste wasdroger door de Consumentenbond voor het jaar 2020. Eén nadeel: hij is vrij prijzig. Vandaar dat we ook een geschikt budget alternatief benoemen: de Indesit IDV75 (EU). Deze heeft 7 kg vulgewicht, droogt de was relatief snel, heeft een afvoerslang voor lucht van 1.5 meter en beschikt over tal van droogprogramma’s. Met 68 decibel is deze droger maar één klein beetje luider dan het model Bosch.

Wat maakt ons geroutineerde reviewers van de beste wasdrogers?

Ervaring. Wij hebben sowieso veel ervaring met het reviewen van producten: zowel direct als indirect. Indirect reviewen is online onderzoek doen naar de kwaliteiten van het product in kwestie. We kijken dan naar productreviews van gebruikers, plus de kritische noten van andere reviewers. Als we direct reviewen, testen we het product (en al zijn verschillende opties natuurlijk) zelf uit. Doet het product wat het belooft? Verrast het positief of valt het tegen?

De beste wasdroger: waarom je altijd kritisch moet blijven

Een wasdroger droogt de was: dat is een feit, maar desalniettemin bestaan er een hele hoop verschillen tussen drogers onderling. Zo heb je onder meer warmtepompdrogers, condens drogers, luchtafvoerdrogers en gas gekookte drogers. Luchtafvoerdrogers, zoals de Indesit IDV75 zijn meestal de goedkoopste keuze, maar niet per se de beste. Het is afhankelijk van wat je wil. Behalve of een wasdroger goed reinigt, moet je ook kijken of deze energiezuinig is.

 • Wat zijn de onderhoudskosten? Is een model goedkoop aan te schaffen, maar niet duurzaam? Dan kunnen de gebruikskosten (elektriciteit en water) indirect toch flink oplopen.

 • Let ook op trommelinhoud: hoe groter het gezin, hoe groter deze dient te zijn. Zo is een inhoud va 7 kilogram voor een gezin al snel te krap, maar voor 1 of 2 personen prima.

Scepsis en de wasdroger: hoe we in eerste instantie niet overtuigd waren

Uit eigen ervaring weten we dat het lang niet alleen maar rozengeur en maneschijn is met wasdrogers. Sommige modellen zijn na een paar keer wassen al kapot, of ze maken niet goed droog. Ook kunnen de kosten flink oplopen omdat de wasdroger heel energie onzuinig droogt. Mooie praatjes kan iedereen verkopen, maar niet elk model wasdroger maakt die praatjes waar. Vandaar dat je altijd kritisch moet testen. Zo zijn we ook tal van keren positief verrast.

Wat beloven de makers van wasdrogers zoal? In hoeverre is dit gebakken lucht?

De producenten van wasdrogers zullen je beloven dat er een pak van je hart valt: nooit meer hoef je je druk te maken om de was – wassen en drogen wordt een fluitje van een cent. Dat is wel zo, maar alleen als alles goed werkt. Gortdroog en superschoon: een levenlang plezier, dan zijn meestal de beloften. Toch moet je maar hopen dat het apparaat niet vroegtijdig kapot gaat. Koop niet zomaar het goedkoopste model droger, want deze is vaak helemaal niet zuinig.

Zo beoordelen wij wasdrogers

Er is een aantal criteria waarop je de kwaliteit van een wasdroger kunt beoordelen. Hou er rekening mee dat geen enkele wasdroger perfect is en aan álle eisen zal voldoen. Het gaat er om dat het apparaat aan zoveel mogelijk criteria voldoet. Allround is beter dan in één ding uitblinken.

 • De ideale wasdroger heeft verschillende droogprogramma’s voor het drogen van uiteenlopende stoffen: zowel voor ruwe theedoeken als delicate gevalletjes als lingerie

 • De ideale wasdroger is energiezuinig (minstens A, maar toch het liefste A++ of zelfs A+++)

 • De ideale wasdroger heeft een uitstekende garantie en aanvullende voorwaarden (denk bijvoorbeeld aan gratis uitproberen, of service die je krijgt in het geval van vragen)

 • De perfecte wasdroger is scherp geprijsd – een prijs die in verhouding staat met de kwaliteit

 • Als wij kijken naar de kwaliteit van een product, kijken we ook altijd naar reviews die online over het product te vinden zijn: zo zal een goede wasdroger positief worden beoordeeld. Hoe meer positieve reviews je tegenkomt, hoe beter. Hoe minder, hoe onbetrouwbaarder.

Wasdroger 1: de Bosch WTR88T00NL – Serie 6 is de beste algemene keuze

De eerste wasdroger in de lijst is de Bosch WTR88T00NL – Serie 6. Deze hebben we eerder in dit artikel al benoemd en toegelicht. We zullen hier snel even de belangrijkste kenmerken opnoemen:

 • Uitgeroepen tot beste koop warmtepompdroger

 • Je kunt delicate stoffen op lage temperaturen veilig drogen zonder risico op krimp (onder meer speciaal droogprogramma voor sportkleding)

 • Slechts 64 decibel geluid

 • Energielabel A+++: energiezuinigste droger momenteel op de markt

 • Condensor reinigt zichzelf

 • Voorzien van een Anti Vibration wand, wat deze droger minder doet trillen en stabieler maakt

 • Ook voorzien van 24 uur einduitstel en kinderbeveiliging

 • Op het snelste programma is je was in 40 minuten gedroogd.

Wasdroger 2: de Indesit IDV75 (EU) is de voordeligste koop wasdroger

Ook de Indesit IDV75 is hierboven al besproken en bekroond tot beste budgetfunctie. Deze wasdroger valt onder de categorie luchtafvoerdroger. Het vulvermogen is 7 kilogram en verder:

 • Dien je de luchtafvoerslang van anderhalve meter naar buiten (uit het raam) te bevestigen
 • Was wordt op een hoge temperatuur gedroogd
 • Tijdsduur en droogprogramma’s zijn zelf in te stellen (kies voor synthetisch textiel, acryl of katoen)
 • Je krijgt een indicatie als het waterreservoir vol is
 • Nadeel: een relatief hoog energieverbruik
 • Let op: niet voorzien van kinderslot.

Wasdroger 3: de AEG T6DB72GP – 6000 serie van ProSense is een ideale condens droger

De derde wasdroger in de lijst is de AEG T6DB72GP. Dit is een eenvoudige condens droger die energiezuinig is, maar niet al te veel (vaak overbodige) extra’s heeft. Kortom: dit model is rechttoe, rechtaan.

 • Dankzij het ProTex model trommel wordt slijtage aan kleding voorkomen

 • De deur is omkeerbaar: je kunt deze plaatsen zoals je dat zelf fijn vindt

 • Minder kreuk in kleren

 • Voorzien van geavanceerde hitte- en vochtigheidssensoren

 • Dankzij startuitstel kun je zelf het ideale droogmoment kiezen (stel zelf de ideale starttijd in)

 • Aan de hand van het display zie je precies hoelang je programma nog duurt.

Wasdroger 4: de Beko DH87331BD met NL/FR EcoGentle™-technologie is een ideale warmtepompdroger

Als vierde wasdroger in de lijst benoemen we de Beko DH87331BD. Deze wasdroger werkt aan de hand van een stille warmtepomp en is extra energiezuinig. Droog nu ook op lagere temperaturen.

 • Voorzien van super duurzaam A+++ label

 • Produceert slechts 64 decibel geluid

 • Op het digitale display lees je alles over de actuele staat van je was af

 • Je kunt uit liefst 16 verschillende programma’s kiezen, ook voor de meer kwetsbare kleding

 • De beladingssensor geeft aan wanneer er teveel was in de trommel zit

 • Startuitstel? Ook dat is mogelijk

 • Deze wasdroger heeft een kinderslot

 • Dankzij de anti-kreuk formule zullen kreukels worden beperkt.

Wasdroger 5: de Samsung DV91TA240AE is het meest zuinig

Een andere zeer duurzame wasdroger is de Samsung DV91TA240AE. Ook deze beschikt over het veel gewilde A+++ energielabel. De trommel heeft een maximale inhoud van 9 kilogram. Aan de hand van een Quick Dry formule en droogsensoren wordt drogen een fluitje van een cent.

 • Superzuinige wasdroger

 • Droogtijd is afgestemd op de mate van vochtigheid van de was (dankzij sensoren)

 • Kreukvrije formule

 • Voorzien van omkeerbare deur, die je kunt openen zoals je zelf wenst

 • Het 2-in-1 filter bestaat uit dubbel laags mesh: als deze gereinigd moet worden (wat makkelijk gaat), krijg je een melding

 • Dankzij het Quick Dry programma kun je al in 35 minuten een droge was hebben.

Wasdroger 6: de Bosch WTR88TE0FG – Serie 6 is in het Nederlands én Frans te bedienen

Dan is er nog de Bosch WTR88TE0FG, eveneens van de veel geprezen Serie 6. De bijzondere droger is tweetalig: zowel in het Nederlands, als in het Frans te bedienen. Goed voor je Frans dus.

 • Deze droger heeft een maximaal laadvermogen voor 8kg: er kan een flinke dot was in

 • Produceert maximaal 64 decibel: niet al te veel

 • Ideaal voor delicate stoffen (deze droog je eenvoudig op lagere temperaturen zonder risico op krimp)

 • Het Extrasnel40 programma zorgt voor een droge was in slechts 40 minuten

 • De AntiVibration wand zorgt voor een stabielere machine met minder trillingen

 • Voorzien van Led display en kinderslot

 • Minpuntje: de trommel is niet vanbinnen verlicht.

Wasdroger 7: de Miele TSJ 663 WP warmtepompdroger werkt met Wifi contact

Als zevende product in de lijst bespreken we de Miele TSJ 663 WP. Deze warmtepompdroger is eenvoudig met Wifi te bedienen. Deze wasdroger is met zijn 9 kilogram voor de meeste (grote) gezinnen prima geschikt. Wasdrogers die van warmtepomp zijn voorzien, zijn meestal energie efficiënt.

 • Ook kwetsbare stoffen zijn gemakkelijk te drogen (op lagere temperatuur)

 • Dankzij Wifi Conn@ct kun je de droger met de app bedienen

 • Wasgoed krijgt een heerlijk frisse geur

 • Trommelverlichting gaat automatisch aan bij openen deur

 • Kies uit liefst 19 verschillende droogprogramma’s

 • Is beschermd tegen kreukvorming

 • Bijvullen kan heel flexibel dankzij de AddLoad-functie (toevoegen wasgoed terwijl programma al bezig is)

 • Voorzien van veiligheidssensors

 • Helaas niet voorzien van stoomfunctie.

Wasdroger 8: de Samsung DV81TA220AH/EN – 8kg is van alle markten thuis

De Samsung DV81TA220AH/EN is een uitstekend model wasdroger, met een vulcapaciteit van 8 kilogram.

 • Voorzien van het felbegeerde A+++ energielabel

 • Produceert maximaal 65 decibel: dat is relatief weinig

 • Voorzien van kinderbeveiliging en anti-kreuk

 • De deur is volledig omkeerbaar

 • Liefst 14 droogprogramma’s

 • Mét verlichting binnenin de trommel

 • Uitgestelde start? Ook dat is mogelijk.

Wasdroger 9: de Siemens WT45W470NL – iQ500 heeft een zelfreinigende condensor

Dan is er nog de Siemens WT45W470NL – iQ500. Deze wasdroger is van condensor voorzien die zichzelf reinigt. De warmtepompdroger vereist minimaal onderhoudt en doet zijn werk uitstekend.

 • 8 kilogram vulcapaciteit

 • Duur van het programma is af te lezen op het digitale display

 • Superkort wasprogramma  van slechts 40 minuten

 • De Anti Vibratie wand zorgt voor een extra stabiele droger

 • De condensor reinigt zichzelf

 • Tal van wasprogramma’s, ook voor delicate kleding als sportkleding en lingerie.

Wasdroger 10: de Beko DS7432PXA – Warmtepompdroger Met AquaWave maakt een golvende trommelbeweging

Ook de Beko DS7432PXA is een uitstekende wasdroger. Beko is sowieso een prima merk. Deze wasdroger is niet wit – zoals tig andere wasdrogers, – maar heeft een stijlvol antraciet ontwerp.

 • Voorzien van zuinig energielabel A++

 • Unieke Aqua Wave technologie die zorgt een golvende trommelbeweging (wat leidt tot grondige reiniging)

 • Ook geschikt voor drogen op lagere temperatuur

 • Kies uit 16 verschillende droogprogramma’s

 • Startuitstel? Jazeker

 • Daily Express zorgt voor snelle droging van de was

 • Als nadeeltje zou je kunnen noemen dat de draairichting van de drogerdeur niet omkeerbaar is.

De Samsung DV80TA220AE: de beste wasdroger uit de test volgens Debeste.com (toepasselijke naam)

De Samsung DV80TA220AE is door Debeste.com uitgeroepen als beste wasdroger uit de test. Deze wasdroger blinkt onder meer uit in het feit dat hij zuinig is, dan condenswater goed wordt afgevoerd. Een eyecatcher is het OptimalDry systeem dat zorgt voor optimaal droog resultaat. De mogelijkheden van deze droger zijn groot. Op basis van vochtigheidssensoren wordt de was optimaal beschermd en de droogtijd gemonitord. Energiezuinig is hij ook: A+++.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-wasdrogers?

Rond het bedrag van 350 euro kun je al een wasdroger aanschaffen. De duurste modellen kosten je al vijf keer meer dan dat bedrag. Zo bevatten dure wasdrogers diverse functionaliteiten zoals een zelfreinigende condensor, inverter motor of warmtepomp. Een goedkope wasdroger is ideaal voor een klein budget, maar is vaak niet heel zuinig. Het verschil in prijs zit hem in de droogtechnieken. Een traditionele luchtafvoerdroger of condensdroger koop je al voor ongeveer 350 euro en een warmtepompdroger voor 400 euro.

https://www.consumentenbond.nl/wasdroger/goedkope-wasdroger

Dit zegt Radar over wasdrogers

Radar deelt een eenvoudige maar effectieve tip om te voorkomen dat wasgoed vochtig blijft na het drogen: voeg een droge handdoek toe aan elke lading in de droger. Dit trucje helpt het vocht sneller absorberen, waardoor de was echt droog wordt en de droogtijd verkort, wat uiteindelijk energiekosten bespaart. Dit praktische advies kan bijdragen aan een efficiënter gebruik van je wasdroger. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over wasdrogers

BNNVARA’s Kassa benadrukt hoe de wasdroger een van de grootste energieverbruikers in het huishouden is en biedt een nuttige tip om op energieverbruik te besparen: maak gebruik van de restwarmte van de droger door direct na het uitnemen van een droge was, een nieuwe lading wasgoed erin te doen. Dit benut de nog aanwezige warmte efficiënt en kan helpen om het energieverbruik van de wasdroger te verminderen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

De conclusies: alles over de beste wasdroger

Je bent nu het een en ander over de beste wasdroger te weten gekomen: we hebben een opsomming gemaakt van de eigenschappen waar de ideale wasdroger aan moet voldoen. Ook hebben we het belang van productreviews en degelijk onderzoek getoond. Vervolgens hebben we je 10 modellen wasdrogers laten zien waar wij als reviewers achter staan, al zijn er onderlinge verschillen. We hopen dat het juiste model wasdroger voor jou er ook tussen zit.